Gelderse organisaties brengen groene waterstofketen verder

30 september 2020

Vijf Gelderse organisaties met steun van de Provincie Gelderland, de Gemeente Arnhem en het Arnhemse Ondernemersfonds koppelen hun krachten om van Gelderland een koploper in de energietransitie te maken.Β  Samen voeren ze een haalbaarheidsstudie uit naar een groene waterstof PowertoPower / Power-2-X installatie die decentraal ingezet kan worden op wind en zonneparken om fluctuaties in energieaanbod af te stemmen op de vraag. 14 september was de kick-off van het ambitieuze project, P2P / P2X genaamd.

In Gelderland bevindt zich een keten van maakindustrie, veelal MKB, kennisinstellingen en certificerende organisaties die zich al geruime tijd toeleggen op het ontwikkelen en marktrijp maken van waterstoftechnologie en -toepassingen. Arnhemse bedrijven hebben technologie ontwikkeld voor waterstof productieΒ en opslag om vraag en aanbod van groene energie op elkaar af te stemmen.

Dekra, HAN, MTSA, Alliander en Kiemt slaan de handen nu ineen om de fluctuerende toevoer van zon- en windenergie, die decentraal wordt opgewekt, te ondervangen. Met de haalbaarheidsstudie onderzoeken de partners in hoeverre waterstof de groene energie op kan slaan en om te zetten naar elektriciteit, warm waterΒ en /Β of (waterstof)gas. Op deze wijze voorkomen we grote schommelingen op het elektriciteitsnet enΒ komtΒ groene energie gewoon 24 uur perΒ dag beschikbaar. Een flinke stap in de energietransitie.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld