Werkbezoek Circe22 Textile aan modesteden Arnhem en Amsterdam

Ter afsluiting van het project Circ 22 Textile brachten partners uit Bulgarije, ItaliΓ« en Spanje een bezoek aan Gelderland. In Arnhem Γ©n Amsterdam kregen zij een inspirerend programma voorgeschoteld op het gebied van (duurzame) mode.

In Arnhem werd een bezoek gebracht aan State of Fashion. Vanuit de Eusebiuskerk vervolgde de rondleiding naar Rozet. Hier is een momenteel een tentoonstelling op het gebied van fashion te zien.

In Amsterdam werd een bezoek gebracht aan een tweetal organisaties: BYBORRE en House of Denim.

BYBORRE biedt een platform waar ontwerpers hun eigen textiel kunnen samenstellen op basis van duurzame grondstoffen en vervolgens deze textiel on-demand kunnen produceren.

House of Denim staat voor het Nederlandse platform voor vakmanschap en innovatie in de denimindustrie. Tijdens een interessante rondleiding van Mariette Hoitink (founder of fashion recruitment & consultancy firm HTNK) en haar collega James Veenhoff (founding partner at impcat strategy firm Fronteer) kregen de bezoekers meer informatie over de producten en  (achtergrond van) de studenten. House of Denim beschikt over een werkplaats, een wasserij, een archief en een winkel.

Het project Circe22 Textile heeft betrekking op de vraag wat voor invloed de COVID-19 pandemie heeft gehad op de textielindustrie.  Tijdens dit werkbezoek zijn de projectresultaten van alle regionale partners gedeeld.

Circe22 groepsfoto

Meet & Match: hulp bij circulaire uitdagingen

Voor veel bedrijven is er maar weinig leveringszekerheid van grondstoffen. En het regelen van voldoende betrouwbaar transport tegen een eerlijke prijs is langzamerhand een dagtaak. Ervaar jij met jouw onderneming dit soort uitdagingen? Dan is de Meet & Match op woensdag 6 juli 2022 – georganiseerd door Het Versnellingshuis, in samenwerking met Kiemt, Oost NL en CIRCLES – interessant voor jou.

Tijdens deze Meet & Match richten we ons bouw, circulaire maakindustrie, landbouw en circulaire businessmodellen. Denk daarbij aan biobased bouwen en kringlooplandbouw. Maar ook principes alsΒ Product as a serviceΒ (Paas)Β enΒ Made to order (MTO)Β komen aan bod.

We gaan dus in op verschillende circulaire oplossingen die jouw bedrijf toekomst bestendig maken: het verkleinen van transportketens, eigenaar blijven van grondstoffen, producten maken op bestelling (in plaats van op voorraad). Of misschien zelfs een andere grondstof kiezen voor je product. Zomaar wat voorbeelden van circulaire oplossingen.

Heb jij dus behoefte aan meer informatie of wil je 6 juli langskomen? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie.

Early Morning Talk

Inschrijving tweede Challenge Week open

Samen met studenten en specialisten werken aan je circulaire vraagstuk

Succes smaakt naar meer! In maart 2022 organiseerde het project Circulaire Fabrieken een eerste Challenge Week voor maakbedrijven in de Cleantech Regio. Studenten, kennisexperts en innovatieve mkb-bedrijven werkten samen aan het oplossen van een circulair vraagstuk van een van de challengebedrijven. Dat resulteerde in nieuwe oplossingsrichtingen, waarnaar vervolgonderzoek gedaan gaat worden. Proef de sfeer van de eerste Challenge Week.

Van 26 t/m 30 september organiseren we de tweede Challenge Week Circulaire Fabrieken. Doe mee! Heb jij een circulaire challenge waar je hulp bij kunt gebruiken en sta je open voor cocreatie en samenwerken via open innovatie? Maak stappen in het realiseren van je circulaire ambities. Schrijf je hier in.

Voor wie

De Challenge Week staat open voor deelnemers aan het project Circulaire Fabrieken, maar er zijn ook mogelijkheden voor niet-deelnemers, maakbedrijven, gevestigd in de Cleantech Regio.

Zo werkt het

Je formuleert kort je circulaire vraag voor je bedrijf en schrijft je in voor de Challenge Week 2.
Het projectteam neemt contact met je op voor toelichting en uitleg en gaat in aanloop naar de Challenge Week op zoek naar partijen (mkb’er, start-up, kennisinstelling of andere organisatie) die mogelijk een werkbare aanpak bieden voor jouw uitdaging. We zetten daarvoor onze kennis en uitgebreide – landelijke – netwerk in. Tijdens de Challenge Week eind september onderzoeken jullie de geboden opties en werken partijen en studenten samen aan een plan van aanpak. Daar blijft het niet bij: Circulaire Fabrieken stelt, bij een goed gezamenlijk plan – een voucher beschikbaar van 5.000 tot 7.500 euro, waarmee je investering in verder onderzoek kunt cofinancieren.

Interesse?

Formuleer kort je circulaire vraag en schrijf je hier in. Het projectteam neemt vervolgens contact met je op.

www.circulairefabrieken.nl
info@circulairefabrieken.nl

CIRCO Hub Oost-Nederland van start!

Vanaf mei 2022 is CIRCO Hub Oost-Nederland officieel van start! De hub ondersteunt bedrijven in provincie Gelderland en provincie Overijssel in de transitie naar de circulaire economie. Circo Hub Oost-Nederland is de achtste CIRCO Hub in Nederland.

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. Provincie Gelderland en provincie Overijssel, Kiemt en Oost NL bundelen de krachten en vormen, samen met de partners in deze regio, de CIRCO Hub Oost-Nederland. Met behulp van CIRCO Tracks willen we Gelderse en Overijsselse startups, scale ups en mkb-ers stimuleren om aan de slag te gaan met het (her)ontwerpen van een circulair product of dienst en businessmodel met de CIRCO methodiek. Een methodiek waarin we bedrijven in 7 stappen meenemen van een lineair naar een circulair businessmodel.

Door samenwerking binnen de keten maakt CIRCO mogelijk wat voor een individueel bedrijf moeilijk of onmogelijk is. Door ketensamenwerking en kruisbestuiving worden ideeΓ«n slimmer Γ©n beter uitvoerbaar. De Tracks bieden een mooie start om producten en businessmodellen te (her)ontwerpen. Maar daar houdt het niet bij op. Juist door de samenwerking met de vele partners in de regio kunnen circulaire initiatieven verder opschalen.

De komende jaren biedt CIRCO Hub Oost-Nederland Tracks aan binnen diverse sectoren, zoals de maakindustrie, bouw, kunststoffen en textiel.

GeΓ―nteresseerd om deel te nemen of partner te zijn? Klik dan vooral op deze link van website van CIRCO Hub Oost-Nederland.

Werkconferentie Circulaire Innovaties in uitvoering

Het Saxion Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie en het Saxion Lectoraat Business Modellen organiseren vrijdag ochtend 10 Juni 2022 om 09:00 uur tot en met 13:00 uur een werkconferentie.

Het Saxion Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie en het Saxion Lectoraat Business Modellen houden op vrijdag ochtend 10 Juni 2022 een werkconferentie. Het zal om 09:00 beginnen maar voor de geΓ―nteresseerde mensen is er om 8:15 al een inloop ontbijtbuffetΒ  van start. Die zal dan tot 09:00 uren en daarna zal de werkconferentie beginnen, die zal duren tot 13:00. De werkconferentie zal worden gehouden in Gasfabriek te Deventer. Doelgroepen zijn bedrijven, studenten en onderzoekers.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Key note door Jacqueline Cramer (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Universiteit Utrecht) over het belang van netwerksturing bij het werken aan circulaire innovaties
  • Kristel Leerkes van het bedrijf Boerhof over haar ervaringen in het samenwerken met het Fieldlab, het lectoraat Business Models en de minor Circulaire Economie
  • Aandacht voor circulaire projecten door studenten in het onderwijs
  • Kennis maken met de MOOC Organizing for Sustainability
  • Workshop met de tools voor circulair organiseren

Aanmelden

De deelname is gratis en h et aanmelden kan tot en met 7 Juni en kan je doen via deze link.

 

 

 

 

 

 

Betrokken Kiemt netwerk

Verdiepingssessie Next step Circulaire Economie

Op 24 mei organiseren de gezamenlijke overheden een online verdiepingssessie met als doel om te weten te komen hoe zij ondernemers uit het MKB nog beter kunnen helpen in hun transitie naar een circulaire economie. Tijdens deze sessie worden de behoeften van ondernemers uit de regio in kaart gebracht.Β 

Tijdens deze sessie zal Joost van Hoorn (Platform31) in gesprek gaan met Roeland (Leadax) van Delden en Friso Douwstra (gedeputeerde Provincie Friesland) over de vraag waarom het zo belangrijk is om beter inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van ondernemers t.a.v. de circulaire economie.

Verdiepende gesprekken zorgen voor input!

Tijdens de sessie zullen deelnemers in groepen zich verdelen en zullen zij ingaan op de volgende vragen:

  1. Welke vragen, opgaven, uitdagingen en kansen t.a.v. circulair komen mkb-ondernemers tegen?
  2. Aan welk type ondersteuning hebben ondernemers behoefte op het gebied van circulair? Wat helpt hen vooruit? Bijvoorbeeld informatie. Waar is die informatie te vinden? Moeten we daarbij aansluiten op netwerken, contacten of op een andere manier?
  3. Zijn ondernemers bekend met (een deel van) het (ondersteunings)aanbod op het gebied van circulaire economie? Wat zijn de ervaringen?
  4. Hoe kan het mkb voor de transitie naar een circulaire economie het beste worden benaderd en bereikt? Wat is er voor nodig om ondernemers een (volgende) stap richting circulair te laten zetten? Waar liggen (economische) kansen of oplossingen voor problemen met circulariteit?
  5. Wat loopt in het huidige regionale en nationale aanbod van initiatieven/ondersteuning/info goed en moeten we verder uitbouwen? Wat kan in het huidige aanbod beter/anders? Waar moeten we mee stoppen?

Wie zijn er betrokken?

De versiepingssessie circulaire economie wordt georganiseerd op initiatief van IPO samen met onder andere: MKB Nederland, (de regionale verenigingen van) VNO-NCW, VNG, ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Versnellingshuis Nederland Circulair!

De verdiepingssessie vindt plaats via Teams. Aanmelding kan via deze link.

Pureps B.V.

LeanENT B.V.

Dirk Jan van Dalfsen Paraveterinair

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld