Waterstofrevolutie in het MKB: H2-Modus Pioniert de Weg Vooruit

In een wereld die snel evolueert richting duurzame energie, staat waterstof steeds meer in de schijnwerpers. Voor fabrikanten van mobiele machines biedt waterstof een veelbelovende mogelijkheid om hun producten te verduurzamen. Maar met deze nieuwe horizon komen ook nieuwe uitdagingen. Hoe bepaal ik het type en de dimensionering van de benodigde onderdelen voor een ombouw naar een aandrijflijn op waterstof? Welke software heb ik nodig voor de aansturing van het systeem? Welke veiligheidsaspecten zijn van belang? Hoe kom ik aan waterstof? En wat zijn de totale kosten (Total Cost of Ownership) van de ombouw naar een waterstofmachine? Dat zijn de vraagstukken waar het project H2-Modus zich op richt.

Het doel van H2-Modus is duidelijk: het ontwikkelen van een breed scala aan tools, kennis en prototypes om de overstap naar waterstof voor MKB-bedrijven eenvoudiger en sneller te maken. Van het bepalen van de beste Energie Management Systeem (EMS) tot het doorrekenen van H2-systemen, en van de selectie van componenten tot het waarborgen van de veiligheid.

Het H2-Modus Project: Een SIA-RAAK Initiatief

H2-Modus is een onderzoeksproject gefinancierd door SIA-RAAK, een subsidieregeling die samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven stimuleert. Dit project brengt lectoren, onderzoekers, en MKB-bedrijven samen om praktijkgericht onderzoek te doen naar de integratie van waterstofsystemen in diverse toepassingen. Het uiteindelijke doel is het vereenvoudigen van deze integratie door het ontwikkelen van praktische tools, handleidingen, instructies en modellen. De resultaten van het onderzoek zullen niet alleen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, maar ook aan de vernieuwing van het onderwijs en de wetenschappelijke kennisbasis binnen dit thema.

De eerste stap van H2 Modus is gezet

Bij de eerste consortiumbijeenkomst van H2-Modus blijkt het project goed op weg te zijn. De projectpartners kwamen samen bij partner Hyster Yale in Nijmegen, waar de werkpakkleiders de voortgang van de verschillende werkpakketten presenteerden. Door de belangstelling vanuit het MBK voor het project haken ook steeds meer partijen aan.

Bijeenkomst van H2 Modus

Het consortium

Burgaflex B.V.
DENS Power B.V.
DENSO Europe B.V.
Electric Special Technics (E.S.T.) B.V.
EnginX
Genmark B.V.
H2 RET
H2Storage B.V.
H2Trac B.V.
Handelsonderneming PD B.V.
Hydrogen Range Extender Trailer
Hymatters Research & Consultancy B.V.
HyMove B.V.
Hyster-Yale Nederland B.V.
J.H. Laarakkers B.V.
Nederland Sales & Service B.V.
Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Associatie (NWBA)
NedStack fuel cell technology B.V.
Nuvera Fuel Cells
ROGER Renewable Energy
ROM B.V.
Saxion
Stichting Kiemt
Swagelok B.V.
Twinning Energy B.V.
Volta Energy B.V.
Wychstrach GmbH / Hexagon Purus
Zepp.solutions B.V.

Hoe zien de werkpakketten eruit?

De werkpakketten binnen H2-Modus vormen als het ware verschillende stukjes van een puzzel, elk gericht op een specifiek aspect van de integratie en optimalisatie van waterstofsystemen. Samen vormen ze een coherent geheel en komen zij tot de antwoorden op de vragen die in H2-Modus centraal staan. Deze antwoorden worden aan het eind van het project gebundeld en komen beschikbaar voor alle partners.

Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende puzzelstukken:

  • Toepassing Specificatie (WP1): Definieert toepassingen en verzamelt specificaties om een roadmap te creëren voor waterstofaandrijvingen. Ook wordt er een rekentool ontwikkelt waarmee een MKB bedrijf een inschatting krijgt wat de transitie naar H2 voor zijn bedrijf betekent.
  • Veiligheid (WP2): Identificeert regelgevingskwesties en biedt praktische oplossingen om veiligheid te waarborgen.
  • Componentenselectie (WP3): Verzamelt de specificaties van alle componenten die nodig zijn voor een waterstofsysteem.
  • Modeling & Control (WP4): Ontwikkelt essentiële modellen en tools voor het beheer van waterstofsystemen. Geeft voor elke specifieke toepassing inzicht in het best Energie Management Systeem (EMS) en de levensduur van het waterstofsysteem.
  • Realisatie (WP5): Omvat alle fysieke werkzaamheden voor de bouw van waterstofaandrijvingen.
  • Validatie (WP6): Test en valideert prototypes en modellen voor optimale prestaties.
  • Logistiek en Financiën (WP7): Kwantificeert logistieke stromen en optimaliseert transport en opslag van waterstof. Ontwikkelt een rekentool om de kosten van H2 te bepalen.
  • Disseminatie (WP8): Verspreidt de resultaten van het project en deelt kennis en ervaring met de bredere gemeenschap.

Betrokkenheid van partners bij werkpakketten

Een van de partijen betrokken bij werkpakket 4 is EnginX. In werkpakket 4 staat ‘Modelling & Control’ centraal. In dit werkpakket wordt het beste EMS bepaalt en uiteindelijk een softwaretool opgeleverd die een optimaal waterstofsysteem kan samenstellen voor een bepaalde specificatie. In andere woorden: als je een mobiele machine wilt ombouw naar een waterstofsysteem, dan laat deze tool zien wat daar de beste oplossing voor is.

Het ontwikkelen van zo’n innovatieve softwaretool voor de energietransitie past precies bij de kwaliteiten van EnginX. Het Nijmeegse bedrijf ziet waterstof als noodzakelijk onderdeel in de weg naar een duurzame toekomst. Door deel te nemen aan H2-Modus, kunnen zij hun software gereedmaken voor waterstoftoepassingen en profiteren van de expertise van de andere partners in het project. EnginX verwacht dat H2-Modus een belangrijke drijvende kracht zal zijn achter de vooruitgang van waterstoftechnologieën en het creëren van een omgeving waarin bedrijven en onderwijsinstellingen nauw samenwerken aan slimme oplossingen.

Conclusie: Samen Bouwen aan een Duurzamere Toekomst

H2-Modus markeert een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst, waarin waterstof een centrale rol speelt in de energietransitie. Met een ambitieuze visie en een breed scala aan partners bundelen we expertise, kennis en innovatie om de overstap naar waterstof voor MKB-bedrijven te vergemakkelijken. Door middel van samenwerking, onderzoek en ontwikkeling, biedt H2-Modus concrete oplossingen en praktische ondersteuning voor de integratie van waterstoftechnologieën in diverse toepassingen.

De werkpakketten binnen H2-Modus beloven een succesvolle aanpak, waarin elk aspect van de waterstoftransitie zorgvuldig wordt aangepakt, van specificatie en veiligheid tot realisatie en disseminatie. Met partners zoals EnginX aan boord, benadrukken we de kracht van samenwerking en innovatie, en leggen we een solide basis voor verdere vooruitgang op het gebied van waterstoftechnologie.

Als je geïnteresseerd bent in dit project of meer informatie wilt, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met projectleider Energietransitie Diederik Hoefsmit van Kiemt (hoefsmit@kiemt.nl).

Biobased Lakken: Innovatie in Duurzaam Projectmeubilair

Een samenwerking met Eromesmarko en Anker Stuy Coatings.

Om producten te maken die lang meegaan is het noodzakelijk om materialen te beschermen tegen invloeden van buiten. Zo ook het hout in de producten van Eromesmarko: ontwerper en inrichter van onderwijs- en werkomgevingen. Gevestigd in Wijchen, nabij Nijmegen. Eromesmarko is een van de marktleiders op hun gebied en produceert en revitaliseert hun producten, Als dochteronderneming van de Fair Furniture Group zit duurzaamheid in hun DNA. Circulariteit is al jaren een speerpunt in de productontwikkeling. Toch blijft er altijd iets te verbeteren en te verduurzamen.

Vanuit Kiemt kwamen we in gesprek over verdere verduurzaming, wat leidde tot een samenwerking met Anker Stuy Coatings, een fabrikant van houtveredelingsproducten. Deze lakken en coatings vinden gretig aftrek in de houtindustrie. Zij ontwikkelen hun lakken in samenspraak met kennisinstellingen en een eigen laboratorium. Een van hun R&D speerpunten is het ombuigen van bestaande samenstellingen in lakken en coatings naar biobased georiënteerde grondstoffen.

Provincie Gelderland steunt biobased chemie

De provincie Gelderland ziet in de biobased chemie een van de hoofd oriëntaties voor de maakindustrie in Gelderland. Daarom heeft de provincie in 2023 een financiële ondersteuning beschikbaar gesteld voor bedrijven die stappen willen zetten op het gebied van biobased lijmen, lakken en coatings. Kiemt werd gevraagd om mogelijke ondernemingen te scouten en screenen, zodat deze financiering op een impactvolle kon worden ingezet.

De logos van provincie Gelderland, Kiemt, Anker Stuy en Eromesmarko.

Kandidaten in beeld

Tijdens onze zoektocht kwamen we in contact met Eromesmarko als een potentiële kandidaat. In dat proces werd de focus verschoven van staalbescherming naar houtbescherming. De hoeveelheden metaalcoating die de fabrieken van de Fair Furniture Group verwerken is imposant. Hoewel de hoeveelheden metaalcoating die door de fabrieken van de Fair Furniture Group worden verwerkt indrukwekkend zijn, ligt de industrie erachter voornamelijk in handen van multinationals, buiten de invloedssfeer van de provincie. Rondom hout ligt dat anders. Daarin zijn het nog wel deels MKB bedrijven die daarin hun eigen R&D afdelingen bestieren. En waarin ketens worden gevormd van in Nederland producerende partijen, die elkaar kunnen versterken in onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Subsidie toegekend en aan de slag!

Eind 2023 is de bijzondere eenmalige subsidie toegekend voor deze keten. Dit was een administratieve uitdaging, aangezien de ontvangers eerst door een officiële goedkeuringsprocedure voor staatssteun moesten. Maar gelukkig voor de betrokkenen kwam er een goedkeuring, als beloning voor het voorwerk.

Dit voorjaar zijn beide partijen gestart met het exact verkennen van het programma van eisen waar de nieuwe biobased lak aan moet voldoen. Zo moet zij veilig in gebruik zijn, voor de verwerkers in de fabriek en voor de gebruikers van het meubilair. Ook de kleurechtheid, verwerkingstijd en droogtijd zijn belangrijke factoren, evenals de functionaliteit van het eindresultaat. De laklaag moet zorgen dat het meubilair esthetisch hoogwaardig blijft en lang meegaat, zelfs in een omgeving waar niet altijd even zachtzinnig met stoelen, tafels, kasten en andere leermiddelen wordt omgegaan.

Daarom zal Anker Stuy specifieke producten ontwikkelen. Die vervolgens door Eromesmarko worden toegepast in een testomgeving. Komen de producten door die test gaan ze de echte wereld in als vervolg testproces.

Wanneer het de partijen lukt een product te realiseren dat aan de zware criteria van schoolmeubilair voldoet, is er een grote stap voorwaarts gemaakt. Niet alleen kan Eromesmarko hiermee hun bestaande lakken vervangen, maar ook andere afnemers van Anker Stuy plukken hier de vruchten van. Want ook kozijnenmakers en andere houtverwerkende industrieën kunnen vervolgens gebruik maken van die nieuwe biobased lak.

Kiemt als ketenbouwer

Deze ontwikkeling is naar voren gekomen uit de screening die Kiemt heeft mogen verzorgen. De potentie om tot een opschaalbare oplossing te komen, voortkomend uit de beperkte ondersteuning in dit proces, is groot. Onze inbreng vanuit Kiemt is voor dit proces nu beëindigd. Wij hebben een rol gespeeld in het agenderen van deze biobased lakken, lijmen en coatings route. We hebben rond meerdere ketens een bijdrage geleverd in de totstandkoming van de samenwerkingen. En de partijen bijgestaan in de duiding van hun scope en omschrijving van de bedoeling vanuit de samenwerking. Om vervolgens ook als een soort intermediair richting de provincie te zorgen voor een correctie subsidieaanvraag.

Dit proces past perfect binnen de basis van Kiemt: Vinden, Verbinden, Versnellen en Vertellen. Circulaire Economie en biobased ontwikkelingen vormen daarin een speerpunt binnen Kiemt.
We vertrouwen erop dat het deze partijen gaat lukken om tot een ijzersterk product te komen, en daarmee de potentie van biobased in de Gelderse maakindustrie te onderstrepen. Overigens is Anker Stuy een Fries bedrijf, maar de provincie Gelderland en wij als Kiemt, begrijpen dat ketensamenwerking en innovatie zich niet houden aan de provinciegrenzen. En deze showcase is hier een levend voorbeeld van.

Ben jij geïnteresseerd in samenwerking en wil je weten over wat wij als Kiemt voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.

Jochem Garthoff verlaat Kiemt

Na zes jaar van toegewijde inzet gaat Jochem Garthoff, Programmamanager Energietransitie, Kiemt verlaten.

Jochem heeft gedurende zijn zes jaar bij Kiemt een significante impact gehad op de ontwikkeling van diverse projecten binnen de energietransitie. Hij stond aan de wieg van mooie initiatieven zoals het waterstofcluster van Kiemt en andere inspirerende programma’s.

Daarnaast heeft Jochem als gastheer gefungeerd bij verschillende evenementen, maar ook bij uitzendingen en livestreams zoals de Early Morning Talks en Oost-Nederland Uitgelicht. Ook daarin had hij een belangrijke rol in het delen van kennis en het bevorderen van samenwerking binnen de sector.

We zijn Jochem dankbaar voor zijn inzet en de impact die heeft gemaakt op de energietransitie community in Oost-Nederland.

We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe uitdaging.

Case Bakker Hilvers: Inzicht in energiehuishouding

Opmaat voor strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem

Bakker Hilvers is Arnhems bekendste bakker en oudste bedrijf. Met hun wens om de productielocatie te verduurzamen, kwamen ze bij Kiemt terecht. Om meer te weten te komen over dit Innovatiemotor traject, gaan we in gesprek met Jeroen Hilvers van Bakker Hilvers.

Bakker Hilvers

Samen met zijn ouders en broers staat Jeroen Hilvers aan het roer van het oudste bedrijf van Arnhem. Met 17 winkels en een productielocatie levert Bakker Hilvers 6 dagen per week ambachtelijk brood, banket en chocolade in Arnhem en omstreken.

“We hebben altijd al de ambitie gehad om te verduurzamen. Maar door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende stijging van de prijzen van gas en elektra heeft dit een veel hogere prioriteit gekregen. Onze productielocatie is heel energie-intensief en de energiekosten waren verdrievoudigd. Doorberekenen in de prijs kan ook niet volledig want dan wordt brood onbetaalbaar”.

Jeroen Hilvers en broers
Jeroen Hilvers (links) met zijn broers Bas en Wouter

Het balletje aan het rollen

Maar hoe pak je dat aan, verduurzamen? Waar begin je? We kwamen in gesprek met Noud Roelen, fractievolger voor de SP. Hij hoorde onze zorg aan en zorgde er voor dat het balletje ging rollen. “We kregen spreektijd in de gemeenteraad en daarmee kwamen we op de radar van de wethouder. Die koppelde ons aan Connectr. Toen we daar kwamen, zaten er 14 specialisten voor ons klaar.”

De eerste vraag die werd gesteld is “Wat is duurzaamheid voor Bakker Hilvers?”. Dat was een mooie vraag waar hij eigenlijk nog niet eerder bij stil had gestaan maar waar hij nu over na moest denken.

Jeroen: “Duurzaamheid betekent voor ons 0 op de meter. We willen net zoveel opleveren als we verbruiken. We willen een energiepositieve plek worden, niet alleen energie verbruiken maar bijvoorbeeld ook warmte leveren.”

Inzicht in energiebehoefte

Na dit eerste gesprek bij Connectr is Bakker Hilvers bij Kiemt terecht gekomen voor een Innovatiemotor traject. Jochem Garthoff koppelde hem aan Powercrumbs om de energiebehoefte in kaart te brengen. Zij onderzochten welke processen in het bedrijf energie-intensief zijn en waar Hilvers impact kan maken. Alle aanwezige machines zijn in kaart gebracht. “Inzicht in je energiebehoefte is heel fijn. Het geeft je heel veel handvatten. Bovendien kregen we antwoorden op de vraag in welke hoek we het moeten zoeken en welke innovaties bij onze energievraag passen”

Jeroen heeft het proces met Powercrumbs als heel prettig ervaren. In het rapport zijn verschillende scenario’s uitgewerkt en in een gesprek zijn de conclusies van het rapport uiteengezet. Hierin zijn ook de lange termijn ambities van Bakker Hilvers opgenomen.

“Het is heel fijn als iemand met je meedenkt. Ook onze groeiambitie is meegenomen, het verder kijken dan het hier en nu. We hebben veel hulp gehad van Powercrumbs om onze energiebehoefte inzichtelijk te maken. Heel laagdrempelig en we zijn helemaal ontzorgd.”

Welke overwegingen zijn er?

Natuurlijk moet je als ondernemer wel zelf de beslissing nemen. En er zijn behoorlijk wat factoren van invloed op de keuze op welke manier te verduurzamen. Zo speelt netcongestie een rol maar er zijn ook nog veel onzekerheden. Voor Bakker Hilvers was er vooral onzekerheid rondom waterstof.

“Er is nog teveel onduidelijk om als ondernemer over te gaan op waterstof. We willen ook niet gokken op innovaties die nog niet bewezen zijn. Daarop willen we wel voorsorteren op waterstof voor de toekomst maar voor nu maken we een andere keuze.”

Tips voor andere ondernemers

Heeft Jeroen ook nog tips voor ondernemers die ook willen verduurzamen? Jazeker!
“Voor ons is het balletje gaan rollen door de gemeente. Zie de gemeente als partner in verduurzaming. Zij kunnen je verbinden aan de juiste mensen. Als ondernemer kun je het niet alleen. Ik kan als ondernemer prima knopen doorhakken en keuzes maken maar al het uitzoekwerk…. Het kost mij erg veel tijd en energie om mezelf de kennis voor een goede keuze toe te eigenen. Er zijn een heleboel slimme mensen die dat prima voor je uiteen kunnen zetten.”

Toekomstvisie

En hoe gaat het nu verder voor Bakker Hilvers? Ze hebben hun keuze gemaakt waarbij het rapport de doorslag gaf. Ze houden hun opties open voor de verschillende mogelijkheden. Op basis van de verschillende scenario’s van Powercrumbs kunnen ze nu duidelijk hun pad kiezen.

“Je wil het graag goed doen. De wereld moet geen slechtere plek worden omdat wij een bedrijf runnen. We willen onze bakkerij inzetten om de wereld een mooiere plek te maken. Elk bedrijf kan de wereld een beetje mooier maken. Niet de aarde opgebruiken maar ook je verantwoordelijkheid nemen. Niet alles is in geld uit te drukken, sociaal maatschappelijk ondernemerschap is ook belangrijk.”

Strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem

Kiemt heeft de duurzaamheidsvraag van Bakker Hilvers aangepakt en verbonden met de expertise van Powercrumbs, wat Hilvers kan ondersteunen bij het maken van strategische keuzes voor een duurzaam energiesysteem in de toekomst.

Heb jij als ondernemer soortgelijke vraagstukken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Meer informatie over de Innovatiemotor vind je hier.

Programma in de schijnwerpers: Waterstofcluster

Kiemt wil zoveel mogelijk ondernemers en start-ups verder helpen met hun innovaties en duurzame transities. Daarvoor hebben we veel verschillende programma’s tot onze beschikking. Omdat deze programma’s niet bij iedereen bekend zijn, zetten we elke maand een programma in de schijnwerpers. Deze maand is dat het Kiemt Waterstofcluster.

Doel

Het waterstofcluster bestaat uit meer dan 30 MKB’s, kennisinstellingen, start- en scale ups, heeft als doel om innovaties voor de doorontwikkeling van Gelderland/Oost-Nederland als waterstoftechnologie regio aan te jagen en daarmee de regionale economie te versterken.

Voor wie

De bij het cluster betrokken partijen houden zich bezig met het hele proces, van onderzoek tot realisatie. Productie, transport (of distributie), afname en gebruik (of toepassingen) van waterstof. Kortom, de hele waterstofketen.

Daarnaast wordt ook de samenwerking over de grens gezocht. Bekijk hier de video van de cross-border waterstofcluster in samenwerking met Go4Export.

Recente clusters

Het afgelopen cluster zijn we op bezoek geweest bij Firan. We hebben hier presentaties gezien van het Waterstof Distributienet Havengebied Amsterdam (Firan), het GROHW project in Deventer (Witteveen + Bos), de ontwikkeling binnen het project van Volta Energy en Alles over Waterstof en mobiele energie op waterstof door middel van de Hydrogen Box (Bredenoord). Daarnaast hebben we een kijkje genomen in de Eusebiuskerk die verwarmd gaat worden met waterstof. Uiteraard was er na de presentaties tijd om te netwerken en nieuwe initiatieven te bespreken.

Evenementen

Wil je aansluiten bij het waterstofcluster? Neem dan contact met ons op. In 2024 staan bovendien de volgende waterstof evenementen op de kalender:

Het volgende cluster is op donderdag 25 januari. Deze organiseren we in samenwerking met de HAN: het HAN H2 event. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Op donderdag 14 maart organiseren we het ‘Waterstoftechnologie: hoe maakt u het?’ evenement. Dit evenement is gericht op ketens die nodig zijn voor elektrolysers en brandstofceltechnologie en brengt deze twee werelden samen. Kijk hier meer informatie en aanmelden.

Ontbijtsessie voor (startende) ondernemers

Op vrijdag 10 november a.s. organiseert De Startversneller in samenwerking met De Steck, een gratis ontbijtsessie voor (startende) ondernemers uit de regio Doetinchem en omgeving. Ja, we weten dat het vroeg is maar het belooft een allesbehalve slaapverwekkende ochtend te worden. Dus zet die wekker en meld je voor 8 november a.s. aan voor deze ontbijtsessie bij de Steck in Doetinchem.

De ontbijtsessie is een kick-off van de intensivering van de samenwerking tussen De Steck en De Startversneller. Vanaf december 2023 is op elke eerste woensdagochtend van de maand, iemand van het team van De Startversneller aanwezig, bij De Steck, voor alle prangende vragen over het programma én bestaat de mogelijkheid om direct persoonlijk het intakegesprek te voeren. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, je mag gewoon binnen komen wandelen.

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze ontbijtsessie.

Nieuwe partners Q3 2023

De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen. Door de juiste mensen, initiatieven en projecten op regionaal, nationaal of internationaal niveau met elkaar te verbinden, krijgen ideeën de kans zich te ontwikkelen tot vernieuwende, levensvatbare en duurzame producten, diensten of bedrijven. Want alleen door samenwerking kunnen we de huidige uitdagingen aangaan en tot een succes brengen!

In Q3 hebben de volgende partners zich aangesloten bij het Kiemt netwerk

Bronckhorst High-Tech B.V. is een wereldwijde speler op het gebied van flow oplossingen met een uitgebreid pakket aan flowmeters en klantspecifieke flow systemen. De instrumenten van Bronsckhorst worden toegepast in laboratoria van onderzoeksinstituten, in de machinebouw (OEM-ers) en in industriële toepassingen.

Roger Energy B.V. is de voorloper in de productie, levering en toepassing van groene waterstof. Hun missie is om een emissievrije overvanging voor fossiele brandstoffen te bieden om transport en heavy-duty equipment aan te drijven.

QConcepts Design Engineering B.V. is een productontwikkelingsbedrijf, dat gespecialiseerd is in de toepassingen van composietmaterialen en flow analyse. Zij vullen het volledige innovatie- en ontwikkelingstraject in: ontwerp, business case, realisatie en marktintroductie. QConcepts beschikt over een jong en enthousiast team van specialisten, dat aan multidisciplinaire projecten werkt. De combinatie van technologie, creativiteit en passie maakt QConcepts een gedreven en betrouwbare partner. Service en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Zij streven naar een waardevolle samenwerking met onze klanten en partners.

HyGear Technology & Services B.V. is een clean technology bedrijf, gevestigd in Arnhem. HyGear is gespecialiseerd in het omzetten en opwerken van diverse gasstromen, met als doel de energie efficiëntie te verhogen; hernieuwbare, schone energiebronnen te gebruiken; en de keten efficiënter te maken. Lead products zijn kleinschalige waterstofgeneratoren, die aardgas omzetten in waterstof voor diverse (industriële) doeleinden. Daarnaast werkt HyGear aan de ontwikkeling van veelzijdige andere producten, zoals Power to Gas, Gas to Liquid en brandstofcellen.

Firan ontwikkelt, realiseert en exploiteert de infrastructuren voor warmte, koude, waterstof, duurzame gassen en zon- en windenergie die klaar zijn voor de wereld van morgen. Zij lossen lokale energievraagstukken op. Hun energiesystemen geven directe toegang tot duurzame energie. Daarmee verbinden ze overal energiebronnen aan wijken en gebouwen. Of het nu gaat om duurzame warmte en koeling, groene stroom of waterstof.

Duostor is een start up uit Barneveld die een flowbatterij ontwikkelt, waarin twee soorten energie worden gecombineerd: thermisch en elektro-chemisch. Hierdoor kun je zowel elektriciteit als warmte opslaan en op een geschikt moment weer gebruiken. DuoStor richt zich daarbij in eerste instantie op de agrarische sector, maar ziet ook toepassingen in de gebouwde omgeving of bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen.

Early Morning Talk

The making of: de Jan Terlouw Innovatieprijs Award

De winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 ontvangt niet alleen 8.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt, een jaar gratis netwerkpartnerschap van Kiemt en een IP smartscan door het octrooicentrum maar ook een prachtige award!

De award, ontworpen door Jeroen Schoonderbeek, is dit jaar bijna volledig circulair. Voor het grootste gedeelte bestaat de award uit BioPanel® en rust op een stukje eikenhout dat gered is van de open haard. De voor- en achterkant van de Award en de naam zijn uitgevoerd in de huisstijlkleuren van Kiemt (met watergedragen verf). De zijkant is onbehandeld gelaten zodat de unieke eigenschappen van het gebruikte materiaal nog goed te zien zijn. BioPanel is een relatief licht materiaal maar toch sterk en stijf en gemakkelijk te bewerken als plaatmateriaal. Ideaal voor een duurzame award.

Ontwerper Jeroen Schoonderbeek

BioPanel

BioPanel is een duurzaam, circulair en biodegradeerbaar kunststof plaatmateriaal dat geschikt is voor veel verschillende toepassingen. Het bestaat voor 100% uit biobased materialen met als bestandsdelen industriële hennep en een thermoplastisch biopolymeer van melkzuur (PLA). Deze plantaardige grondstoffen kunnen grotendeels lokaal geproduceerd worden en zijn snel hernieuwbaar. BioPanel is CO2 neutraal. Dit kan doordat de grondstoffenteelt, productie en distributie (inter)regionaal plaatsvinden in een beperkte straal van 1500 km rondom de Achterhoek. BioPanel wordt niet buiten deze loop geëxporteerd. Nieuwe ecosystemen in nieuwe gebieden worden gecreëerd met lokale/regionale ondernemers om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. BioPanel is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik. Het materiaal is goed te bestickeren maar je kunt het ook printen of schilderen.

De award is gemaakt van BioPanel

Nieuwe partners in het netwerk Q1 en Q2 2023

De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen. Door de juiste mensen, initiatieven en projecten op regionaal, nationaal of internationaal niveau met elkaar te verbinden, krijgen ideeën de kans zich te ontwikkelen tot vernieuwende, levensvatbare en duurzame producten, diensten of bedrijven. Want alleen door samenwerking kunnen we de huidige uitdagingen aangaan en tot een succes brengen!

IN Q1 en Q2 hebben de volgende partners zich aangesloten bij het Kiemt netwerk

EOX tractors ontwikkelt en bouwt elektrische tractoren voor gebruik in land-, weg- & waterbouw. Zij willen boeren ondersteunen met slimme en schone machines die geoptimaliseerd zijn Controlled Traffic Farming (CTF) om zo bodemverdichting tegen te gaan.

Fluidwell produceert process displays en controllers voor scheepvaart en proceswereld. In hun uitgebreide productrange bieden zij ook producten specifiek voor waterstof aan zoals truckdosering, stroomindicatie en flowmonitoring.

Bakker Hilvers is een begrip in Arnhem. Dit familiebedrijf heeft de ambitie uitgesproken om de duurzaamste bakkerij van Nederland te worden. Dit doen zij door te investeren in nieuwe technologieën zoals ovens op waterstof en koelinstallaties op CO2.

Koffiebranderij Peeze uit Arnhem wil niet alleen koffie maken die goed smaakt maar ook goed is voor de wereld. Zo wordt de koffie CO2 neutraal gebrand, beschikt Peeze over een klimaatbestendige tuin met regenwater infiltratie en is de jaarlijkse Co2-footprint bepalend voor de reductie-agenda.

Pondera Consult is als adviseur en ontwikkelaar betrokken bij verschillende projecten in de energietransitie. Deze projecten worden met de inzet van natuurlijke hulpbronnen zoals wind, zon, water en geothermie mogelijk gemaakt. Pondera is in alle fasen van een project acties, van haalbaarheidsstudie tot bouw, beheer en onderhoud.

VSGM levert een slibverwerkingssysteem dat zorgt voor een circulaire verwerking van slibben met een negatieve CO2-footprint. De slib wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof Neutral. En met een kleine extra bewerking kan Neutral ook elders geproduceerde CO2 opslaan. Neutral kan gebruikt worden in wegenbouw en betonindustrie.

Dehal IP bv is een startup die zich bezighoudt met het hoogwaardig verwaarden van afvalstromen zoals bandenrubber, huishoudelijk afval en biomassa.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld