Escom prijswinnaar energy challenge Woonstad Rotterdam

17 december 2019

Start-up Escom, die innovatieondersteuning ontving van Kiemt,Β  won vrijdag 13 december de energy challenges van woningcorporatie Woonstad Rotterdam! Het concept voor warmtewinning, -opslag en – levering is eenvoudig, simpel en opschaalbaar; dat is het winnende concept . β€œFantastisch dat we nu een project met Woonstad kunnen verduurzamen en van het gas afhalen”, zegt Albert Dorland een van de founders van het nog jonge bedrijf.

β€œWij bieden een oplossing voor de energietransitie die direct uitvoerbaar is. Met onze PV-T panelen vangen we zonne-energie op en halen we energie uit de lucht en slaan die warmte-energie tijdelijk op in een buffer en kunnen van daar uit met behulp van een centrale warmtepomp de woningen verwarmen. We hebben een micro-grid ontwikkeld, een klein warmtenet. Bewoners hebben geen last van ons, hun installatie laten we nagenoeg ongeroerd. Bewoners hebben wel vanaf dag 1 na de oplevering voordeel; hun energiekosten gaan omlaag, mede hierdoor hebben we deze prijs gewonnen”, vervolgt Dorland.

Luc Pennings van Escom geeft aan: β€œOns concept bestaat uit bekende en betrouwbare technische componenten die we op een slimme manier aan elkaar verbinden. Middels software kunnen wij, maar ook de bewoners online zien hoe het energieverbruik verloopt”. Product ontwikkelaar Aart Blok vult aan: β€œWe gebruiken bestaande technieken, die wij optimaliseren waardoor het rendement van de totaal oplossing toeneemt. We maken modulaire oplossingen waar elk onderdeel kan worden gemoderniseerd en werken zo ook circulair”. Roland Dekkers, mede aandeelhouder van Escom en directeur van DKC totaaltechniek is technisch adviseur van het project.
Woonstad Rotterdam heeft vertrouwen in het concept en het is voor Escom een mooie kans de oplossing ook daadwerkelijk in Rotterdam in de praktijk toe te passen. Om de doelen van het klimaatakkoord te halen moeten er immers elke dag 1000 woningen verduurzaamd worden en/of van het gas af. Dit gaan we alleen halen met oplossingen die alle partijen met elkaar laten samenwerken. Escom inventariseert de mogelijkheden en fungeert als ontwerper/architect , adviseur en verbinder van alle betrokkenen

β€œOnze naam staat voor Energy Solutions Company en wij zijn dan ook oplossingsgericht.
Een bekende slogan uit Rotterdam past goed bij ons: Geen woorden, maar daden!”, zeggen de eigenaren in koor!

Foto: Albert Dorland van Escom ontvangt de Energie Challenge prijs van Woonstad Rotterdam.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld