Flinke groei Nederlandse zonne-energie

30 januari 2019

Het Nationaal Solar Trendrapport 2019 is uit. Het rapport dat is opgesteld door Dutch New Energy Research geeft aan dat het geΓ―nstalleerd zonnestroomvermogen in 2018 met maar liefst 46% is gegroeid in Nederland.

In 2017 was er al sprake van een enorme groei in de Nederlandse zonne-energie sector. Er was toen 853 MWp zonnestroomvermogen geïnstalleerd. In 2018 is dit overtroffen met een geïnstalleerd vermogen van minimaal 1.330 MWp, een groei van 46%. Hierdoor is het totale zonnestroomvermogen in Nederland in één jaar van 2,9 GWp naar 4,2 GWp gegroeid.

Verder blijkt uit het rapport dat de Nederlandse markt in 2018 twee keer zo hard is gegroeid als de wereldwijde markt. Nederland is duidelijk bezig met een inhaalslag. Daarnaast geeft het rapport aan dat de kosten van zonnepanelen op de Europese spotmarkt zijn de afgelopen 12 maanden verder gedaald en de verwachting is dat dit de komende jaren zal doorzetten. Ook ten opzichte van andere technieken, zowel hernieuwbaar als conventioneel, zijn de kostendalingen van zonne-energie bijzonder te noemen.

Het rapport toont ook een blik op de toekomst. Zo wordt verwacht dat gezien de wereldwijde ontwikkelingen er verandering komt in het (nu nog beperkte) aantal batterijen dat in Nederland gecombineerd wordt met zonne-energie.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld