Soil Valley Impact Day

Ontdek de impact van bodem- en waterbeheer op de toekomst tijdens de Soil Valley Impact Day op 7 juni 2024 in Giesbeek. Dit evenement biedt een inspirerende dag vol kennisdeling, boeiende lezingen en waardevolle netwerkmogelijkheden. Mis deze unieke kans niet om deel te nemen aan discussies met experts en innovatieve denkers in het veld.

Programma:

  • 09:30: Opening
  • 09:45: Introductie Soil Valley
  • 10:10: Lezing door Ben Bekkering: “Hoe voorkom je oorlog over water?”
  • 11:00: Pauze
  • 11:15: Paneldiscussie: Soil Valley Impact Serie nr. 1
  • 12:30: Lunch met informatiemarkt en foodtrucks
  • 13:30: Netwerkborrel

Beschrijving: Op 7 juni organiseert Soil Valley de Impact Day op het innovatieterrein InnoFields in Giesbeek. Deze dag staat in het teken van kennisdeling en verbinding rondom bodem- en waterbeheer, met diverse gastsprekers, een informatiemarkt en netwerkmogelijkheden.

Hoogtepunten van het programma:

  • Lezing door Ben Bekkering: “Hoe voorkom je oorlog over water?” Bekkering bespreekt de link tussen klimaatverandering en veiligheid, met een focus op water.
  • Paneldiscussie: Onder leiding van Jerome Mol, met panelleden Ben Bekkering, Cees Buisman, Ciska Veen, en anderen. De discussie richt zich op de cruciale rol van de bodem in biodiversiteit, voedselproductie en milieu veerkracht.
  • Informatiemarkt en lunch: Ontdek meer over Soil Valley, Royal Eijkelkamp en andere participanten op InnoFields terwijl u geniet van een heerlijke lunch en foodtrucks.
  • Netwerkborrel: Sluit de dag af met een borrel, waar volop gelegenheid is om te netwerken.

Gastsprekers:

  • Ciska Veen: Ecoloog bij NIOO, gespecialiseerd in bodembiodiversiteit en koolstofopslag.
  • Ben Bekkering: Voormalig marineofficier met expertise in militaire operaties en diplomatie.
  • Cees Buisman: Directeur van Wetsus en hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie aan Wageningen University & Research.

Locatie:

InnoFields, Giesbeek

We nodigen iedereen uit die geรฏnteresseerd is in bodem- en waterbeheer om deel te nemen aan deze inspirerende dag. Mis deze kans niet om meer te leren over de belangrijke rol van bodemgezondheid en om waardevolle contacten te leggen.

Voor meer informatie en registratie, bezoek de website van Soil Valley.

Biobased Lakken: Innovatie in Duurzaam Projectmeubilair

Een samenwerking met Eromesmarko en Anker Stuy Coatings.

Om producten te maken die lang meegaan is het noodzakelijk om materialen te beschermen tegen invloeden van buiten. Zo ook het hout in de producten van Eromesmarko: ontwerper en inrichter van onderwijs- en werkomgevingen. Gevestigd in Wijchen, nabij Nijmegen. Eromesmarko is een van de marktleiders op hun gebied en produceert en revitaliseert hun producten, Als dochteronderneming van de Fair Furniture Group zit duurzaamheid in hun DNA. Circulariteit is al jaren een speerpunt in de productontwikkeling. Toch blijft er altijd iets te verbeteren en te verduurzamen.

Vanuit Kiemt kwamen we in gesprek over verdere verduurzaming, wat leidde tot een samenwerking met Anker Stuy Coatings, een fabrikant van houtveredelingsproducten. Deze lakken en coatings vinden gretig aftrek in de houtindustrie. Zij ontwikkelen hun lakken in samenspraak met kennisinstellingen en een eigen laboratorium. Een van hun R&D speerpunten is het ombuigen van bestaande samenstellingen in lakken en coatings naar biobased georiรซnteerde grondstoffen.

Provincie Gelderland steunt biobased chemie

De provincie Gelderland ziet in de biobased chemie een van de hoofd oriรซntaties voor de maakindustrie in Gelderland. Daarom heeft de provincie in 2023 een financiรซle ondersteuning beschikbaar gesteld voor bedrijven die stappen willen zetten op het gebied van biobased lijmen, lakken en coatings. Kiemt werd gevraagd om mogelijke ondernemingen te scouten en screenen, zodat deze financiering op een impactvolle kon worden ingezet.

De logos van provincie Gelderland, Kiemt, Anker Stuy en Eromesmarko.

Kandidaten in beeld

Tijdens onze zoektocht kwamen we in contact met Eromesmarko als een potentiรซle kandidaat. In dat proces werd de focus verschoven van staalbescherming naar houtbescherming. De hoeveelheden metaalcoating die de fabrieken van de Fair Furniture Group verwerken is imposant. Hoewel de hoeveelheden metaalcoating die door de fabrieken van de Fair Furniture Group worden verwerkt indrukwekkend zijn, ligt de industrie erachter voornamelijk in handen van multinationals, buiten de invloedssfeer van de provincie. Rondom hout ligt dat anders. Daarin zijn het nog wel deels MKB bedrijven die daarin hun eigen R&D afdelingen bestieren. En waarin ketens worden gevormd van in Nederland producerende partijen, die elkaar kunnen versterken in onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Subsidie toegekend en aan de slag!

Eind 2023 is de bijzondere eenmalige subsidie toegekend voor deze keten. Dit was een administratieve uitdaging, aangezien de ontvangers eerst door een officiรซle goedkeuringsprocedure voor staatssteun moesten. Maar gelukkig voor de betrokkenen kwam er een goedkeuring, als beloning voor het voorwerk.

Dit voorjaar zijn beide partijen gestart met het exact verkennen van het programma van eisen waar de nieuwe biobased lak aan moet voldoen. Zo moet zij veilig in gebruik zijn, voor de verwerkers in de fabriek en voor de gebruikers van het meubilair. Ook de kleurechtheid, verwerkingstijd en droogtijd zijn belangrijke factoren, evenals de functionaliteit van het eindresultaat. De laklaag moet zorgen dat het meubilair esthetisch hoogwaardig blijft en lang meegaat, zelfs in een omgeving waar niet altijd even zachtzinnig met stoelen, tafels, kasten en andere leermiddelen wordt omgegaan.

Daarom zal Anker Stuy specifieke producten ontwikkelen. Die vervolgens door Eromesmarko worden toegepast in een testomgeving. Komen de producten door die test gaan ze de echte wereld in als vervolg testproces.

Wanneer het de partijen lukt een product te realiseren dat aan de zware criteria van schoolmeubilair voldoet, is er een grote stap voorwaarts gemaakt. Niet alleen kan Eromesmarko hiermee hun bestaande lakken vervangen, maar ook andere afnemers van Anker Stuy plukken hier de vruchten van. Want ook kozijnenmakers en andere houtverwerkende industrieรซn kunnen vervolgens gebruik maken van die nieuwe biobased lak.

Kiemt als ketenbouwer

Deze ontwikkeling is naar voren gekomen uit de screening die Kiemt heeft mogen verzorgen. De potentie om tot een opschaalbare oplossing te komen, voortkomend uit de beperkte ondersteuning in dit proces, is groot. Onze inbreng vanuit Kiemt is voor dit proces nu beรซindigd. Wij hebben een rol gespeeld in het agenderen van deze biobased lakken, lijmen en coatings route. We hebben rond meerdere ketens een bijdrage geleverd in de totstandkoming van de samenwerkingen. En de partijen bijgestaan in de duiding van hun scope en omschrijving van de bedoeling vanuit de samenwerking. Om vervolgens ook als een soort intermediair richting de provincie te zorgen voor een correctie subsidieaanvraag.

Dit proces past perfect binnen de basis van Kiemt: Vinden, Verbinden, Versnellen en Vertellen. Circulaire Economie en biobased ontwikkelingen vormen daarin een speerpunt binnen Kiemt.
We vertrouwen erop dat het deze partijen gaat lukken om tot een ijzersterk product te komen, en daarmee de potentie van biobased in de Gelderse maakindustrie te onderstrepen. Overigens is Anker Stuy een Fries bedrijf, maar de provincie Gelderland en wij als Kiemt, begrijpen dat ketensamenwerking en innovatie zich niet houden aan de provinciegrenzen. En deze showcase is hier een levend voorbeeld van.

Ben jij geรฏnteresseerd in samenwerking en wil je weten over wat wij als Kiemt voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.

Circulair Cafรฉ Peeze

Op dinsdag 4 juni wordt het eerste Circulair Cafรฉ, georganiseerd door het living lab Circulair regio Arnhem. Dit evenement is een geweldige gelegenheid om te netwerken, inspiratie op te doen en kennis te delen.

Datum: 4 juni 2024
Tijd: 14:45 – 17:00
Locatie: Peeze Koffiebranderij, Ringoven 36, 6826 TR Arnhem

Het Arnhemse koffiemerk Peeze staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en het leveren van hoogwaardige, circulaire koffie aan horeca, bedrijven en consumenten. Peeze zet zich in voor eerlijke waardeketens, klimaatimpact en de circulaire transitie.

Programma:

  • 14:45: Inloop
  • 15:00: Welkom en presentatie
  • 16:00: Rondleiding koffiebranderij
  • 17:00: Borrel en uitloop

Tijdens het Circulair Cafรฉ zal Rik van Paassen, duurzaamheidsmanager bij Koffiebranderij Peeze, de uitdagingen in de koffiesector bespreken en uitleggen hoe zij dagelijks werken aan positieve veranderingen. Er is volop ruimte voor discussie, vragen en het delen van ervaringen. Aansluitend verzorgt Rik een rondleiding door de koffiebranderij en wordt er uiteraard een kop koffie gedronken.

Kom langs, geniet van een duurzame kop koffie en laat je inspireren door de inspanningen van Koffiebranderij Peeze en andere bezoekers. Aanmelden kan via de onderstaande link.

Circulair Cafรฉ Peeze Koffie

Lifeport Festival Circulair 2024

Op 3 juni vindt de derde editie van het Lifeport Festival Circulair plaats in het Radboudumc Experience Center. Dit is hรฉt moment waar mkb, onderwijs en overheid samenkomen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen.

Laat je inspireren door een breed scala aan boeiende sessies die gewijd zijn aan circulaire businessmodellen, nieuwe projecten in de regio, ondernemersverhalen en innovaties. Tijdens het festival ontdek je op het Productpark de circulaire innovaties en ondernemers uit de regio. Hier ontstaan onverwachte ontmoetingen en creรซren we ruimte voor betekenisvolle samenwerkingen.

Het Lifeport Festival Circulair is er voor iedereen die zich bezighoudt met circulariteit: mkbโ€™ers, studenten, bestuurders, docenten en andere professionals. De middag belooft een complete onderdompeling te worden in de wereld van duurzaamheid, waar je nieuwe inzichten opdoet en waardevolle contacten legt.

Klik hier voor meer informatie over Lifeport Festival Circulair

Nieuw bij Kiemt: Matthijs Hess- Spoelstra

Sinds begin april versterkt Matthijs het Kiemt team! Hij zal zich bij Kiemt vooral focussen op de textiel gerelateerde (circulaire) projecten zoals GIST, Engage4BIO, NewTexEco en Tufucol. Matthijs is zeker geen onbekende in de circulaire wereld. Hij heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met circulariteit binnen organisaties. Dit deed hij in dienst bij (maak)bedrijven, vanuit verschillende ROMโ€™s, een start-up en sinds oktober vorig jaar als zelfstandige. Zodoende heeft hij veel kennis en ervaring opgedaan in circulaire principes en toepassingen en een vrij uitgebreid netwerk opgebouwd bij zowel publieke als private organisaties.

We wensen Matthijs heel veel succes en plezier bij Kiemt!

Wil je in contact komen met Matthijs? Hij is bereikbaar via 06 4686 9073 en hess@kiemt.nl.

Circulaire Safari in Rivierenland

Het Living Lab Rivierenland Circulair neemt jou mee tijdens een busreis op 22 maart 2024 naar inspirerende ondernemers en events in je eigen regio waar je kennis gaat maken met tools & hulpmiddelen waardoor jij ook sneller circulair kunt zijn.

Interesse? Meld je dan snel aan via rivierenlandcirculair.nl.

Let op. Er zijn maximaal 50 plaatsen en bij een no show vragen wij een bijdrage van 50 Euro voor de gemaakte kosten.

Dit programma wordt u aangeboden door het Living Lab Rivierenland Circulair. Het Living Lab Rivierenland Circulair is een netwerk van publieke en private partijen die elkaar actief opzoeken om gezamenlijk hun ambitie voor circulair ondernemen waar te maken. samen voor een sterke circulaire regio.

 

Green Road Equipment, Statieheld en de Verschilmakerij winnaars Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Vanaf 29 februari mogen drie Gelderse bedrijven zichzelf met trots een Circulaire winnaar noemen. Deze prestatie plaatst hen direct in de competitie voor de landelijke finale, waar zij kans maken op aanzienlijke geldprijzen.

De Gelderse finale vond plaats op donderdag 29 februari. Hier presenteerde de top 20 haar circulaire innovaties aan een breed publiek tijdens de innovatiemarkt. Ook mochten ze hun innovaties pitchen op het podium van de Rabobankzaal (DRU Industriepark). Daarna ging de jury in beraad om in elke categorie een winnaar te kiezen. Het was een middag vol circulaire inspiratie, netwerken en de top 20 in de spotlight! Helga witjes, lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland, benadrukte nog eens het belang van de circulaire innovaties voor Gelderland: โ€œNatuurlijk de felicitaties naar de winnaars. Ook dit jaar zijn het weer veel aansprekende genomineerden; van  jong tot oud en van voeding tot machinebouw. En al die voorbeelden inspireren weer anderen. Zoals ondernemers ook het meest van andere ondernemers leren. Ook als provincie geven we in onze eigen organisatie het goede voorbeeld. Zoals hergebruik van asfalt op onze wegen. Dat jaagt de markt aan. Want circulair ondernemen wordt immers het nieuwe normaal.โ€ฆโ€

De jury beoordeelde de inzendingen op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. De jury had geen makkelijke taak. โ€œDe bedrijven en innovaties verschillen enorm van elkaar en het zijn allemaal heel goede initiatievenโ€ aldus juryvoorzitter Louis Heinen van Leadex Innovations.

WINNAAR Circulaire Change Maker: Green Road Equipment

 โ€œIk ben hier ongelooflijk trots op. Achter de schermen wordt in de wegenbouw hard gewerkt om onderhoud aan de weg duurzaam te makenโ€. Juryvoorzitter Louis Heinen licht de keuze van de jury toe: โ€œDe wegenbouw heeft veel challenges, zeker voor zwaardere machines. Deze innovatie is echt innovatief en de volgende stap die nodig is.โ€

WINNAAR Circulaire Start Up: Statieheld

 โ€œWat fantastisch om deze kans te krijgen. Als Statieheld kunnen we nu echt met onze innovatie naar buitenโ€. Volgens de jury gaf het enthousiasme samen met de duidelijke vervolgstappen en het aanwezige eindproduct de doorslag om Statieheld als winnaar van deze categorie uit te roepen.

WINNAAR Circulaire Community: De Verschilmakerij

 โ€œWat een eer! We zijn een klein en jong team en we willen het verschil maken bij de jongste generatie. We vinden het al heel bijzonder om hier te staan, en helemaal om te winnen!โ€ Het juryoordeel was duidelijk: โ€œJe kunt niet jong genoeg beginnen met circulaire economieโ€.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

In Gelderland werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. Om deze ideeรซn en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te inspireren, organiseert VNO-NCW Midden de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Dat doet ze samen met partners uit Gelderland: provincie Gelderland, KIEMT, 8RHK Ambassadeurs, Rabobank, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Alle ingestuurde innovaties zijn terug te vinden op geldersecirculaireinnovatietop20.nl.

Jury

Naast voorzitter Louis Heinen, bestond de jury uit Cris van Arkelen, Directeur MKB bij de Rabobank, Rob den Hollander, bestuurslid bij Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Wilko Pelgrom, voorzitter thematafel circulaire economie & energietransitie bij 8RHK Ambassadeurs.  

De Top 20 circulaire innovaties van 2024 uit Gelderland!

Gelderland – De genomineerden voor de Gelderse Circulaire Top 20 zijn bekendgemaakt. Op 29 februari 2024 presenteren deze pioniers hun revolutionaire circulaire innovaties op de innovatiemarkt te Dru (Ulft). De genomineerden zijn verdeeld over drie categorieรซn: Circulaire Change Maker, Circulaire Start-up en Circulaire Community. Helaas heeft een onderneming in de categorie Circulaire Change Maker afgezegd waardoor er nu in totaal 19 circulaire initiatieven zijn genomineerd.

Circulaire Change Maker

  1. Stekerbaas: Als circulaire dienstverlener doen wij onderzoek naar de levensduur van rookmelders en de mogelijkheid tot het verlengen van hun functionaliteit.
  2. Green Road Equipment: Sinds november 2020 bouwt “Green Road Equipment BV (GRE)” bestaande met dieselmotor aangedreven wegenbouwmachines om naar Zero Emissie vol elektrische aangedreven machines. Inmiddels heeft GRE in relatief korte tijd 40 walsen, asfaltspreidmachines en bitumensproeiwagens omgebouwd. Om versnelling in deze transitie te bereiken wordt nauw samengewerkt met partners in de keten.
  3. GMM Luchttechniek: Ontdek de circulaire innovatie van GMM. In elke levensfase van luchttechnische installaties โ€“ voor, tijdens en na gebruik โ€“ hebben wij concrete oplossingen op het gebied van circulariteit.
  4. Charged: Ons Smart Energy Storage System (SESSY) voorkomt dat huishoudens bijdragen aan netcongestie en grijs stroomverbruik. Sessy slaat groen geproduceerde energie op en zet die energie weer in op momenten van schaarste aan groene energie (’s avonds en ’s nachts). Door Sessy betaalbaar te introduceren als totaaloplossing (hardware, software, installatie) maken we impact op de energietransitie.
  5. Elk: elkยฎ TransforMEERยฎ zorgt voor betaalbare, duurzame woningen binnen 25 dagen. Niet op nieuwe locaties, maar binnen bestaande wijken. De elkยฎ kubus vormt het circulaire hart van ons concept. De stapelbare kubus bestaat uit een keuken, toilet, badkamer en techniekruimte. Rondom de kubus brengen we houten modules aan: gevels, daken, (tussen)vloeren en binnenwanden.
  6. Colubris Cleantech: De Circulaire Stikstof technologie is een nieuwe plug & play oplossing voor het terugwinnen van stikstof uit afvalwater, waarmee waardevol kunstmest wordt geproduceerd. Geschikt voor de food, non-food industrie en rioolwaterzuiveringen, ondersteunt deze technologie duurzaam watergebruik en draagt bij aan de circulaire economie door afvalwater te reduceren en grondstoffen efficiรซnt te hergebruiken.
  7. Stadsmijn Achterhoek: Stadsmijn Achterhoek maakt diverse producten van reststromen en circulair hout. Die producten zijn van invloed op de klimaatadaptatie. Denk bijvoorbeeld aan zonwering tegen hittestress of opvang van 1 mยณ regenwater. Daarnaast maken we diverse gebruiksproducten, zoals piketten, bekistingsbruggetjes, etc. De 2e tak van de Stadsmijn is de inzet circulair hout in nieuwe projecten.

Circulaire Start-Up

  1. Fabriek Fris: Sociaal confectieatelier dat eerlijke en duurzame kledingcollecties ontwikkelt voor Nederlandse modemerken. Anderlus transformeert textielreststromen naar nieuwe materialen.
  2. Statieheld: Statieheld biedt een slimme recycle bak voor kleine flessen en blikjes, met een gemakkelijke inlevermethode onderweg en directe uitbetaling van statiegeld via een app.
  3. Bakkersgrondstof: Wij halen niet verkocht brood op bij een bakker, maken er paneermeel van en fermenteren dit tot desem voor nieuwe broden. Het overschot gaat naar een pluimveehouder, wiens eieren teruggaan naar de bakker.
  4. Exit Toys: Een lichtgewicht en degelijk voetbaldoel dat volledig repareerbaar is en waarbij vervangende onderdelen tot zeker vijf jaar na aankoop te bestellen zijn. Daarnaast 100% recyclebaar, omdat we alleen mono-materialen gebruiken die goed te recyclen zijn. Voorzien van ECO label om de klant te informeren over de gebruikte materialen, daarmee duidelijk bij end-of-life. Bovendien volledig PVC vrij.
  5. Eco+ Bouw: Als groene bouwer heeft ECO+BOUW al 10 jaar de focus op ecologisch, biobased en circulair bouwen. Een 100% specialisme waarbij we altijd naar de hoogst haalbare circulaire oplossing streven. De beste leermeester is de natuur. Wanneer we kijken vanuit circulair bouwen dan heeft de natuur al een gesloten kringloop ontwikkeld. Deze kennis proberen wij zoveel mogelijk in te zetten.
  6. Winsect: De toegenomen wereldwijde focus op duurzaamheid heeft de interesse in insecten doen exploderen vanwege hun potentieel voor duurzame eiwitproducten. Om dit potentieel te benutten heeft Winsect een geautomatiseerd insectenproductiesysteem ontwikkeld. Dit systeem is ontworpen voor het kweken van meelwormen (Tenebrio molitor) voor lokale en duurzame eiwitproductie met gebruik van voedselresten.
  7. mHome: De mHome staat voor het nieuwe wonen: duurzaam, flexibel รฉn betaalbaar. De modulaire โ€˜bouwstenenโ€™ โ€“ naast of op elkaar te plaatsen โ€“ geven slimme antwoorden op uiteenlopende woon- of werkvragen. Ervaar de vrijheid om te wonen en te werken waar u maar wilt, in een verantwoorde, gezonde ruimte met veel comfort.

Circulaire Community

  1. De Verschilmakerij: Programma voor basisschoolleerlingen gericht op hergebruik van grondstoffen uit afvalinzameling, waarbij kinderen leren over de waarde van deze materialen en samen producten maken voor op school.
  2. Bokashi: Lokaal gevallen blad verwerken we tot een bodemverbeteraar, wat de kwaliteit van de groene openbare ruimte, de bodem en de biodiversiteit verbetert en bijdraagt aan koolstofopslag in de bodem.
  3. Voedselhub Nijmegen: Tegen voedselverspilling, voor gezond lokaal voedsel voor kwetsbaren in de samenleving en allemaal door vrijwilligers met een speciaal verhaal. Wij halen voedseloverschotten op bij lokale boerderijen, stadstuinen en supermarkten sorteren de opbrengst en verdelen die onder sociale restaurants.
  4. Zero Waste Apeldoorn: Stichting Zero Waste Apeldoorn bestaat uit een groep enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers, die zich toelegt op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van inwoners en het voorkomen of verminderen van afval en verspilling. Dit draagt mede bij aan de gemeentelijke doelstellingen met betrekking tot afvalpreventie, afvalvermindering en circulariteit.
  5. De Klik – Ontkopen: Ontkopen gaat over minder afval door langer met spullen te doen. Bedrijven bieden we adviesbundels voor hun medewerkers om thuis langer met spullen te doen (fysieke of psychologische aanpak). Gedrag thuis gaat mee naar het werk en draagt zo bij aan organisatieverandering voor een circulaire inkoopstrategie. Consumenten bereiken we direct via evenementen met dit soort adviezen en inspiratie.

Wil je de innovatiekracht van Gelderland zelf ervaren? Kom dan op donderdag 29 februari 2024 naar de innovatiemarkt in Dru (Ulft) en maak deel uit van dit inspirerende evenement! Je kunt je hier aanmelden.

Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Op donderdag 29 februari 2024 om 14:30 uur barst het innovatieve spektakel los: de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20! Een kans voor de top 20 van Gelderland om hun revolutionaire circulaire innovaties te onthullen voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Dru (Ulft).

Maar dit is vรฉรฉl meer dan een wedstrijd. Het is een springplank naar succes! De jury selecteert drie toonaangevende Gelderse winnaars in drie categorieรซn. Deze pioniers gaan door naar de landelijke finale, waar grote geldprijzen en een exclusieve pitch bij โ€˜money meets ideasโ€™ op het spel staan.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 is niet alleen een strijd om de titel, maar ondersteunt, promoot รฉn inspireert. Mis het niet en meld je snel aan!

Bondus: Van frustratie naar innovatie in de wereld van lab-on-a-chip technologie

Het innovatieve bedrijf Bondus won de Jan Terlouw Innovatieprijs met hun revolutionaire lab-on-a-chip technologie. Tijdens The Future of Us 2023 ontving Bondus de prijs, die niet alleen erkenning brengt, maar ook een cheque van 8.000 euro en een scala aan ondersteuning vanuit Kiemt om hun duurzame project verder te laten groeien. Wij gingen langs bij Bondus in Zwolle en spraken met Sven Eijpe, medeoprichter, over hun laatste ontwikkelingen, hun plannen voor de toekomst en hoe Kiemt daarbij kan helpen.

De uitdaging die Bondus bindt

Het verhaal achter Bondus begint met Bas-Jan Hoogenberg en Sven Eijpe. Zowel Bas-Jan als Sven liepen in hun werkveld tegen problemen aan in de productie van medische zelftesten, ook wel lab-on-a-chip genoemd. Het is namelijk een hele uitdaging om de kunststof onderdelen waaruit deze testen bestaan op een nauwkeurige wijze met elkaar te verbinden, zodat er een lekdicht product ontstaat. Een probleem waar Bas-Jan als R&D projectmanager in zijn werk tegen aan liep en wat Sven als biomedisch ingenieur in een academische setting ook ondervond. Hun frustratie was de eerste aanzet voor het begin van Bondus.

Sven: โ€œWe ondervonden zelf in de praktijk dat de huidige technieken, zoals lijm of tapes, allemaal een of meerdere nadelen hebben; te langzaam, niet schaalbaar, of niet duurzaam. Dit maken het dure oplossingen, en wij vinden dat dat anders kan.โ€

En het kan dus ook anders, want Bondus werkt nu aan een duurzaam en nauwkeurig productieproces dat kunststof onderdelen verbindt zonder de microstructuren van de lab-on-a-chip te beschadigen. Het doel is om een gestandaardiseerde, snelle, schaalbare, en bovenal duurzame oplossing te bieden voor de uitdagingen waarmee de medische industrie werd geconfronteerd.

Een lab-on-a-chip nadat deze door Bondus opgeleverd is.

Eerst een stap terug om vooruit te kunnen

Het innovatieproces van Bondus begon met gedegen voorbereiding; waarbij Bas-Jan en Sven eerst keken welke technologieรซn er al waren, en welke eigenschappen de nieuwe technologie moest hebben. Bewust namen ze hiermee een stapje terug om de juiste beslissingen te kunnen maken. Zo moest het nieuwe proces een sterke verbinding kunnen maken, niet-toxisch zijn voor organisch materiaal zoals bloed, en bestand zijn tegen extreme temperaturen. Ze besteedden een jaar aan technologische validatie in het laboratorium voordat Bondus de volgende stap kon zetten: de ontwikkeling van een machine die het gehele proces kon automatiseren.

Het opschalen van het innovatieve proces naar grootschalige productie was een cruciale uitdagende stap voor Bondus. En met behulp van de vroegefasefinanciering Overijssel die zij binnenhaalden, konden ze de machine eindelijk gaan ontwerpen en bouwen. Op deze manier worden de handmatige productiestappen vervangen door geautomatiseerde machines. Aan het eind van deze fase draait Bondus al kleinschalige validatie projecten voor klanten. De realisatiefase staat dus op het punt van beginnen.

Wat maakt deze innovatie zo bijzonder?

Bondus onderscheidt zich door zijn snelle en duurzame productieproces, waardoor medische zelftesten goedkoper worden. De technologische doorbraken, zoals het gebruik van bio-based en niet-toxische materialen, en het modulaire bouwsysteem, maken hun benadering uniek in vergelijking met andere bedrijven in de industrie. โ€œJe ziet bij andere technologieรซn dat de materialen voor het verbindproces gemaakt worden uit aardolie. Niet alleen is dit absoluut niet duurzaam, maar ook toxisch. Wij kunnen het met materialen die gewonnen kunnen worden uit plantaardig materiaal.โ€

Visual van het productieproces van Bondus en de voordelen van de innovatieve techniek.
Visual van het productieproces van Bondus en de voordelen van de innovatieve techniek (klik voor vergroting).

โ€œWe hebben nu een modulaire machine ontwikkeld, wat de mogelijkheid geeft om zeer gemakkelijk op te schalen en aan te passen. Met behulp van speciale โ€˜bouwblokkenโ€™, kunnen we de machines zo aanpassen dat voor elke medische zelftest een productielijn is in te richten voor elk gewenst aantal.

Samenwerken met Kiemt aan de toekomst

โ€œDe Jan Terlouw Innovatieprijs brengt niet alleen maar erkenning, maar ook waardevolle advies-uren voor marktonderzoek. De prijs kan ons nu helpen bij het in kaart brengen van de markt, identificeren van potentiรซle klanten, en media-aandacht generen zoals bijvoorbeeld de podcast, visuals en artikelen. Met behulp van de kennis kunnen wij ons nu richten op hoe wij onze diensten en producten exact in de markt willen zetten.โ€

โ€˜Lessons learnedโ€™ als innovatieve ondernemer

โ€œJe moet echt 100% achter je eigen idee staan. Ik raad aan om er รจcht voor te gaan, met half werk red je het niet, wees bereid om risico te nemen.โ€ Dat is het eerste wat Sven mee wil geven aan de innovatieve en startende ondernemer. โ€œZorg er ook voor dat je een goede partner hebt om de plannen met elkaar door te nemen. Of een incubator zoals waar wij nu zijn: Zwinc. Hierdoor krijgen we coaching en feedback op ons bedrijfsplan. Wees daarnaast ook niet bang om hulp te vragen.โ€

Impact op de Maatschappij

Met hun innovatieve productieproces wil Bondus niet alleen de medische industrie transformeren, maar ook een positieve maatschappelijke impact hebben. Sven geeft ook aan: โ€œHet zou natuurlijk heel gaaf zijn als we met ons productieproces een test kunnen ontwikkelen voor het detecteren van een ziekte waar nu nog geen zelftest van beschikbaar is.โ€

Met de erkenning van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 staat Bondus nu in de schijnwerpers. Ze zijn klaar om hun innovatieve technologie verder te verspreiden en de toekomst van medische zelftesten te veranderen.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld