Nieuw bij Kiemt: Matthijs Hess- Spoelstra

Sinds begin april versterkt Matthijs het Kiemt team! Hij zal zich bij Kiemt vooral focussen op de textiel gerelateerde (circulaire) projecten zoals GIST, Engage4BIO, NewTexEco en Tufucol. Matthijs is zeker geen onbekende in de circulaire wereld. Hij heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met circulariteit binnen organisaties. Dit deed hij in dienst bij (maak)bedrijven, vanuit verschillende ROMโ€™s, een start-up en sinds oktober vorig jaar als zelfstandige. Zodoende heeft hij veel kennis en ervaring opgedaan in circulaire principes en toepassingen en een vrij uitgebreid netwerk opgebouwd bij zowel publieke als private organisaties.

We wensen Matthijs heel veel succes en plezier bij Kiemt!

Wil je in contact komen met Matthijs? Hij is bereikbaar via 06 4686 9073 en hess@kiemt.nl.

Circulaire Safari in Rivierenland

Het Living Lab Rivierenland Circulair neemt jou mee tijdens een busreis op 22 maart 2024 naar inspirerende ondernemers en events in je eigen regio waar je kennis gaat maken met tools & hulpmiddelen waardoor jij ook sneller circulair kunt zijn.

Interesse? Meld je dan snel aan via rivierenlandcirculair.nl.

Let op. Er zijn maximaal 50 plaatsen en bij een no show vragen wij een bijdrage van 50 Euro voor de gemaakte kosten.

Dit programma wordt u aangeboden door het Living Lab Rivierenland Circulair. Het Living Lab Rivierenland Circulair is een netwerk van publieke en private partijen die elkaar actief opzoeken om gezamenlijk hun ambitie voor circulair ondernemen waar te maken. samen voor een sterke circulaire regio.

 

Green Road Equipment, Statieheld en de Verschilmakerij winnaars Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Vanaf 29 februari mogen drie Gelderse bedrijven zichzelf met trots een Circulaire winnaar noemen. Deze prestatie plaatst hen direct in de competitie voor de landelijke finale, waar zij kans maken op aanzienlijke geldprijzen.

De Gelderse finale vond plaats op donderdag 29 februari. Hier presenteerde de top 20 haar circulaire innovaties aan een breed publiek tijdens de innovatiemarkt. Ook mochten ze hun innovaties pitchen op het podium van de Rabobankzaal (DRU Industriepark). Daarna ging de jury in beraad om in elke categorie een winnaar te kiezen. Het was een middag vol circulaire inspiratie, netwerken en de top 20 in de spotlight! Helga witjes, lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland, benadrukte nog eens het belang van de circulaire innovaties voor Gelderland: โ€œNatuurlijk de felicitaties naar de winnaars. Ook dit jaar zijn het weer veel aansprekende genomineerden; van  jong tot oud en van voeding tot machinebouw. En al die voorbeelden inspireren weer anderen. Zoals ondernemers ook het meest van andere ondernemers leren. Ook als provincie geven we in onze eigen organisatie het goede voorbeeld. Zoals hergebruik van asfalt op onze wegen. Dat jaagt de markt aan. Want circulair ondernemen wordt immers het nieuwe normaal.โ€ฆโ€

De jury beoordeelde de inzendingen op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. De jury had geen makkelijke taak. โ€œDe bedrijven en innovaties verschillen enorm van elkaar en het zijn allemaal heel goede initiatievenโ€ aldus juryvoorzitter Louis Heinen van Leadex Innovations.

WINNAAR Circulaire Change Maker: Green Road Equipment

 โ€œIk ben hier ongelooflijk trots op. Achter de schermen wordt in de wegenbouw hard gewerkt om onderhoud aan de weg duurzaam te makenโ€. Juryvoorzitter Louis Heinen licht de keuze van de jury toe: โ€œDe wegenbouw heeft veel challenges, zeker voor zwaardere machines. Deze innovatie is echt innovatief en de volgende stap die nodig is.โ€

WINNAAR Circulaire Start Up: Statieheld

 โ€œWat fantastisch om deze kans te krijgen. Als Statieheld kunnen we nu echt met onze innovatie naar buitenโ€. Volgens de jury gaf het enthousiasme samen met de duidelijke vervolgstappen en het aanwezige eindproduct de doorslag om Statieheld als winnaar van deze categorie uit te roepen.

