Waterstofrevolutie in het MKB: H2-Modus Pioniert de Weg Vooruit
In een wereld die snel evolueert richting duurzame energie, staat waterstof steeds meer in de schijnwerpers. Voor fabrikanten van mobiele machines biedt waterstof een veelbelovende mogelijkheid om hun producten te verduurzamen. Maar met deze nieuwe horizon komen ook nieuwe uitdagingen. Hoe bepaal ik het type en de dimensionering van de benodigde onderdelen voor een ombouw naar een aandrijflijn op waterstof? Welke software heb ik nodig voor de aansturing van het systeem? Welke veiligheidsaspecten zijn van belang? Hoe kom ik aan waterstof? En wat zijn de totale kosten (Total Cost of Ownership) van de ombouw naar een waterstofmachine? Dat zijn de vraagstukken waar het project H2-Modus zich op richt.
Het doel van H2-Modus is duidelijk: het ontwikkelen van een breed scala aan tools, kennis en prototypes om de overstap naar waterstof voor MKB-bedrijven eenvoudiger en sneller te maken. Van het bepalen van de beste Energie Management Systeem (EMS) tot het doorrekenen van H2-systemen, en van de selectie van componenten tot het waarborgen van de veiligheid.
De eerste stap van H2 Modus is gezet
Bij de eerste consortiumbijeenkomst van H2-Modus blijkt het project goed op weg te zijn. De projectpartners kwamen samen bij partner Hyster Yale in Nijmegen, waar de werkpakkleiders de voortgang van de verschillende werkpakketten presenteerden. Door de belangstelling vanuit het MBK voor het project haken ook steeds meer partijen aan.
Hoe zien de werkpakketten eruit?
De werkpakketten binnen H2-Modus vormen als het ware verschillende stukjes van een puzzel, elk gericht op een specifiek aspect van de integratie en optimalisatie van waterstofsystemen. Samen vormen ze een coherent geheel en komen zij tot de antwoorden op de vragen die in H2-Modus centraal staan. Deze antwoorden worden aan het eind van het project gebundeld en komen beschikbaar voor alle partners.
Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende puzzelstukken:
- Toepassing Specificatie (WP1): Definieert toepassingen en verzamelt specificaties om een roadmap te creëren voor waterstofaandrijvingen. Ook wordt er een rekentool ontwikkelt waarmee een MKB bedrijf een inschatting krijgt wat de transitie naar H2 voor zijn bedrijf betekent.
- Veiligheid (WP2): Identificeert regelgevingskwesties en biedt praktische oplossingen om veiligheid te waarborgen.
- Componentenselectie (WP3): Verzamelt de specificaties van alle componenten die nodig zijn voor een waterstofsysteem.
- Modeling & Control (WP4): Ontwikkelt essentiële modellen en tools voor het beheer van waterstofsystemen. Geeft voor elke specifieke toepassing inzicht in het best Energie Management Systeem (EMS) en de levensduur van het waterstofsysteem.
- Realisatie (WP5): Omvat alle fysieke werkzaamheden voor de bouw van waterstofaandrijvingen.
- Validatie (WP6): Test en valideert prototypes en modellen voor optimale prestaties.
- Logistiek en Financiën (WP7): Kwantificeert logistieke stromen en optimaliseert transport en opslag van waterstof. Ontwikkelt een rekentool om de kosten van H2 te bepalen.
- Disseminatie (WP8): Verspreidt de resultaten van het project en deelt kennis en ervaring met de bredere gemeenschap.
Betrokkenheid van partners bij werkpakketten
Een van de partijen betrokken bij werkpakket 4 is EnginX. In werkpakket 4 staat ‘Modelling & Control’ centraal. In dit werkpakket wordt het beste EMS bepaalt en uiteindelijk een softwaretool opgeleverd die een optimaal waterstofsysteem kan samenstellen voor een bepaalde specificatie. In andere woorden: als je een mobiele machine wilt ombouw naar een waterstofsysteem, dan laat deze tool zien wat daar de beste oplossing voor is.
Het ontwikkelen van zo’n innovatieve softwaretool voor de energietransitie past precies bij de kwaliteiten van EnginX. Het Nijmeegse bedrijf ziet waterstof als noodzakelijk onderdeel in de weg naar een duurzame toekomst. Door deel te nemen aan H2-Modus, kunnen zij hun software gereedmaken voor waterstoftoepassingen en profiteren van de expertise van de andere partners in het project. EnginX verwacht dat H2-Modus een belangrijke drijvende kracht zal zijn achter de vooruitgang van waterstoftechnologieën en het creëren van een omgeving waarin bedrijven en onderwijsinstellingen nauw samenwerken aan slimme oplossingen.
Conclusie: Samen Bouwen aan een Duurzamere Toekomst
H2-Modus markeert een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst, waarin waterstof een centrale rol speelt in de energietransitie. Met een ambitieuze visie en een breed scala aan partners bundelen we expertise, kennis en innovatie om de overstap naar waterstof voor MKB-bedrijven te vergemakkelijken. Door middel van samenwerking, onderzoek en ontwikkeling, biedt H2-Modus concrete oplossingen en praktische ondersteuning voor de integratie van waterstoftechnologieën in diverse toepassingen.
De werkpakketten binnen H2-Modus beloven een succesvolle aanpak, waarin elk aspect van de waterstoftransitie zorgvuldig wordt aangepakt, van specificatie en veiligheid tot realisatie en disseminatie. Met partners zoals EnginX aan boord, benadrukken we de kracht van samenwerking en innovatie, en leggen we een solide basis voor verdere vooruitgang op het gebied van waterstoftechnologie.
Als je geïnteresseerd bent in dit project of meer informatie wilt, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met projectleider Energietransitie Diederik Hoefsmit van Kiemt (hoefsmit@kiemt.nl).