Inge Evenhuis

Met mijn passie voor duurzame innovaties en circulaire economie wil ik graag bijdragen aan het verduurzamen van organisaties, en daarmee de maatschappij. Ik ben er van overtuigd dat in transities, en daar buiten, het bundelen van alle krachten in de maatschappij van belang is voor het realiseren van duurzame en innovatieve oplossingen. Samenwerken is letterlijk de sleutel tot succes. “Samen komen is een begin, samen blijven is voortuitgang, samenwerken is succes.”

Startup Collegetour bij de Han in Arnhem

Op 7 juni organiseert Startclub Arnhem samen met de HAN en Arnhem Studiestad de 2e editie van Collegetour.Β  Met onder andereΒ Wridzer Bakker van Plantics en Maarten de Keijzer van Brouwerij Durs als sprekers.

De startup collegetour is een serie ontmoetingen met aansprekende ondernemers uit de regio. Door een combinatie van interview en vragen vanuit het publiek komen we meer te weten over de weg die ze hebben afgelegd, hoe ze hun bedrijf hebben aangepakt en welke lessen ze hebben voor starters en studenten in de zaal. In elke aflevering komen er 2 ondernemers aan het woord.

Wie komen er spreken?

Tijdens deze collegetour zal Wridzer Bakker van Plantics aan bod komen. Plantics heeft een biomateriaal ontwikkeld dat plastic vervangt. Ze wonnen vorig jaar de prestigieuze β€œGlobal Innovation Award Renewable Material of the Year”. In hetzelfde jaar werden ze door het Financieel Dagblad het snelst groeiende β€˜climate tech’ bedrijf van Nederland genoemd. Plantics is gevestigd op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

Daarnaast zal ook Maarten de Keijzer van Brouwerij Durs aanwezig zijn.Β Brouwerij Durs is de stadsbrouwerij van Arnhem en brouwt echt Arnhems bier. Wel eens een Flierefluiter, Dakhaas of Dikke Prins geproefd? Deze biertjes en vele andere komen uit de brouwerij aan de Klarendalseweg in Arnhem.

De gespreksleider is Berry Kessels (voorzitter Innovatiefabriek Arnhem).

Wie organiseert het?

De Startup Collegetour wordt georganiseerd door Startclub Arnhem in samenwerking met Arnhem Studiestad en het Centrum voor Ondernemerschap van de HAN. Kom luisteren en kijken naar andere inspirerende ondernemers en neem je notitieboekje vol met vragen mee.

Meld je aan!

Het evenement zal plaats vinden op dinsdag 7 juni an 16:00 uur tot 18:00 uur op ICA HAN Ruitenberglaan 26 Lounge (A0.53) Arnhem.

Entree is gratis en je kan je hier aanmelden!

De Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 – schrijf je nu in!

Maak jij met jouw innovatie een duurzame impact op de maatschappij? En toon je jouw innovatie vol trots aan een groot publiek? Schrijf je dan voor 20 juli hier in voor de Jan Terlouw Innovatieprijs!

Deze innovatieprijs wordt dit najaar alweer voor de 12e keer uitgereikt en is voor de meest innovatieve en duurzame ondernemer van Oost-Nederland. Met de Jan Terlouw Innovatieprijs stimuleert Kiemt ondernemers met innovaties die een duurzame impact maken op de maatschappij.

De prijzen

De Jan Terlouw Innovatieprijs bestaat uit twee onderdelen: een hoofdprijs en een ambitieprijs.

De hoofdprijs bestaat uit 10.000 euro prijzengeld, een jaar lang Kiemt participantschap, een IP Smart scan van Octrooicentrum Nederland, onderdeel van het RVO en ruime media-aandacht.

De ambitieprijs bestaat uit 5.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt ter waarde van 5000 euro en een jaar Kiemt netwerkpartnerschap.

De voorwaarden

Voor welke duurzame award jouw innovatie in aanmerking komt, hangt af van de volgende criteria:

Om voor de hoofdprijs van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 in aanmerking te komen, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • De innovatie is tussen 2020 en 2022 op de markt geΓ―ntroduceerd.
 • De innovatie is gericht op energietransitie en/of circulaire economie.
 • De onderneming is in de regio Oost-Nederland gevestigd en de ontwikkeling van de innovatie vindt daar ook (deels) plaats.
 • De innovatie is niet eerder genomineerd voor deze prijs.

Wil je met jouw innovatie in aanmerking willen komen voor de ambitieprijs, bedoeld als aanmoediging, dan voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • De onderneming is een startup of MKB met maximaal 10 werknemers.
 • De innovatie is gericht op energietransitie en/of circulaire economie.
 • De onderneming is in de regio Oost-Nederland gevestigd en de ontwikkeling van de innovatie vindt daar ook (deels) plaats.
 • De innovatie zit nog in een vroege fase van ontwikkeling.

De beoordeling voor nominatie

De inschrijvingen worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waaronder innovativiteit, duurzaamheid, de (potentiΓ«le) economische waarde en de kwaliteiten van de onderneming in het innovatietraject. Bij de ambitieprijs wordt tevens gekeken naar het stappenplan tot marktintroductie van de innovatie. Hieruit volgen de nominaties.

De jury

Nadat de genomineerden bekend zijn, is het de beurt aan de deskundige jury, bestaande uit professionals uit de branche. De jury werd de afgelopen jaren voorgezeten door naamgever Jan Terlouw. Jan Terlouw heeft besloten om zich, gezien zijn respectabele leeftijd terug te trekken als juryvoorzitter. In overleg en met enthousiaste goedkeuring van Jan Terlouw persoonlijk, stellen wij met trots de nieuwe juryvoorzitter voor de Jan Terlouw Innovatieprijs voor: Harry Webers. Harry zal de komende 4 jaar de rol van juryvoorzitter op zich nemen.

Harry Webers juryvoorzitter Jan Terlouw Innovatieprijs

Harry Webers stopte in 2013 als algemeen directeur bij Witteveen+Bos wegens het bereiken van de statutaire directieleeftijd. Daarna ging hij verder als senior adviseur, onder andere op het gebied van duurzaamheid en energie. Op 1 juli 2016 heeft hij zijn baan helemaal opgezegd bij Witteveen+Bos. Sindsdien richt hij zich volledig op uiteenlopende nevenfuncties op het gebied van β€˜people, planet, profit’. Zo is hij actief als coach en is hij plaatsvervangend voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage en voorzitter van de SER Overijssel. Hij draagt zijn missie, visie en boodschap uit in lezingen, interviews, columns en artikelen.

De uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 zal plaatsvinden tijdens het congrestifal The Future of Us.

Winnaars van 2021

De afgelopen jaren mochten al vele ondernemingen de Jan Terlouw Innovatieprijs mee naar huis nemen. Vorig jaar won CCS Energie-advies de hoofdprijs met hun Bio-NP Stikstofstripper en Soluxa B.V. was de winnaar van de Ambitieprijs met hun gekleurde zonnegevel.

Winnaar 2021 Jan Terlouw Innovatieprijs

Meer informatie?

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Voor meer informatie over de Jan Terlouw Innovatieprijs kun je contact opnemen met Nicole Coenen via coenen@kiemt.nl of 026 4461469

β€˜s Werelds eerste iron fuel productie-installatie wordt getest op het Energy Demo Field van Connectr

RIFT zet samen met Connectr belangrijke stappen in de ontwikkeling van de nieuwe ijzerbrandstoftechnologie. Momenteel test RIFT ’s werelds eerste iron fuel productie-installatie op het Connectr Energy Demo Field. Een belangrijke stap, want inmiddels is er ook al een intentieverklaring getekend met Connectr partner Veolia. Samen willen zij een eerste 5 megawatt (MW) commerciΓ«le pilot plant realiseren. Door deze stappen te zetten komt de ijzerbrandstoftechnologie dichter bij commerciΓ«le toepassing, en daarmee het decarboniseren van energie-intensieve industrieΓ«n.

Mark Verhagen, Lex Scheepers en Vincent Seijger richtten in 2020 RIFT (Renawable Iron Fuel Technlogy) op met als missie; het wereldwijd decarboniseren van warmtenetten, industriΓ«le productieprocessen en elektriciteitscentrales middels Iron Fuel Technology. Inmiddels hebben zij een intentieovereenkomst met Veolia getekend, testen zij de iron fuel productie set-up op het Energy Demo Field van Connectr en wordt een 1 MW boiler installatie gebouwd bij Ennatuurlijk.

Energy Demo Field

Het Energy Demo Field van Connectr op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is ontwikkeld voor partijen om daar hun technologie rondom waterstof en/ of batterij technologie te testen en te demonstreren. Een ideale plek voor RIFT om in deze fase van de technologieontwikkeling de gewenste tests uit te kunnen voeren. En door de goede samenwerking tussen RIFT, Veolia, VGGM en Connectr was het organiseren en realiseren van de testopstelling op het Energy Demo Field binnen enkele weken gerealiseerd.

Op het Energy Demo Field gaat RIFT het verbrandingsproduct roest omzetten naar ijzerbrandstof middels waterstof in RIFT’s productie-installatie. Met de iron fuel boiler die tegelijkertijd wordt getest in Helmond bij Ennatuurlijk, maakt het de technologie geheel circulair. Een belangrijke testfase, want bij een succesvolle uitkomst kan er, zoals vastgelegd in de intentieovereenkomst, in samenwerking met Veolia worden opgeschaald.

Een belangrijk voordeel van het Energy Demo Field op IPKW is de aanwezigheid en betrokkenheid van Veolia. Veolia ziet IPKW als R&D hub, aldus Dennis Rietveld, technisch directeur van Veolia: “Het park fungeert als R&D hub voor Veolia met betrekking tot de energietransitie, of het nu gaat om load balancing, het ontwikkelen van een waterstof backbone, en nu de regeneratie pilot unit voor deze technologie”. β€œDe combinatie van de benodigde faciliteiten en interessante netwerkpartners maakt dat we RIFT goed kunnen ondersteunen in de groeistappen die zij aan het zetten zijn”, aldus Lennard Nellestein van Connectr.

De ontwikkelstappen die RIFT op dit moment zet, gaan ontzettend snel. Ook in de volgende fases gaat Connectr RIFT ondersteunen bij het versneld naar de markt brengen van deze cruciale technologie voor de energietransitie.

Meer weten over de samenwerking tussen RIFT en Connectr?

Kijk dan naar onze Early Morning Talk waarin beide partijen aan tafel zitten!
Naar de Early Morning Talk – ‘Let’s Connect!’

Saxion Ondernemers Award

Op woensdag 1 juni rijkt kiemt partner Saxion hun Saxion Ondernemers Award uit. Met deze mooie prijs en waardevolle prijzenpakketten geeft Saxion hun studentondernemers een welverdiend podium in Deventer.Β 

De Saxion Ondernemers Award wordt jaarlijks uitgereikt aan ondernemende studenten van Saxion. Het is een wedstrijd met afvalrondes waarbij je in twee voorrondes toewerkt naar een Grande Finale met een waardevol prijzenpakket, ter waarde van €10.000. Het volledige programma van de finale vind je hier.

Wil jij bij dit fysieke event aansluiten in Deventer op 1 juni?
Meld je dan hier aan.

Gratis spreekuren en webinars van Octrooicentrum Nederland

Nieuw idee? Octrooicentrum Nederland denkt mee!

Ontwikkel je nieuwe producten of technologieën? En doe je dit alleen of juist samen met anderen? Het is verstandig om in een vroeg stadium te denken aan intellectueel eigendom. Welke kennis deel je bij samenwerking en wie wordt eigenaar van de innovatie? Wat hebben anderen al beschermd en welke rechten kun je zelf krijgen? Een octrooi, auteursrecht en merkenrecht, maar ook bedrijfsgeheimen kunnen interessant zijn om méér business te genereren. De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland vertellen graag hoe dat werkt en welke voordelen dat kan opleveren. Zij bieden je ondersteuning op maat: onafhankelijk, gratis, regionaal en vertrouwelijk.

Ben jij nieuwe producten of technologieΓ«n aan het ontwikkelen? Misschien loop je dan tegen de volgende vragen aan:

 • Zijn vergelijkbare technische oplossingen al eerder bedacht en hoe kom ik daarachter?
 • Hoe zorg ik ervoor dat niemand er met mijn uitvinding vandoor gaat?
 • Welke afspraken moet ik maken als meerdere partijen kennis inbrengen bij een samenwerking?
 • Welke vormen van intellectueel eigendom zijn van toepassing op mijn uitvinding of product?

Het Octrooicentrum Nederland biedt verschillende workshops, webinars en regionale spreekuren waar je kosteloos aan deel kan nemen. Hieronder een overzicht:

Workshops en webinars

Wil je meer weten over samen innoveren of over het beschermen van jouw product? Of wil je weten hoe je met octrooi-informatie tijd en geld bespaart? Het Octrooicentrum Nederland organiseert regelmatig webinars en workshop over de onderstaande thema’s:

Check de agenda met plaatsen en tijden. In Oost-Nederland worden de workshops vaak gegeven in Zwolle of Apeldoorn.

Spreekuren met een octrooiadviseur in uw regio

Heb je vragen die je liever direct bespreekt met een octrooiadviseur? De adviseurs van Octrooicentrum Nederland werken ook in jouw regio. In Oost-Nederland zijn er regelmatig spreekuren gepland op de volgende locaties:

 • Apeldoorn
 • Arnhem
 • Nijmegen
 • Wageningen

Je kan jezelf opgeven voor een gesprek met een octrooiadviseur via het aanmeldformulier.

Contact Octrooicentrum Nederland

In regio Zuidwest-Gelderland (o.a. Arnhem, Nijmegen en Wageningen) is Karen Kraan-Sam de adviseur. Je kan haar bereiken via karen.sam@rvo.nl.

In de rest van Gelderland en in Overijssel (o.a. Apeldoorn, Zwolle en Enschede) is Ilona Koomen de octrooiadviseur. Zij is bereikbaar via ilona.koomen@rvo.nl.

Kom je uit een andere regio? Dan kunt je contact opnemen met de afdeling Publieksvoorlichting van Octrooicentrum Nederland. Bel 088 042 66 60 of mail octrooicentrum@rvo.nl.

Het beschermen van het IP

zxs fdsfsdfds

Challenges en oplossingen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet ex vel nunc elementum faucibus id ac risus. Donec a feugiat quam, at condimentum arcu. Nam et lorem vel massa feugiat imperdiet. In dictum dictum purus ut venenatis. In volutpat nulla pulvinar nisl varius varius. Integer et nulla iaculis, porttitor ante vel, aliquam urna. Morbi gravida magna in diam volutpat, lacinia accumsan nibh semper. Ut ac neque est.

Meer weten over Challenges en oplossingen?
Neem dan contact op met onze specialist.
Kim Klaassen Bos
Medewerker Projecten
klaassenbos@kiemt.nl
Jochem Garthoff
Programma-manager Energietransitie
Garthoff@kiemt.nl
Franske van Duuren
Directeur & Programma-manager Circulaire Economie
vanduuren@kiemt.nl
Helena BΓΌhler
Adviseur Innovatiestimulering
buhler@kiemt.nl
Tjardo Derksen
Projectleider Energietransitie
derksen@kiemt.nl
Inge Evenhuis
Adviseur Innovatiestimulering
evenhuis@kiemt.nl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet ex vel nunc elementum faucibus id ac risus. Donec a feugiat quam, at condimentum arcu. Nam et lorem vel massa feugiat imperdiet. In dictum dictum purus ut venenatis. In volutpat nulla pulvinar nisl varius varius. Integer et nulla iaculis, porttitor ante vel, aliquam urna. Morbi gravida magna in diam volutpat, lacinia accumsan nibh semper. Ut ac neque est.

Startups

Er is een nieuwe generatie opgestaan die niet terugdeinst voor een uitdagende startup. De groene innovaties schieten als paddestoelen uit de grond, ook in Oost-Nederland. Zij vormen de toekomst en dat verdient ondersteuning.Β 

Kiemt begeleidt startups in de vroege fase van de ontwikkeling van nieuwe technologieΓ«n of diensten om de energietransitie en circulaire economie te stimuleren en te versterken. Het kan een eenvoudig duwtje in de goede richting zijn, hulp bij subsidieaanvragen of de juiste connecties vinden door middel van ons uitgebreide triple helix netwerk.Β 

Met behulp van onze Innovatiemotor bieden wij advies op maat. We zoeken naar manieren om jouw innovatie in de markt te zetten, we bekijken de impact ervan in Oost-Nederland, denken mee in de financiering, geven advies over je businessplan en linken je aan eventuele samenwerkingspartners of investeerders.

Helena BΓΌhler

Meewerken aan de duurzame wereld van morgen. Dat is mijn missie. Hiervoor hou ik me bezig met het faciliteren en coΓΆrdineren van (internationale) samenwerkingen rondom de energietransitie en help ik organisaties bij hun innovatievraagstukken. Ik voel een persoonlijke gedrevenheid voor thema’s waar de symbiose tussen mens en natuur centraal staat. Om ons heen liggen er volop kansen voor verduurzaming. Laten we samen deze kansen verwezenlijken.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld