Uitverkocht festival The Future of Us was een succes

Matching en samenwerking
Startups
12 oktober 2022

Donderdag 6 oktober was het eindelijk zo ver. De vierde editie van het informatieve festival The Future of Us – chaning our ways op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Dit jaar met het thema: Hoe trotseren we de afhankelijkheid van grondstoffen binnen de energietransitie? Eindelijk konden bezoekers elkaar weer live treffen om met elkaar in gesprek te gaan, te netwerken en zich laten inspireren door sprekers en innovaties.

Circulaire economie is een lange termijn investering

Keynote spreker Guillaume Pitron, Franse journalist en onderzoeker, nam aanwezigen mee in de inzichten die hij heeft opgedaan door jarenlang onderzoek, en welke oplossing hij voor ogen ziet.

Pitron: “We hebben de switch gemaakt naar een economie waar we vervuiling hebben uitbesteed aan landen die schaarse grondstoffen produceren, en dat komt met een prijs. Recycling en de overgang naar een circulaire economie zijn oplossingen, maar alleen als lange termijn investeringen. Ook al ligt het hier in het westen supergevoelig, we komen er niet onderuit om de discussie te heropenen om onze mineraalmijnen weer in gebruik te nemen, op een zo schoon mogelijke manier, als we minder afhankelijk willen zijn van landen als China.”

Concrete voorbeelden vanuit gemeente en provincie

Helga Witjes, gedeputeerde Economie & Innovatie bij provincie Gelderland en Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem deelden een aantal concrete voorbeelden waar zij mee bezig zijn.

Helga Witjes: β€œWij willen als provincie graag opschalen. De doelstelling is om in 2030 al 50% circulair te zijn. Daar hebben we de ondernemers die beseffen dat je met circulair ondernemen geld kan verdienen hard bij nodig. Circulariteit begint bij het hergebruik van materialen.”

Nermina Kundic: β€œEen concreet voorbeeld waarin Helga en ik samenwerken is de circulaire sloop van het provinciekantoor Prinsenhof. We gaan kijken hoe we zoveel mogelijk onderdelen hoogwaardig kunnen hergebruiken voor andere projecten in Arnhem. Grondstoffen uit de aarde halen,  is eindig. Dus als we bouwen, moeten we het ook weer uit elkaar kunnen halen en hergebruiken.β€œ

Vol programma

Naast deze sprekers waren er op diverse podia tafelgesprekken met gasten uit binnen- en buitenland. En konden bezoekers zich laten inspireren door vele innovaties, zoals de eerste elektrische trekker ter wereld en circulaire zonnepanelen. Ook werden de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs 2022 uitgereikt. Winnaars Callic en NoPalm Ingredients ontvingen hun duurzame award van niemand minder dan Jan Terlouw persoonlijk.

Over The Future of Us

Hoe ziet onze toekomst eruit? In de nieuwe wereld is alles circulair en wordt energie duurzaam opgewekt. The Future of Us – changing our ways wil met dit innovatieve netwerkevenement vertellen, inspireren en verbinden binnen de thema’s innovatie, energietransitie en circulaire economie. Om zo samen te versterken en te versnellen naar een duurzame toekomst.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Go4Export, HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit, RVO, GloedCommunicatie en Nedstack. The Future of Us wordt georganiseerd door Kiemt en Industriepark Kleefse Waard.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld