Circulaire Safari in Rivierenland

Het Living Lab Rivierenland Circulair neemt jou mee tijdens een busreis op 22 maart 2024 naar inspirerende ondernemers en events in je eigen regio waar je kennis gaat maken met tools & hulpmiddelen waardoor jij ook sneller circulair kunt zijn.

Interesse? Meld je dan snel aan via rivierenlandcirculair.nl.

Let op. Er zijn maximaal 50 plaatsen en bij een no show vragen wij een bijdrage van 50 Euro voor de gemaakte kosten.

Dit programma wordt u aangeboden door het Living Lab Rivierenland Circulair. Het Living Lab Rivierenland Circulair is een netwerk van publieke en private partijen die elkaar actief opzoeken om gezamenlijk hun ambitie voor circulair ondernemen waar te maken. samen voor een sterke circulaire regio.

 

Octrooicentrum Nederland Inloopspreekuren bij Kiemt

Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), opent een inloopspreekuur op het kantoor van Kiemt in the Shared Offices van Connectr. De komende maanden is dan mogelijk om gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk advies te krijgen over intellectuele eigendomsrechten.

Britta Helwig, adviseur intellectueel eigendom in de regio Gelderland, zal elke eerste donderdag van de maand aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over octrooirecht, merken- en modelrecht, auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten.

Wanneer:

  • Donderdag 1 februari, 09:00 – 11:00
  • Donderdag 7 maart, 09:00 – 11:00
  • Donderdag 4 april, 09:00 – 11:00
  • Donderdag 2 mei, 09:00 – 11:00
  • Donderdag 6 juni, 09:00 – 11:00

Waar:

Bij Kiemt op de 1ste verdieping van Connectr in Arnhem.

Afspraak maken:

Buiten de inloopspreekuren is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Stuur hiervoor een e-mail naar britta.helwig@rvo.nl of bel naar +31 (0)6 27447365.

We staan klaar om te helpen bij vragen over het beschermen van intellectueel eigendom. Wees welkom voor kosteloos, onafhankelijk en vertrouwelijk advies!

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Op donderdag 30 november organiseert Regio Foodvalley Circulair de volgende bijeenkomst van de Community of Practice Circulaire Voedselketens. In deze Community wordt actief gewerkt aan projecten en het bouwen van voedselketens. De betrokkenen zijn ondernemers, overheden en betrokkenen van onderwijs die in eigen organisatie actief (willen) inzetten op minder van voedselverspilling en circulaire ketens. De lijnen zijn kort en er wordt samen gewerkt aan projecten of nieuwe initiatieven.

Praktische informatie

Locatie: Boerderij De Groote Voort – Postweg 110, 6741 ML Lunteren
Datum: donderdag 30 november
Tijd: 12:00u-14:00u

Programma

12.00 uur – Netwerklunch en rondleiding
Boerenlunch met β€˜echt goede producten van eigen bodem’
12.30 uur – Rondleiding door Jan Dirk van de Voort van Remeker
Over bodem, koeien, gezonde producten en circulaire ketens
13.30 uur – Circulaire businesscases in de voedselketen, door Frank Croes
Programmamanager Circulaire Economie bij de Hogeschool Arnhem – Nijmegen (HAN) voor het Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW)
14.10 uur – Circulaire Voedselketens in Regio Foodvalley
Update over lopende projecten en ideeΓ«n in het Living Lab Regio Foodvalley Circulair door Suzan Klein Gebbink, trekker thema circulaire voedselketens
14.20 uur – Circulaire businesskansen in de voedselketen
Uitwisseling over concrete kansen en samenwerking in Regio Foodvalley
15.00 uur – Drankje
Met nabespreking

Aanmelden

Wil jij bij deze bijeenkomst van de Community of Practice aanwezig zijn? Meld je dan aan via deze website. Over deze en andere bijeenkomsten van de Community of Practice vind je hier meer informatie.

Ontbijtsessie voor (startende) ondernemers

Op vrijdag 10 november a.s. organiseert De Startversneller in samenwerking met De Steck, een gratis ontbijtsessie voor (startende) ondernemers uit de regio Doetinchem en omgeving. Ja, we weten dat het vroeg is maar het belooft een allesbehalve slaapverwekkende ochtend te worden. Dus zet die wekker en meld je voor 8 november a.s. aan voor deze ontbijtsessie bij de Steck in Doetinchem.

De ontbijtsessie is een kick-off van de intensivering van de samenwerking tussen De Steck en De Startversneller. Vanaf december 2023 is op elke eerste woensdagochtend van de maand, iemand van het team van De Startversneller aanwezig, bij De Steck, voor alle prangende vragen over het programma Γ©n bestaat de mogelijkheid om direct persoonlijk het intakegesprek te voeren. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, je mag gewoon binnen komen wandelen.

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze ontbijtsessie.

Bijeenkomst Dealen met de Green Deal

Om een goed beeld te geven welke duurzaamheidswetten er aan komen organiseren Koninklijke Metaalunie en de Verenigde Maakindustrie Oost in samenwerking met de partners binnen Boost Circulair deze bijeenkomst.

Grote bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met schaarser en duurder wordende grondstoffen. Dat komt zowel door de tekorten als door politieke acties van andere landen, zoals de oorlog in de OekraΓ―ne. Daar bovenop komt de steeds strengere duurzaamheidswetgeving oa vanuit Europa. Dat betekent veel maatregelen en gedoe voor de OEM’ers, maar dus ook voor hun leveranciers, want ze zullen die maatregelen door schuiven in hun toeleveringsketen. Ook als MKB-maakindustrie krijg jij met deze regels te maken direct of indirect. Het is een uitdaging, maar het kan meteen een kans betekenen!

Hoe? Dat hoort u op 31 oktober as.

Je krijgt informatie over termen zoals GRI, CSRD, Ecodesign, ESG en CO2 beprijzing en je krijgt het inzicht over hoe je dit efficiΓ«nt kunt inrichten en organiseren om voorbereid te zijn. We nemen jou ook mee in de kansen die het biedt om als bedrijf jouw toegevoegde waarde te vergroten als leverancier.

Studenten van Hogeschool Saxion helpen jou inzicht te krijgen waar jouw bedrijf nu staat ten opzichte van deze ontwikkelingen en welk handelingsperspectief u heeft. Tegelijkertijd help je deze studenten met hun afstuderen en biedt dit ook kansen om met toekomstig personeel in contact te komen.

Programma bijeenkomst

14.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Ontvangst

14.45 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Welkom namens Boost Circulair en The Compound Company

14.50 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Dealen met de Green Deal:Β  blik op de duurzaamheidswetgeving vanuit Europa

Jeannette Levels van LPBSight neemt je mee in de wijzigingen die op u als MKB-maakbedrijf afkomen op het gebied van verplichte duurzaamheidsrapportages en op het gebied van duurzame producteisen.

Hendrik Tjaden, R&D Manager bij The Compound Company zal vanuit de praktijk kennis en ervaringen delen.

15.25 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Presentatie en rondleiding bij The Compound Company

16.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Aan de slag met elkaar……………..

Na een korte inleiding over de achtergronden van circulaire economie – smart industry (CESI) voor toeleveranciers gaan we in kleine groepen aan de slag om de CESI-supply tool e/o de Saxion Scan voor jouw eigen situatie in te vullen en de resultaten te bespreken. De groepen worden begeleid door studenten van Hogeschool Saxion. Op deze manier heb je na deze sessie direct een concreet resultaat, inclusief vervolgstappen, in beeld.

17.30 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Wat kunnen wij nog meer voor u betekenen

We nemen jou praktisch mee door de verschillende instrumenten, het hoe en waarom van deze tools en de onderlinge samenhang ervan. Denk daarbij aan de CESI supply-tool, Circonnect, Circo-Track, voucherregeling en meer.

18.00 uurΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Afsluiting, vervolg en netwerkborrel

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats van 14.30 tot 18.30 uur bij The Compound Company, De Ossenboer 1Β  7547 SJ in Enschede. Ook aanmelden voor deze bijeenkomst? Dat kan hier.

Nog even de termen:

GRI – Global Reporting Initiative – duurzaamheidsverslaggeving

CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive – duurzaamheidsrapportage

Ecodesign richtlijn – herbruikbaarheid van producten

ESG – Environment, Social en Governance – meten van duurzaamheid

Scope richtlijnen – inspectie

CO2 beprijzing – kosten van uitstoot meenemen in de besluitvorming

Dare to be Circular

Gedurende vele jaren wordt door bedrijven in Oost-Nederland gewerkt aan diverse circulaire innovatieprojecten om slimmer en efficiΓ«nter om te gaan met grondstoffen en producten in hun ketens. Tijd om de balans op te maken en van elkaars ervaringen te leren. Daarom organiseert Boost samen met andere partijen ‘Dare to be Circular’ op dinsdag 14 november 2023 in de Gashouderfabriek in Deventer.

Dare to be circular staat in het teken van ondernemers die graag hun ervaringen op het gebied van circulair ondernemen willen delen. Daarnaast speelt de betrokkenheid van studenten een grote rol in het programma. Zij leveren een bijdrage bij veel circulaire innovatieprojecten Γ©n vertegenwoordigen de generatie die deze ontwikkelingen verder zullen uitwerken.

Het programma

15:00Β Β  Ontvangst

15:30Β Β  Plenaire opening door Marlies Claasen, dagvoorzitter

Welkom door Alex van Geldrop – programmamanager CESI-ON

15:40Β Β  In gesprek met Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie en Emmelien Regeling,

directeur RPP Kunststofoplossingen en lid Economic board regio Zwolle

Wat zijn de ontwikkelingen rondom circulariteit in de metaal en de kunststoffensector?

Wat is er gebeurd landelijk en in de regio? Hoe verloopt dat en welke actoren spelen daarbij een belangrijke rol?

16:15Β Β  1e ronde met deelsessies

17:15 Β  Pauze met versnaperingen

18:15 Β  Β 2e ronde met deelsessies

19:30 Plenaire afsluiting – in debat over de toekomst, wat is er concreet nodig om te werken aan circulaire innovaties en hoe kunnen we dit versnellen?

Met o.a. Mark Geerts – eigenaar Paperfoam, Carolien Nijhuis – Directeur eigenaar Nijhuis group

20:00 Β  Borrel

20:30 Β  Einde

Deelsessies ronde 1

  1. CSRD en duurzaamheid, wat kan mijn bedrijf er mee?
  2. Verder werken aan Circulaire Innovaties na deelname aan een CIRCO track
  3. In samenwerking met studenten werken aan het vormgeven van circulaire ketens
  4. Hoe ziet de route van idee naar financiering eruit?
  5. Lef hebben om het anders te doen

Deelsessies ronde 2

  1. CSRD en duurzaamheid, wat kan mijn bedrijf er mee?
  2. Vooroplopen of Vastlopen? – In gesprek met drie bedrijven die circulair opereren
  3. Procesmatig toewerken naar een circulair product of organisatie
  4. Hoe ziet de route van idee naar financiering eruit?
  5. Hoe ver is uw organisatie met servitization?

Aanmelden

Ben jij een ondernemer in de industrie die actief is op het thema circulariteit en wil je graag leren van andere ondernemers?

Meld je dan hier aan!

Webinar Traject Circular Design

Tijdens de info webinar ‘Traject Circular Design’ op 11 juli zal Joost de Waard van KplusV uitleg geven over het Circular Design traject, voor wie dit traject interessant is, wat het jou oplevert als ondernemer en hoe het werkt in de praktijk.

Het Circular Design traject helpt je op weg om kansrijke, innovatieve ideeΓ«n te genereren, ontwerpen te verbeteren en producten te ontwikkelen. Hierbij word je gematcht aan industrieel ontwerpers om relevante kennis en creativiteit van buiten de eigen organisatie in te zetten en gezamenlijk tot een nieuw circulair product te komen.

Dit traject is vooral interessant als:

  • Je een idee hebt voor een nieuw (circulair) product, maar het je nog ontbreekt aan kennis om dit te ontwikkelen.
  • Je een product wilt herontwerpen in het kader van circulair ondernemen.
  • Je huidige product aan het eind van zijn economische levensduur zit en hier nog geen opvolger voor is.

Huub Looze eigenaar van Omlab heeft samen met ontwerper Roos Meerman van Fillip Studios in 2020 deelgenomen aan dit traject (destijds ArnhemMade). Hij vertelt hoe deze samenwerking hem heeft geholpen om een stap te zetten in circulair design en development.

Programma

12:00 uur Welkom en uitleg van het traject Circular Design door Joost de Waard
12:15 uur Toelichting uit de praktijk – Huub Looze
12:30 uur Deelnemen? En vragen?
12:45 uur Einde

Aanmelden

Wil jij deelnemen aan deze webinar ‘Traject Circular Design’? Meld je dan hier aan.Β Meer informatie over het traject Circular Design vind jeΒ hier.

Masterclass systeemintegratie en Energy Hubs

Hoe zou een blauwdruk voor de realisatie van energy hubs eruit zien? Welke tools worden daarin ontwikkeld in de komende jaren? Ben je betrokken bij of geΓ―nteresseerd in ontwikkelingen in de regio – en daarbuiten? Neem dan deel aan deze Masterclass Systeemintegratie en Energy Hubs, dieΒ Connectr op maandag 26 juni organiseert.

Datum: Maandag 26 juni 2023
Tijd: 09:30u-16:30u
Locatie: Connectr Shared Office op Industriepark Kleefse Waard

Het huidige energiesysteem zal voor de energietransitie een metamorfose ondergaan. Van een centraal gestuurd systeem, gebaseerd op fossiele brandstoffen, naar een duurzaam decentraal energiesysteem.

Hoe zo’n decentraal energiesysteem – of β€˜energy hub’ – eruit ziet is afhankelijk van meerdere factoren. Het vraagstuk speelt momenteel vooral op bedrijventerreinen, maar ook op industriegebieden, tankstations, verzorgingsplaatsen en locaties met een behoefte aan laadinfrastructuren voor elektrisch vervoer. Energy Hubs hebben betrekking op zowel het private als gereguleerde elektriciteitsnet. Ook kunnen ze een veelvoud aan producenten en afnemers omvatten, bestaan uit een combinatie van meerdere (geΓ―ntegreerde) technieken.

Deze masterclass organiseert Connectr in samenwerking met de HAN en partners uit het EIGEN consortium.

Deelnemers

Deze masterclass is bedoeld voor gemeenten, regisseurs, bedrijvenverenigingen, systeemintegratoren en netbeheerders die kansen willen benutten en kennis willen delen in ontwikkeling en realisatie van energy hubs. Het maakt niet uit waar je organisatie staat in die ontwikkeling.

De kosten voor deelname bedragen €295,- of voor EIGEN-consortiumleden €149,- Bij meer deelnemers van één bedrijf of organisatie geldt het bedrag van €245,-.

Aanmelden

Er is een maximum aantal deelnemers, dus wacht niet te lang met inschrijven als je interesse hebt in deze Masterclass Systeemintegratie en Energy Hubs. Aanmelden gaat via de HAN en kan op deze pagina. Ook vind je hier meer informatie over het programma.

Ondernemersevent de Startversneller

Op donderdag 25 mei organiseert De Startversneller een ondernemersevent voor alle ondernemers uit Gelderland en Overijssel die nog geen 5 jaar staan ingeschreven bij de KVK. Overweeg je om te gaan ondernemen, ben je net gestart met je onderneming, of juist al een tijdje op weg als ondernemer? Laat je deze dag inspireren door verschillende Workshops, een Masterclass, Meet & Greet met verschillende businesscoachesΒ  en interessante partners uit de regio.

Het ondernemersevent vindt plaats bij Oost NL: Laan van Malkenschoten 40, 7333 NP Apeldoorn.

Programma:

12.45 uur – Inloop
13.00 uur – Opening door De Startversneller
13.30 uur – Twee ondernemers aan het woord over hun ervaring met De Startversneller
13.45 uur – Masterclass β€˜Succes door Vragend Verbindenβ€˜ door prof. Dr. Nico H.M. Schraag, hoogleraar ondernemerschap RUG
14.30 uur – Pauze
14.45 uur – Workshop ronde 1 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
15.30 uur – Pauze
15.45 uur – Workshop ronde 2 (zie hieronder de betreffende workshops waaruit je kunt kiezen)
16.30 uur – Meet & Greet met diverse businesscoaches en interessante partners. En afsluitende borrel.

Lees hier over de vijf verschillende workshops waar je aan mee kunt doen en door wie ze worden gegeven. Je kunt je tijdens het aanmelden voor twee workshops opgeven.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 22 mei hier aan voor het ondernemersevent de Startversneller.

Garage DU – Meet Up | Duisburg

Op donderdag 1 juni organiseert Duisburg Business&Innovation samen met DNBC-Gelderland en Gemeente Arnhem een Garage DU Meet up: een bijeenkomst voor startups. Het doel van deze bijeenkomst is het initiΓ«ren van samenwerking tussen startups uit Arnhem en bedrijven en startups uit Duisburg.

Tijdens de bijeenkomst worden een aantal pitches gegeven door startups uit Duisburg en Arnhem. Onderwerpen die aanbod zullen komen zijn digitalisering en creatieve oplossingen en ideeΓ«n voor startups.

De bijeenkomst vindt plaats in CafΓ© Edel in Duisburg. Om 15:30u vertrekken er bussen vanuit Arnhem om gezamenlijk naar Duisburg af te reizen. Om 21:00u vertrekken de bussen vanuit Duisburg weer terug naar Arnhem.

Het verdere programma inclusief sprekers wordt later bekend gemaakt. Houd deze pagina in de gaten voor updates over het programma.

Aanmelden Garage DU Meet Up

Wil jij als startup jouw netwerk uitbreiden naar Duitsland? Meld je dan hier aan voor de Garage DU Meet Up. Deelname is gratis, er is echter wel een beperkt aantal plaatsen dus wacht niet te lang.

Andere events

Ben jij al op de hoogte van alle events die Kiemt of partners uit het Kiemt netwerk organiseren? Hier vind je het complete overzicht van de aankomende events.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld