Twence opent vernieuwde Composteren & Vergisten-installatie

Op 7 oktober 2021 vond de officiële opening plaats van de vernieuwde Composteren & Vergisten-installatie. Jaarlijks wordt hier ongeveer 100.000 ton groente-, fruit- en tuinafval en 19.000 ton organisch afval verwerkt tot nieuwe grondstoffen en duurzame energie. 

Installatie 

De Composteren- & Vergisten-installatie verwerkt gft-afval van huishoudens, over-de-datum producten uit supermarkten en groenafval van gemeenten tot duurzame energie en compost.  

De installatie is ontstaan in 1994 en is in de tussentijd flink uitgebreid om steeds meer afvalstromen te kunnen verwerken. Ook de processen zijn niet stil blijven staan en zijn zelfs zo verbeterd dat er nauwelijks restafval overblijft.  

Helaas heeft een brand in 2019 een deel van de installatie, de ontvangsthal en nacompostering verwoest; een flinke tegenvaller. Maar Twence is direct daarna begonnen aan de wederopbouw van de installatie. In augustus 2020 werd de eerste stap gezet om de ontvangsthal weer op te bouwen. Daarop volgden ook de nieuwe proces- en opslaghal. Bij deze wederopbouw is gebruikt gemaakt van state-of-the-art technieken met extra nadruk op proces- en brandveiligheid. Inmiddels is de complete installatie in gebruik en draait op volle kracht.  

Van afval naar grondstoffen en energie 

Twence is niet alleen een afvalverwerker maar richt zich ook op regionale verduurzaming. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk grondstoffen en energie uit afval, biomassa en zon te halen.  

Het gft-, landbouw- en organisch afval, dat binnenkomt bij de Composteren & Vergisten-installatie, wordt omgezet in grondstoffen en energie. Hiermee produceren ze ongeveer 38.000 ton compost om in te zetten als bodemverbeteraar in de landbouw.  

Het ontstane biogas zetten ze om in elektriciteit voor 4.200 huishoudens plus warmte voor 800 huishoudens in Enschede. De overgebleven houtige fractie wordt ingezet als biobrandstof voor de productie van duurzame energie. “Ons eigen gft-afval zorgt er dus voor dat de bodem van onze landbouwgronden verbetert, de verwarming thuis aangaat en de straat verlicht wordt. Zo sluiten we kringlopen en dragen we bij aan het verduurzamen van de regio”, aldus algemeen directeur Marc Kapteijn. 

Opening 

Het vernieuwde park werd geopend door Marc Kapteijn en wethouder Volmerink van de gemeente Tubbergen (én voorzitter van stuurgroep Mineral Valley) in het bijzijn van het projectteam, samenwerkingspartners, omwonenden en aandeelhouders. 

Marc Kapteijn: “Samen met onze aandeelhouders en partners zullen we de komende jaren de noodzakelijke stappen zetten om de regio verder te verduurzamen. Zo hebben we onlangs zonnepark ’t Rikkerink geopend en vordert de mestverwaardingsinstallatie in Zenderen gestaag. Maar denk bijvoorbeeld ook aan onze plannen voor het warmtenet in Twente en grootschalige CO2-afvang.” 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required