Webinar IP & Subsidies

Gastheer Bart Huydts ging het gesprek aan met Marco Coolen van AOMB en Tessa de Boer van vindsubsidies en tippen de meest relevante onderwerpen op het gebied van IP en subsidies voor (vroege fase) startups aan. Samen met ondernemers Beate Stevens van Aerocount en Eef Lamers van Micro-Cosmos ging Bart verder de diepte in over hun ervaringen, zoals typische valkuilen, wat hun echt heeft geholpen, wat ze anders zouden doen en waar ze trots op zijn.

Oost-Nederland Uitgelicht: Investors insight

Wil je weten hoe het financieringslandschap eruit ziet? Welke mogelijkheden er op financieel vlak zijn en de do’s & dont’s? Schrijf je dan hieronder in voor het Engelstalige webinar β€œInvestors insight” op donderdag 2 juni om 15.30.Β 

Gastheer Bart Huydts gaat dan in gesprek met diverse experts die het proces schetsen om te komen tot een financiering of Β subsidie. Zo neemt Wybren Hoekstra van RVO ons onder andere mee in de diverse financieringsinstrumenten, pakt Bernard de Vree van BDO het stuk over fiscaal vastleggen en beschermen op en laat Franske van Duuren van ORION ons zien wat je met Start Up Fonds Gelderland kunt. Na dit uur kun je in de break-out sessies in gesprek met een van de experts om je eigen case te bespreken.

Webinar IP & Subsidies

Op donderdag 4 november gingen wij al eerder live met de succesvolle webinar over IP en Subsidies. Daar vertelde Bart Hurdts meer over hoe je je innovatie goed kunt beschermen of hoe je dit kunt financieren. Heb je deze gemist? Kijk hem dan hieronder terug:

Aanmelden

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk, mocht je toch interesse hebben om aan te sluiten. Stuur dan een mail naar schouten@kiemt.nl.

 

REACT EU subsidie voor Powerfoil van HyET Solar

Een grote Europese subsidie zal op korte termijn bijdragen aan een versnelde doorontwikkeling en opschaling van een flexibele zonne-folie van Kiemt partner HyET Solar. Deze Powerfoil PV-folie is licht, flexibel en buigzaam, waardoor het op een grote verscheidenheid van dragers en ondergronden toepasbaar is. Een potentiΓ«le oplossing voor de vele dakconstructies die niet sterk genoeg zijn om dak-gebonden zonnepanelen te dragen.

De huidige generatie Powerfoil is alleen nog niet geschikt voor grootschalige commerciΓ«le uitrol. Hiervoor dienen de betrokken partijen nog een laatste ontwikkelingsslag te maken zodat de Powerfoil kan concurreren met standaard zonnepanelen.

Powerfoil; Uitontwikkeld? Uitgerold!

In het REACT EU project zullen de drie Gelderse MKB bedrijven HyET Solar, Genap en Tenten Solar Zonnepanelen samen deze laatste ontwikkelstappen voor grootschalige uitrol zetten. Vervolgens zal het doorontwikkelde Powerfoil en bijbehorende installatiemethode onder praktijkomstandigheden worden gevalideerd en gedemonstreerd. Doel daarvan is om verdere technische verbeteringen aan te brengen, de gereedheid van Powerfoil voor grootschalige toepassing richting de markt te demonstreren, en deze technologie zo gereed te maken voor verdere commercialisering en opschaling. Hiertoe zullen twee pilot-installaties van 50 kWp worden gerealiseerd; een op een bitumen dak van Gemeente Arnhem en een op een golfplaten dak van baksteenfabrikant Rodruza B.V.

Wie zijn erbij betrokken?

Het kernteam bestaat uit HyET Solar, Gemeente Arnhem, Kiemt, Gelders Energie Akkoord IndustrieΓ«n en bedrijfsleven, Tony Krijnse Locker van het (inter)gemeentelijk subsidiebureau, Fa. Hezelburcht uit Nijmegen en Brancheorganisatie Keramiek. Stichting Kiemt zal hierbij het proces gaan begeleiden met Tjardo Derksen en Jochem Garthoff. De REACT EU aanvraag is geschreven door Hezelburcht.

Kick off Interreg VI Deutschland-Nederland

Op woensdag 20 april 2022 zal via een digitale livestream de kick off Interreg VI Deutschland-Nederland plaatsvinden. Sluit aan en kom alles te weten over de start van de nieuwe programmaperiode 2021-2027.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Het unieke Waterstof Investerings­modelΒ 

Jasper Heutinck heeft Bedrijfseconomie aan de HAN gestudeerd en voor zijn afstudeerproject een waterstofinvesteringsselectiemodel opgezet. Een hele mond vol, maar het komt neer op een model in Excel waarmee je je (groene) waterstofinvesteringen economisch kunt laten doorrekenen. Kortom: Wat kost het? Wat levert het op? Is het rendabel? Wat is je terugverdientijd? En waar zou je eventueel andere keuzes kunnen maken om het wΓ©l rendabel te maken?

Bij het lectoraat Duurzame Energie (HAN) werden in verschillende onderzoeksprojecten al vaker waterstofinvesteringen economisch doorgerekend door technisch specialisten, maar hierbij werd dit steeds voor een specifieke toepassing gedaan en werden vaak dezelfde deelinvesteringen opnieuw in een model verwerkt. Dat moet anders kunnen, dacht het lectoraat in samenspraak met Enowatts. En zo ontstond de vraag voor een algemeen toepasbaar investeringsmodel vanuit een economisch perspectief. “Ik wilde al een tijd de overstap maken richting duurzaamheid, maar vond het lastig om als econoom mijn plek hierin te vinden. Met deze vraag zag ik mijn kans!” zegt Jasper Heutinck. Het model werd in eerste instantie gemaakt om voor het RAAK-mkb project Enowatts verschillende scenario’s door te rekenen binnen het onderzoek naar een energieopslag in en toepassingen van waterstof op Industriepark Kleefse Waard.

Het waterstofinvesteringsmodel geeft je een zo realistisch mogelijk beeld van je investering. Maar de realiteit verandert ook continu, daarom wordt het model – inmiddels ondergebracht bij Dutch Boosting Group, partner van Enowatts – geoptimaliseerd en gevalideerd. Jasper Heutinck, inmiddels werkzaam als consultant Duurzaamheid & Energietranisite, stopt veel tijd in het optimaliseren en up-to-date houden van het model: “Het is niet een paar klikjes en je weet wat het kost, daar zijn heel veel variabelen bij betrokken.” Momenteel worden er subsidies, heffingen en vrijstellingen aan het model toegevoegd, zodat je ook deze mee kunt nemen in je investeringsoverwegingen. Maar ook toekomstige belastingregels mogen niet ontbreken, zodat je ook weet hoe wellicht andere belastingregels over 10 jaar je huidige investering kunnen beΓ―nvloeden. “Zo krijg je een meer holistische kijk op je investering” zegt Jasper Heutinck.

Voor nu is het model alleen beschikbaar binnen het Enowatts consortium, maar in de toekomst moet het beschikbaar worden voor iedereen. Zo wordt er een website gelanceerd waar je binnen een paar stappen in grove lijnen je waterstofinvestering kunt doorrekenen. Uiteraard moet je voor een gedetailleerd beeld contact opnemen met Dutch Boosting Group, maar dit is de eerste stap naar het toegankelijk maken voor het grote publiek om de overstap te maken naar waterstof.

Wat dit model zo bijzonder maakt is dat je hiermee vooraf inzicht krijgt in de economische haalbaarheid van je investering en dus niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Als we allemaal willen overstappen op duurzame energie is groene waterstof waarschijnlijk een noodzakelijk onderdeel van het energiesysteem. De fluctuaties van zonne- en windenergie moeten worden opgevangen en niet alles kan op batterijen. Hoe transparanter je bent over de economische kansen van groene waterstof, hoe groter de kans dat een ondernemer de stap ook daadwerkelijk zet en hoe dichterbij ons gezamenlijke doel is om de COβ‚‚-uitstoot tegen 2030 met 50% te verminderen.

Zelf ziet Jasper Heutinck de COβ‚‚-reductie via groene waterstof, naast de (chemische) industrie, vooral in de zware mobiliteit. “Het vraagt geen grote gedragsverandering. Binnen 5 tot 10 minuten tank je een vrachtwagen af en daar kun je vervolgens een behoorlijke afstand mee rijden.”

Meer weten over Enowatts projecten? Lees dan ook eens het artikel over het ombouwen van een voertuig naar waterstof.

Challenges en oplossingen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet ex vel nunc elementum faucibus id ac risus. Donec a feugiat quam, at condimentum arcu. Nam et lorem vel massa feugiat imperdiet. In dictum dictum purus ut venenatis. In volutpat nulla pulvinar nisl varius varius. Integer et nulla iaculis, porttitor ante vel, aliquam urna. Morbi gravida magna in diam volutpat, lacinia accumsan nibh semper. Ut ac neque est.

Meer weten over Challenges en oplossingen?
Neem dan contact op met onze specialist.
Kim Klaassen Bos
Medewerker Projecten
klaassenbos@kiemt.nl
Jochem Garthoff
Programma-manager Energietransitie
Garthoff@kiemt.nl
Franske van Duuren
Directeur & Programma-manager Circulaire Economie
vanduuren@kiemt.nl
Helena BΓΌhler
Adviseur Innovatiestimulering
buhler@kiemt.nl
Tjardo Derksen
Projectleider Energietransitie
derksen@kiemt.nl
Inge Evenhuis
Adviseur Innovatiestimulering
evenhuis@kiemt.nl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sit amet ex vel nunc elementum faucibus id ac risus. Donec a feugiat quam, at condimentum arcu. Nam et lorem vel massa feugiat imperdiet. In dictum dictum purus ut venenatis. In volutpat nulla pulvinar nisl varius varius. Integer et nulla iaculis, porttitor ante vel, aliquam urna. Morbi gravida magna in diam volutpat, lacinia accumsan nibh semper. Ut ac neque est.

Financiering

Als beginnende of groeiende ondernemer kunnen je ambities heel groot zijn, maar de financiΓ«le middelen soms beperkt. Kiemt speelt daarin graag een ondersteunende rol. We bekijken hoe jouw innovatie of businessmodel financieel sterker kan komen te staan. Of het nu gaat om subsidies, pre-seed leningen, proof of concept leningen, investeerders of business angels; Kiemt denkt met je mee.Β 

Binnen de Innovatiemotor leveren we maatwerk voor individuele startups. We ondersteunen je bij een financieringsaanvraag, geven advies indien je innovatie eerst nog wat verdieping nodig heeft en maken daarbij gebruik van de expertise binnen ons netwerk.Β 

Indien je als startup betrokken raakt bij Startupfonds Gelderland gaat onze begeleiding nog een stapje verder. Naast hulp bij de leningsaanvraag bieden we daarna ook nog een stukje controle en hulp bij de financiΓ«le verantwoording.

Franske van Duuren

In een wereld waar dier- en plantensoorten uitsterven, waar straks 10 miljard mensen bedreigd worden door een water-, grondstoffen- en klimaatcrisis kunnen de huidige wetenschap en technologie niet voor oplossingen zorgen als wij niet erkennen dat de mens meer waard is dan hetgeen hijΒ  produceert. De mens met een menselijk bewustzijn waarin hij zichzelf steeds minder op de voorgrond plaatst. Minder egocentriciteit zie ik als de oplossing voor de rampen die ons dreigen. Het opzetten van samenwerkingsverbanden waarin we gezamenlijk naar oplossingen zoeken, kennis en inzichten delen en vooral gebruik maken van elkaars krachten en mogelijkheden. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld