Hoe lekker zit nr. 14?

Bij Presikhaaf Schoolmeubelen komen circulaire economie, human capital en design samen

In alle vroegte, ruim voor de eerste auto’s zich achter elkaar scharen tot de dagelijkse files, rijdt Wim de Goei, vanuit het zuiden naar Arnhem. Sinds 2015 is hij managing director bij Presikhaaf Schoolmeubelen. Een bijzonder bedrijf met de leukste showroom van Nederland; circulaire, innovatieve meubelen van allerlei soort vormen een kleurrijk geheel. Het topstuk bestaat uit oude businessseats uit de Johan Cruijff Arena door Presikhaaf omgevormd tot een designklassieker. Het Arena logo is duidelijk zichtbaar in het leer gestanst.

Zittend op deze mooie stoelen duiken we de geschiedenis van Presikhaaf in. Presikhaaf startte als uitvoeringsorgaan van de gemeente Arnhem. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt konden in deze sociale werkplaats aan het werk. Die afstand werd wel wat breed geïnterpreteerd. Zo kwamen mensen die de taal nog niet goed beheersten ook hier terecht. Dit leverde een gemêleerde groep op; uitstekende werknemers met een breed spectrum aan nationaliteiten, intelligentie, geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. Met de wetswijziging van de sociale werkvoorzieningen in 2008, waarin we van een gesubsidieerd systeem naar ‘werken naar vermogen gingen, moest Presikhaaf Bedrijven op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de Schoolmeubelen divisie. Het bedrijfsonderdeel stond bijna 5 jaar te koop voordat Koninklijke Ahrend het overnam, met de garantie dat niemand zijn baan kwijt zou raken. Het moederbedrijf verzorgt wereldwijd interieurs voor zakelijk gebruik en zocht een plek waar hun schoolmeubels konden worden gemaakt. Zo behield Presikhaaf Schoolmeubelen haar eigen identiteit en vulde het maatschappelijk bewuste Koninklijke Ahrend aan.

Presikhaaf Schoolmeubelen is een platte organisatie waar rond de 250 mensen werken, het grootste deel afkomstig uit de Sociale Werkplaats (SW). Samen maken zij het bedrijf tot wat het is. Divers, innovatief en sociaal. Een plek waar alles mogelijk is. Voor de werknemers betekent het werk veel; het geeft hen structuur, eigenwaarde en levert ze sociale contacten op. Er is voor iedereen plek en dat zorgt voor een goede sfeer, mensen zijn trots op hun werk en maken graag een praatje.

Presikhaaf bevindt zich middenin een transitie waar Wim de Goei zich hard voor maakt. De instroom uit de SW is opgedroogd en mensen met een arbeidsbeperking met een loonsubsidie moeten na de intrede van de Participatiewet, nu vanuit het doelgroepenregister aangetrokken worden. Het UWV bepaalt voor hoeveel procent mensen in staat zijn het minimum inkomen te verdienen en op hoeveel procent subsidie ze recht hebben. Dit betekent dat Presikhaaf als een regulier bedrijf moet gaan werken, met werknemers in loondienst. Groot verschil is echter dat Presikhaaf een schoolvoorbeeld van maatschappelijk ondernemen is. Diegene die de meubels maken, nemen ieder een stuk van het productieproces op zich, niet efficiënt maar wel een staaltje sociale werkverschaffing. We moeten dus naar een ander systeem, één waarin bedrijven als Presikhaaf Schoolmeubelen zichzelf kunnen bedruipen en de concurrentiestrijd met reguliere bedrijven aan kunnen gaan, zonder hun maatschappelijke taak te verliezen. Een precair evenwicht waar Wim de Goei samen met zijn team gestaag naar toe werkt.

Dit doen ze door verschillende zaken samen te brengen: Presikhaaf werkt nauw samen met haar zusterbedrijven Ahrend en Gispen, waar de focus op design en duurzaamheid ligt. Samen werken ze aan de mooiste ontwerpen waarin gebruikte meubels opnieuw worden ingezet. Presikhaaf biedt zelfs de service om scholen die aan een nieuwe inrichting toe zijn, leeg te halen. De meubels nemen ze mee naar de werkplaats waar ze kunnen worden aangepast en omgevormd tot prachtige eigentijdse ontwerpen waar leerlingen en docenten heerlijk in kunnen werken. Design en circulaire economie komen hier dus human capital tegen. Het zijn geen machines die de meubels in elkaar zetten maar mensen voor wie het werk zo veel betekent.

Misschien was het wel deze bijzondere combinatie die de ArenA deed besluiten Presikhaaf te vragen hun oude stadionstoelen te verwerken tot nieuwe modellen. Het eerste contact verliep via moederbedrijf Koninklijke Ahrend dat vlakbij de Johan Kruijff Arena is gevestigd. Uitgangspunt was dat de emotie die met de oude Ajaxstoelen gepaard ging, behouden zou blijven. Voorbeeldstoelen reisden op en neer tussen Amsterdam en Arnhem en in korte tijd kwamen Wim de Goei, John de gast, Peter Groenen en de product designer van Presikhaaf, Martin Jansen, tot drie modellen. Het originele stoeltje op een stevig, passend frame om zelfstandig te kunnen staan (inclusief koppelstukken waarmee een kleine tribune kan worden gebouwd), de stoel met mooie houten armleuningen, perfect voor een kinderkamer en een versie waarin fans de stoeltjes in losse onderdelen konden aanschaffen. Het project was een groot succes en de stoelen gingen als warme broodjes over de toonbank. Ook in huize De Goei (stiekem Ajax fan) staat het stoeltje in de woonkamer.

Nu is het tijd voor de volgende stap: de businessseats. Misschien ken je de Gispen 405 nog. Deze designklassieker namen de ontwerpers als voorbeeld wat heeft geleid tot de prachtige stoelen in de showroom. Uit eigen ervaring weet ik nu dat de stoelen, naast dat ze esthetisch verantwoord zijn, ook heerlijk zitten.


Een transitie kost tijd maar Presikhaaf Schoolmeubelen doet het fantastisch, ze groeien en realiseren bijzondere projecten zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen.

Ben je ook benieuwd naar de businessseats? Het aantal is beperkt, maar ze zijn nog te koop.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required