Kerstboodschap

22 december 2022

Het is weer eind december en met het oog op het nieuwe jaar gaan de gedachten naar wat 2022 ons gebracht heeft. We leven in roerige tijden en 2022 liet ons zien dat zaken, die wij als normaal ervaren, opeens kunnen veranderen. Ontwakend uit de corona cocon ontdekten we dat na twee jaar isolatie, het enige aanpassing vroeg om weer volop in het sociale leven te participeren. Hoe snel went het om thuis te zitten en efficiΓ«nt alles via de computer te regelen. Dat zagen we ook terug in onze evenementen. Waar voor covid de Early Morning Toast een druk bezocht event was, bleek na covid de nieuwe formule van de Early Morning Talk als webinar veel meer aan te slaan. Zo ontstonden in 2022 verschillende varianten van events, online, hybride of life met of zonder streaming. The Future of Us was een mooi live event waar rond de 300 bezoekers gezamenlijk de discussie voerden over de eindigheid van de grondstoffen voor de energietransitie.

Covid en de oorlog in de OekraΓ―ne kregen in korte tijd iets voor elkaar, waar wij als Kiemt al jaren aan trekken. Namelijk de urgentie van de energietransitie en circulaire economie duidelijk maken. Gas- en grondstoffentekorten, lange leveringstijden en hoge prijzen dwongen de maatschappij om zorgvuldig met energie en grondstoffen om te gaan. En dan is het mooi om te zien dat er al prachtige oplossingen zijn die nu ingezet gaan worden en dan ook nog te zien dat Kiemt aan een aantal van die oplossingen heeft bijgedragen zoals de P1-meter van EARN-E in de actie Arnhem zet de knop om (Campagne ‘Arnhem zet de knop om!’ (arnhemaan.nl)). Net als EARN-E is dit jaar een tiental startups ondersteund vanuit de Kiemt-innovatiemotor om hun idee naar business te ontwikkelen. Zowel op het gebied van energietransitie als circulaire economie. Waar we voorheen veel technologische innovaties zagen, zien we nu een omslag naar meer keten-, systeem- en sociale innovaties. Het is dan ook fijn om een groot netwerk te hebben waar de juiste partners gevonden kunnen worden om deze innovaties verder te helpen.

Voor de energietransitie was 2022 een mooi jaar. Met een aantal grote ontwikkelingen waar Kiemt bij betrokken is, heeft Arnhem als Energiestad grote stappen gezet. Met de inrichting van Connectr op het Industriepark Kleefse Waard worden innovaties direct getest, gedemonstreerd en in praktijk gebracht om van daar uit te groeien. De prachtige shared office die in november geopend is en waar Kiemt ook haar kantoor heeft, draagt daar zeker aan bij. Ook de toekenning van de EU subsidie aan Nedstack en de investering in Elestor zorgen voor de versnelling.

Ook binnen circulair gingen de ontwikkelingen hard. Een Oost Nederlands breed programma voor de maakindustrie, CESI-ON, werd gestart. Kiemt neemt actief deel in dit programma, dat met vele partners uitgevoerd wordt. Daarnaast is de CIRCO hub Oost Nederland opgericht, bemand door Oost NL en Kiemt, om samen met de partners in Oost-Nederland bedrijven te helpen met hun stap richting de circulaire economie. Kiemt trekt samen met VNO NCW Midden het CIRCLES netwerk, waarin regio’s, kennis- en onderzoeksinstellingen, Oost NL en netwerkorganisaties deelnemen. Vanuit CIRCLES is een nieuwe routekaart opgesteld om de activiteiten in de regio op elkaar af te stemmen en te versnellen. 

Er is in 2022 nog zoveel moois gebeurd maar het zou te veel zijn om nu allemaal op te noemen. Al deze activiteiten waren slechts mogelijk door de inzet van en de samenwerking met ons netwerk en de provincie Gelderland. Daarvoor wil ik jullie allemaal hartelijk danken. Ik wens jullie allemaal mooie feestdagen en een 2023 waarin we met elkaar flinke stappen kunnen zetten binnen de energietransitie en de circulaire economie.

Hartelijke groet Franske van Duuren

Interim directeur Kiemt.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld