CESI-ON

CESI-ON (Circulaire Economie Smart Industrie Oost-Nederland) is een programma bestemd voor bedrijven in de maakindustrie in Gelderland en Overijssel die circulaire stappen willen zetten.

Doel CESI-ON

CESI-ON helpt bedrijven bij (de transitie naar) circulair ondernemen met als doel:

βœ“ Vergroten toekomstbestendigheid

βœ“ Vergroten van leveringszekerheid

βœ“ Minder verlies aan waarde

βœ“ Extra toegevoegde waarde door nieuwe businessmodellen

βœ“ Beperking van milieubelasting

Wat kan het programma CESI-ON voor jou betekenen?

CESI-ON biedt instrumenten, kennis en hulpmiddelen om jou als ondernemer te helpen met het realiseren van een slim en circulair verdienmodel. Welke instrumenten dat zijn, is afhankelijk van de behoefte die jij als ondernemer hebt. CESI-ON biedt maatwerk, passend bij jouw bedrijfssituatie en de door jouw gesignaleerde kansen en/of ondervonden belemmeringen.

Ondersteuning in iedere fase

In welke fase je ook zit als het gaat om uw ideeΓ«n over circulair ondernemen, voor iedere fase biedt CESI-ON de juiste ondersteuning. Afhankelijk van de fase koppelen wij je aan relevante partners uit ons netwerk. Je krijgt advies en begeleiding. Voor sommige fases zijn vouchers beschikbaar, waarmee je bij externe partijen advies in kunt kopen. Binnen het hele project staat kennisdeling voorop. Je profiteert van de kennis die anderen al hebben opgedaan met de transformatie naar circulair ondernemen. Ook jouw ervaringen, knelpunten en oplossingen worden vervolgens weer gedeeld met anderen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige maakindustrie in Oost-Nederland.

OriΓ«ntatiefase

Vraag je je af of verduurzaming en circulariteit ook voor jouw onderneming van belang is? Wil je meer weten over de mogelijkheden en kansen die er zijn om circulair te gaan ondernemen. Met bijvoorbeeld de CIRCO Demo, een Quick Scan of een prestatie-indicator krijg je inzicht in de kansen en mogelijkheden.

Overwegingsfase

Je ziet kansen en overweegt heel serieus om werk te maken van circulair ondernemen. Maar waar te beginnen? En hoe groot is de kans op succes? Met onze hulpmiddelen CIRCO-track en Symbiosetrack krijg je inzicht in verschillende circulaire opties en scenario’s, zodat je een afgewogen besluit kunt nemen.

Haalbaarheidsfase

Je zet een volgende stap. Je wilt toetsen of de opties die in de vorige fase naar voren zijn gekomen haalbaar en wenselijk zijn. Ook in deze fase kan gebruik gemaakt worden van verschillende hulpmiddelen en tools. De analyses stellen je in staat een keuze te maken uit de verschillende opties, met als resultaat een onderbouwde circulaire business case. In de volgende fase ga je deze uitwerken tot een (financierbare) strategie.

Implementatiefase

Je hebt in de haalbaarheidsfase een keuze gemaakt. Voor de gekozen optie(s) ga je een implementatieplan maken. Hierin beschrijf je de financiering en de productietechnische consequenties van de circulaire innovatie. Net zoals de bedrijfsmatige gevolgen en eventuele aanpassingen in de ketensamenwerking. Uiteindelijk heb je een goed gefundeerd strategisch implementatieplan.

Evaluatiefase

Nadat je een circulaire innovatie of circulair businessmodel hebt geΓ―mplementeerd in je bedrijf, is het zaak deze te monitoren om zo eventuele verbeteringen te signaleren. Ook hiervoor zijn via CESI- ON diverse middelen en tools beschikbaar. Denk aan het PDCA-model (Plan Do Check Act) of de LCA (Life Cycle Analysis). Met behulp van de ter beschikking staande hulpmiddelen krijg je inzicht in voortgang, impact en benodigde acties.

Voordelen CESI-ON

Je krijgt toegang tot een waardevol netwerk van partners die je kunnen helpen bij de stap naar circulair en toekomstbestendig ondernemen. Je wordt geΓ―nformeerd over nationale wetgeving, maar ook over Europese regelgeving, soms al in een vroegtijdig stadium. Zodat je kunt inspelen op veranderingen. CESI-ON geeft een actueel beeld van de ontwikkelingen in jouw bedrijfstak en ontsluit een regionale, nationale en Europese samenwerking. Je staat er niet alleen voor. Met CESI-ON spelen we in op actuele en urgente ondernemersvragen die raken aan circulariteit, smart industry, digitalisering en human capital. CESI-ON is actueel en up-to-date.

Kosten

Jouw investering is afhankelijk van de fase waarin je bedrijf zich bevindt en de instrumenten die je wilt gebruiken. Het grootste deel van je investering is jouw commitment. Starten met de ondersteuning van CESI-ON is een vrijwillige keuze, maar zeker geen vrijblijvende. Je moet er dus tijd voor vrij willen maken. Van jezelf en van je medewerkers.

Door wie?

In CESI-ON werkt Kiemt samen met 16 partners samen: provincie Gelderland, provincie Overijssel, Oost NL, BOOST Smart Industry, Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland, Novel-T, Cleantech Regio, Koninklijke Metaalunie, FME, VMO, HAN University of Applied Sciences, Saxion Hogescholen, Hogeschool Windesheim, Rabobank en VNO NCW Midden.
Kiemt werkt hierin samen met 16 andere partners: provincie Gelderland, provincie Overijssel, Oost NL, BOOST Smart Industry, Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland, Novel-T, Cleantech Regio, Koninklijke Metaalunie, FME, VMO, Kiemt, HAN University of Applied Sciences, Saxion Hogescholen, Hogeschool Windesheim, Rabobank en VNO NCW Midden.

Middelen

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland en Overijssel.

Meer informatie

Op de website van boost vind je meer onder CESI-ON programma. Vanuit Kiemt is de contactpersoon Franske van Duuren, vanduuren@kiemt.nl

Two4C

Kiemt support initiatieven en projecten die bijdragen aan een duurzame, circulaire wereld. Zoals ook Two4C: een Interreg VI-project dat zich richt op grensoverstijgende innovaties op weg naar een groener Europa. Het thema circulaire economie heeft een hoge prioriteit op de politieke agenda van Europa. Met de Europese Green Deal streven alle lidstaten naar het tot stand brengen van een CO2-neutrale, milieuvriendelijke, niet-vervuilende en volledig circulaire economie.

Ook in Interreg VI hebben zich projectpartners gemeld die hier een bijdrage aan willen leveren, omdat deze uitdaging aan beide kanten van de grens een grote rol speelt in het bedrijfsleven. De Handwerkskammer MΓΌnster, Landkreis Grafschaft Bentheim, Oost NL, Stichting Kiemt, Saxion en verschillende Nederlandse en Duitse MKB-bedrijven gaan samenwerken om het omschakelingsproces naar een circulaire economie aan te moedigen in het Nederlands-Duitse grensgebied en het bedrijfsleven hierbij te ondersteunen.

Omschakeling naar circulair

Met verschillende projectmaatregelen wordt de ontwikkeling naar nieuwe circulaire processen en bedrijfsmodellen in het MKB gestimuleerd. De projectpartners verwachten om in totaal 500 bedrijven in het grensgebied te bereiken tijdens de projectlooptijd met een Quick Scan en hen daarmee het belang te laten inzien van de omschakeling naar een circulaire economie. Met deze Quick Scan kunnen bedrijven uit de sectoren hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouw- en afbouwssector nagaan waar zij op dat moment staan met betrekking tot de circulaire economie en waar verbeteringen mogelijk zijn. Invullen van de scan kanΒ via deze link.

Matchmaking en samenwerking

Bedrijven die stappen willen zetten worden gefaciliteerd via de internationaal beproefde CIRCO- methode waarin Duitse en Nederlands bedrijven samen plannen maken om meerwaarde uit hun producten en grondstoffen te halen. Zijn er bedrijven die nog geen partner in het andere land hebben, dan worden die geholpen via slimme matchmaking.

Om bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van de circulaire plannen zijn in totaal 40 vouchers ter waarde van minimaal € 75.000 beschikbaar binnen Two4C. Om hiervoor in aanmerking te komen is de eerste stap het invullen van de scan, dat kan via deze link.

Tutorials

Ook worden tutorials over verschillende actuele thema’s ter beschikking gesteld voor het MKB . Via deze tutorials kunnen bedrijven aanvullende waardevolle inzichten verwerven, die hen in staat stellen om meer circulair te worden. Mogelijke thema’s voor deze tutorials zijn onder andere financiering, wetten en voorschriften, circulaire business modellen, circulaire innovaties en grensoverschrijdende samenwerking.

Interesse?

GeΓ―nteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met Jeroen van den Bosch om aan het project deel te nemen.

Middelen

De Interreg-fondsen komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Duitse en Nederlandse ministeries en provincies zijn betrokken bij de cofinanciering, waaronder het Ministerie Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen op aan Nederlandse kant en aan Duitse zijde het Ministerie van Federale en Europese Zaken van Nedersaksen en het Ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van Noordrijn-Westfalen.

Looptijd:Β  2023-2027

Leadpartner:Β  HWK –Β Handwerkskammer MΓΌnster

Meer informatie: Jeroen van den Bosch,Β  vandenbosch@kiemt.nl

De logos van de betrokken partners bij Two4C

Connectr

De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Connectr zorgt daarvoor.

Connectr is een fysieke locatie op Industriepark Kleefse Waard waar innovaties direct getest, gedemonstreerd en in de praktijk worden gebracht om van daaruit verder te groeien. Door impact te realiseren op zowel de energietransitie als de (regionale) economie, en door human capital aan techniek te verbinden, zorgt Connectr voor bestendige oplossingen. Connectr bestaat uit een Innovatieprogramma, Innovatielab en Shared Facilities en is volop in ontwikkeling.

CIRCO Hub Oost-Nederland

Wil je nieuwe circulaire business kansen ontdekken? Neem dan deel aan een van de CIRCO Tracks. Een workshop voor ondernemers in Oost-Nederland waarin je in 3 dagen tijd concrete stappen gaat zetten naar een nieuw businessmodel.

CIRCO Tracks als springplank voor circulair Oost-Nederland

De circulaire economie ontstaat niet vanzelf. Daarom organiseren we in Oost-Nederland CIRCO Tracks om startups, scale ups en mkb-ers Γ©n hele ketens te activeren en te leren circulair te werken. We helpen ondernemers en creatieve professionals in Gelderland en Overijssel hun producten, diensten en businessmodellen circulair door te ontwikkelen of (her)ontwerpen om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.Β Bedrijven die deelnemen aan deze Tracks krijgen praktische handvatten waarmee ze direct aan de slag kunnen in hun eigen bedrijf en keten om waardeverlies om te zetten in waarde creatie.

Hoe werkt een CIRCO Track?

Tijdens een CIRCO Track maak je in drie dagen tijd uitgebreid kennis met de mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen voor jouw business. Je gaat inzien waar circulaire kansen liggen en je zet concrete stappen naar de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. In 7 stappen brengen we je van lineair naar circulair. En laten we je zien dat deze maatschappelijke impact heel goed samen gaat met economisch rendement.

CIRCO Track in 7 stappen

Je doorloopt de Track met een groep van ca. 10 bedrijven onder begeleiding van ervaren trainers die actief zijn op het thema van de Track. De groep komt zowel fysiek als online bij elkaar en je volgt online leermodules op zelf te bepalen tijdsstippen.

Voor optimaal resultaat en goede implementatie doen er (bij voorkeur) 2 personen per bedrijf mee: een designer/ingenieur/product manager en iemand die de markt, klanten en stakeholders kent.

Waarom meedoen:

  • Je gaat concreet en doelgericht aan de slag met circulaire economie;
  • Je werkt gezamenlijk aan innovatie in de hele keten;
  • Je ontwikkelt een verdienmodel waarbij je meer waarde haalt uit de huidige grondstoffen/producten;
  • Je (her)ontwerpt bestaande producten naar circulaire business;
  • Je ontwikkelt nieuwe businessmodellen voor verbetering klantrelatie (verdienstelijking);
  • Je krijgt inzicht in waardeverlies en benut deze;
  • Je creΓ«ert aansluiting op ander innovatiethema’s (data/AI/verdienstelijking/LEAN/3D).

Β Hiermee:

  • Vergroot je je concurrentiekracht en creΓ«er je nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten;
  • Ben jij klaar voor de transitie naar de circulaire economie voordat deze vanuit regelgeving wordt opgelegd;
  • Krijg je toegang tot concreet bruikbare kennis en design tools die intern gedeeld en daarna voor andere circulaire projecten ingezet kunnen worden;
  • Krijg je zowel zicht op de voor je bedrijf realiseerbare circulaire plannen op korte termijn, als op mogelijke systeemveranderingen, als stip aan de horizon.

 

Agenda en aanmelden voor Tracks

We zijn met druk met tracks in voorbereiding. Heb je zelf een goed idee voor een track of wil je een track organiseren, we horen het graag.

Contact

Heb je vragen over of verzoeken voor de CIRCO Hub Oost-Nederland? Neem dan vooral contact met ons op!

Betrokken Kiemt netwerk

GO4EXPORT

GO4EXPORT stimuleert de export binnen het MKB in Gelderland om zo de economische groei in de regio te versterken.

Project:

Export zorgt voor succes bij MKB-bedrijven. Toch ervaren ondernemers hierin nog vaak moeilijkheden. Zo ontbreekt het aan kennis over het land, is het lastig betrouwbare partners te vinden, is het sluiten van deals in het buitenland onbekend terrein en weten MKB’ers vaak niet welke andere regionale bedrijven in hetzelfde land zakendoen.

GO4EXPORT is een project van de provincie Overijssel en de provincie Gelderland, in samenwerking met partners, waaronder Oost NL. Door middel van dit initiatief wil de provincie export binnen het MKB stimuleren om zo de economische groei in de regio te versterken. Of u nu begint met exporteren of uw inspanningen wilt uitbreiden, GO4EXPORT biedt ondersteuning en hulp aan MKB-bedrijven uit Overijssel en Gelderland die internationaal zaken willen doen!

Activiteiten:

  • Onderhouden van een webportal om ondernemers te informeren
  • Verbinden van ondernemers door handelstafels en evenementen
  • Ondernemers ondersteunen met E-commerce
  • Aanbieden van handelsmissies zoals handelsreizen en beursbezoeken
  • Helpen metΒ onderzoeksvragen heeft op het gebied van internationalisering.

Thema: Internationaal Ondernemen
Rol Kiemt: Projectpartner
Partners: VNO-NCW Midden , Trade Office Zwolle, SaxionΒ  Koninklijke Metaalunie, VMO, Foodvalley, Health Valley, HAN, World Trade Center Twente, Novel-T, MKB-Deventer, Kamer van Koophandel en WTC Anhem en Nijmegen

Betrokken Kiemt netwerk

Gelders Energie Akkoord

Het Gelders Energie Akkoord streeft een besparing in energieverbruik in Gelderland na van 1,5% per jaar en een aandeel hernieuwbare energieopwekking van 14% in 2020. In 2023 moet dit aandeel 16 % bedragen. Daarbij streven we ernaar tenminste 1.800 banen te realiseren in de komende jaren.

Project:

Het Gelders Energieakkoord (GEA) is een samenwerking tussen meer dan 200 organisaties en instellingen in de provincie Gelderland die er voor willen zorgen dat Gelderland in 2050 energieneutraal is.Β  Het GEA stimuleert, versnelt en faciliteert de energietransitie. VijfΒ programma’s staan centraal: Wijk van de Toekomst, Regionale Samenwerking, Bedrijventerreinen van de Toekomst, Mobiliteit en Landbouw en Landgebruik. Rondom deze programma’s is het GEA georganiseerd in thematafels waarΒ  samenwerking en innovatieve ideeΓ«n ruimte krijgen.

Activiteiten:

Het GEA focust zich op meerdere thema’s. Een totaaloverzicht isΒ hierΒ te vinden.

Thema: Energietransitie
Rol Kiemt: Voorzitter Thematafels β€˜Business ondersteuning’ en β€˜Biomassa’
Partners: Meer dan 200 organisaties en instellingen in de provincie Gelderland.

Betrokken Kiemt netwerk

Innovatiemotor

Kiemt zet zich actief in op het ondersteunen van startende en groeiende ondernemers in Oost-Nederland. Dit doet Kiemt voor ondernemers die bezig zijn nieuwe technologieΓ«n of diensten te ontwikkelen om de energietransitie en circulaire economie aan te jagen en te versterken.Β 

Een ondernemer heeft verschillende uitdagingen. Zowel op technologisch als bedrijfskundig gebied. Dit zijn vraagstukken die vragen omΒ  expertise. Kiemt biedt de ondersteuning die bij een innovatief idee past. Bijvoorbeeld door ondernemers te helpen aan bedrijfsfinanciering en samenwerkingspartners.

Vanuit de innovatiemotor wordt 1-op-1 business development support geleverd en worden verbindingen gelegd tussen verschillende organisaties. Business development ondersteuning wordt bijvoorbeeld geboden bij hetΒ  zoeken naar financiering, het schrijven een businessplan, het ontwikkelen vanΒ  strategieΓ«n en businessmodellen, en het verbinden van ondernemers aanΒ  partners en financiers.

Ben jij een geΓ―nteresseerde startup of een groeiend bedrijf?

Klik dan hier voor meer informatie en het aanmeld formulier.

Matchmaking

Met matchmaking bevorderen wij innovaties en new business die de energietransitieΒ en circulaire economie stimuleren door een startmotor te zijn voor kansrijke innovaties. Dit doen wij door levensvatbare vernieuwende initiatieven in samenwerking met andere partijen te versnellen. Daarbij wordt proactief gezocht naar (startende) bedrijven, samenwerkingsverbanden en projecten.

Project:

Wij hebben een groot netwerk en toegang tot potentiΓ«le partners, experts, opdrachtgevers, overheden, financiΓ«le instellingen en huisvestinglocaties. Hierbij maken wij onder andere gebruik van de ambassadeurs, participanten en netwerkpartners uit ons netwerk: ruim 230 bedrijven, kennisinstellingen en overheden actief in de energietransitie en circulaire economie.

Activiteiten:

  • Het begeleiden en ondersteunen van start-ups.
  • Scouten, screenen begeleiden en realiseren vanΒ innovaties.
  • Het koppelen van bedrijven aan overheden, kennisinstellingen of andere bedrijven.

Thema: Circulaire Economie | Energietransitie
Rol Kiemt: Organisator
Partners: Gehele netwerk Kiemt

Betrokken Kiemt netwerk

CIRCLES

Oost-Nederland gaat circulair!

Project:

CIRCLES is een samenwerkingverband tussen 22 partners en stimuleert het ontstaan van een nieuwe circulaire markt in Oost-Nederland. De samenwerking is gericht op (mkb-) bedrijven en maatschappelijke organisaties om bewustwording van de noodzaak en voordelen van de transitie naar een circulaire economie. De partners hebben op initiatief van Stichting Kiemt en VNO-NCW Midden een brede aanpak ontwikkeld.

Bij het CIRCLES- netwerk zijn uiteenlopende organisaties aangesloten: partners zijn o.a. overheden, kennisinstellingen, brancheverenigingen, ondernemersorganisaties en natuur-en milieuorganisaties. Het netwerk is gebaseerd op sterk aanwezige sectoren, zoals de maakindustrie, de biobased economy en de bouwsector. Samen hebben we enorm veel kennis en ervaring, die we beschikbaar stellen aan derden.

Activiteiten:

  • CIRCLES verbindt mensen en organisaties. Ook deelt CIRCLES op haar website praktische en bruikbare kennis met de community;
  • Met Masterclasses, Challenges en concrete veranderingsprojecten zoals AcCElerator zet CIRCLES mensen die het verschil kunnen maken in hun bedrijf, woonomgeving of organisatie aan tot actie;
  • Met tools, lezingen, events, workshops, matchmaking tussen vragers en aanbieders, infografieken, vlogs en blogs verspreidt CIRCLES actief de expertise en inzichten.

Dankzij CIRCLES wordt een nieuwe markt ontwikkeld waarop Oost-Nederland een koploper en voorbeeld zal zijn. Niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa.

Thema: Circulaire Economie

Partners:Β  Kiemt, VNO-NCW Midden, Cirkelregio De Achterhoek, Cirkelstad, Cleantech Regio, Economic Board Arnhem-Nijmegen, HAN University of Applied Sciences, Hogeschool Windesheim, Kennispoort Regio Zwolle, Koninklijke Metaalunie, Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Natuur en Milieu Gelderland, Natuur en Milieu Overijssel, Oost NL, Saxion, Wageningen University & Research.

 

Terugblik op enkele events:Β 

Betrokken Kiemt netwerk

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld