Masterclass systeemintegratie en Energy Hubs

Hoe zou een blauwdruk voor de realisatie van energy hubs eruit zien? Welke tools worden daarin ontwikkeld in de komende jaren? Ben je betrokken bij of geΓ―nteresseerd in ontwikkelingen in de regio – en daarbuiten? Neem dan deel aan deze Masterclass Systeemintegratie en Energy Hubs, dieΒ Connectr op maandag 26 juni organiseert.

Datum: Maandag 26 juni 2023
Tijd: 09:30u-16:30u
Locatie: Connectr Shared Office op Industriepark Kleefse Waard

Het huidige energiesysteem zal voor de energietransitie een metamorfose ondergaan. Van een centraal gestuurd systeem, gebaseerd op fossiele brandstoffen, naar een duurzaam decentraal energiesysteem.

Hoe zo’n decentraal energiesysteem – of β€˜energy hub’ – eruit ziet is afhankelijk van meerdere factoren. Het vraagstuk speelt momenteel vooral op bedrijventerreinen, maar ook op industriegebieden, tankstations, verzorgingsplaatsen en locaties met een behoefte aan laadinfrastructuren voor elektrisch vervoer. Energy Hubs hebben betrekking op zowel het private als gereguleerde elektriciteitsnet. Ook kunnen ze een veelvoud aan producenten en afnemers omvatten, bestaan uit een combinatie van meerdere (geΓ―ntegreerde) technieken.

Deze masterclass organiseert Connectr in samenwerking met de HAN en partners uit het EIGEN consortium.

Deelnemers

Deze masterclass is bedoeld voor gemeenten, regisseurs, bedrijvenverenigingen, systeemintegratoren en netbeheerders die kansen willen benutten en kennis willen delen in ontwikkeling en realisatie van energy hubs. Het maakt niet uit waar je organisatie staat in die ontwikkeling.

De kosten voor deelname bedragen €295,- of voor EIGEN-consortiumleden €149,- Bij meer deelnemers van één bedrijf of organisatie geldt het bedrag van €245,-.

Aanmelden

Er is een maximum aantal deelnemers, dus wacht niet te lang met inschrijven als je interesse hebt in deze Masterclass Systeemintegratie en Energy Hubs. Aanmelden gaat via de HAN en kan op deze pagina. Ook vind je hier meer informatie over het programma.

Ondernemersevent de Startversneller

Op donderdag 25 mei organiseert De Startversneller een ondernemersevent voor alle ondernemers uit Gelderland en Overijssel die nog geen 5 jaar staan ingeschreven bij de KVK. Overweeg je om te gaan ondernemen, ben je net gestart met je onderneming, of juist al een tijdje op weg als ondernemer? Laat je deze dag inspireren door verschillende Workshops, een Masterclass, Meet & Greet met verschillende businesscoachesΒ  en interessante partners uit de regio.

Het ondernemersevent vindt plaats bij Oost NL: Laan van Malkenschoten 40, 7333 NP Apeldoorn.

Programma:

12.45 uur – Inloop
13.00 uur – Opening door De Startversneller
13.30 uur – Twee ondernemers aan het woord over hun ervaring met De Startversneller
13.45 uur – Masterclass β€˜Succes door Vragend Verbindenβ€˜ door prof. Dr. Nico H.M. Schraag, hoogleraar ondernemerschap RUG
14.30 uur – Pauze
14.45 uur – Workshop ronde 1 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
15.30 uur – Pauze
15.45 uur – Workshop ronde 2 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
16.30 uur – Meet & Greet met diverse businesscoaches en interessante partners. En afsluitende borrel.

Lees hier over de vijf verschillende workshops waar je aan mee kunt doen en door wie ze worden gegeven. Je kunt je tijdens het aanmelden voor twee workshops opgeven.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 22 mei hier aan voor het ondernemersevent de Startversneller.

Garage DU – Meet Up | Duisburg

Op donderdag 1 juni organiseert Duisburg Business&Innovation samen met DNBC-Gelderland en Gemeente Arnhem een Garage DU Meet up: een bijeenkomst voor startups. Het doel van deze bijeenkomst is het initiΓ«ren van samenwerking tussen startups uit Arnhem en bedrijven en startups uit Duisburg.

Tijdens de bijeenkomst worden een aantal pitches gegeven door startups uit Duisburg en Arnhem. Onderwerpen die aanbod zullen komen zijn digitalisering en creatieve oplossingen en ideeΓ«n voor startups.

De bijeenkomst vindt plaats in CafΓ© Edel in Duisburg. Om 15:30u vertrekken er bussen vanuit Arnhem om gezamenlijk naar Duisburg af te reizen. Om 21:00u vertrekken de bussen vanuit Duisburg weer terug naar Arnhem.

Het verdere programma inclusief sprekers wordt later bekend gemaakt. Houd deze pagina in de gaten voor updates over het programma.

Aanmelden Garage DU Meet Up

Wil jij als startup jouw netwerk uitbreiden naar Duitsland? Meld je dan hier aan voor de Garage DU Meet Up. Deelname is gratis, er is echter wel een beperkt aantal plaatsen dus wacht niet te lang.

Andere events

Ben jij al op de hoogte van alle events die Kiemt of partners uit het Kiemt netwerk organiseren? Hier vind je het complete overzicht van de aankomende events.

Masterclass Veiligheid Batterijtechnologie

Op vrijdag 12 mei organiseert Connectr een Masterclass over de veilige inzet van batterijtechnologie. Deze is opgezet in samenwerking met Stichting Gelijkspanning, NIPV, Universiteit Twente, MLab Testing en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Het doel van de masterclass is om van meningen en verhalen over veiligheid rondom batterijtechnologie naar feiten en objectieve informatie.

De masterclass is bedoeld voor mensen die aan of met batterijtechnologie werken, zoals installateurs, ondernemers, adviseurs, systeemintegrators en overheidsorganisaties. De organisatoren willen deelnemers verrijken met kennis over de huidige stand van zaken omtrent veiligheid. Ook delen ze actuele praktijkervaringen voor een verbeterde veilige inzet van deze technologieΓ«n.

Na deze masterclass heb je meer kennis over de veiligheidsrisico’s van verschillende technologieΓ«n en praktijkkennis over de veiligheid van batterijtechnologie. Verder ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de technologie en heb je inzicht in de beste oplossingen. Ook heb je een overzicht van de belangrijke stakeholders in de ontwikkeling, implementatie en gebruik van batterijtechnologie.

De masterclass duurt de hele dag en wordt afgesloten met een borrel. De kosten bedragen €295,-.

Programma

09:30-09:45 Β Welkom Erik Folgering, Connectr
09:45-10:45Β  Theorie Marc Huijben, Universiteit Twente
10:45-11:00Β  Pauze
11:00-11:45Β  De laatste ontwikkelingen Maarten Mooij, Mlab Testing
11:45-12:45Β  Praktijkkennis Henry Lootens, Stichting Gelijkspanning
12:45-13:30Β  Lunch
13:30-14:15Β  Casus 1 Henri Overbeek, Connectr
14:15-15:15Β  Praktijksituaties Johan de Vries,Β VGGM
Tom Hessels, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
15:15-15:45Β  Pauze
15:30-16:30Β  Casus 1 of Casus 2 Henri Overbeek, Connectr
16:30Β  Afronding en borrel

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Connectr.

Aanmelden Masterclass Veiligheid Batterijtechnologie

Wil jij mee doen met deze masterclass veiligheid omtrent de inzet van batterijtechnologie? Schrijf je dan hier in.

Finale Circulaire Fabrieken Challenge Week 3

Op vrijdag 24 maart 2023 presenteren studenten en bedrijven oplossingsrichtingen voor concrete circulaire vraagstukken van vijf ondernemers uit de regio. Ben jij benieuwd of de resultaten bedrijven verder gaan helpen in hun circulaire transitie? En wil je de chemie tussen bedrijven en studenten ervaren? Je bent van harte welkom om de afsluiting van de Challenge Week in Zutphen mee te maken. Meld je hier aan voor de finale van de Circulaire Fabrieken Challenge week!

Vijf circulaire challenges centraal

In de week van 20 t/m 24 maart 2023 werken bedrijven en studenten van Saxion samen aan oplossingen voor concrete circulaire uitdagingen.Β Vijf challengesΒ staan in deze derdeΒ Challenge Week Circulaire FabriekenΒ centraal. Na een intensieve week van overleg, onderzoek en uitwerken van creatieve ideeΓ«n worden op vrijdagmiddag 24 maart de resultaten per challenge gepitcht voor een jury en de zaal. De jury beoordeelt diezelfde middag de plannen. Is er genoeg aanleiding om verder onderzoek te doen naar het oplossen van de challenge, dan worden de plannen beloond met een kennisvoucher van € 5.000 voor cofinanciering van het vervolgtraject.

Derde ronde Stimuleringsfonds open

Tijdens de finale Circulaire Fabrieken op 24 maart gaat ook de nieuwe ronde van het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken open. Dit investeringsfonds is één van de instrumenten van het programma Circulaire Fabrieken waarmee de versnelling naar circulair ondernemen in de Regio Stedendriehoek wordt gestimuleerd. Er is dit keer per aanvraag maximaal € 100.000 beschikbaar voor een beperkt aantal bedrijven.

Juryleden

Vier deskundige juryleden beoordelen de aanvragen voor het Stimuleringsfonds en kennisvouchers. De juryleden zijn Nina Dorigo, Chimwemwe de Gaay Fortman, Rijn Platteel en Harry Webers.

Contact

Wil je weten wat Circulaire Fabrieken voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met het projectteam via info@circulairefabrieken.nl of kijk op de website van het project.

Circulaire Fabrieken is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de Regio Deal Cleantech Regio en de inzet van de partners van het project Circulaire Fabrieken: KplusV, Saxion Hogeschool en VNO-NCW Midden

Klaar voor de volgende stap op de Duitse markt

Op dinsdag 28 maart van 14.00 – 18.00 uur organiseert de Euregio Rhein-Waal in Kleve i.s.m. ALPMANN FRΓ–HLICH, KPP en Gateway to Germany de bijeenkomst Klaar voor de volgende stap op de Duitse markt.

Dit is een interactieve bijeenkomst voor Nederlandse ondernemers die de eerste stap op de Duitse markt willen zetten of hun marktpositie in het buurland willen verstevigen. De organisatoren zullen elk vanuit hun eigen expertise vertellen hoe je als ondernemer de sprong naar de Duitse markt kunt maken.

Datum
28-03-2023
Tijd 14.00u – 18.00u
Locatie Het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve

 

Je kunt zowel in de aanloop naar als tijdens de bijeenkomst vragen stellen. Door vooraf aan te geven aan welke informatie je behoefte hebt, kun jij mede bepalen hoe de informatiebijeenkomst wordt ingericht.

Tijdens de bijeenkomst zal aandacht zijn voor de volgende scenario’s:

 1. Ondernemers die al exporteren naar Duitsland, maar willen opschalen en overwegen om een magazijn in Duitsland te openen, om van daaruit de Duitse markt te bedienen.
 2. Ondernemers die een goed overzicht van hun Nederlandse marktpositie hebben en hun eerste stappen op de Duitse markt hebben gezet. Ze willen verder uitbreiden in Duitsland en hiervoor hun eerste Duitse medewerker(s) aannemen.
 3. Ondernemers die al flink aan de weg timmeren in Duitsland en die nu een Duitse entiteit willen oprichten.

Over het Arbeidsmarktplatform

Het Arbeidsmarktplatform van de Euregio Rijn-Waal is een samenwerkingsverband, bestaande uit meerdere partnerorganisaties uit de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Doel van het platform, dat door de Europese Unie ondersteund wordt, is om de barrières op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in kaart te brengen, naar de oorzaken te zoeken en gezamenlijke oplossingen te vinden. Met behulp van diverse ideeën en acties moet de grensoverschrijdende arbeidsmarkt op een niet-bureaucratische manier gestimuleerd worden.

Aanmelden

Ben jij geΓ―nteresseerd om met je onderneming over de grens te gaan? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst en maak jouw onderneming klaar voor de volgende stap op de Duitse markt! Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Meer informatie vind je op deze pagina. Aanmelden kan tot uiterlijk 17 maart door een mail te sturen naar gip@euregio.org

EuropacafΓ©

Als ondernemer kijk je met open blik naar nieuwe ontwikkelmogelijkheden, (export)kansen en andere markten voor je bedrijf. Heb je serieuze plannen voor groei of innovatie, zoek je financiering van een concreet project, kijk dan ook eens naar het enorme potentieel van Europese programma’s. Er zijn substantiΓ«le subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld onderzoek, innovatie en experimenten. Of je sluit je aan bij een consortium dat in Europees verband aan een concrete opgave werkt.

Hoe dat werkt? Ontdek het op woensdag 8 maart, tijdens het EuropacafΓ©!

Samen bundelen we de krachten om Gelderland en Overijssel op Haagse en Europese podia te positioneren en ondersteunen mkb-bedrijven in beide provincies bij Europese samenwerkingen, subsidieaanvragen en innovatieprojecten.

Programma

Dagvoorzitter Christian Lorist van VNO-NCW Midden, zal je deze middag meenemen langs de mogelijkheden.

 • 16.00 uurΒ Β  Inloop en ontvangst, cafΓ© is open
 • 16.30 uurΒ Β  Welkom en rondje zaal: waar heb je behoefte aan,
  wat verwacht je van deze bijeenkomst?
 • 16.35 uurΒ Β  Rondje Europa
 • In gesprek met diverse gasten over actuele ontwikkelingen in het veld van Europese programma’s en kansen voor Oost Nederland
 • 16.50 uurΒ Β  In gesprek met Loek van Veggel, owner & CEO technologiebedrijf MTSA over het project GROWH en het belang van een Europees consortium
 • 17.00 Β Β Β Β Β Β Β  Korte workshops (ter plekke kiezen)
 • Matchmaking – mijn project zoekt nieuwe partners / mijn organisatie is op zoek naar aansluiting bij een programma . Hoe vraag ik subsidie aan en wie kan mij helpen
 • 17.30uΒ Β Β Β Β Β Β Laatste rondje
 • 18.00uΒ  Β Β Β Β Β Sluitingstijd cafΓ©

Locatie

De Gasfabriek, Zutphenseweg 9 Deventer

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor het EuropacafΓ©? Dat kan op deze pagina. Voor meer informatie kun je hier terecht.

HAN meet-up: ‘de bedrijfsvoering meervoudig in balans’

In de week van de circulaire economie organiseert het Centrum Meervoudige Waardecreatie op donderdag 9 februari de Meet-up ‘De bedrijfsvoering meervoudig in balans | CSRD: Nieuwe Europese wetgeving voor een integrale bedrijfsvoering’. Deze Meet-up is bedoeld voor grote en kleine organisaties in de keten – en bieden hierbij de gelegenheid om vragen te stellen aan experts over de nieuwe wetgeving.

Datum: Donderdag 9 februari 2023
Tijd: 14:00u-16:00u
Locatie: HAN Campus Arnhem, Ruitenberglaan 31 Arnhem

Met ingang van 2024 gaat er nieuwe Europese wetgeving gelden. Deze wetgeving is vastgelegd in de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze CSRD brengt verplichtingen met zich mee voor de wijze waarop organisaties rapporteren. Naast de gebruikelijke financiΓ«le rapportage moeten bedrijven ook rapporteren over de prestaties op ecologisch en sociaal gebied. Hier kun je meer informatie vinden over de ingang en gevolgen van deze wetgeving.

Programma

14:00 Aanvang Meet-up
Met bijdrage van Kiemt gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Frank Croes, Programmamanager Circulaire Economie bij HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie. De volgende onderwerpen zullen besproken worden:

 • Inleiding in CSRD door Gerhard Schuil – Themaregisseur Integrated Thinking, Control & Reporting bij HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie
 • Voorbeelden van de implementatie van CSRD in de praktijk door Arnold Wijbenga – Projectleider bij HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie
 • De stand van zaken en ontwikkelingen op (inter)nationaal niveau door Usha Ganga – Themaregisseur Duurzaamheid bij Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)
 • De agenda van de HAN en samenwerkingsmogelijkheden door Egbert Willekes – Senior docent-onderzoeker bij het HAN lectoraat Futureproof Control

16:00 Afronding
Aansluitend aan de Meet-up is het mogelijk om de livestream van de uitreiking van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 te kijken van 16:00 tot 17:00.

Aanmelden

Ben jij benieuwd wat de nieuwe wetgeving onder CSDR inhoud en betekend voor jouw onderneming? Meld je dan hier aan.

HAN H2 Event

Het H2 event is een activiteit waar praktijkprofessionals, studenten, onderzoekers en docenten elkaar ontmoeten op het thema waterstoftechniek. Georganiseerd door de Learning Community Waterstof, de Themaroute Waterstoftechniek en deze keer ook het Kiemt H2cluster.

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 29
Arnhem

PROGRAMMA

09:00 tot 09:20 uurΒ Inloop

09:20 tot 09:30 uurΒ OntvangstΒ (Collegezaal, 3de verdieping)

09:30 tot 10:00 uurΒ Keynote sprekerΒ –Β Roel van de Pas van de firma Nedstack vertelt over de aanstaande bouw van een gigantische fabriek waterstofbrandstofcellen. (Collegezaal, 3e verdieping)

10:10 tot 11:10 uurΒ Sessie naar keuzeΒ (Inschrijving op de dag zelf – nadere informatie volgt – diverse lokalen op de 3de verdieping)

β€’ Route 1:
– Aishwarya Aswal (HAN) vertelt over waterstof in automotive toepassingen, in samenwerking met Burgaflex B.V.
– Toin Peters (HAN) vertelt over project H2 Modus, waar de HAN samen met ondernemersΒ onderzoek doen naar waterstoftoepassingen in machines voor grondverzet, landbouw, infra, evenementen, hogedrukreinigers, boten en mobiele generatoren.

β€’ Route 2:
– Hans Gelten (Saxion) vertelt over Hygenesys, een project waarbij bedrijven en kennisinstellingen als partners van het groeiende netwerk rondom waterstof innovatiecentrum H2Hub TwenteΒ expertise ontwikkelen voor realisatie van decentrale elektrolyse systemen. – Neha Roy (Hyster-Yale) vertelt hoe de firma Hyster-Yale Group onderzoekt hoe lithium-ion batterijen en waterstof-brandstofceltechnologie deuren kunnen openen naar een zero-emission toekomst voor het werken met grote trucks terwijl de productiviteit en de prestaties behouden blijven.

β€’ Route 3:
– Jan Geurts van Kessel + Carolien Kattenbelt (beide HAN) vertellen over de GroenvermogenNL en Sprong; projecten die handelen over de human capital agenda in de waterstoftransitie.
– Roeland Hogt (Energy College) vertelt over de vier mbo keuzemodules rondom waterstoftechnologie, waarbij roc’s uit heel Nederland, overheid en bedrijfsleven, samen aan nieuwe lesstof voor het mbo hebben gewerkt.

β€’Β Route 4:
– Kasper Hendricks (afstudeerder HAN-werktuigbouwkunde) en zijn begeleider Martijn Mulder (Hyet Hydrogen), vertellen over een onderzoek naar voordelen van elektrochemische compressie ten opzichte van conventionele mechanische compressie, in combinatie met een PEM elektrolyser.
– Nikola Pozderovic (HAN) vertelt over een onderzoek naar synergie tussen PEM elektrolyse en elektrochemische compressie.

11:10 tot 11:20 uurΒ Pauze

11:20 tot 11:40 uurΒ Sessie naar keuzeΒ (Inschrijving op de dag zelf – nadere informatie volgt – diverse lokalen op de 3de verdieping)

Optie B1:Β Informatie over de themaroute waterstoftechniek / uitreiking certificaten studenten.
Optie B2:Β Ruben bruins (HAN) verzorgt een workshop over de waterstof edu-kits, welke samen met Bronkhorst ontwikkeldΒ zijn.
Optie B3: Ad Oomen (HAN) vertelt over projecten rondom onder andere het MORE project.

11:40 tot 11:45 uurΒ Afsluiting

11:45 tot 13:00 uurΒ Netwerklunch en demonstraties

β€’Β Demonstraties van de HAN Hydromotive auto, de H2 demonstrator en het MORE voertuig.
β€’ Posterpresentaties van studenten die in het afgelopen semester een waterstof-project hebben uitgevoerd.

CIRCO: Gratis online workshop over circulair ondernemen

Circulair ondernemen, hoe doe je dat?

Ontwerpers, productmanagers en ondernemers opgelet! Ben jij benieuwd hoe je meer waarde Γ©n meer winst kunt creΓ«ren met jouw product? Hoe je werkt aan een toekomstbestendig bedrijf – zelfs in deze tijd waarin de uitdagingen zich opstapelen?

Circulair ondernemen is niet alleen hot, maar ook uiterst noodzakelijk gezien de huidige klimaatproblemen en toenemende grondstoffenschaarste. Om de transitie te kunnen maken hebben we gedreven ondernemers met ketenpartners nodig die hier mee aan de slag gaan. Ben jij nieuwsgierig naar circulair ontwerpen en circulaire businessmodellen? Geef je dan snel op voor deze gratis CIRCO online workshop!

Wat kun je verwachten?
Tijdens deze CIRCO online workshop word je in anderhalf uur wegwijs gemaakt in de CIRCO-methodiek: hoe ziet een waardeketen eruit, waar is sprake van waardeverlies en liggen dus business-kansen? Je krijgt inzicht in de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieΓ«n die passen bij die kansen. Maar ook hoe circulair ondernemen werkgevers een streepje voor kan geven op de arbeidsmarkt door hogere efficiΓ«ntie Γ©n grotere aantrekkingskracht bij jong talent. De sessie is interessant voor iedereen die benieuwd is naar concrete handvatten hoe je circulaire principes toepast. Laat je inspireren door de methodiek en succesverhalen van andere ondernemers!

Kortom, een workshop om niet te missen. Iedereen kan kennismaken met circulair ondernemen en de CIRCO-methode.

Klik hier om je aan te melden.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld