Terugblik Oost-Nederland Uitgelicht – 15 maart 2022

Circulaire economie
18 maart 2022

De toegevoegde waarde van de circulaire textielketen

Dinsdag 15 maart 2022 om 16.00 uur was de live-uitzending β€˜Oost-Nederland Uitgelicht’. Toen doken wij in het project CIRTEX! Een samenwerkingsverband van op dit moment 15 partners, die zich samen bezighouden met de circulaire keten van textiel in Rivierenland. We zijn tijdens deze uitzending te gast bij Werkzaak Rivierenland in Geldermalsen. Werkzaak begeleidt minder kansrijke werkzoekenden bij het vinden en het behouden van werk en dat doen zij voor 8 gemeenten in de regio Rivierenland.

Bekijk hieronder de uitzending terug:

Chatvragen

Tijdens de live uitzending proberen we uiteraard zoveel mogelijk vragen uit de chat direct te beantwoorden. Maar helaas kon niet alles aan bod komen. Daarom hebben wij de chatvragen nog later voorgelegd aan de sprekers. Hun antwoord vind je hieronder:

“Kan een inschatting gemaakt worden hoeveel textiel op termijn hergebruikt kan worden en hoeveel is dat op dit moment”
In de businesscase van het consumententextiel (1.8 miljoen kilo per jaar) schatten wij in dat 10% kan worden hergebruikt via verkoop in de kringloopwinkels. De overige hoeveelheid consumenten textiel (90%) kan mechanisch- en/of chemisch worden gerecycled. Vanuit bedrijfskleding wordt dit aangevuld tot minimaal 7 miljoen kilo binnen 3 jaar.

“zijn de eindproducten na hun levensduur ook weer herbruikbaar?”
Het vilt van i-did is na gebruik opnieuw te recyclen, op de lange termijn gaan we vilten i-did producten die bij ons zijn teruggekomen opnieuw vervezelen en vervilten om er nieuw vilt van te maken.
Hierop kan HTEX aanvullen dat ook kleding die door HTEX is verwerkt en opnieuw tot kleding wordt gemaakt, opnieuw recyclebaar is.

“is deze circulaire keten vooral regionaal goed toepasbaar of ook landelijk?”
We verwerken regionaal, maar werken toe naar landelijke uitrol. Ook vanaf de start werken we feitelijk al landelijk, omdat de bedrijfskleding al uit het hele land en zelfs internationaal afkomstig is. De productieketen van circulaire bedrijfskleding is ook al internationaal.

“Komen er geen microplastics bij gebruik vrij?”
Deze komen niet vrij. Dit is ook zichtbaar, omdat producten volledig water- en weersbestendig zijn. De samenstelling van plastic en textiel zorgt hiervoor.

“Hoe brandbaar is het eindproduct die u gebruikt voor meubels of afdekplaten?”
Om het vilt van i-did brandwerend te maken kunnen wij het impregneren met een zoutoplossing (dus geen vervelende chemicaliΓ«n). Hierdoor kan ons vilt en akoestische panelen worden gebruikt voor alle interieurs.

“Is er een samenwerking met Leger des Heils?”
Avri heeft in het verleden textiel bij Reshare gebracht. Er is in deze fase geen samenwerking met Leger des Heils ofwel met Reshare. De rol van LdH/Reshare is het inzamelen, sorteren en verhandelen van textiel.
Daarnaast heeft Reshare zelf ook winkels waar kleding wordt verkocht. Op termijn is het voor partijen mogelijk om aan te sluiten, mits complementair. Wij kiezen ervoor om textiel in de regio te houden en dit samen te doen met partners in de regio.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld