Invest NL

EuropacafΓ©

Als ondernemer kijk je met open blik naar nieuwe ontwikkelmogelijkheden, (export)kansen en andere markten voor je bedrijf. Heb je serieuze plannen voor groei of innovatie, zoek je financiering van een concreet project, kijk dan ook eens naar het enorme potentieel van Europese programma’s. Er zijn substantiΓ«le subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld onderzoek, innovatie en experimenten. Of je sluit je aan bij een consortium dat in Europees verband aan een concrete opgave werkt.

Hoe dat werkt? Ontdek het op woensdag 8 maart, tijdens het EuropacafΓ©!

Samen bundelen we de krachten om Gelderland en Overijssel op Haagse en Europese podia te positioneren en ondersteunen mkb-bedrijven in beide provincies bij Europese samenwerkingen, subsidieaanvragen en innovatieprojecten.

Programma

Dagvoorzitter Christian Lorist van VNO-NCW Midden, zal je deze middag meenemen langs de mogelijkheden.

  • 16.00 uurΒ Β  Inloop en ontvangst, cafΓ© is open
  • 16.30 uurΒ Β  Welkom en rondje zaal: waar heb je behoefte aan,
    wat verwacht je van deze bijeenkomst?
  • 16.35 uurΒ Β  Rondje Europa
  • In gesprek met diverse gasten over actuele ontwikkelingen in het veld van Europese programma’s en kansen voor Oost Nederland
  • 16.50 uurΒ Β  In gesprek met Loek van Veggel, owner & CEO technologiebedrijf MTSA over het project GROWH en het belang van een Europees consortium
  • 17.00 Β Β Β Β Β Β Β  Korte workshops (ter plekke kiezen)
  • Matchmaking – mijn project zoekt nieuwe partners / mijn organisatie is op zoek naar aansluiting bij een programma . Hoe vraag ik subsidie aan en wie kan mij helpen
  • 17.30uΒ Β Β Β Β Β Β Laatste rondje
  • 18.00uΒ  Β Β Β Β Β Sluitingstijd cafΓ©

Locatie

De Gasfabriek, Zutphenseweg 9 Deventer

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor het EuropacafΓ©? Dat kan op deze pagina. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Regio Deal: Rijk investeert 15 miljoen in de regio Arnhem-Nijmegen voor β€˜gezonde groene groei’

Onlangs werd bekend dat het Rijk met de Regio Deal Arnhem-Nijmegen 15 miljoen beschikbaar stelt voor β€˜gezonde groene groei’. Dat is goed nieuws, want hoewel er op meer was gehoopt, stelt dit de regio in staat om een aantal maatschappelijke opgaven sneller en integraal aan te pakken. Hiermee kan brede maatschappelijke welvaart, en het terugdringen van grote sociaal economische verschillen gerealiseerd worden. Denk hierbij aan het woningtekort aanpakken, toekomstbestendig bouwen, concurrerende bedrijvigheid stimuleren en een arbeidsmarkt stimuleren die goed aansluit bij de vraag.

Versterken van aanwezige netwerken

Gelukkig zijn voor het aanpakken van deze opgaven tot gezonde groene groei al sterke netwerken aanwezig op de thema’s energy, health, hightech en food. Hierdoor heeft de regio al veel kennis in huis op deze thema’s. Door de financiΓ«le injectie van de Regio Deal kan de samenwerking tussen deze netwerken versterkt worden, waarbij er ook kansen liggen in de samenwerking met netwerken over de grens met Duitsland. Dit maakt de regio nΓ³g effectiever in de benodigde innovatiekracht voor het realiseren van een brede maatschappelijke welvaart.

Ook voor onze partners is dit goed nieuws

Kiemt is verheugd dat dit ook goed nieuws betekent voor partners in haar netwerk: Voor ondernemers die zich bezig houden met circulair bouwen, de circulaire maakindustrie en de bio-based economie kan dit betekenen dat projecten sneller gerealiseerd kunnen worden, en innovaties eerder marktrijp zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijven die zich bezighouden met de energetische verduurzaming van woningen en bedrijventerreinen en de koppeling daartussen. Een belangrijk thema gezien de netcongestie en de ambitie van de regio om te excelleren in smart energy hubs. Bovendien geeft dit momentum om de afstemming tussen vraag en aanbod van arbeidskracht tussen kennisinstellingen en bedrijven verder aan te scherpen.   

Kortom, heugelijk nieuws voor al onze partners, waarbij Kiemt betrokken zal blijven bij de verdere uitwerking om bovenstaande kansen een stap dichterbij te brengen!

Het persbericht over de Regio Deal is te vinden op de website van Lifeport.

Kiemt is verhuisd!

Vanaf 14 november 2022 is Kiemt, als een van de eerste members, verhuisd naar de Connectr Shared Office. De Connectr Shared Office biedt ruimte voor 100 flexibele werkplekken waar op basis van een abonnement gebruik van kan worden gemaakt. Samen met het Innovatielab, waar ElaadNL al gevestigd is en eind 2023 anderen zullen volgen, is dit de plek om het energienetwerk te ontmoeten en kennis te maken met de nieuwste technologie. Alle spelers in het energiecluster, een mix van startups, scale-ups, mkb, maatschappelijke organisaties, overheden en onderwijs kunnen hier fysiek bijeenkomen om samen te werken en elkaars groei te versnellen.  

Ons nieuwe adres 
We blijven dus gehuisvest op IPKW, maar zijn vanaf vandaag te vinden in een ander gebouw. Ons telefoonnummer en postadres blijven ongewijzigd.  Ons bezoekadres is vanaf heden: 

BezoekadresPostadres
KiemtKiemt
Westervoortsedijk 73Postbus 882
Gebouw KB6800 AW Arnhem
6827 AV Arnhem
Tel: 026-4461469 

Pureps, dit jaar genomineerd voor de Jan Terlouw Innovatieprijs, ontvangt lening vanuit het Startup Fonds Gelderland.

Pureps heeft een proces ontwikkeld om EPS (piepschuim) bij de inzameling ter plaatse te comprimeren. Vervolgens kan na de verwijdering van de verontreinigingen zoals met name brandvertragende chemische middelen dit materiaal weer worden omgezet naar styreen, de grondstof van piepschuim. Met dit proces kan piepschuim nagenoeg 100% circulair gemaakt worden.

Eind vorig jaar klopte Pureps aan bij Kiemt via de Innovatiemotor. β€œKiemt heeft ons heel goed geholpen in de zoektocht naar de juiste financiering en via Kiemt zijn we uiteindelijk ook bij het Startup Fonds Gelderland (SFG) terecht gekomen” vertelt Martinus Vossebeld, oprichter van Pureps.

De lening vanuit SFG stelt Pureps in staat om een volgende stap te zetten in het proces. Het verder ontwikkelen, meer gegevens verzamelen en zo toewerken naar de volgende stap: het bouwen van een demo unit.

β€œHet is voor startups in de fase waarin wij ons bevinden heel lastig om financiering te krijgen. Veel fondsen zijn gericht op de startups die in de allereerste fase zitten of juist bijna de markt op kunnen. Wij zitten daar net tussenin. Daarom zijn we extra blij met deze financiering vanuit het Startup Fonds Gelderland.”

De lening vanuit het SFG, maar ook de nominatie voor de Jan Terlouw Innovatieprijs opent voor Pureps nieuwe deuren. β€œWe hebben er veel uitgehaald. Sowieso was het een leuke, leerzame middag maar ook op het gebied van publiciteit heeft het ons veel gebracht. We hebben nog maar weinig communicatiemiddelen dus we zijn erg blij met de professionele video die is gemaakt.”

Startup Fonds Gelderland richt zich op startups die innovaties ontwikkelen die bijdragen aan de Gelderse ambities en de maatschappelijke uitdagingen.

Oost-Nederland Uitgelicht: Webinar (Im)possibilities of IP

Wil je meer weten over intellectueel eigendom (ook wel Intellectual Property (IP) genoemd) en de (on)mogelijkheden hiervan? Zet dan donderdag 10 november alvast in je agenda voor het webinar β€œ(Im)possibilities of IP”. Je kunt je nu aanmelden voor dit Engelstalige webinar op donderdag 10 november om 15.30.Β 

Host Franske van Duuren gaat met octrooi-experts Brigitte Geurts van Algemeen Octrooi- en Merkenbureau (AOMB) en Karen Sam van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met 2 ondernemers online in gesprek over de ins en outs van intellectueel eigendom. In een uur tijd nemen we je mee in de mogelijkheden, maar vooral ook de onmogelijkheden van IP. Waarom is het voor de ene ondernemer een succesverhaal en voor de andere ondernemer juist een kostenpost?

Terug kijken

Heb jij het webinar gemist en wil je deze graag terug kijken. Dat kan hier.

BDO Webinar Prinsjesdag 2022

Op 21 september organiseert een van onze participanten BDO een webinar om inzicht te krijgen in het belastingplan voor 2023.

Op Prinsjesdag maakt het kabinet het belastingplan voor 2023 bekend. Wat zijn de belangrijkste fiscale veranderingen en ontwikkelingen. En wat betekenen deze voor jou en jouw onderneming? De specialisten van BDO zulle de meest opvallende en relevante wijzigingen bespreken. Meer informatie over het programma en de sprekers tijdens het webinar vind je hier.

Wil jij ook weten hoe je het best kunt inspelen op de plannen van het kabinet voor 2023? Meld je dan nu hier aan.

Groen licht voor Nedstack voor bouw gigantische fabriek waterstofbrandstofcellen

Vandaag heeft Nedstack te horen gekregen dat hun aanvraag voor financiering om te starten met de bouw van een Fuel Cell Giga Factory (FCGF) gehonoreerd is door zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid. Daarmee is het startschot gegeven voor een uniek en groots project binnen de Europese Unie om waterstofbrandstofcellen op een geautomatiseerde manier te produceren in hoge volumes. De fabriek zal een plek krijgen op duurzaam Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De verwachting is dat eind 2023 met de bouw en installatiewerkzaamheden gestart kan worden en dat de fabriek gefaseerd in gebruik genomen wordt om eind 2026 op volle kracht te draaien.

Nedstack en de groeiende vraag naar waterstofbrandstofcellen

Nedstack, opgericht in 1999, is een spin-out van AkzoNobel en ontwikkelt en produceert brandstofceloplossingen voor toepassingen met een hoog vermogen, zoals de scheepvaart, industrie en grootschalige β€˜off-grid’ toepassingen, zoals evenementen. Ook nu al bouwt Nedstack brandstofcellen op IPKW, maar daar komt dus een gigantisch productiesysteem bij, dat vijf miljoen cellen per jaar moet gaan produceren. Hiermee wordt productie met een jaarlijkse output op Gigawatt-vermogen mogelijk, en dat is uniek in Europa! Nedstack wordt hiermee een belangrijke Europese speler in de explosief groeiende vraag naar energie uit waterstof om aan de klimaatopgave te voldoen. Tel daar de recente urgentie om onafhankelijk te worden van Russisch gas bij op, en je hebt de reden te pakken dat Europa en Nederland dit project steunen.

Rol Europese Commissie en Nederlandse overheid

Dat is een complex verhaal. Waar het kortgezegd op neerkomt is dat Europa er veel aan gelegen is om de innovatiekracht en werkgelegenheid op waterstofgebied in Europa te behouden, en niet te verliezen aan andere delen van de wereld, zoals dit wel bij andere transities is gebeurd. Nedstack heeft hierop ingespeeld en een aanvraag voor financiering ingediend onder het IPCEI-programma; Important Projects Common European Interest van de Europese Commissie. De IPCEI biedt bedrijven de mogelijkheid op financiΓ«le steun van hun eigen overheid voor doorbraakprojecten die bijdragen aan het concurrentievermogen van Europa. Conform afspraken binnen de EU mogen lidstaten namelijk niet zomaar staatsteun verlenen aan dergelijke grote projecten. Hiertoe moet de Europese Commissie eerst toestemming verlenen aan, in dit geval, de Nederlandse overheid om de bouw van de FCGF te financieren. Die toestemming is nu verleend en dat is uniek: Dit is voor waterstof het eerste IPCEI-project binnen Europa, en bovendien het eerste IPCEI project waar Nederland aan deelneemt. Ook de toezegging van de Nederlandse overheid voor 21,7 miljoen euro aan financiΓ«le steun is bevestigd.

De kracht van het netwerk van Kiemt

Dat Nedstack, partner van Kiemt, een succesvolle aanvraag heeft kunnen indienen, komt mede door de kracht van het netwerk van Kiemt. Kiemt heeft vanuit haar rol als netwerkorganisatie voor het versnellen van de energietransitie in Oost Nederland bijgedragen aan de IPCEI-aanvraag. Kiemt heeft geholpen het regelen van financiΓ«le ondersteuning, het integreren van regionale ecosysteem door mee te schrijven aan de aanvraag en ondersteuning van partners op te halen die bij de aanvraag moeten worden meegestuurd, wil die kans maken. Partijen die tot nu toe al een rol hebben gespeeld zijn o.a. IPKW, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, OostNL, HAN, TNO, Economic Board, NWBA, TKI Nieuw Gas en Connectr.

Nedstack - Roel van de Pas

Roel van de Pas, Vice President Strategy & Industrialization van Nedstack: β€œKiemt heeft deelgenomen in het redactieteam van onze inschrijving op de IPCEI regeling. Naast een relevante redactionele bijdrage heeft Kiemt ook bijgedragen aan het vergroten van draagvlak voor ons project, coΓΆrdinatie met stakeholders en heeft zij gezocht naar mogelijkheden om zoveel mogelijk spelers in ons ecosysteem aan te laten sluiten en onderdeel te maken van ons project.”

Rol voor Shared Facilities en Energy Demo Field van Connectr

De IPCEI toekenning betekent bovendien dat Nedstack een shared facility kan bieden voor de doorontwikkeling van fuel cell technologie van andere bedrijven. Het opzetten en versterken van shared facilities is het brandpunt van de activiteiten van Connectr om versnelling van energietechnologie te creΓ«ren. Connectr, een samenwerking tussen IPKW, de HAN, OostNL en Kiemt, zal Nedstack daarom verder ondersteunen bij het ontwikkelen en exploiteren van deze shared facility. Je kunt hierover meer lezen in dit artikel van Connectr.

Webinar IP & Subsidies

Gastheer Bart Huydts ging het gesprek aan met Marco Coolen van AOMB en Tessa de Boer van vindsubsidies en tippen de meest relevante onderwerpen op het gebied van IP en subsidies voor (vroege fase) startups aan. Samen met ondernemers Beate Stevens van Aerocount en Eef Lamers van Micro-Cosmos ging Bart verder de diepte in over hun ervaringen, zoals typische valkuilen, wat hun echt heeft geholpen, wat ze anders zouden doen en waar ze trots op zijn.

Oost-Nederland Uitgelicht: Investors insight

Wil je weten hoe het financieringslandschap eruit ziet? Welke mogelijkheden er op financieel vlak zijn en de do’s & dont’s? Schrijf je dan hieronder in voor het Engelstalige webinar β€œInvestors insight” op donderdag 2 juni om 15.30.Β 

Gastheer Bart Huydts gaat dan in gesprek met diverse experts die het proces schetsen om te komen tot een financiering of Β subsidie. Zo neemt Wybren Hoekstra van RVO ons onder andere mee in de diverse financieringsinstrumenten, pakt Bernard de Vree van BDO het stuk over fiscaal vastleggen en beschermen op en laat Franske van Duuren van ORION ons zien wat je met Start Up Fonds Gelderland kunt. Na dit uur kun je in de break-out sessies in gesprek met een van de experts om je eigen case te bespreken.

Webinar IP & Subsidies

Op donderdag 4 november gingen wij al eerder live met de succesvolle webinar over IP en Subsidies. Daar vertelde Bart Hurdts meer over hoe je je innovatie goed kunt beschermen of hoe je dit kunt financieren. Heb je deze gemist? Kijk hem dan hieronder terug:

Aanmelden

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk.

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld