Gelderland krijgt miljoenenfonds voor voor energie, klimaat en omgeving

1 februari 2021

De Gelderse Staten stemden afgelopen week in met de oprichting van het Perspectieffonds voor investeringen in onder meer de energietransitie, klimaatadaptatie en de stikstofproblematiek. In het fonds komt € 200 miljoen beschikbaar voor bedrijven, beleggers en andere overheden grote maatschappelijke projecten van de grond die de markt niet alleen kan realiseren. Daarnaast wordt verwacht dat door het fonds zo’n € 400 miljoen tot € 1 miljard geΓ―nvesteerd wordt in Gelderland.

Investeren in de toekomst

β€œMaatschappelijke opgaven aanpakken is moeilijk. Projecten om de energietransitie te realiseren, zoals de aanleg van warmtenetten, kosten veel geld en tijd en zijn heel onzeker. Bedrijven en commerciΓ«le investeerders kunnen dit soort projecten niet alleen trekken, daarom springt de overheid bij. We gaan dat doen met het Perspectieffonds Gelderland. Zo verkleinen we het risico voor de markt en pakken we samen deze moeilijke maar belangrijke projecten op.” zegt gedeputeerde Jan Markink uit. Voor moeilijke en belangrijke projecten waar veel onzekerheid over is stelt de provincie aanvullend € 10 miljoen subsidie beschikbaar.

Het besluit voor dit Perspectieffonds past binnen de Strategische Agenda van de provincie Gelderland.

Oost NL voert beheer

Oost NLbeheert het fonds en krijgt daarmee de verantwoordelijkheid om dit fonds van €200 miljoen goed te besteden. Zij beoordelen projecten deskundig en onafhankelijk van de politiek en maken langjarige afspraken. Zij informeren ons regelmatig over vanuit het fonds gedane investeringen. Ook hebben we de Β inhoudelijke kaders bepaald. Oost NL zet het fonds in voor de 7 thema’s van de Gelderse omgevingsvisie: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat.

Schone energie en warmtenetten

Verschillende programma’s kunnen op korte termijn al in aanmerking komen voor financiering door het Gelders Perspectieffonds. Bijvoorbeeld de aanleg van Clean Energy Hubs, duurzame tankstations en parkeerplaatsen voor het vrachtverkeer. In Gelderland proberen verschillende partijen een locatie bij Bedrijvenpark A15 te realiseren. Ook verschillende projecten om de landbouwsector te verduurzamen komen in aanmerking voor het fonds. Net als de aanleg van warmtenetten in Gelderland.

Het Perspectieffonds Gelderland kan waarschijnlijk dit jaar de 1e investeringen doen. β€œDat is wel ons doel,” stelt Markink. β€œOp die manier steunen we de economie extra in deze coronacrisis.β€œ

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld