Living Lab Rivierenland Circulair

Het Living Lab Rivierenland Circulair is één van de projecten uit de regiodeal van Rivierenland met het Rijk en het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie van de provincie Gelderland. In Rivierenland werken overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen aan de realisatie van een circulaire economie. Zij werken samen als economische regio door het creëren van een hoogwaardig vestigingsklimaat, een optimale leefomgeving en gezamenlijke projecten op het gebied van bijvoorbeeld circulaire economie, mobiliteit, werkgelegenheid, energietransitie en voedselvisie.

Dit samenwerkingsprogramma over circulaire economie zal belangrijk onderdeel vormen van de nieuwe strategische agenda. Hierin werken ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden samen toe naar een meer circulaire economie.

Doel

De uitdagingen en de huidige fase van de transitie naar een circulaire economie vragen om een innovatieve en lerende aanpak met ruimte om te experimenteren in de praktijk. Het living lab wordt een broedplaats voor de transitie en het volwassen worden van de circulaire kansen en ambities van Rivierenland met als uiteindelijk doel een 100% circulaire economie in Rivierenland.

Van probleembesef naar actie!

Hoe? Dit doen we door circulaire projecten en innovaties gezamenlijk te realiseren en schaalbaar te maken. Van probleembesef naar actie! Samen leren, experimenteren, doen en implementeren. We verbinden deelnemers en innovaties uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheden. Het doel is circulaire kennis vergroten, het netwerk verbreden en handelingsperspectief creΓ«ren. Successen delen we en samen werken we aan een circulair Rivierenland waar ketens kringlopen worden en ondernemers en overheden klaar zijn voor een circulaire toekomst.

Werkplaatsen – Aan de slag in de praktijk

Werkplaatsen zijn tijdelijke netwerken van ketenpartijen, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden die aan de slag willen in de praktijk. De netwerken zijn thematisch ingestoken. In sommige werkplaatsen ligt de nadruk op kennisuitwisseling en het delen van ervaringen uit ieders praktijk. Andere hebben een concrete uitdaging of ontwikkelwens, met een nadruk op samenwerking en keteninnovatie. De werkplaatsen verschillen qua werkwijze, afhankelijk van de aard van de uitdagingen en de behoeften van de deelnemers. Deelnemers bepalen samen hun opgave en aanpak. Tussen de bijeenkomsten werken de deelnemers aan hun opgaven en worden waar nodig nieuwe verbindingen, kennis en expertise ingezet. We organiseren de werkplaatsen waar mogelijk in samenwerking met relevante partijen en organisaties. Hierdoor zorgen we voor verbinding van verschillende initiatieven en maken we maximaal gebruik van bestaande kennis en netwerken.
Hiervoor hebben we verschillende programma’s en instrumenten (zie uitgebreide informatie op de website):

  • Innovatieversneller Rivierenland
  • Circulaire maakindustrie
  • Circulaire bedrijventerreinen
  • Circulair inkopen

Voor wie is dit interessant?

Dit is interessant voor bedrijven die gevestigd zijn in Regio Rivierenland en circulaire stappen willen zetten, informatie willen over de mogelijkheden of verbonden willen worden met andere bedrijven of organisaties in deze regio om te verkennen of je gezamenlijk verdere stappen kunt zetten.

Partners

Het Living Lab Rivierenland Circulair is een netwerk van publieke en private partijen die werk maken van een circulaire economie.

Rol Kiemt:
Kiemt deelt haar kennis, ondersteund en verbindt bedrijven die circulaire stappen willen zetten aan partners, bedrijven en projecten.

Middelen

Het Living Lab Rivierenland Circulair wordt mede gefinancierd vanuit de RegioDeal FruitDelta Rivierenland en werkt samen met de Innovatieversneller Rivierenland.

Meer informatie en contact

Op de website van Living Lab Rivierenland Circulair vind je alle actuele informatie, waaronder de werkplaatsen en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Ook kun je je daar aanmelden voor de nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Benieuwd wat Kiemt hierin voor jou kan betekenen?
Neen dan contact op met:Β Erick Wuestman, wuestman@kiemt.nl

TUFUCOL

Het project TUFUCOLΒ richt zich op de ontwikkeling van blauwe en oranje kleurstoffen geproduceerd door twee verschillende schimmels.Β Het staat voor TUrn FUngi potentials into a COLorful future en zal schaal- en non-food toepassingstests uitvoeren in industriΓ«le omgevingen. De resultaten zullen helpen om het technologische en economische potentieel van schimmelkleurstoffen als een duurzaam alternatief voor de huidige synthetische bronnen in te schatten.

Schimmelkleurstoffen

De wereldwijde markt voor kleurstoffen zal naar verwachting in 2030 € 86,76 miljard bereiken, waarbij de meerderheid van deze kleurstoffen is afgeleid van niet-hernieuwbare aardolie. Het productieproces van synthetische kleurstoffen en de resten daarvan kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken voor het milieu en de gezondheid. In het licht van deze zorgen is er een groeiende belangstelling voor natuurlijke kleurstoffen als een duurzaam alternatief. Schimmelkleurstoffen zijn een van de veelbelovende kandidaten.

Historisch gezien zijn schimmelkleurstoffen voor verschillende doeleinden gebruikt. De industriΓ«le productiviteit, schaalbaarheid en toepassingsmogelijkheden van schimmelkleurstoffen moeten echter nog volledig worden onderzocht. Veel Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) zijn vooral geΓ―nteresseerd in schimmelkleurstoffen, maar de beperking van ervaring en kennis in deze nieuwe producten creΓ«ert een kloof tussen onderzoek, grondstoffen en markten. Om deze leemte op te vullen, is het essentieel om de productie van schimmelkleurstoffen vanuit zowel technisch als economisch oogpunt te onderzoeken. Dit betekent dat een multidisciplinaire aanpak nodig is, inclusief verbeteringen van de fermentatieopbrengst, opschaling van extractie en toepassingsontdekking. Deze benaderingen vereisen specifieke deskundige kennis en faciliteiten die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor het mkb.

Door de expertise van twee hogescholen, een academisch instituut, acht kmo’s en twee netwerkorganisaties te combineren, stelt het TUFUCOL-consortium daarom voor om in dit project reeksen studies uit te voeren die bijdragen aan de industrialisatie van schimmelkleurstoffen. De ontwikkeling van een prototype van een business case voor schimmelkleurstoffen kan het klimaatneutrale doel ten goede komen door de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen te verminderen en de milieuvervuiling te verminderen. Dit zal bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.

Voor wie?

Heb je voor jouw bedrijf interesse in schimmelkleurstoffen, neem dan contact met ons op.

Consortium

Research partners: CoeBBE: Avans University of Applied Sciences (tevens penvoerder); HAN BioCentre: Centre of Expertise in Applied Biosciences and Chemistry, HAN University of Applied Sciences; Westerdijk Fungal Biodiversity Institute-Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

SME partners: BioscienZ, Ft innovations, Mylium, Paperfoam, Ecoras, CCT-OSS, BIOMA lab, DuurzaamGoed

Network Association: Stichting KIEMT, Stichting CompositesNL

Rol van Kiemt – De rol van Kiemt binnen het project TUFUCOL is kennisdeling en geΓ―nteresseerde bedrijven toegang geven tot het project.

Middelen – Regieorgaan SIA RAAK-subsidie

Looptijd – 1 september 2023 – 31 augustus 2025

Meer informatie

Wil je meer weten neem dan contact op met Franske van Duuren, vanduuren@kiemt.nl.

Engage4BIO

Engage4BIO is een Europees Horizon project dat in 2022 van start is gegaan. Met dit project willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame, circulaire en regeneratieve bio-economie die niet langer meer afhankelijk is van op olie-gebaseerde, niet hernieuwbare grondstoffen. Het consortium onderzoekt hoe samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden, bedrijfsleven, burgers voor de bio-economie kan worden gestimuleerd.

Regionale Γ©n internationale focus

Het consortium richt zich op de specifieke potentie van vijf Europese regio’s voor een bio-economie. De twee ArtEZ lectoraten – Tactical Design en Mode – en WUR (Environmental Research en Food & Biobased Research) richten hun onderzoek specifiek op het regionale ecosysteem in Nederland voor circulair en biobased mode en textiel. De overige Europese regio’s bevinden zich in Hongarije (voedsel), Oostenrijk (meubel- en interieur), Finland (verpakkingen) en ItaliΓ« (duurzame economie, ook wel ‘Blauwe Economie’ genoemd). Het consortium wordt geleid door het Oostenrijkse Zentrum fΓΌr Soziale Innovation.

Focus Nederland: circulair en biobased mode en textiel

Het inbedden van kunst en design in de activiteiten zal de acceptatie stimuleren om de feedbackloops van lokaal bestuur en de respectievelijke bestuursmodellen te versterken, het ontwerpdenken te vergroten en formats te co-creΓ«ren voor training, omscholing, mentoring en de ontwikkeling en overdracht van vaardigheden, waardoor begrip en betrokkenheid bij biobased projecten wordt bevorderd, systemen en om communicatie- en bewustmakingscampagnes te co-creΓ«ren. Het Engage4BIO-framework zal op een overdraagbare manier worden ontworpen, rekening houdend met regionale, natuurlijke en culturele verschillen, en zal toepasbaar zijn in verschillende Europese regio’s.
Dit doen wij vanuit de Hub Regio Arnhem-Nijmegen.

Hub Regio Arnhem-Nijmegen

De Groene Metropoolregio Hub Arnhem-Nijmegen bestaat uit een regionaal netwerk van publieke partners, waarin gemeenten samenwerken aan regionale strategieΓ«n. Circulaire Economie is een van de sleutelmissies voor samenwerking. Circulair textiel is onderdeel van deze missie. Binnen de Groene Metropoolregio zijn diverse partners actief in de verschillende onderdelen van het domein circulair textiel. De agrarische sector in Oost-Nederland is steeds meer geΓ―nteresseerd in het verbouwen van nieuwe (vezelrijke) gewassen als biogrondstof voor de circulaire en biobased economie. Er is steeds meer aandacht van afvalinzamelaars en -verwerkers bij valorisatie. Hergebruik van textiel is een grote uitdaging. Er zijn kleine particuliere initiatieven om te experimenteren met nieuwe biobased materialen, bijvoorbeeld in de kunst- en designgemeenschap (Modekwartier 025, Gelderse Innovators for Sustainable Textiles, Dutch Circular Textile Valley. Er zijn verschillende kennis- en onderwijsinstellingen die steeds actiever worden op het gebied van circulair textiel zoals Artez, WUR en HAN. Ook zijn er diverse private sectornetwerken en intermediairs die de circulariteit in de regio stimuleren: Kiemt, Economic Board Arnhem Nijmegen, VNO-NCW en Oost NL. Het uitgangspunt is een breed netwerk van organisaties en personen, die goed met elkaar verbonden zijn en optimaal samenwerken op het gebied van circulair textiel. Binnen Engage4Bio gaan we werken aan het verbinden van de waardeketen en het optimaliseren van het innovatie-ecosysteem, om de circulariteit van textiel te optimaliseren, het verkennen van bio-bronnen, het gebruik van capaciteiten, kennis, financiΓ«n en creativiteit optimaliseren, het maatschappelijk middenveld bereiken met leer- en opleidingsformats, om het begrip, de initiatieven en de dynamiek te vergroten.

Voor wie?
Wil je met jouw bedrijf of organisatie stappen zetten richting circulair en biobased mode en textiel of juist in de onderwerpen waar de andere betrokken landen zich op richten, neem dan contact met ons op! Dan kijken wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Consortium
Een Europees consortium met een goede genderbalans uit verschillende EU-lidstaten vormt het Engage4BIO-team. De hubs die de kern vormen van het project bouwen voort op reeds bestaande bio-economische netwerken met verschillende onderwerpen, hebben zeer sterke banden met de industrie, beleidsmakers en verenigingen/netwerken/initiatieven en zijn zeer goed verbonden met andere bio-economische projecten en netwerken. Ze werken samen met hoogopgeleide en ervaren partners met onderzoeksexpertise op het gebied van co-creatie en betrokkenheid, of training en ontwikkeling van vaardigheden, kunst en sociale wetenschappen.

Rol van Kiemt
Kiemt is netwerkpartner in dit project en ondersteund en verbindt bedrijven en andere geΓ―nteresseerden die stappen willen zetten in de circulaire economie met projecten als Engage4BIO.

Middelen
Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Horizon Europa. Dit is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie.
Looptijd: 2022-2025
Nederlandse leadpartner(s): Stichting ArtEZ, Stichting Wageningen Onderzoek

Meer informatie en contact

Benieuwd waar de partners zich de komende jaren voor gaan inzetten bij Engage4BIO en wat we voor jou kunnen betekenen? Hou dan deze projectpagina in de gaten. Hier worden updates, oproepjes en verhalen geplaatst.
Ook kun je contact opnemen met: Franske van Duuren, vanduuren@kiemt.nl

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld