Jochem Garthoff verlaat Kiemt

Na zes jaar van toegewijde inzet gaat Jochem Garthoff, Programmamanager Energietransitie, Kiemt verlaten.

Jochem heeft gedurende zijn zes jaar bij Kiemt een significante impact gehad op de ontwikkeling van diverse projecten binnen de energietransitie. Hij stond aan de wieg van mooie initiatieven zoals het waterstofcluster van Kiemt en andere inspirerende programmaโ€™s.

Daarnaast heeft Jochem als gastheer gefungeerd bij verschillende evenementen, maar ook bij uitzendingen en livestreams zoals de Early Morning Talks en Oost-Nederland Uitgelicht. Ook daarin had hij een belangrijke rol in het delen van kennis en het bevorderen van samenwerking binnen de sector.

We zijn Jochem dankbaar voor zijn inzet en de impact die heeft gemaakt op de energietransitie community in Oost-Nederland.

We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe uitdaging.

Case Bakker Hilvers: Inzicht in energiehuishouding

Opmaat voor strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem

Bakker Hilvers is Arnhems bekendste bakker en oudste bedrijf. Met hun wens om de productielocatie te verduurzamen, kwamen ze bij Kiemt terecht. Om meer te weten te komen over dit Innovatiemotor traject, gaan we in gesprek met Jeroen Hilvers van Bakker Hilvers.

Bakker Hilvers

Samen met zijn ouders en broers staat Jeroen Hilvers aan het roer van het oudste bedrijf van Arnhem. Met 17 winkels en een productielocatie levert Bakker Hilvers 6 dagen per week ambachtelijk brood, banket en chocolade in Arnhem en omstreken.

โ€œWe hebben altijd al de ambitie gehad om te verduurzamen. Maar door de oorlog in Oekraรฏne en de daaropvolgende stijging van de prijzen van gas en elektra heeft dit een veel hogere prioriteit gekregen. Onze productielocatie is heel energie-intensief en de energiekosten waren verdrievoudigd. Doorberekenen in de prijs kan ook niet volledig want dan wordt brood onbetaalbaarโ€.

Jeroen Hilvers en broers
Jeroen Hilvers (links) met zijn broers Bas en Wouter

Het balletje aan het rollen

Maar hoe pak je dat aan, verduurzamen? Waar begin je? We kwamen in gesprek met Noud Roelen, fractievolger voor de SP. Hij hoorde onze zorg aan en zorgde er voor dat het balletje ging rollen. โ€œWe kregen spreektijd in de gemeenteraad en daarmee kwamen we op de radar van de wethouder. Die koppelde ons aan Connectr. Toen we daar kwamen, zaten er 14 specialisten voor ons klaar.โ€

De eerste vraag die werd gesteld is โ€œWat is duurzaamheid voor Bakker Hilvers?โ€. Dat was een mooie vraag waar hij eigenlijk nog niet eerder bij stil had gestaan maar waar hij nu over na moest denken.

Jeroen: โ€œDuurzaamheid betekent voor ons 0 op de meter. We willen net zoveel opleveren als we verbruiken. We willen een energiepositieve plek worden, niet alleen energie verbruiken maar bijvoorbeeld ook warmte leveren.โ€

Inzicht in energiebehoefte

Na dit eerste gesprek bij Connectr is Bakker Hilvers bij Kiemt terecht gekomen voor een Innovatiemotor traject. Jochem Garthoff koppelde hem aan Powercrumbs om de energiebehoefte in kaart te brengen. Zij onderzochten welke processen in het bedrijf energie-intensief zijn en waar Hilvers impact kan maken. Alle aanwezige machines zijn in kaart gebracht. โ€œInzicht in je energiebehoefte is heel fijn. Het geeft je heel veel handvatten. Bovendien kregen we antwoorden op de vraag in welke hoek we het moeten zoeken en welke innovaties bij onze energievraag passenโ€

Jeroen heeft het proces met Powercrumbs als heel prettig ervaren. In het rapport zijn verschillende scenarioโ€™s uitgewerkt en in een gesprek zijn de conclusies van het rapport uiteengezet. Hierin zijn ook de lange termijn ambities van Bakker Hilvers opgenomen.

โ€œHet is heel fijn als iemand met je meedenkt. Ook onze groeiambitie is meegenomen, het verder kijken dan het hier en nu. We hebben veel hulp gehad van Powercrumbs om onze energiebehoefte inzichtelijk te maken. Heel laagdrempelig en we zijn helemaal ontzorgd.โ€

Welke overwegingen zijn er?

Natuurlijk moet je als ondernemer wel zelf de beslissing nemen. En er zijn behoorlijk wat factoren van invloed op de keuze op welke manier te verduurzamen. Zo speelt netcongestie een rol maar er zijn ook nog veel onzekerheden. Voor Bakker Hilvers was er vooral onzekerheid rondom waterstof.

โ€œEr is nog teveel onduidelijk om als ondernemer over te gaan op waterstof. We willen ook niet gokken op innovaties die nog niet bewezen zijn. Daarop willen we wel voorsorteren op waterstof voor de toekomst maar voor nu maken we een andere keuze.โ€

Tips voor andere ondernemers

Heeft Jeroen ook nog tips voor ondernemers die ook willen verduurzamen? Jazeker!
โ€œVoor ons is het balletje gaan rollen door de gemeente. Zie de gemeente als partner in verduurzaming. Zij kunnen je verbinden aan de juiste mensen. Als ondernemer kun je het niet alleen. Ik kan als ondernemer prima knopen doorhakken en keuzes maken maar al het uitzoekwerkโ€ฆ. Het kost mij erg veel tijd en energie om mezelf de kennis voor een goede keuze toe te eigenen. Er zijn een heleboel slimme mensen die dat prima voor je uiteen kunnen zetten.โ€

Toekomstvisie

En hoe gaat het nu verder voor Bakker Hilvers? Ze hebben hun keuze gemaakt waarbij het rapport de doorslag gaf. Ze houden hun opties open voor de verschillende mogelijkheden. Op basis van de verschillende scenarioโ€™s van Powercrumbs kunnen ze nu duidelijk hun pad kiezen.

โ€œJe wil het graag goed doen. De wereld moet geen slechtere plek worden omdat wij een bedrijf runnen. We willen onze bakkerij inzetten om de wereld een mooiere plek te maken. Elk bedrijf kan de wereld een beetje mooier maken. Niet de aarde opgebruiken maar ook je verantwoordelijkheid nemen. Niet alles is in geld uit te drukken, sociaal maatschappelijk ondernemerschap is ook belangrijk.โ€

Strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem

Kiemt heeft de duurzaamheidsvraag van Bakker Hilvers aangepakt en verbonden met de expertise van Powercrumbs, wat Hilvers kan ondersteunen bij het maken van strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem in de toekomst.

Heb jij als ondernemer soortgelijke vraagstukken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Meer informatie over de Innovatiemotor vind je hier.

Programma in de schijnwerpers: Waterstofcluster

Kiemt wil zoveel mogelijk ondernemers en start-ups verder helpen met hun innovaties en duurzame transities. Daarvoor hebben we veel verschillende programmaโ€™s tot onze beschikking. Omdat deze programmaโ€™s niet bij iedereen bekend zijn, zetten we elke maand een programma in de schijnwerpers. Deze maand is dat het Kiemt Waterstofcluster.

Doel

Het waterstofcluster bestaat uit meer dan 30 MKBโ€™s, kennisinstellingen, start- en scale ups, heeft als doel om innovaties voor de doorontwikkeling van Gelderland/Oost-Nederland als waterstoftechnologie regio aan te jagen en daarmee de regionale economie te versterken.

Voor wie

De bij het cluster betrokken partijen houden zich bezig met het hele proces, van onderzoek tot realisatie. Productie, transport (of distributie), afname en gebruik (of toepassingen) van waterstof. Kortom, de hele waterstofketen.

Daarnaast wordt ook de samenwerking over de grens gezocht. Bekijk hier de video van de cross-border waterstofcluster in samenwerking met Go4Export.

Recente clusters

Het afgelopen cluster zijn we op bezoek geweest bij Firan. We hebben hier presentaties gezien van het Waterstof Distributienet Havengebied Amsterdam (Firan), het GROHW project in Deventer (Witteveen + Bos), de ontwikkeling binnen het project van Volta Energy en Alles over Waterstof en mobiele energie op waterstof door middel van de Hydrogen Box (Bredenoord). Daarnaast hebben we een kijkje genomen in de Eusebiuskerk die verwarmd gaat worden met waterstof. Uiteraard was er na de presentaties tijd om te netwerken en nieuwe initiatieven te bespreken.

Evenementen

Wil je aansluiten bij het waterstofcluster? Neem dan contact met ons op. In 2024 staan bovendien de volgende waterstof evenementen op de kalender:

Het volgende cluster is op donderdag 25 januari. Deze organiseren we in samenwerking met de HAN: het HAN H2 event. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Op donderdag 14 maart organiseren we het โ€˜Waterstoftechnologie: hoe maakt u het?โ€™ evenement. Dit evenement is gericht op ketens die nodig zijn voor elektrolysers en brandstofceltechnologie en brengt deze twee werelden samen. Kijk hier meer informatie en aanmelden.

Ontbijtsessie voor (startende) ondernemers

Op vrijdag 10 november a.s. organiseert De Startversneller in samenwerking met De Steck, een gratis ontbijtsessie voor (startende) ondernemers uit de regio Doetinchem en omgeving. Ja, we weten dat het vroeg is maar het belooft een allesbehalve slaapverwekkende ochtend te worden. Dus zet die wekker en meld je voor 8 november a.s. aan voor deze ontbijtsessie bij de Steck in Doetinchem.

De ontbijtsessie is een kick-off van de intensivering van de samenwerking tussen De Steck en De Startversneller. Vanaf december 2023 is op elke eerste woensdagochtend van de maand, iemand van het team van De Startversneller aanwezig, bij De Steck, voor alle prangende vragen over het programma รฉn bestaat de mogelijkheid om direct persoonlijk het intakegesprek te voeren. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, je mag gewoon binnen komen wandelen.

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze ontbijtsessie.

Nieuwe partners Q3 2023

De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen. Door de juiste mensen, initiatieven en projecten op regionaal, nationaal of internationaal niveau met elkaar te verbinden, krijgen ideeรซn de kans zich te ontwikkelen tot vernieuwende, levensvatbare en duurzame producten, diensten of bedrijven. Want alleen door samenwerking kunnen we de huidige uitdagingen aangaan en tot een succes brengen!

In Q3 hebben de volgende partners zich aangesloten bij het Kiemt netwerk

Bronckhorst High-Tech B.V. is een wereldwijde speler op het gebied van flow oplossingen met een uitgebreid pakket aan flowmeters en klantspecifieke flow systemen. De instrumenten van Bronsckhorst worden toegepast in laboratoria van onderzoeksinstituten, in de machinebouw (OEM-ers) en in industriรซle toepassingen.

Roger Energy B.V. is de voorloper in de productie, levering en toepassing van groene waterstof. Hun missie is om een emissievrije overvanging voor fossiele brandstoffen te bieden om transport en heavy-duty equipment aan te drijven.

QConcepts Design Engineering B.V. is een productontwikkelingsbedrijf, dat gespecialiseerd is in de toepassingen van composietmaterialen en flow analyse. Zij vullen het volledige innovatie- en ontwikkelingstraject in: ontwerp, business case, realisatie en marktintroductie. QConcepts beschikt over een jong en enthousiast team van specialisten, dat aan multidisciplinaire projecten werkt. De combinatie van technologie, creativiteit en passie maakt QConcepts een gedreven en betrouwbare partner. Service en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Zij streven naar een waardevolle samenwerking met onze klanten en partners.

HyGear Technology & Services B.V. is een clean technology bedrijf, gevestigd in Arnhem. HyGear is gespecialiseerd in het omzetten en opwerken van diverse gasstromen, met als doel de energie efficiรซntie te verhogen; hernieuwbare, schone energiebronnen te gebruiken; en de keten efficiรซnter te maken. Lead products zijn kleinschalige waterstofgeneratoren, die aardgas omzetten in waterstof voor diverse (industriรซle) doeleinden. Daarnaast werkt HyGear aan de ontwikkeling van veelzijdige andere producten, zoals Power to Gas, Gas to Liquid en brandstofcellen.

Firan ontwikkelt, realiseert en exploiteert de infrastructuren voor warmte, koude, waterstof, duurzame gassen en zon- en windenergie die klaar zijn voor de wereld van morgen. Zij lossen lokale energievraagstukken op. Hun energiesystemen geven directe toegang tot duurzame energie. Daarmee verbinden ze overal energiebronnen aan wijken en gebouwen. Of het nu gaat om duurzame warmte en koeling, groene stroom of waterstof.

Duostor is een start up uit Barneveld die een flowbatterij ontwikkelt, waarin twee soorten energie worden gecombineerd: thermisch en elektro-chemisch. Hierdoor kun je zowel elektriciteit als warmte opslaan en op een geschikt moment weer gebruiken. DuoStor richt zich daarbij in eerste instantie op de agrarische sector, maar ziet ook toepassingen in de gebouwde omgeving of bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen.

Early Morning Talk

The making of: de Jan Terlouw Innovatieprijs Award

De winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 ontvangt niet alleen 8.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt, een jaar gratis netwerkpartnerschap van Kiemt en een IP smartscan door het octrooicentrum maar ook een prachtige award!

De award, ontworpen door Jeroen Schoonderbeek, is dit jaar bijna volledig circulair. Voor het grootste gedeelte bestaat de award uit BioPanelยฎ en rust op een stukje eikenhout dat gered is van de open haard. De voor- en achterkant van de Award en de naam zijn uitgevoerd in de huisstijlkleuren van Kiemt (met watergedragen verf). De zijkant is onbehandeld gelaten zodat de unieke eigenschappen van het gebruikte materiaal nog goed te zien zijn. BioPanel is een relatief licht materiaal maar toch sterk en stijf en gemakkelijk te bewerken als plaatmateriaal. Ideaal voor een duurzame award.

Ontwerper Jeroen Schoonderbeek

BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. Het bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriรซle hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Deze plantaardige grondstoffen kunnen grotendeels lokaal geproduceerd worden en zijn snel hernieuwbaar. BioPanel is CO2 neutraal. Dit kan doordat de grondstoffenteelt, productie en distributie (inter)regionaal plaatsvinden in een beperkte straal van 1500 km rondom de Achterhoek. BioPanel wordt niet buiten deze loop geรซxporteerd. Nieuwe ecosystemen in nieuwe gebieden worden gecreรซerd met lokale/regionale ondernemers om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. BioPanel is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik. Het materiaal is goed te bestickeren maar je kunt het ook printen of schilderen.

De award is gemaakt van BioPanel

Nieuwe partners in het netwerk Q1 en Q2 2023

De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen. Door de juiste mensen, initiatieven en projecten op regionaal, nationaal of internationaal niveau met elkaar te verbinden, krijgen ideeรซn de kans zich te ontwikkelen tot vernieuwende, levensvatbare en duurzame producten, diensten of bedrijven. Want alleen door samenwerking kunnen we de huidige uitdagingen aangaan en tot een succes brengen!

IN Q1 en Q2 hebben de volgende partners zich aangesloten bij het Kiemt netwerk

EOX tractors ontwikkelt en bouwt elektrische tractoren voor gebruik in land-, weg- & waterbouw. Zij willen boeren ondersteunen met slimme en schone machines die geoptimaliseerd zijn Controlled Traffic Farming (CTF) om zo bodemverdichting tegen te gaan.

Fluidwell produceert process displays en controllers voor scheepvaart en proceswereld. In hun uitgebreide productrange bieden zij ook producten specifiek voor waterstof aan zoals truckdosering, stroomindicatie en flowmonitoring.

Bakker Hilvers is een begrip in Arnhem. Dit familiebedrijf heeft de ambitie uitgesproken om de duurzaamste bakkerij van Nederland te worden. Dit doen zij door te investeren in nieuwe technologieรซn zoals ovens op waterstof en koelinstallaties op CO2.

Koffiebranderij Peeze uit Arnhem wil niet alleen koffie maken die goed smaakt maar ook goed is voor de wereld. Zo wordt de koffie CO2 neutraal gebrand, beschikt Peeze over een klimaatbestendige tuin met regenwater infiltratie en is de jaarlijkse Co2-footprint bepalend voor de reductie-agenda.

Pondera Consult is als adviseur en ontwikkelaar betrokken bij verschillende projecten in de energietransitie. Deze projecten worden met de inzet van natuurlijke hulpbronnen zoals wind, zon, water en geothermie mogelijk gemaakt. Pondera is in alle fasen van een project acties, van haalbaarheidsstudie tot bouw, beheer en onderhoud.

VSGM levert een slibverwerkingssysteem dat zorgt voor een circulaire verwerking van slibben met een negatieve CO2-footprint. De slib wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof Neutral. En met een kleine extra bewerking kan Neutral ook elders geproduceerde CO2 opslaan. Neutral kan gebruikt worden in wegenbouw en betonindustrie.

Dehal IP bv is een startup die zich bezighoudt met het hoogwaardig verwaarden van afvalstromen zoals bandenrubber, huishoudelijk afval en biomassa.

Access to Energy Dialogue 2023

Donderdag 1 juni 2023 biedt de Gemeente Arnhem in de Eusebiuskerk een podium aan de eerste editie van Access to Energy. In Arnhem, dรฉ Energy hotspot, gaan Nederlandse en buitenlandse energie-experts met elkaar in gesprek over technische, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de energietransitie.

De transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen is in volle gang. De uitdagingen zijn groot, de ambities hoog. Ook is er haast, want de vraag naar duurzame energie overtreft het aanbod en Europa streeft naar onafhankelijkheid van fossiele bronnen.

In de regio Arnhem-Nijmegen werken bedrijven, overheid, onderwijs en onderzoek samen om met energie-innovaties de transitie de versnellen en op te schalen naar een hoger niveau van toepassing. Energy Hotspot Arnhem kent een uniek ecosysteem van traditionele grote spelers  als TenneT, Alliander, DNV-GL, KEMA en DEKRA en innovatieve MKB bedrijven. Het samenspel tussen deze partijen leidt tot innovatieve oplossingen en een versnelling in de energietransitie. Niet in de laatste plaats omdat zij daarin gezamenlijk optrekken met onderwijspartijen van binnen en buiten de regio, zoals de Radboud Universiteit, de TU Delft en de HAN University of Applied Sciences.  Met de Access to Energy Dialogue biedt de hotspot Energy Arnhem de gelegenheid aan regionale, nationale en internationale partijen om kennis, kunde en slimme ideeรซn omtrent de energietransitie vanuit dit rijke ecosysteem op te doen.

Jaarlijks evenement

Tijdens deze eerste editie van Access to Energy op donderdag 1 juni gaan Nederlandse en buitenlandse energie-experts van overheid, wetenschap en bedrijfsleven met elkaar in gesprek. Overkoepelend thema: hoe realiseren wij de energietransitie in technisch, organisatorisch en maatschappelijk opzicht het best.

Deze eerste eendaagse Access tot Energy dialogue vormt de start van een jaarlijks terugkerend internationaal evenement van een week. Die herhaling biedt continuรฏteit en is tevens een periodiek meetmoment; waar staan we en hoe gaan we van hieruit verder. Deelnemers ontmoeten elkaar fysiek tijdens Access to Energy, een bewuste keuze die de uitwisseling van ideeรซn en het opzetten van gezamenlijke initiatieven bevordert.

Arnhem en energie

Dat Arnhem het podium is van de Access to Energy dialogue is bijna een vanzelfsprekendheid, vindt Nermina Kundiฤ‡, wethouder Onderwijs en Jeugdbeleid, Duurzame Mobiliteit en Economie. โ€De stad is van oudsher onlosmakelijk verbonden met energie. TenneT, Alliander, KEMA en DEKRA, ze zijn allemaal in Arnhem begonnen en zijn nog steeds hier gevestigd. En in het laatste decennium is de stad verrijkt met een ecosysteem van innovatieve MKB partijen, startups en scale-ups die werken aan (decentrale) oplossingen voor de energietransitie, die voor een belangrijk deel op het Industriepark Kleefse Waard gevestigd zijn. Een aantal bedrijven zoals Nedstack of ElaadNL, zijn in Arnhem klein begonnen en inmiddels gevestigde partijen. In Arnhem en in de regio daarbuiten is er een enorme expertise op het gebied van energie voor zowel bedrijven als huishoudens.โ€

โ€œBovendien zijn we als gemeente volop bezig met de energietransitie. Hoe richten we onze stad energieneutraal in? Wat betekent dat voor onze burgers en bedrijven? Welke transitieroute is de slimste? Wat is de goede volgorde van de dingen? Waar liggen de mogelijkheden qua techniek? Hoe verhoudt de transitie zich tot de bestaande wet- en regelgeving? Kan onze aanpak een voorbeeld voor anderen zijn? Het zijn razend interessante vragen en enorm ingewikkelde processen, want alles is met elkaar verknoopt.โ€

Slimme oplossingen

โ€œDe energietransitie grijpt diep in op hoe wij wonen, werken en ons verplaatsen, kortom in onze manier van leven. Alle reden om samen aan slimme oplossingen te werkenโ€, zegt Jeroen Herremans, directeur Connectr Energy-Innovation. โ€œWe hebben in de regio op tal van gebieden expertise in huis.โ€ aldus Marieke Butterhoff. Ze is als civic entrepeneur Energy bij The Economic Board nauw betrokken bij de projecten rondom de energietransitie. โ€œGeografisch gezien loopt er een band van maakindustrie van Twente tot in Brabant. Dat is een unieke keten van bedrijven met Arnhem als spil wat betreft kennis omtrent energie. Zaak is die kennis en kunde op het gebied van technologie, organisatie, opleiding en onderzoek bijeen te brengen. Letterlijk. Elkaar fysiek ontmoeten, vertellen waar we mee bezig zijn, in welke richting we aan oplossingen werken, hoe we elkaar daarbij praktisch kunnen helpen.โ€

Regionaal, maar met Europese ambities, is Connectr het innovatieve vliegwiel. In samenwerking met bedrijven, onderzoeks- en opleidingsinstituten verzorgt Connectr innovatieprogrammaโ€™s, het Innovatielab en Shared Facilities waar vernieuwingen op het gebied van energie getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht. Dit met het doel als katalysator te fungeren om nieuwe ontwikkelingen versneld toe te passen en op te schalen. 

Routes

โ€œRuwweg zijn er twee transitieroutes die elkaar aanvullenโ€, schetst Jeroen. โ€œEen centrale landelijke benadering en een decentrale route die inzet op lokale en regionale oplossingen. Focus tijdens deze eerste Access to Energy ligt op de vraag: Hoe bouwen we een slim, betrouwbaar en veilig energienetwerk.โ€

Hiervoor heeft TenneT โ€˜Target Gridโ€™ ontworpen, die het bedrijf tijdens de dialogue presenteert. TenneT opteert voor een onderling verbonden netwerk van gelijkstroomsupersnelwegen en energiehubs. Deze combinatie is in staat duurzame elektriciteit veilig en betrouwbaar over grote afstanden te transporteren.

Van deze visie worden overigens de contouren al zichtbaar. โ€œDenk aan de ย Smart Energy Hubs die volop in ontwikkeling zijnโ€, zegt Marieke. โ€œIn Oost Nederland is er een livinglab Smart Energy Hubs opgezet. Van de 10 bedrijventerreinen in het Living Lab, liggen er drie in het Lifeport gebied, namelijk InnoFase Duiven, Brick Valley en TPN-West Nijmegen. Hier wordt aan oplossingen voor de netcongestie gewerkt. Door in te zetten op de realisatie van decentrale energiesystemen. Zo bouwen we aan stabiele, flexibele, lokale duurzame alternatieven voor energieopwekking, -opslag en -gebruik. Ook worden zo in de regio ontwikkelde innovaties op de bedrijventerreinen toegepastโ€.

โ€œWe moeten de energie-expertise in de regio Arnhem-Nijmegen inzetten om ons landelijk en internationaal te profilerenโ€, benadrukt Nermina. โ€œDe oplossingen die wij bedenken kunnen ook elders op de wereld werken. In die zin is deze transitie ook een businesscase die werk, kennis en inkomsten oplevert.โ€

Ze vervolgt: โ€œTransitie is verandering. Veranderen betekent bestaande systemen en routines doorbreken. Door praktisch aan de slag te gaan, door draagvlak te kweken, nut en noodzaak aan te tonen en de durf om nieuw terrein te betreden. Dat kunnen we alleen samen doen en daar levert Arnhem met de Access to Energy graag een bijdrage aan.โ€

Jan Terlouw Innovatieprijs: hoe is het nu metโ€ฆ.. Elestor

Wiebrand Kout, oprichter en CTO van Elestor.

In 2016 won Elestor de Jan Terlouw Ambitieprijs voor hun HBr flow batterij. We zijn heel benieuwd hoe het nu met Elestor gaat. Daarover gaan we in gesprek met Wiebrand Kout, oprichter en CTO van Elestor.

Wat is de HBr flowbatterij?

De HBr flowbatterij is een batterij die geschikt is voor langdurige elektriciteitsopslag. We hebben heel veel zon- en windenergie en daarvoor hebben we buffering nodig. Lithium batterijen zijn minder geschikt om economisch lange periodes te overbruggen. Volgens Elestor kan dat met de HBR flow batterij veel goedkoper. Die is bedoeld voor langdurige, grootschalige opslag, bijvoorbeeld bij een zonneweide of windmolenpark. Deze batterijen kunnen heel economisch een periode tot ca 6 dagen overbruggen.

Inmiddels zijn we 7 jaar verder. Hoe gaat het nu?

Elestor is nog steeds het enige bedrijf ter wereld dat deze HBr flowbatterij maakt. Dat komt omdat het heel complex is om de batterij te maken. Wiebrand: โ€œDe voordelen van onze batterij zijn onverminderd van kracht. Vooral de lagere kosten van opslag zijn belangrijk. We willen allemaal CO2 vrij zijn maar we willen er niet teveel voor betalen. De combinatie wind, zon en opslag is de beste manier om aardgasvrij te worden.โ€

Er is volgens Wiebrand nu wel meer concurrentie. โ€œEr zijn veel meer soorten batterijopslag. Maar de Elestor manier is de goedkoopste opslag. We richten ons op zonne- en windparken maar ook op bouwers van distributiecentra. Deze centra hebben een groot oppervlakte en de daken liggen vol met zonnepanelen, maar de teruglevercapaciteit is beperkt tot in sommige gevallen nul. Met onze batterij kan op grote schaal in eigen energie worden voorzien.โ€

Bij het opladen van de batterij wordt waterstofgas gemaakt. Die wordt opgeslagen in een tank, want die is weer nodig voor het ontladen. In plaats van de waterstoftank kan de batterij ook aan een waterstof pijpleiding gekoppeld worden en geรฏntegreerd worden met elektrolysers. Zeker bij dagenlange opslag is dat heel nuttig.

Elestor: van een start-up naar een wereldwijde speler

In 2016 was Elestor nog een start-up. De tijd van de eerste investeerders. De batterij stond nog in de kinderschoenen met de eerste tests buiten het lab. โ€œWe moesten toen nog veel leren over vergunningen en veiligheidsanalyses en de confrontatie met de buitenwereld aangaan. In 2016 hadden we een team van 6 mensen, inmiddels zijn we met 45, en we gaan tegen eind 2024 naar ca 100 mensen groeien. Afgelopen investeringsronde hebben we 30 miljoen aan investeringen opgehaald om verder op te schalen.โ€œ

Waarom heb je de HBr flowbatterij aangemeld voor de Jan Terlouw Innovatieprijs?

โ€œDe Jan Terlouw Innovatieprijs draagt bij aan naamsbekendheid. Dit komt ook door Jan Terlouw zelf, dat is natuurlijk een bekende naam. We wisten dat we een sterk concept hadden maar mensen moeten er ook van weten. We zochten erkenning van de buitenwereld.โ€

En toen wonnen jullie!

De uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs aan Elestor in 2016

โ€œHet winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs gaf erkenning aan het hele team. Het heeft geholpen met de communicatie naar de buitenwereld. Ook kregen we hulp met het aanvragen van subsidies en vervolginvesteringen. We konden de discussie op gang brengen. En dat is nu nog belangrijker dan toen.โ€

Wat is jouw advies voor start-ups?

โ€œSchrijf je in voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. Je kan hele mooie dingen doen in het lab maar de wereld moet het ook zien. Je moet opgemerkt worden. Het is ook leuk voor je team. Het winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs is natuurlijk een grote eer maar het brengt je ook veel op het gebied van het aantrekken van klanten, investeerders en subsidies. Je moet er moeite voor doen om te laten zien hoe goed jouw innovatie is en de Jan Terlouw Innovatieprijs is daar een heel mooi platform voor.โ€

De opgave van de energietransitie

โ€œWe staan voor een grote opgave van energietransitie. De combinatie zon, wind en opslag is de meest logische keuze maar het hangt nu echt op de opslag. Er is een uitrolplan nodig voor langdurige elektriciteitsopslag. Die visie moet er zijn. Ook voor commerciรซle belangen. Daarvoor is een goed ontworpen marktmechanisme nodig.

Nederland heeft ook eindelijk door dat ze een sterke concurrentiepositie heeft met offshore wind. In 2050 is een piekvermogen van 70 gigawatt voorzien. Dat is 5x meer dan het totale huidige verbruik in Nederland. Daarvoor is echt opslag nodig. Daar is men zich steeds meer van bewust.

Door te weinig voorstellingsvermogen is er niet geanticipeerd. Er zijn miljarden geรฏnvesteerd in het elektriciteitsnetwerk maar de uitbreiding daarvan gaat lang niet snel genoeg. Met batterijopslag lukt het wel. Maar daarvoor hebben we wel een uitrolplan nodig. En daarvoor is de overheid essentieel.โ€œ

De toekomst van Elestor

โ€œWe hebben nu eerste fase systemen op maat gemaakt voor zonneweides en distributiecentra. Maar we zijn er nog niet. De 15-uurs batterijen schieten te kort om helemaal over te gaan op zon- en wind energie. We hebben elektriciteitscentrales nodig die je kunt opladen en die dan heel Nederland van energie voorzien. Het duurt nog wel even voordat het zo ver is, eind jaren โ€˜20, begin jaren โ€˜30, maar dan moeten wel de juiste beleidskeuzes gemaakt worden. Elestor kan deze bi-directionele elektriciteitscentrales bouwen. Op deze manier creรซren we strategische onafhankelijkheid met betrekking tot energie en voorkomen we klimaatontwrichting. Onze grootste concurrent zijn de gascentrales. De technologie is er maar nu nog genoeg geld en menskracht.โ€

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld