Early Morning Toast 15 januari: Hergebruik van Vezels

13 december 2018

Hergebruik van Vezels

Van 14 tot en met 18 januari 2019 is het de Week van de Circulaire Economie. Kiemt wil de transitie naar een circulaire economie versnellen. Een circulaire economie draagt namelijk bij aan een schoner milieu en biedt geweldige economische kansen. In de Week van de Circulaire Economie organiseert KiemtΒ dinsdag 15 januari een Early Morning Toast met als thema Hergebruik van Vezels. Het hergebruik van vezels is breed toepasbaar. Denk hierbij aan het hergebruik vanΒ textiel en kleding. Maar ook het hergebruik van karton en papier. Sprekers van het Kenniscentrum Papier en Karton, de WUR, de Waterschap Rijn en IJssel en Schut PapierΒ zullen u meenemen inΒ de praktische uitwerking van het hergebruik van vezels.

De Early Morning Toast begint altijd met een ontbijt gevolgd door informatieve presentaties over een actueel onderwerp.Β 

Presentatie 1:
Mogelijkheden plantenvezels
Door Arie Hooijmeijer, KCPK

In EuropaΒ  isΒ de papierindustrie voortgekomen uit de bosbouw. Maar in Nederland is het de landbouw die een bepalende invloed heeftΒ  gehad. Nederland kent daardoor, naast het gebruik van verse vezels en oudpapier, ook een lange historie in het gebruik van verschillende typen plantenvezels voor de productie van papier en karton. Andere vezels leiden tot andere eisen aan productieproces. Het levert echter ook andere mogelijkheden op. In deze presentatie worden hiervan voorbeelden gegeven en krijg je een inkijk op de activiteiten van KCPK rondom vezels.

Presentatie 2:
Van lineare naar circulaire mode

Door Kim Poldner, WUR

In de Transitie Agenda Consumptiegoederen is in januari 2018 een visie neergelegd om Nederland als voorloper op het gebied van circulair textiel te positioneren: de Dutch Circular Textile Valley. Binnen de DCTV zijn vier regionale hubs bezig om projecten te versnellen en partijen te verbinden, ieder met een unieke focus. In Gelderland hebben we de Design Hub ontwikkeld waar we design zien als vliegwiel om van de lineaire naar de circulaire mode industrie te bewegen. Kim Poldner van het Circular Fashion Lab van Wageningen University & Research zal een impressie geven van de doelen van de Hub en de mogelijkheden voor samenwerking de komende vijf jaar.

Presentatie 3:
Duurzame grondstof: Kaumera
Door Coert Petri, Waterschap Rijn en IJssel

De waterschappen winnen grondstoffen uit rioolafvalwater. Waterschap Rijn en IJssel realiseert in Zutphen de eerste Kaumera fabriek ter wereld. Kaumera heeft unieke eigenschappen. Het kan water vasthouden, maar ook afstoten. Je kunt er papier en karton waterafstotend mee maken en de uitspoeling van meststoffen in de landbouw mee verminderen. Maar je kunt ook beton via betere uitharding een langere levensduur geven. Dat maakt het een veelzijdige en duurzame grondstof. Deze grondstof halen we uit ons afvalwater; uit de slibkorrels die worden gevormd bij een Nereda zuiveringsproces!

Presentatie 3:
Speciale papiersoorten
Door Anouk Dantuma, Schut Papier

Schut Papier produceert al 400 jaar papier in Heelsum. De productie is gericht op speciale papiersoorten voor industriΓ«le en grafische toepassingen. Schut Papier zet zich in voor een circulaire economie, onder andere door verschillende industriΓ«le en agrarische reststromen in haar productieproces in te zetten, waaruit unieke papiersoorten ontstaan. Zo maakt de papierfabriek tomatendoosjes waarin stengels van tomatenplanten zijn verwerkt en papieren tasjes van afgedankte cacaoschillen, maar ook β€˜gewoon’ papier van oude spijkerbroeken.

Programma
7.30 uur Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Ontbijt
8.10 uur Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Welkomstwoord
8.15 uur Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Presentatie KCPK
8.35 uurΒ  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Presentatie WUR
8.45 uurΒ  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Presentatie Waterschap Rijn en IJssel
8.55 uurΒ  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Presentatie Schut Papier
9.10 uurΒ  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β Afsluiting & vragen

Na afloop van het programma is er gelegenheid om te netwerken onder het genot van een kop koffie of thee.

LocatieΒ 
IPKW: Parkrestaurant de Waard
Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem

Aanmelden

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld