Octrooicentrum Nederland Inloopspreekuren bij Kiemt
Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), opent een inloopspreekuur op het kantoor van Kiemt in the Shared Offices van Connectr. De komende maanden is dan mogelijk om gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk advies te krijgen over intellectuele eigendomsrechten.
Britta Helwig, adviseur intellectueel eigendom in de regio Gelderland, zal elke eerste donderdag van de maand aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over octrooirecht, merken- en modelrecht, auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten.
Wanneer:
Donderdag 6 juni, 09:00 β 11:00
Waar:
Bij Kiemt op de 1ste verdieping van Connectr in Arnhem.
Afspraak maken:
Buiten de inloopspreekuren is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Stuur hiervoor een e-mail naar britta.helwig@rvo.nl of bel naar +31 (0)6 27447365.
We staan klaar om te helpen bij vragen over het beschermen van intellectueel eigendom. Wees welkom voor kosteloos, onafhankelijk en vertrouwelijk advies!
Gelderse Circulaire Innovatie Top 20
Op donderdag 29 februari 2024 om 14:30 uur barst het innovatieve spektakel los: de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20! Een kans voor de top 20 van Gelderland om hun revolutionaire circulaire innovaties te onthullen voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Dru (Ulft).
Genomineerden Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 te gast in Innovatiepodcast
In de schijnwerpers van de Oost-Nederlandse innovatiescene staan dit jaar zes buitengewone pioniers die elk op hun eigen unieke manier bijdragen aan een duurzame toekomst. De genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs, worden in onze boeiende podcastserie geΓ―nterviewd om hun inspirerende verhalen en grensverleggende ideeΓ«n te delen.
De zes genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 zijn:
Dirk Jan van Dalfsen: Verwaarden van schapenwol tot bodemverbeteraar.
CLS Tex: Closed loop solutions 4 textile.
Pauline van Dongen: SUNTEX.
ZEBRA B.V.: ZEBRA EMS.
Bondus: lab-on-a-chip.
Aendless Energy BV: Aendless Sports Energy – warmtewinning uit kunstgras.
Benieuwd naar hun innovaties? Luister hier de podcastserie of bekijk de compilatievideo waarin alle genomineerden hun innovatie uitleggen. Deze biedt een diepgaande blik op de motivatie, passie en visie van deze gepassioneerde ondernemers en laat zien hoe zij de toekomst vormgeven met hun innovatieve ideeΓ«n.
De spanning loopt op naarmate we dichterbij de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 komen. Het hoogtepunt van deze prijs vindt plaats op 28 september tijdens The Future of Us, waar niemand minder dan Jan Terlouw de prijs hoogst persoonlijk zal overhandigen. Mis dit niet en reserveer je plek!
Innoveren en duurzaamheid zijn de sleutels tot een bloeiende toekomst, en de genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs vertegenwoordigen de voorhoede van deze beweging. Blijf luisteren naar de Kiemt Innovatiepodcast en maak je klaar voor een boeiende reis door de innovatieve wereld van Oost-Nederland.
Early Morning Talk
Hoe Octrooicentrum Nederland de jury helpt bij de Jan Terlouw Innovatieprijs
Het Octrooicentrum Nederland, onderdeel van RVO, speelt een belangrijke rol in de Jan Terlouw Innovatieprijs. Op dit moment worden alle genomineerden gescreend met behulp van de quickscan en de winnaar ontvangt een IP Smartscan, uitgevoerd door Octrooicentrum Nederland
Maar wat zijn het Octrooicentrum Nederland en RVO nu precies en hoe kunnen zij start-ups verder helpen? Daarvoor gaan we in gesprek met Yp Kroon, Octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland.
Wat doen RVO en het Octrooicentrum Nederland?
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een grote overheidsorganisatie met meer dan 600 programmaβs en regelingen voor met name ondernemingen. Zo vind je bij RVO kredieten voor innovaties maar organiseren ze bijvoorbeeld ook handelsmissies. Het Octrooicentrum Nederland is een onderdeel van RVO met eigen expertise op het gebied van Intellectueel Eigendom. Bij het Octrooicentrum Nederland wordt elke octrooiaanvraag voor Nederland geregistreerd en er wordt een onderzoek naar de stand van de techniek gedaan. Het octrooirecht wordt ook door deze instantie verleend.
Een andere taak van Octrooicentrum Nederland is het bewust maken van ondernemers over Intellectueel Eigendom. Het Octrooicentrum Nederland informeert je gratis, onder geheimhouding en onafhankelijk over de mogelijkheden voor ondernemers. Ze geven ondernemers informatie over bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen, het gebruik van open source, merkenrechten, modelrechten, etc.
βHet is onze taak om ondernemers bewuste keuzes te laten maken, met kennis van zaken. En die kennis, die leveren wij graag! Daarbij gaat het bijvoorbeeld niet alleen over de keuze voor die ene innovatie, maar bijvoorbeeldook over waar je op moet letten bij afspraken rondom Intellectueel Eigendom bij samenwerkingen en het meer lange termijn traject van een bedrijf.β
Wat is jullie rol bij de Jan Terlouw Innovatieprijs?
Het Octrooicentrum Nederland ondersteunt de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs door het uitvoeren van een quickscan. Dat houdt in dat zij op basis van de technische informatie over de genomineerde innovaties zoeken in de octrooidatabanken naar gelijkende innovaties. Zo krijgen de juryleden een idee hoe technisch innovatief de innovaties van de genomineerden zijn ten opzichte van al bestaande innovaties in de wereld. Soms is dat een grote stap, soms een kleine. Deze informatie kan de jury dan weer meenemen in hun oordeel.
βWij bestuderen de techniek van de beschreven innovaties en zoeken tussen de al bestaande 140 miljoen octrooipublicaties van over de hele wereld naar technieken die daar op lijken. We moeten altijd wel iets vinden, want innovatie gebeurt tenslotte stap voor stap!β
Wist je trouwens dat iedereen gewoon gratis in die octrooidatabank kan snuffelen bijvoorbeeld via octrooidatabase Espacenet? Octrooicentrum Nederland geeft je hier een handige uitleg.
Hoe kunnen jullie andere ondernemers/start-ups verder helpen?
Je kunt dus gratis in deze octrooidatabank kijken en de informatie die je daar vindt (zowel op het gebied van techniek als ondernemen), kun je weer binnen je eigen onderneming gebruiken. Op basis van de technische kennis kun je jouw innovatie verder ontwikkelen maar je kunt ook zien welke beslissingen concurrenten hebben genomen in het kiezen van landen voor de octrooiaanvraag. Je vraagt octrooien namelijk aan per land. Dan heb je de keuze om of in zoveel mogelijk landen octrooi aan te vragen of juist heel strategisch om tegen zo laag mogelijke kosten, toch het alleenrecht te hebben.
Op dinsdagochtend 5 september om 8:00u beginnen we de dag stevig met een Early Morning Talk: een heerlijke, inhoudelijke talkshow bij je ontbijt. Laat je deze keer informeren over hoe je krachtig kunt innoveren. Hoe komt een innovatie verder en wat kom je als startend bedrijf allemaal tegen. En wat heb je nodig om verder te komen?Β
Benieuwd naar hoe innovatie echt tot bloei komt en welke uitdagingen je als startend bedrijf kunt verwachten? Wij hebben experts en ervaren ondernemers uitgenodigd om plaats te nemen aan de tafel. Deze ondernemers bevinden zich in verschillende stadia van het innovatietraject – beginfase, in volle gang of zelfs al afgerond. Ze delen hun inspirerende verhalen, drijfveren om te starten en waar ze op dit moment staan.
Wie zitten er aan tafel?
Franske van Duuren – Kiemt
Wederom zien wij Franske terug bij de Early Morning Talk als tafelvoorzitter.
Guido Dalessi – Elestor B.V.
Guido is CEO & Early investor bij Elestor en zal meer vertellen over hoe zij hun innovatie tot het succes van vandaag hebben gebracht.
Lennard Nellenstein – Connectr Energy Innovations Lennard, Katalysator neemt ons mee in het proces van start-ups en groeiend organisaties begeleiden zoals dit bij Connectr verloopt.
Geert-Jan Sweers – Fondsbeheer Gelderland Valoriseert
Met zijn ervaring en veel knowhow over programmaβs die start-ups en scale ups verder helpen, zit directeur Geert-Jan als expert aan tafel.
Kijk je mee op 5 september? Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de uitzending. Bekijk hem 5 september live hier.
Even voorstellen: de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs
De Jan Terlouw Innovatieprijs kan natuurlijk niet zonder jury. De jury heeft de belangrijke taak om tijdens The Future of Us de uiteindelijke winnaars te kiezen uit alle genomineerden. Zij doen dit allemaal vanuit hun eigen invalshoek. Graag stellen we de jury aan je voor.
Juryvoorzitter Harry Webers
Net zoals vorig jaar staat de jury weer onder leiding van juryvoorzitter Harry Webers.
Harry Webers wilde op zijn 7e de vervuilde beek in mijn woonplaats schoonmaken en op zijn 14e werd hij geraakt door het rapport βDe grenzen aan de groeiβ van de Club van Rome. Na zijn opleiding MilieuhygiΓ«ne (Waterzuivering) aan de Landbouwhogeschool Wageningen (WageningenUR) heeft hij in de periode 1983 – 2016 gewerkt als afvalwatertechnoloog, adviseur, vestigingshoofd en algemeen directeur bij Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs in Deventer. Onder het motto βlearn, earn, returnβ zet Harry Webers zich sindsdien volledig in voor de 3 Pβs. Hij coacht mensen pro deo (βPeopleβ), is plv. voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage en de Ecologische Autoriteit (βPlanetβ) en voorzitter van de SER Overijssel (βProfitβ).
Jan Terlouw kent hij nog uit de periode dat hij voorzitter was van de Stichting kiEMT en jaarlijks samen met hem de Jan Terlouw Innovatieprijs mocht uitreiken. In de periode 2014 – 2018 was Jan Terlouw enkele keren inleider op het congres βCleantech Tommorowβ van de gelijknamige stichting, waarvan Harry Webers mede-oprichter was. Ook was hij mede-initiatiefnemer van de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw lezing.
βTijdens mijn voorzitterschap van kiEMT maar ook tijdens meerdere jurylidmaatschappen heb ik prachtige bedrijven uit Oost-Nederland en hun innovaties op het gebied van duurzaamheid, cleantech en duurzame energie voorbij zien komen en leren kennen. Zowel genomineerden als winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs ondervonden de positieve effecten van de prijs alle exposure van dien. Ook dit jaar reken ik weer op bijzondere genomineerden, die met hun innovatie kunnen bijdragen aan een betere en schonere wereld en een duurzame toekomst voor onze kinderen.β
Jerome van Beek
Jerome van Beek is Manager Marketing & Sales bij MTSA Technopower in Arnhem. MTSA is al bijna 30 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen van klant-specifieke installaties en apparaten. Samen met collegaβs is Jerome in allerlei verschillende fasen betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve technologieΓ«n.
Door de activiteiten van MTSA ziet Jerome meerdere innovaties en innovatie-trajecten van dichtbij. Hierdoor heeft hij een beeld van verschillende routes van ontwikkelingen, met ook de aspecten die er bij komen kijken.
Jerome ziet Jan Terlouw als een uitgesproken man die meerdere decennia maatschappelijk betrokken is vanuit diverse invalshoeken, als wetenschapper, politicus en schrijver. Met scherpe analyses brengt hij vaak complexe themaβs terug tot de kern van de zaak. Dat spreekt hem aan en is een kwaliteit die we altijd kunnen gebruiken om belangrijke zaken te verbeteren, te veranderen of verder te ontwikkelen.
βGraag zie ik bij de genomineerden de relevantie van de innovatie. Het zal onderscheidend en baanbrekend moeten zijn ten opzichte van andere (vergelijkbare) innovaties. Verder wil ik zien dat alle aspecten die van toepassing zijn voor de ontwikkeling van de innovatie belicht zijn, op technisch, economisch en/of sociaal gebied. Het is ook belangrijk dat er een team of een keten van partners aanwezig is of gecreΓ«erd wordt om de ontwikkeling verder te brengen.β
Luuk Wiehink
Luuk Wiehink, commercieel directeur en medeoprichter van EARN-E. Tijdens zijn studie Product Design aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, heeft hij zich gespecialiseerd in Social Design. Luuk is altijd gepassioneerd geweest voor het opzetten van projecten vanuit maatschappelijke thema’s en het vinden van innovatieve oplossingen die een positieve impact hebben op onze samenleving.
Na zijn studie begon Luuk als zelfstandig ondernemer. Samen met mede-ondernemer Roel Oortgiesen heeft hij eind 2018 Earn-E BV opgericht. Earn-E heeft een aanbod van verschillende producten waarmee zowel het kleinbedrijf als huishoudens hun energieverbruik, kosten en CO2-uitstoot kunnen verminderen door middel van real-time data via de slimme meter. Het doel is om iedereen de mogelijkheid te geven om op een laagdrempelige en praktische manier betrokken te zijn bij de energietransitie en energiebesparing. Een van de toepassingen die zij ontwikkelen is de AI-energiecoach, die voortdurend advies geeft en bijvoorbeeld aanraadt om een nieuwe koelkast te kopen. Inzicht is een belangrijke eerste stap, maar vervolgens moeten er wel acties aan worden verbonden. Hoe laagdrempeliger we dat kunnen maken, hoe sneller mensen actie ondernemen.
De Jan Terlouw Innovatieprijs heeft volgens Luuk een grote impact op startende ondernemers die streven naar meer bekendheid in hun regio. Jan Terlouw zijn naam en betrokkenheid bij de Innovatieprijs brengen aandacht en erkenning met zich mee, waardoor de genomineerde ondernemers de kans krijgen om hun verhaal te delen en hun innovatieve oplossingen te presenteren aan een breder publiek. En dat weet Luuk beter dan wie dan ook want met Earn-E was hij maar liefst twee keer genomineerd.
βIn 2018 zijn waren we genomineerd voor de ambitieprijs en in 2020 voor de hoofdprijs. Hoewel we de prijzen niet hebben gewonnen, heeft het geleid tot waardevolle spin-off en opdrachten die deze nominaties met zich meebrachten. Wat een enorme impact heeft gehad op de groei en het succes op de lange termijn. Naast de praktische voordelen, is de nominatie voor de JTIP ook een erkenning van het harde werk dat ondernemers verrichten. Het vergroot de bekendheid, opent deuren naar nieuwe mogelijkheden, versterkt het netwerk. β
Hij kijkt er naar uit om nu zelf in de jury plaats te nemen.
βCreativiteit is een cruciaal aspect van elke succesvolle innovatie, ik kijk uit naar genomineerden die opvallen door hun inventieve benaderingen. Of het nu gaat om technologische doorbraken, nieuwe businessmodellen of slimme toepassingen van bestaande concepten, genomineerden die blijk geven van een creatieve geest die grenzen durft te verleggen spreken mij aan. Een andere eigenschap die ik hoop te zien, is ketenvernieuwing. Dit betekent dat de genomineerden niet alleen gericht zijn op het optimaliseren van hun eigen proces of product, maar ook oog hebben voor het grotere geheel.β
Caroline Kamerbeek
Caroline Kamerbeek is Directeur marketing, communicatie en public affairs voor Energy Systems bij DNV. Met meer dan 4000 energie-experts helpen zij klanten wereldwijd met de transformatie naar een schonere energievoorziening. Met hun onafhankelijke, diepe en brede expertise op het gebied van wind- en zonne-energie, electriciteitsnetwerken, opslag, waterstof, olie en gas kan DNV een belangrijke bijdrage leveren aan de energiesector.
Persoonlijk maakt Caroline zich grote zorgen over het klimaatprobleem. Ze wil daarom niet stilzitten maar actie ondernemen. Er is al heel veel technologie beschikbaar om een slag te slaan. Maar meer innovatie op technologisch, systemisch en sociaal gebied is nodig om sneller te gaan. Duidelijke en krachtige communicatie is daarbij ongelofelijk belangrijk, om iedereen in de maatschappij aan boord te krijgen. Jan Terlouw heeft altijd het voortouw genomen in de energietransitie door betrokken te zijn bij innovaties maar vooral ook door het onderwerp op allerlei manieren bij het grote publiek op de agenda te zetten op een manier die iedereen begrijpt.
Lisette Bosch is directeur van Circulus. Circulus zamelt afval in en onderhoudt de buitenruimte in negen gemeenten, in de driehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Dat doen ze met 700 collegaβs, met aandacht voor alle aspecten van circulariteit, op het terrein van People, Planet, Profit.
Met Jan Terlouw groeide zij op: zijn boeken verschenen in haar jeugd. Nu bewondert Lisette vooral zijn volhardendheid en gedrevenheid voor het goede: hij staat voor haar waarden, rond natuurbehoud.
βIk hoop bij de Innovatieprijs juist ook dat terug te zien: die gedrevenheid. De deelnemers zijn ongetwijfeld nog iets jonger, en kunnen β met die gedrevenheid β hun ideeΓ«n ver brengen. Mooi dat de Jan Terlouw Innovatieprijs daar een extra duwtje aan kan geven. Verder ben ik natuurlijk benieuwd of er innovaties zullen zijn die samen hangen met mijn vakgebied.β
The Future of Us
De Jan Terlouw Innovatieprijs wordt uitgereikt tijdens The Future of Us op 28 september 2023. Wil je hierbij zijn? Klik dan hier om je aan te melden.
De genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs zijn bekend!
Uit 21 unieke aanmeldingen heeft de expertcommissie 6 innovaties geselecteerd. Zij maken allen kans op de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023! De genomineerden zijn:
Dirk Jan van Dalfsen Paraveterinair met de innovatie βSchapenwol als kostenpost wordt verwerkt tot een waardevolle circulaire grondstofβ
CLS Tex International bv. met de innovatie βClosed loop solutions 4 textileβ
Pauline van Dongen met SUNTEX
ZEBRA B.V. met ZEBRA EMS
Bondus met βProductie van een lab-on-a-chipβ
Aendless Energy BV met Aendless Sports Energy: warmtewinning uit kunstgras sportvelden
Jury
De genomineerden zullen op 28 september, tijdens The Future of Us, een pitch houden voor de jury. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Harry Webers, Jerome van Beek van MTSA Technopower, Caroline Kamerbeek van DNV, Luuk Wiehink van EARN-E en Lisette Bosch van Circulus.
Uit de genomineerden worden drie winnaars bekend gemaakt. De eerste prijs bestaat uit een geldprijs van β¬ 8.000, een fysieke award, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt, een jaar lang gratis netwerkpartner van Kiemt en een IP Smartscan door het Octrooicentrum. Daarnaast is er een 2e en 3e prijs. Jan Terlouw zal op het podium van The Future of Us hoogstpersoonlijk de prijzen uitreiken.
Meer informatie over de Jan Terlouw Innovatieprijs lees je hier.
Ondernemersevent de Startversneller
Op donderdag 25 mei organiseert De Startversneller een ondernemersevent voor alle ondernemers uit Gelderland en Overijssel die nog geen 5 jaar staan ingeschreven bij de KVK. Overweeg je om te gaan ondernemen, ben je net gestart met je onderneming, of juist al een tijdje op weg als ondernemer? Laat je deze dag inspireren door verschillende Workshops, een Masterclass, Meet & Greet met verschillende businesscoachesΒ en interessante partners uit de regio.
Het ondernemersevent vindt plaats bij Oost NL: Laan van Malkenschoten 40, 7333 NP Apeldoorn.
Programma:
12.45 uur β Inloop
13.00 uur β Opening door De Startversneller
13.30 uur β Twee ondernemers aan het woord over hun ervaring met De Startversneller
13.45 uur β Masterclass βSucces door Vragend Verbindenβ door prof. Dr. Nico H.M. Schraag, hoogleraar ondernemerschap RUG
14.30 uur β Pauze
14.45 uur β Workshop ronde 1 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
15.30 uur β Pauze
15.45 uur β Workshop ronde 2 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
16.30 uur β Meet & Greet met diverse businesscoaches en interessante partners. En afsluitende borrel.
Lees hier over de vijf verschillende workshops waar je aan mee kunt doen en door wie ze worden gegeven. Je kunt je tijdens het aanmelden voor twee workshops opgeven.
Aanmelden
Meld je uiterlijk 22 mei hier aan voor het ondernemersevent de Startversneller.
Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie
Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.