WINNAAR Circulaire Community: De Verschilmakerij

 โ€œWat een eer! We zijn een klein en jong team en we willen het verschil maken bij de jongste generatie. We vinden het al heel bijzonder om hier te staan, en helemaal om te winnen!โ€ Het juryoordeel was duidelijk: โ€œJe kunt niet jong genoeg beginnen met circulaire economieโ€.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

In Gelderland werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. Om deze ideeรซn en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te inspireren, organiseert VNO-NCW Midden de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Dat doet ze samen met partners uit Gelderland: provincie Gelderland, KIEMT, 8RHK Ambassadeurs, Rabobank, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Alle ingestuurde innovaties zijn terug te vinden op geldersecirculaireinnovatietop20.nl.

Jury

Naast voorzitter Louis Heinen, bestond de jury uit Cris van Arkelen, Directeur MKB bij de Rabobank, Rob den Hollander, bestuurslid bij Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Wilko Pelgrom, voorzitter thematafel circulaire economie & energietransitie bij 8RHK Ambassadeurs.  

De Top 20 circulaire innovaties van 2024 uit Gelderland!

Gelderland – De genomineerden voor de Gelderse Circulaire Top 20 zijn bekendgemaakt. Op 29 februari 2024 presenteren deze pioniers hun revolutionaire circulaire innovaties op de innovatiemarkt te Dru (Ulft). De genomineerden zijn verdeeld over drie categorieรซn: Circulaire Change Maker, Circulaire Start-up en Circulaire Community. Helaas heeft een onderneming in de categorie Circulaire Change Maker afgezegd waardoor er nu in totaal 19 circulaire initiatieven zijn genomineerd.

Circulaire Change Maker

  1. Stekerbaas: Als circulaire dienstverlener doen wij onderzoek naar de levensduur van rookmelders en de mogelijkheid tot het verlengen van hun functionaliteit.
  2. Green Road Equipment: Sinds november 2020 bouwt “Green Road Equipment BV (GRE)” bestaande met dieselmotor aangedreven wegenbouwmachines om naar Zero Emissie vol elektrische aangedreven machines. Inmiddels heeft GRE in relatief korte tijd 40 walsen, asfaltspreidmachines en bitumensproeiwagens omgebouwd. Om versnelling in deze transitie te bereiken wordt nauw samengewerkt met partners in de keten.
  3. GMM Luchttechniek: Ontdek de circulaire innovatie van GMM. In elke levensfase van luchttechnische installaties โ€“ voor, tijdens en na gebruik โ€“ hebben wij concrete oplossingen op het gebied van circulariteit.
  4. Charged: Ons Smart Energy Storage System (SESSY) voorkomt dat huishoudens bijdragen aan netcongestie en grijs stroomverbruik. Sessy slaat groen geproduceerde energie op en zet die energie weer in op momenten van schaarste aan groene energie (’s avonds en ’s nachts). Door Sessy betaalbaar te introduceren als totaaloplossing (hardware, software, installatie) maken we impact op de energietransitie.
  5. Elk: elkยฎ TransforMEERยฎ zorgt voor betaalbare, duurzame woningen binnen 25 dagen. Niet op nieuwe locaties, maar binnen bestaande wijken. De elkยฎ kubus vormt het circulaire hart van ons concept. De stapelbare kubus bestaat uit een keuken, toilet, badkamer en techniekruimte. Rondom de kubus brengen we houten modules aan: gevels, daken, (tussen)vloeren en binnenwanden.
  6. Colubris Cleantech: De Circulaire Stikstof technologie is een nieuwe plug & play oplossing voor het terugwinnen van stikstof uit afvalwater, waarmee waardevol kunstmest wordt geproduceerd. Geschikt voor de food, non-food industrie en rioolwaterzuiveringen, ondersteunt deze technologie duurzaam watergebruik en draagt bij aan de circulaire economie door afvalwater te reduceren en grondstoffen efficiรซnt te hergebruiken.
  7. Stadsmijn Achterhoek: Stadsmijn Achterhoek maakt diverse producten van reststromen en circulair hout. Die producten zijn van invloed op de klimaatadaptatie. Denk bijvoorbeeld aan zonwering tegen hittestress of opvang van 1 mยณ regenwater. Daarnaast maken we diverse gebruiksproducten, zoals piketten, bekistingsbruggetjes, etc. De 2e tak van de Stadsmijn is de inzet circulair hout in nieuwe projecten.

Circulaire Start-Up

  1. Fabriek Fris: Sociaal confectieatelier dat eerlijke en duurzame kledingcollecties ontwikkelt voor Nederlandse modemerken. Anderlus transformeert textielreststromen naar nieuwe materialen.
  2. Statieheld: Statieheld biedt een slimme recycle bak voor kleine flessen en blikjes, met een gemakkelijke inlevermethode onderweg en directe uitbetaling van statiegeld via een app.
  3. Bakkersgrondstof: Wij halen niet verkocht brood op bij een bakker, maken er paneermeel van en fermenteren dit tot desem voor nieuwe broden. Het overschot gaat naar een pluimveehouder, wiens eieren teruggaan naar de bakker.
  4. Exit Toys: Een lichtgewicht en degelijk voetbaldoel dat volledig repareerbaar is en waarbij vervangende onderdelen tot zeker vijf jaar na aankoop te bestellen zijn. Daarnaast 100% recyclebaar, omdat we alleen mono-materialen gebruiken die goed te recyclen zijn. Voorzien van ECO label om de klant te informeren over de gebruikte materialen, daarmee duidelijk bij end-of-life. Bovendien volledig PVC vrij.
  5. Eco+ Bouw: Als groene bouwer heeft ECO+BOUW al 10 jaar de focus op ecologisch, biobased en circulair bouwen. Een 100% specialisme waarbij we altijd naar de hoogst haalbare circulaire oplossing streven. De beste leermeester is de natuur. Wanneer we kijken vanuit circulair bouwen dan heeft de natuur al een gesloten kringloop ontwikkeld. Deze kennis proberen wij zoveel mogelijk in te zetten.
  6. Winsect: De toegenomen wereldwijde focus op duurzaamheid heeft de interesse in insecten doen exploderen vanwege hun potentieel voor duurzame eiwitproducten. Om dit potentieel te benutten heeft Winsect een geautomatiseerd insectenproductiesysteem ontwikkeld. Dit systeem is ontworpen voor het kweken van meelwormen (Tenebrio molitor) voor lokale en duurzame eiwitproductie met gebruik van voedselresten.
  7. mHome: De mHome staat voor het nieuwe wonen: duurzaam, flexibel รฉn betaalbaar. De modulaire โ€˜bouwstenenโ€™ โ€“ naast of op elkaar te plaatsen โ€“ geven slimme antwoorden op uiteenlopende woon- of werkvragen. Ervaar de vrijheid om te wonen en te werken waar u maar wilt, in een verantwoorde, gezonde ruimte met veel comfort.

Circulaire Community

  1. De Verschilmakerij: Programma voor basisschoolleerlingen gericht op hergebruik van grondstoffen uit afvalinzameling, waarbij kinderen leren over de waarde van deze materialen en samen producten maken voor op school.
  2. Bokashi: Lokaal gevallen blad verwerken we tot een bodemverbeteraar, wat de kwaliteit van de groene openbare ruimte, de bodem en de biodiversiteit verbetert en bijdraagt aan koolstofopslag in de bodem.
  3. Voedselhub Nijmegen: Tegen voedselverspilling, voor gezond lokaal voedsel voor kwetsbaren in de samenleving en allemaal door vrijwilligers met een speciaal verhaal. Wij halen voedseloverschotten op bij lokale boerderijen, stadstuinen en supermarkten sorteren de opbrengst en verdelen die onder sociale restaurants.
  4. Zero Waste Apeldoorn: Stichting Zero Waste Apeldoorn bestaat uit een groep enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers, die zich toelegt op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van inwoners en het voorkomen of verminderen van afval en verspilling. Dit draagt mede bij aan de gemeentelijke doelstellingen met betrekking tot afvalpreventie, afvalvermindering en circulariteit.
  5. De Klik – Ontkopen: Ontkopen gaat over minder afval door langer met spullen te doen. Bedrijven bieden we adviesbundels voor hun medewerkers om thuis langer met spullen te doen (fysieke of psychologische aanpak). Gedrag thuis gaat mee naar het werk en draagt zo bij aan organisatieverandering voor een circulaire inkoopstrategie. Consumenten bereiken we direct via evenementen met dit soort adviezen en inspiratie.

Wil je de innovatiekracht van Gelderland zelf ervaren? Kom dan op donderdag 29 februari 2024 naar de innovatiemarkt in Dru (Ulft) en maak deel uit van dit inspirerende evenement! Je kunt je hier aanmelden.

Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Op donderdag 29 februari 2024 om 14:30 uur barst het innovatieve spektakel los: de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20! Een kans voor de top 20 van Gelderland om hun revolutionaire circulaire innovaties te onthullen voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Dru (Ulft).

Maar dit is vรฉรฉl meer dan een wedstrijd. Het is een springplank naar succes! De jury selecteert drie toonaangevende Gelderse winnaars in drie categorieรซn. Deze pioniers gaan door naar de landelijke finale, waar grote geldprijzen en een exclusieve pitch bij โ€˜money meets ideasโ€™ op het spel staan.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 is niet alleen een strijd om de titel, maar ondersteunt, promoot รฉn inspireert. Mis het niet en meld je snel aan!

Bondus: Van frustratie naar innovatie in de wereld van lab-on-a-chip technologie

Het innovatieve bedrijf Bondus won de Jan Terlouw Innovatieprijs met hun revolutionaire lab-on-a-chip technologie. Tijdens The Future of Us 2023 ontving Bondus de prijs, die niet alleen erkenning brengt, maar ook een cheque van 8.000 euro en een scala aan ondersteuning vanuit Kiemt om hun duurzame project verder te laten groeien. Wij gingen langs bij Bondus in Zwolle en spraken met Sven Eijpe, medeoprichter, over hun laatste ontwikkelingen, hun plannen voor de toekomst en hoe Kiemt daarbij kan helpen.

De uitdaging die Bondus bindt

Het verhaal achter Bondus begint met Bas-Jan Hoogenberg en Sven Eijpe. Zowel Bas-Jan als Sven liepen in hun werkveld tegen problemen aan in de productie van medische zelftesten, ook wel lab-on-a-chip genoemd. Het is namelijk een hele uitdaging om de kunststof onderdelen waaruit deze testen bestaan op een nauwkeurige wijze met elkaar te verbinden, zodat er een lekdicht product ontstaat. Een probleem waar Bas-Jan als R&D projectmanager in zijn werk tegen aan liep en wat Sven als biomedisch ingenieur in een academische setting ook ondervond. Hun frustratie was de eerste aanzet voor het begin van Bondus.

Sven: โ€œWe ondervonden zelf in de praktijk dat de huidige technieken, zoals lijm of tapes, allemaal een of meerdere nadelen hebben; te langzaam, niet schaalbaar, of niet duurzaam. Dit maken het dure oplossingen, en wij vinden dat dat anders kan.โ€

En het kan dus ook anders, want Bondus werkt nu aan een duurzaam en nauwkeurig productieproces dat kunststof onderdelen verbindt zonder de microstructuren van de lab-on-a-chip te beschadigen. Het doel is om een gestandaardiseerde, snelle, schaalbare, en bovenal duurzame oplossing te bieden voor de uitdagingen waarmee de medische industrie werd geconfronteerd.

Een lab-on-a-chip nadat deze door Bondus opgeleverd is.

Eerst een stap terug om vooruit te kunnen

Het innovatieproces van Bondus begon met gedegen voorbereiding; waarbij Bas-Jan en Sven eerst keken welke technologieรซn er al waren, en welke eigenschappen de nieuwe technologie moest hebben. Bewust namen ze hiermee een stapje terug om de juiste beslissingen te kunnen maken. Zo moest het nieuwe proces een sterke verbinding kunnen maken, niet-toxisch zijn voor organisch materiaal zoals bloed, en bestand zijn tegen extreme temperaturen. Ze besteedden een jaar aan technologische validatie in het laboratorium voordat Bondus de volgende stap kon zetten: de ontwikkeling van een machine die het gehele proces kon automatiseren.

Het opschalen van het innovatieve proces naar grootschalige productie was een cruciale uitdagende stap voor Bondus. En met behulp van de vroegefasefinanciering Overijssel die zij binnenhaalden, konden ze de machine eindelijk gaan ontwerpen en bouwen. Op deze manier worden de handmatige productiestappen vervangen door geautomatiseerde machines. Aan het eind van deze fase draait Bondus al kleinschalige validatie projecten voor klanten. De realisatiefase staat dus op het punt van beginnen.

Wat maakt deze innovatie zo bijzonder?

Bondus onderscheidt zich door zijn snelle en duurzame productieproces, waardoor medische zelftesten goedkoper worden. De technologische doorbraken, zoals het gebruik van bio-based en niet-toxische materialen, en het modulaire bouwsysteem, maken hun benadering uniek in vergelijking met andere bedrijven in de industrie. โ€œJe ziet bij andere technologieรซn dat de materialen voor het verbindproces gemaakt worden uit aardolie. Niet alleen is dit absoluut niet duurzaam, maar ook toxisch. Wij kunnen het met materialen die gewonnen kunnen worden uit plantaardig materiaal.โ€

Visual van het productieproces van Bondus en de voordelen van de innovatieve techniek.
Visual van het productieproces van Bondus en de voordelen van de innovatieve techniek (klik voor vergroting).

โ€œWe hebben nu een modulaire machine ontwikkeld, wat de mogelijkheid geeft om zeer gemakkelijk op te schalen en aan te passen. Met behulp van speciale โ€˜bouwblokkenโ€™, kunnen we de machines zo aanpassen dat voor elke medische zelftest een productielijn is in te richten voor elk gewenst aantal.

Samenwerken met Kiemt aan de toekomst

โ€œDe Jan Terlouw Innovatieprijs brengt niet alleen maar erkenning, maar ook waardevolle advies-uren voor marktonderzoek. De prijs kan ons nu helpen bij het in kaart brengen van de markt, identificeren van potentiรซle klanten, en media-aandacht generen zoals bijvoorbeeld de podcast, visuals en artikelen. Met behulp van de kennis kunnen wij ons nu richten op hoe wij onze diensten en producten exact in de markt willen zetten.โ€

โ€˜Lessons learnedโ€™ als innovatieve ondernemer

โ€œJe moet echt 100% achter je eigen idee staan. Ik raad aan om er รจcht voor te gaan, met half werk red je het niet, wees bereid om risico te nemen.โ€ Dat is het eerste wat Sven mee wil geven aan de innovatieve en startende ondernemer. โ€œZorg er ook voor dat je een goede partner hebt om de plannen met elkaar door te nemen. Of een incubator zoals waar wij nu zijn: Zwinc. Hierdoor krijgen we coaching en feedback op ons bedrijfsplan. Wees daarnaast ook niet bang om hulp te vragen.โ€

Impact op de Maatschappij

Met hun innovatieve productieproces wil Bondus niet alleen de medische industrie transformeren, maar ook een positieve maatschappelijke impact hebben. Sven geeft ook aan: โ€œHet zou natuurlijk heel gaaf zijn als we met ons productieproces een test kunnen ontwikkelen voor het detecteren van een ziekte waar nu nog geen zelftest van beschikbaar is.โ€

Met de erkenning van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 staat Bondus nu in de schijnwerpers. Ze zijn klaar om hun innovatieve technologie verder te verspreiden en de toekomst van medische zelftesten te veranderen.

Oost-Nederland Uitgelicht

Agenda Circulair Nederland gelanceerd

Kiemt ondertekend de Agenda Circulair Nederland, een initiatief van Circularities dat tot doel heeft circulaire economie hoog op de politieke agenda te krijgen. Kiemt sluit zich aan bij een breed scala van belangrijke partijen die zich inzetten voor een duurzame en circulaire toekomst.

Op dinsdag 28 november lanceerde Kiemt samen met andere initiatiefnemers de Agenda Circulair Nederland. Deze agenda is bedoeld om circulaire economie prominent op te nemen in verkiezingsprogrammaโ€™s en coalitieonderhandelingen, met name bij economisch georiรซnteerde politieke partijen.

Waarom ondersteunt Kiemt de Agenda Circulair Nederland?

Kiemt gelooft sterk in de kracht van een circulaire economie als de kernoplossing voor enkele van de meest urgente uitdagingen waarmee Nederland en de Europese Unie worden geconfronteerd. Door de afhankelijkheid van instabiele of totalitaire regimes zoals China en Rusland te verminderen, wil Kiemt een duurzaam en veerkrachtig economisch model bevorderen.

De circulaire economie biedt niet alleen een oplossing voor de grondstoffenafhankelijkheid, maar draagt ook bij aan energiebesparing, vermindering van uitstoot, verbetering van lucht-, water- en bodemkwaliteit, afvalvermindering, behoud van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit. Bovendien gelooft Kiemt dat ten minste 40% van de klimaatdoelen kan worden behaald door in te zetten op een circulaire economie.

Bekijk de volledige agenda

De Agenda Circulair Nederland is online beschikbaar op CIRCULARITIES. Hier kun je de volledige agenda bekijken en downloaden.

Programma in de schijnwerpers: Two4C

Kiemt wil zoveel mogelijk ondernemers en start-ups verder helpen met hun innovaties en duurzame transities. Daarvoor hebben we veel verschillende programmaโ€™s tot onze beschikking. Omdat deze programmaโ€™s niet bij iedereen bekend zijn, zetten we elke maand een programma in de schijnwerpers. Deze maand is dat Two4C.

Two4C is een Interreg VI-project dat zich richt op grensoverstijgende innovaties op weg naar een groener Europa.

Doel

Het aanmoedigen van het omschakelingsproces naar een circulaire economie in het Nederlands-Duitse grensgebied en het daarin ondersteunen van het bedrijfsleven.

Voor wie

Bedrijven in de maakindustrie zoals hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouw- en afbouwssector die op enige wijze een link hebben met Duitsland en graag willen verduurzamen.

QuickScan

De 1e stap is het invullen van de QuickScan. Deze 0-meting resulteert in een breed advies waar de kansen liggen om te verduurzamen. Je krijgt dus meer inzicht over de mogelijkheden in jouw organisatie.

Vervolg

Na de QuickScan en het advies wordt een selectie gemaakt van bedrijven die doorgaan naar de matchmaking fase. Tijdens deze fase worden bedrijven uit Nederland en Duitsland aan elkaar gekoppeld om te kijken hoe zij elkaar kunnen versterken. De overgebleven bedrijven doorlopen vervolgens per sector een gratis driedaagse CIRCO Track. Bij deze ontwerpmethodiek wordt je bedrijf breed en buiten de gebaande paden doorgelicht om te zien waar kansen liggen. Het resultaat is een pitch specifiek voor jouw bedrijf.

Daarna is het ook mogelijk ook samen met organisaties de mogelijkheden voor cofinanciering te onderzoeken om de pitch werkelijkheid te maken.

Kosten

Het programma wordt volledig gefinancierd vanuit Interreg en is dus gratis voor deelnemers.

Inschrijven

Je kunt je hier direct inschrijven voor de Quickscan. Voor meer informatie over Two4C kun je hier terecht. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen voor meer informatie. De contactpersoon coor Two4C is Jeroen van den Bosch,ย vandenbosch@kiemt.nl

Tip ons

Is Two4C geen match met jouw onderneming maar heb je wel tips voor bedrijven die wel een goede match zouden zijn? Laat het ons weten! Dan nemen wij contact met hen op.

Waterrotonde Industriewater Eerbeek

In september ging op het terrein van Industriewater Eerbeek de Waterrotonde Eerbeek-pilot van start. Een veelbelovend project dat de zuivering afvalwater van de lokale papier- en kartonfabrieken voor hergebruik onderzoekt. Industriewater Eerbeek, partner van Kiemt, speelt hierin een cruciale rol. Remco Feith van Industriekern Eerbeek Loenen benadrukt het belang van de Regio Deal-ondersteuning: “Zonder middelen uit de Regio Deal hadden we deze pilot nooit kunnen starten.”

Waterverbruik

Als de Waterrotonde gerealiseerd wordt, zou dit een besparing opleveren van maar liefst 3,6 miljoen m3 grondwater per jaar. Dit komt overeen met het jaarlijkse waterverbruik van 22.000 huishoudens. De papierindustrie in Eerbeek staat voor de uitdaging van de beschikbaarheid en kwaliteitsbeheersing van water, een groeiend maatschappelijk probleem. In reactie daarop is de Waterrotonde Eerbeek ontstaan.

Momenteel zuivert Industriewater Eerbeek al 100 procent van het overtollige proceswater van de papierfabrieken. Het grootste deel daarvan lozen zij nu in de Ijssel, maar de Waterrotonde biedt de mogelijkheid om bijna al het afvalwater te hergebruiken.

William Suijkerbuijk, voormalig directeur van Industriewater Eerbeek, bracht het idee voor de Waterrotonde naar voren. Omarmd door de drie grote papierfabrieken in Eerbeek: Folding Boxboard Eerbeek, Stora Enso De Hoop Mill en Neenah Coldenhove, loopt dit project nu. Het systeem wordt momenteel getest in een pilot die wereldwijde belangstelling trekt.

Financiering

Hoewel de recente sluiting van papierfabriek Stora Enso De Hoop Mill de financiering van de Waterrotonde in een nieuw daglicht plaatst, blijft Remco Feith optimistisch. De technologie heeft wereldwijde interesse gewekt, wat naar verwachting zal bijdragen aan aanvullende financieringsbronnen.

Met als ultiem doel ‘zero liquid discharge’ streeft de Waterrotonde naar bijna 100 procent hergebruik van afvalwater. Dit zou een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van grondwateronttrekking en het benutten van afval- en grondstoffen. Het streven van de industrie is om Folding Boxboard in 2026 als eerste aan te sluiten op de Waterrotonde.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld