Time Shift Energy Storage: Het verhaal van twee broers

Time Shift Energy Storage heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018 gewonnen. Kiemt ging hierover in gesprek met één van de twee oprichters, Casper Scheltinga. Casper legt uit hoe Time Shift Energy Storage ontstaan is en wat de impact is geweest van het winnen van de prijs. Ook gaat hij in op de doelen voor het komende jaar.

„Wij zijn ontzettend trots met het winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018. Het is erg bijzonder en best een verassing dat iets dat wij ooit bedacht hebben zo enorm wordt gewaardeerd”, aldus Casper Scheltinga. Met wij doelt hij op zijn broer, Wietse Scheltinga, en zichzelf. Samen hebben zij Time Shift Energy Storage opgericht. Time Shift Energy storage maakt industriële energieopslag systemen op basis van 2nd life batterijen. Casper Scheltinga:„Wij maken gebruik van batterijen van elektrische auto’s, zoals Tesla’s. Op gegeven moment zijn deze batterijen niet meer geschikt voor de auto’s. Dan gebruiken wij ze om duurzame energie in op te slaan.”. Met deze techniek kan Time Shift Energy Storage bijvoorbeeld overdag opgewekte zonne-energie opslaan om in de avond te gebruiken, wanneer de zon onder is.

Een idee
Het verhaal van de broers Casper Scheltinga en Wietse Scheltinga lijkt op dat van een ware jongensdroom. Zij zagen dat gebruikte batterijen van elektrische auto’s simpelweg werden weggegooid. Dat kan anders, dachten de broers. En twee jaar later is dat idee uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. „Wij raakten in gesprek met DNV GL. Zij wouden onderzoek doen naar de mogelijkheden van gebruikte batterijen samen met onderzoekspartners Auto Recycling Nederland en ons.”, aldus Casper. Het onderzoek was gedaan in opdracht voor de provincie Gelderland, vanuit het Gelders Energie Akkoord. Dit onderzoek voorliep erg voorspoedig. De broers concludeerden al snel dat er veel potentie zat in hun idee. „Nog voor dat het onderzoek was afgerond, het onderzoek duurde 1.5 jaar, hebben wij klanten benaderd. En van daaruit hebben wij ons verder uitgebouwd”.

Jan Terlouw Innovatieprijs
De winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018 ontvangt 10.000 euro aan prijzengeld en een hoop media-aandacht. Casper geeft aan dat dit veel voor hem heeft betekent. „Het prijzengeld helpt ons om uit te breiden. Dat is leuk. Maar wij hebben nog veel meer gehad aan de media-aandacht er omheen. Na het uitreiken van de prijs zijn wij door verschillende klanten benaderd. Dat geeft ons een enorme boost.”

Doelen
Ondanks het succes van Time Shift Energy Storage zijn zij nog niet tevreden en willen ze nog groeien. „Wij willen volgend jaar 10-mega watt aan batterijen online hebben. Dat is vergelijkbaar met het aantal batterijen van 250 auto’s. Daarvoor hebben we in totaal tien mensen in dienst nodig. We zijn nu met z’n drieën. Dus dat is nog wel een uitdaging”, aldus Casper. Hij sluit af met het benadrukken van het grotere doel, de energietransitie. „Uiteindelijk is het doel bijdragen aan de energietransitie. Wij hopen daar aan bij te dragen en anderen te motiveren.

Ga voor meer informatie over Time Shift Energy Storage naar de website.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required