Time Shift Energy Storage: Het verhaal van twee broers

6 november 2018

Time Shift Energy Storage heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018 gewonnen. Kiemt ging hierover in gesprek met één van de twee oprichters, Casper Scheltinga. Casper legt uit hoe Time Shift Energy Storage ontstaan is en wat de impact is geweest van het winnen van de prijs. Ook gaat hij in op de doelen voor het komende jaar.

β€žWij zijn ontzettend trots op het winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018. Het is erg bijzonder en best een verassing dat iets wat wij ooit bedacht hebben zo enorm wordt gewaardeerd”, aldus Casper Scheltinga. Met wij doelt hij op zijn broer, Wietse Scheltinga, en zichzelf. Samen hebben zij Time Shift Energy Storage opgericht. Time Shift Energy storage maakt industriΓ«le energieopslag systemen op basis van 2nd life batterijen. Casper Scheltinga:β€žWij maken gebruik van batterijen van elektrische auto’s, zoals Tesla’s. Op een gegeven moment zijn deze batterijen niet meer geschikt voor de auto’s. Dan gebruiken wij ze om duurzaam opgewekte energie in op te slaan.”. Met deze techniek kan Time Shift Energy Storage bijvoorbeeld overdag opgewekte zonne-energie opslaan om in de avond te gebruiken, wanneer de zon onder is.

Een idee
Het verhaal van de broers Casper Scheltinga en Wietse Scheltinga lijkt een ware jongensdroom. Zij zagen dat gebruikte batterijen van elektrische auto’s simpelweg werden weggegooid. Dat kan anders dachten de broers. En twee jaar later is dat idee uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. β€žWij raakten in gesprek met DNV GL. Zij wilden onderzoek doen naar de mogelijkheden van gebruikte batterijen samen met onderzoekspartners zoals Auto Recycling Nederland en Time Shift Energy Storage.”, aldus Casper. Het onderzoek is gedaan in opdracht van provincie Gelderland, vanuit het Gelders Energie Akkoord. Dit onderzoek verliep erg voorspoedig. De broers concludeerden al snel dat er veel potentie zat in hun idee. β€žNog voordat het onderzoek was afgerond, het onderzoek duurde 1.5 jaar, hebben wij klanten benaderd. En van daaruit hebben wij het bedrijf verder uitgebouwd”.

Jan Terlouw Innovatieprijs
De winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018 ontvangt 10.000 euro aan prijzengeld en veel Β media-aandacht. Casper geeft aan dat dit veel voor hem heeft betekend. β€žHet prijzengeld helpt ons om uit te breiden. Dat is leuk. Maar wij hebben nog veel meer gehad aan de media-aandacht er omheen. Na het uitreiken van de prijs zijn wij door verschillende klanten benaderd. Dat geeft ons een enorme boost.”

Doelen
Ondanks het succes van Time Shift Energy Storage zijn zij nog niet tevreden en willen ze nog groeien. β€žWij willen volgend jaar 10-mega watt aan batterijen online hebben. Dat is vergelijkbaar met het aantal batterijen van 250 auto’s. Daarvoor hebben we in totaal tien mensen in dienst nodig. We zijn nu met z’n drieΓ«n. Dus dat is nog wel een uitdaging”, aldus Casper. Hij sluit af met het benadrukken van het grotere doel, de energietransitie. β€žUiteindelijk is het doel bijdragen aan de energietransitie. Wij hopen daar aan bij te dragen en anderen te motiveren.

Ga voor meer informatie over Time Shift Energy Storage naar de website.

 

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld