Terugblik op het Cross-Border Hydrogen Cluster 2023

Energietransitie
Matching en samenwerking
25 april 2023

Donderdag 6 april vond de tweede editie van het Cross-Border Hydrogen Cluster plaats. Een evenement geΓ―nitieerd vanuit Kiemt en Go4Export met als doel om de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van waterstof verder vorm te geven. Kennis maken en kennis delen stond daarbij centraal.

Nederlandse en Duitse sprekers

Na een welkomstwoord van Jochem Garthoff namen de aanwezige sprekers het woord. De waterstofclusters gaven een update en enkele ondernemers vertelden over hun werkveld.

De sprekers:

  • Hans Brouwers van OostNL/Go4Export
  • Stephanie Koch van FH MΓΌnster
  • Jochem Garthoff van Kiemt
  • Roel van der Plas van Nedstack
  • Dr. Babette Nieder van H2EL – Wasserstofregion Emscher-Lippe
  • Julian P. Klug van HYCON GmbH
  • Henning BΓΌckers van HYMAT-Energie cluster
  • Samuel Jacubasch van BEN-tec / H2Powercell GmbH
  • Dr. Markus KΓΆnning van H2 Netzwerk WestmΓΌnsterland

Presentaties sprekers

De grote lijn tijdens de bijeenkomst is de grote noodzaak en de wil om samen te werken. Nederland en Duitsland zijn een sterk team met sterktes op verschillende vlakken die elkaar aanvullen. Nederland is innovatief en creatief en Duitsland is groot en industrieel. Het is een goede match. Elkaar vinden is daarin het lastigste. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen klanten in beide landen. Het is belangrijk om die verschillen te begrijpen en elkaar te vertrouwen.

Hans Brouwers van Go4Export gaf daarbij aan: β€œWaterstof is een van de meest succesvolle oplossingen in het klimaatprobleem. Niet DE oplossing maar wel een van de meest cruciale. We moeten nu echt versnellen en met samenwerken komen we verder. Deze regio is een heel inspirerend gebied op het gebied van energie. Er zijn veel energy hotspots en er is al veel samenwerking tussen Nederlands en Duitse ondernemingen.”

Stephanie Koch van FH MΓΌnster vulde aan: β€œIn de waterstofdiscussie is het belangrijk om ook de kleinere bedrijven mee te krijgen. Er komt nog geen waterstof uit de leidingen. Voor een energie intensieve onderneming, zoals een bakkerij, is het nog lastig om waterstof te gebruiken. Dat is interessant om samen uit te zoeken.”

Roel van de Plas van Nedstack merkt daarbij op: β€œAls je in deze industrie werkzaam wil zijn, dan moet je zijn waar de magic happens. En dat is op de grens tussen Nederland en Duitsland. Hier zitten de grootste waterstof producenten van de EU. We weten hoe we grensoverschrijdend moeten samenwerken. De complete keten van waterstof bedrijven bevindt zich in de regio. Hier worden kansen gecreΓ«erd.”

Meer informatie

Na de bijeenkomst spraken we met een aantal deelnemers over hun ervaring op het Cross-Border Hydrogen cluster 2023 en hun visie op de cross-border samenwerking op het gebied van waterstof.

Wil je deze interessant gesprekken lezen? Klik dan hier.

Het Cross-Border Hydrogen Cluster krijgt begin 2024 een vervolg. Wil je daarbij aanwezig zijn of heb je interesse in cross-border samenwerking op het gebied van waterstof? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie over het Kiemt Waterstofcluster vind je hier: Waterstofcluster – Kiemt

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld