Circulair CafΓ© Peeze

Op dinsdag 4 juni wordt het eerste Circulair CafΓ©, georganiseerd door het living lab Circulair regio Arnhem. Dit evenement is een geweldige gelegenheid om te netwerken, inspiratie op te doen en kennis te delen.

Datum: 4 juni 2024
Tijd: 14:45 – 17:00
Locatie: Peeze Koffiebranderij, Ringoven 36, 6826 TR Arnhem

Het Arnhemse koffiemerk Peeze staat bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid en het leveren van hoogwaardige, circulaire koffie aan horeca, bedrijven en consumenten. Peeze zet zich in voor eerlijke waardeketens, klimaatimpact en de circulaire transitie.

Programma:

  • 14:45: Inloop
  • 15:00: Welkom en presentatie
  • 16:00: Rondleiding koffiebranderij
  • 17:00: Borrel en uitloop

Tijdens het Circulair CafΓ© zal Rik van Paassen, duurzaamheidsmanager bij Koffiebranderij Peeze, de uitdagingen in de koffiesector bespreken en uitleggen hoe zij dagelijks werken aan positieve veranderingen. Er is volop ruimte voor discussie, vragen en het delen van ervaringen. Aansluitend verzorgt Rik een rondleiding door de koffiebranderij en wordt er uiteraard een kop koffie gedronken.

Kom langs, geniet van een duurzame kop koffie en laat je inspireren door de inspanningen van Koffiebranderij Peeze en andere bezoekers. Aanmelden kan via de onderstaande link.

Circulair CafΓ© Peeze Koffie

Lifeport Festival Circulair 2024

Op 3 juni vindt de derde editie van het Lifeport Festival Circulair plaats in het Radboudumc Experience Center. Dit is hΓ©t moment waar mkb, onderwijs en overheid samenkomen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen.

Laat je inspireren door een breed scala aan boeiende sessies die gewijd zijn aan circulaire businessmodellen, nieuwe projecten in de regio, ondernemersverhalen en innovaties. Tijdens het festival ontdek je op het Productpark de circulaire innovaties en ondernemers uit de regio. Hier ontstaan onverwachte ontmoetingen en creΓ«ren we ruimte voor betekenisvolle samenwerkingen.

Het Lifeport Festival Circulair is er voor iedereen die zich bezighoudt met circulariteit: mkb’ers, studenten, bestuurders, docenten en andere professionals. De middag belooft een complete onderdompeling te worden in de wereld van duurzaamheid, waar je nieuwe inzichten opdoet en waardevolle contacten legt.

Klik hier voor meer informatie over Lifeport Festival Circulair

The European New Power Summit

Ontdek de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van systeemintegratie, energieopslag en elektrisch opladen in het electriciteishart van Nederland. Bij de European New Power Summit staat energie-innovatie centraal in alles wat we doen. De missie is om de nieuwste oplossingen voor systeemgeΓ―ntegreerde elektrificatie te verbinden met huidige en toekomstige uitdagingen, alles om bij te dragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen.

Sluit je aan bij internationale leiders uit de industrie, beleidsmakers, jong talent, startups en investeerders om gezamenlijk te bouwen aan een meer duurzame en inclusieve toekomst. Op dit event worden oplossingen voor systeemgeΓ―ntegreerde elektrificatie in Europa besproken en versneld.

Energiebedrijven met internationale reputatie zullen deze top organiseren op 30 mei, waaronder Tennet, DNV, KEMA en Elestor. Ook vele start-ups en scale-ups, kennisinstellingen en de overheid doen mee.

Nederland staat bekend om kennisdeling. Naast de Summit op 30 mei zullen we ook bedrijfsbezoeken organiseren aan o.a. Kema Powerlab, Tennet Controlroom en Connectr InnovatieLab.

Tickets

Kaarten voor de European New Power Summit zijn vanaf nu te koop. Wij mogen je 20%. korting geven met code:Β AEW2024. Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de website van Arnhem Electricity Week.

Circulaire Safari in Rivierenland

Het Living Lab Rivierenland Circulair neemt jou mee tijdens een busreis op 22 maart 2024 naar inspirerende ondernemers en events in je eigen regio waar je kennis gaat maken met tools & hulpmiddelen waardoor jij ook sneller circulair kunt zijn.

Interesse? Meld je dan snel aan via rivierenlandcirculair.nl.

Let op. Er zijn maximaal 50 plaatsen en bij een no show vragen wij een bijdrage van 50 Euro voor de gemaakte kosten.

Dit programma wordt u aangeboden door het Living Lab Rivierenland Circulair. Het Living Lab Rivierenland Circulair is een netwerk van publieke en private partijen die elkaar actief opzoeken om gezamenlijk hun ambitie voor circulair ondernemen waar te maken. samen voor een sterke circulaire regio.

 

Octrooicentrum Nederland Inloopspreekuren bij Kiemt

Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), opent een inloopspreekuur op het kantoor van Kiemt in the Shared Offices van Connectr. De komende maanden is dan mogelijk om gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk advies te krijgen over intellectuele eigendomsrechten.

Britta Helwig, adviseur intellectueel eigendom in de regio Gelderland, zal elke eerste donderdag van de maand aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over octrooirecht, merken- en modelrecht, auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten.

Wanneer:

  • Donderdag 6 juni, 09:00 – 11:00

Waar:

Bij Kiemt op de 1ste verdieping van Connectr in Arnhem.

Afspraak maken:

Buiten de inloopspreekuren is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Stuur hiervoor een e-mail naar britta.helwig@rvo.nl of bel naar +31 (0)6 27447365.

We staan klaar om te helpen bij vragen over het beschermen van intellectueel eigendom. Wees welkom voor kosteloos, onafhankelijk en vertrouwelijk advies!

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Op donderdag 30 november organiseert Regio Foodvalley Circulair de volgende bijeenkomst van de Community of Practice Circulaire Voedselketens. In deze Community wordt actief gewerkt aan projecten en het bouwen van voedselketens. De betrokkenen zijn ondernemers, overheden en betrokkenen van onderwijs die in eigen organisatie actief (willen) inzetten op minder van voedselverspilling en circulaire ketens. De lijnen zijn kort en er wordt samen gewerkt aan projecten of nieuwe initiatieven.

Praktische informatie

Locatie: Boerderij De Groote Voort – Postweg 110, 6741 ML Lunteren
Datum: donderdag 30 november
Tijd: 12:00u-14:00u

Programma

12.00 uur – Netwerklunch en rondleiding
Boerenlunch met β€˜echt goede producten van eigen bodem’
12.30 uur – Rondleiding door Jan Dirk van de Voort van Remeker
Over bodem, koeien, gezonde producten en circulaire ketens
13.30 uur – Circulaire businesscases in de voedselketen, door Frank Croes
Programmamanager Circulaire Economie bij de Hogeschool Arnhem – Nijmegen (HAN) voor het Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW)
14.10 uur – Circulaire Voedselketens in Regio Foodvalley
Update over lopende projecten en ideeΓ«n in het Living Lab Regio Foodvalley Circulair door Suzan Klein Gebbink, trekker thema circulaire voedselketens
14.20 uur – Circulaire businesskansen in de voedselketen
Uitwisseling over concrete kansen en samenwerking in Regio Foodvalley
15.00 uur – Drankje
Met nabespreking

Aanmelden

Wil jij bij deze bijeenkomst van de Community of Practice aanwezig zijn? Meld je dan aan via deze website. Over deze en andere bijeenkomsten van de Community of Practice vind je hier meer informatie.

Ontbijtsessie voor (startende) ondernemers

Op vrijdag 10 november a.s. organiseert De Startversneller in samenwerking met De Steck, een gratis ontbijtsessie voor (startende) ondernemers uit de regio Doetinchem en omgeving. Ja, we weten dat het vroeg is maar het belooft een allesbehalve slaapverwekkende ochtend te worden. Dus zet die wekker en meld je voor 8 november a.s. aan voor deze ontbijtsessie bij de Steck in Doetinchem.

De ontbijtsessie is een kick-off van de intensivering van de samenwerking tussen De Steck en De Startversneller. Vanaf december 2023 is op elke eerste woensdagochtend van de maand, iemand van het team van De Startversneller aanwezig, bij De Steck, voor alle prangende vragen over het programma Γ©n bestaat de mogelijkheid om direct persoonlijk het intakegesprek te voeren. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, je mag gewoon binnen komen wandelen.

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze ontbijtsessie.

Bijeenkomst Dealen met de Green Deal

Om een goed beeld te geven welke duurzaamheidswetten er aan komen organiseren Koninklijke Metaalunie en de Verenigde Maakindustrie Oost in samenwerking met de partners binnen Boost Circulair deze bijeenkomst.

Grote bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met schaarser en duurder wordende grondstoffen. Dat komt zowel door de tekorten als door politieke acties van andere landen, zoals de oorlog in de OekraΓ―ne. Daar bovenop komt de steeds strengere duurzaamheidswetgeving oa vanuit Europa. Dat betekent veel maatregelen en gedoe voor de OEM’ers, maar dus ook voor hun leveranciers, want ze zullen die maatregelen door schuiven in hun toeleveringsketen. Ook als MKB-maakindustrie krijg jij met deze regels te maken direct of indirect. Het is een uitdaging, maar het kan meteen een kans betekenen!

Hoe? Dat hoort u op 31 oktober as.

Je krijgt informatie over termen zoals GRI, CSRD, Ecodesign, ESG en CO2 beprijzing en je krijgt het inzicht over hoe je dit efficiΓ«nt kunt inrichten en organiseren om voorbereid te zijn. We nemen jou ook mee in de kansen die het biedt om als bedrijf jouw toegevoegde waarde te vergroten als leverancier.

Studenten van Hogeschool Saxion helpen jou inzicht te krijgen waar jouw bedrijf nu staat ten opzichte van deze ontwikkelingen en welk handelingsperspectief u heeft. Tegelijkertijd help je deze studenten met hun afstuderen en biedt dit ook kansen om met toekomstig personeel in contact te komen.

Programma bijeenkomst

14.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Ontvangst

14.45 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Welkom namens Boost Circulair en The Compound Company

14.50 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Dealen met de Green Deal:Β  blik op de duurzaamheidswetgeving vanuit Europa

Jeannette Levels van LPBSight neemt je mee in de wijzigingen die op u als MKB-maakbedrijf afkomen op het gebied van verplichte duurzaamheidsrapportages en op het gebied van duurzame producteisen.

Hendrik Tjaden, R&D Manager bij The Compound Company zal vanuit de praktijk kennis en ervaringen delen.

15.25 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Presentatie en rondleiding bij The Compound Company

16.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Aan de slag met elkaar……………..

Na een korte inleiding over de achtergronden van circulaire economie – smart industry (CESI) voor toeleveranciers gaan we in kleine groepen aan de slag om de CESI-supply tool e/o de Saxion Scan voor jouw eigen situatie in te vullen en de resultaten te bespreken. De groepen worden begeleid door studenten van Hogeschool Saxion. Op deze manier heb je na deze sessie direct een concreet resultaat, inclusief vervolgstappen, in beeld.

17.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Wat kunnen wij nog meer voor u betekenen

We nemen jou praktisch mee door de verschillende instrumenten, het hoe en waarom van deze tools en de onderlinge samenhang ervan. Denk daarbij aan de CESI supply-tool, Circonnect, Circo-Track, voucherregeling en meer.

18.00 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Afsluiting, vervolg en netwerkborrel

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats van 14.30 tot 18.30 uur bij The Compound Company, De Ossenboer 1Β  7547 SJ in Enschede. Ook aanmelden voor deze bijeenkomst? Dat kan hier.

Nog even de termen:

GRI – Global Reporting Initiative – duurzaamheidsverslaggeving

CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive – duurzaamheidsrapportage

Ecodesign richtlijn – herbruikbaarheid van producten

ESG – Environment, Social en Governance – meten van duurzaamheid

Scope richtlijnen – inspectie

CO2 beprijzing – kosten van uitstoot meenemen in de besluitvorming

Dare to be Circular

Gedurende vele jaren wordt door bedrijven in Oost-Nederland gewerkt aan diverse circulaire innovatieprojecten om slimmer en efficiΓ«nter om te gaan met grondstoffen en producten in hun ketens. Tijd om de balans op te maken en van elkaars ervaringen te leren. Daarom organiseert Boost samen met andere partijen ‘Dare to be Circular’ op dinsdag 14 november 2023 in de Gashouderfabriek in Deventer.

Dare to be circular staat in het teken van ondernemers die graag hun ervaringen op het gebied van circulair ondernemen willen delen. Daarnaast speelt de betrokkenheid van studenten een grote rol in het programma. Zij leveren een bijdrage bij veel circulaire innovatieprojecten Γ©n vertegenwoordigen de generatie die deze ontwikkelingen verder zullen uitwerken.

Het programma

15:00Β Β  Ontvangst

15:30Β Β  Plenaire opening door Marlies Claasen, dagvoorzitter

Welkom door Alex van Geldrop – programmamanager CESI-ON

15:40Β Β  In gesprek met Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie en Emmelien Regeling,

directeur RPP Kunststofoplossingen en lid Economic board regio Zwolle

Wat zijn de ontwikkelingen rondom circulariteit in de metaal en de kunststoffensector?

Wat is er gebeurd landelijk en in de regio? Hoe verloopt dat en welke actoren spelen daarbij een belangrijke rol?

16:15Β Β  1e ronde met deelsessies

17:15 Β  Pauze met versnaperingen

18:15 Β  Β 2e ronde met deelsessies

19:30 Plenaire afsluiting – in debat over de toekomst, wat is er concreet nodig om te werken aan circulaire innovaties en hoe kunnen we dit versnellen?

Met o.a. Mark Geerts – eigenaar Paperfoam, Carolien Nijhuis – Directeur eigenaar Nijhuis group

20:00 Β  Borrel

20:30 Β  Einde

Deelsessies ronde 1

  1. CSRD en duurzaamheid, wat kan mijn bedrijf er mee?
  2. Verder werken aan Circulaire Innovaties na deelname aan een CIRCO track
  3. In samenwerking met studenten werken aan het vormgeven van circulaire ketens
  4. Hoe ziet de route van idee naar financiering eruit?
  5. Lef hebben om het anders te doen

Deelsessies ronde 2

  1. CSRD en duurzaamheid, wat kan mijn bedrijf er mee?
  2. Vooroplopen of Vastlopen? – In gesprek met drie bedrijven die circulair opereren
  3. Procesmatig toewerken naar een circulair product of organisatie
  4. Hoe ziet de route van idee naar financiering eruit?
  5. Hoe ver is uw organisatie met servitization?

Aanmelden

Ben jij een ondernemer in de industrie die actief is op het thema circulariteit en wil je graag leren van andere ondernemers?

Meld je dan hier aan!

Webinar Traject Circular Design

Tijdens de info webinar ‘Traject Circular Design’ op 11 juli zal Joost de Waard van KplusV uitleg geven over het Circular Design traject, voor wie dit traject interessant is, wat het jou oplevert als ondernemer en hoe het werkt in de praktijk.

Het Circular Design traject helpt je op weg om kansrijke, innovatieve ideeΓ«n te genereren, ontwerpen te verbeteren en producten te ontwikkelen. Hierbij word je gematcht aan industrieel ontwerpers om relevante kennis en creativiteit van buiten de eigen organisatie in te zetten en gezamenlijk tot een nieuw circulair product te komen.

Dit traject is vooral interessant als:

  • Je een idee hebt voor een nieuw (circulair) product, maar het je nog ontbreekt aan kennis om dit te ontwikkelen.
  • Je een product wilt herontwerpen in het kader van circulair ondernemen.
  • Je huidige product aan het eind van zijn economische levensduur zit en hier nog geen opvolger voor is.

Huub Looze eigenaar van Omlab heeft samen met ontwerper Roos Meerman van Fillip Studios in 2020 deelgenomen aan dit traject (destijds ArnhemMade). Hij vertelt hoe deze samenwerking hem heeft geholpen om een stap te zetten in circulair design en development.

Programma

12:00 uur Welkom en uitleg van het traject Circular Design door Joost de Waard
12:15 uur Toelichting uit de praktijk – Huub Looze
12:30 uur Deelnemen? En vragen?
12:45 uur Einde

Aanmelden

Wil jij deelnemen aan deze webinar ‘Traject Circular Design’? Meld je dan hier aan.Β Meer informatie over het traject Circular Design vind jeΒ hier.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld