Terugblik Oost-Nederland Uitgelicht: Koffiedik!

Op 14 december 2021 vond om 16.00 uur de webinar van Oost-Nederland Uitgelicht plaats. Met als onderwerp: De veelvuldige toepassingen van Koffiedik!

Dit keer waren we te gast bij Circle of Beans in Ede, die actief is in allerlei innovatieve circulaire toepassingen van koffiedik. Zo werken zij aan nauwe samenwerkingen, die de keten van koffieplant tot koffiedik-toepassing optimaliseert en weten zij zelfs een auto op koffiedik te laten rijden.

Het was een interessante webinar waarin vragen naar voren kwamen als: Hoeveel aan koffiedik gooien we eigenlijk jaarlijks weg? Welke innovaties zijn er mogelijk met koffiedik om zoveel als mogelijk de CO2-voetafdruk te verminderen? Is het een belemmering dat koffiedik wettelijk nu nog gezien wordt als afval? Hoe richt je de logistiek in om koffiedik zo duurzaam mogelijk in te zamelen? Hoe kun je zo effectief mogelijk omgaan met de reststromen? Hoe zorg je voor een continue stroom aan koffiedik om het proces op gang te houden? In hoeverre is het mogelijk om koffieresten van consumenten in te zetten? Wat zijn op dit moment de grootste hindernissen?

Luc Kikkert, directeur van Kiemt ging in gesprek met drie ondernemers over de verrassende mogelijkheden van een product dat bij de meesten van ons zo de vuilnisbak in verdwijnt, namelijk: Koffiedik!

Naast Patrick Koster van Circle of Beans, schoven Josephine Nijstad van Caffe Inc. en Ruud Klep van de Versfabriek aan.

Josephine van Caffe Inc. vertelde meer over hoe zij natuurlijke olie en kleurstoffen winnen uit verbruikt koffiedik en wat je daarmee vervolgens kunt doen. Bijvoorbeeld voor het verven van textiel. En mogelijk op termijn het verwerken tot bio-based inkt.

Ruud Klep van de Versfabriek liet zien hoe je gebruik kunt maken van de Nijmeegse reststromen. Dit doen zij o.a door koffiedrab uit de Nijmeegse horeca de voedingsbodem te laten zijn voor oesterzwammen en wat voor een heerlijke producten je ermee kunt maken.

Kortom, een middaguurtje gevuld met “insights” over dit restproduct, die volgens deze kenners goud waard is.

Kijk de volledige aflevering hieronder:

Op 11 januari staat de eerste Oost Nederland Uitgelicht in 2022 gepland. Het onderwerp is dan de Circulair textiel Rivierenland. Aanmelden voor deze webinar kan via deze link!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required