Samenwerking met Duitse partner biedt grote meerwaarde

21 januari 2021

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in alle sectoren. Ook bij samenwerkingen met Duitse bedrijven is dit thema een niet te onderschatten aspect. De Euregio Rijn-Waal is partner van verschillende grensoverschrijdende projecten voor mkb-bedrijven waarin duurzaamheid centraal staat.

De Euregio Rijn-Waal, die dit jaar vijftig jaar bestaat, biedt o.a. ondersteuning bij het aanvragen van subsidies uit het Europese subsidieprogramma INTERREG Deutschland-Nederland. Hiermee kunnen mkb’ers uit het grensgebied hun innovatiekracht vergroten. Daarnaast profiteren ondernemers van het grote grensoverschrijdende netwerk van de Euregio Rijn-Waal. In de Strategische Agenda 2025+, waarin concrete handvaten worden geboden om de Euregio Rijn-Waal de komende jaren naar een nog hoger plan te tillen, vormen de thema’s duurzaamheid en klimaat een belangrijk speerpunt.

FinanciΓ«le ondersteuning voor CO2-arme productinnovaties

Een van de projecten op het gebied van duurzaamheid van de Euregio Rijn-Waal is EnerPRO. β€œHet project ondersteunt mkb-bedrijven uit de grensregio bij het ontwikkelen van CO2-arme productinnovaties, bijvoorbeeld op het gebied van energie-efficiΓ«ntie, zonne-energie en elektromobiliteit”, aldus Tjardo Derksen, regiocoΓΆrdinator bij EnerPRO vanuit Kiemt. β€œAan Nederlandse zijde nemen bedrijven uit Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Flevoland deel aan het project.” Zij krijgen financiΓ«le ondersteuning tot €60.000,- voor conceptontwikkeling, een haalbaarheidsonderzoek en/of een ontwikkelingsproject.

β€œVeel kansen en mogelijkheden in Duitsland”

Kiemt partner Sit & Heat B.V. uit Nijmegen deed al mee aan EnerPRO. Het bedrijf ontwikkelt verwarmde zitkussens voor o.a. de horeca, kantoren en stadions, die een duurzaam alternatief vormen voor bijvoorbeeld heaters. β€œDoordat er geen hele ruimte verwarmd hoeft te worden, wordt er tot 95 procent minder energie verbruikt en CO2 uitgestoten”, legt Jeroen Diks, commercieel directeur bij Sit & Heat, uit. Waarom besloot het bedrijf deel te nemen aan EnerPRO? β€œWe zijn bezig met een nieuwe innovatieve toepassing van onze techniek. In Duitsland vonden we een partij die deze mee wilde ontwikkelen. EnerPRO heeft ons vervolgens geholpen met het opzetten van de financiering en het vinden van geschikte leveranciers”, licht Diks toe. Hij is erg tevreden over deze ondersteuning. β€œDe begeleiding was deskundig, en zonder EnerPRO was de samenwerking met onze Duitse partner er waarschijnlijk niet geweest. En dat terwijl er voor ons in Duitsland veel kansen en mogelijkheden zijn.”

Samenwerking met Duits bedrijf biedt veel voordelen

Ondernemers die samen met een Duits bedrijf duurzame technologieΓ«n willen ontwikkelen, kunnen ook terecht bij Cleantech Energy Crossing. β€œWe richten ons op de ontwikkeling van cleantech innovaties, gericht op de gebouwde omgeving en energie-infrastructuur zoals batterijtechnologie en warmte- en koudetechniek. Daarbij stimuleren we grensoverschrijdende samenwerking”, aldus projectcoΓΆrdinator Rico Grol. Kiemt, EnergieAgentur. NRW en ruim dertig mkb-bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen werken samen in dit project. β€œEen samenwerking met een bedrijf uit Duitsland kan je enorm veel opleveren – zeker als je in de start up-fase zit”, legt Grol uit. β€œDoor ervaringen en ideeΓ«n uit te wisselen kun je veel van elkaar leren.”

Lees de rest van het interview op RegioInBedrijf.nl

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld