Verdiepingssessie Next step Circulaire Economie

Op 24 mei organiseren de gezamenlijke overheden een online verdiepingssessie met als doel om te weten te komen hoe zij ondernemers uit het MKB nog beter kunnen helpen in hun transitie naar een circulaire economie. Tijdens deze sessie worden de behoeften van ondernemers uit de regio in kaart gebracht.Β 

Tijdens deze sessie zal Joost van Hoorn (Platform31) in gesprek gaan met Roeland (Leadax) van Delden en Friso Douwstra (gedeputeerde Provincie Friesland) over de vraag waarom het zo belangrijk is om beter inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van ondernemers t.a.v. de circulaire economie.

Verdiepende gesprekken zorgen voor input!

Tijdens de sessie zullen deelnemers in groepen zich verdelen en zullen zij ingaan op de volgende vragen:

 1. Welke vragen, opgaven, uitdagingen en kansen t.a.v. circulair komen mkb-ondernemers tegen?
 2. Aan welk type ondersteuning hebben ondernemers behoefte op het gebied van circulair? Wat helpt hen vooruit? Bijvoorbeeld informatie. Waar is die informatie te vinden? Moeten we daarbij aansluiten op netwerken, contacten of op een andere manier?
 3. Zijn ondernemers bekend met (een deel van) het (ondersteunings)aanbod op het gebied van circulaire economie? Wat zijn de ervaringen?
 4. Hoe kan het mkb voor de transitie naar een circulaire economie het beste worden benaderd en bereikt? Wat is er voor nodig om ondernemers een (volgende) stap richting circulair te laten zetten? Waar liggen (economische) kansen of oplossingen voor problemen met circulariteit?
 5. Wat loopt in het huidige regionale en nationale aanbod van initiatieven/ondersteuning/info goed en moeten we verder uitbouwen? Wat kan in het huidige aanbod beter/anders? Waar moeten we mee stoppen?

Wie zijn er betrokken?

De versiepingssessie circulaire economie wordt georganiseerd op initiatief van IPO samen met onder andere: MKB Nederland, (de regionale verenigingen van) VNO-NCW, VNG, ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Versnellingshuis Nederland Circulair!

De verdiepingssessie vindt plaats via Teams. Aanmelding kan via deze link.

Kick off Interreg VI Deutschland-Nederland

Op woensdag 20 april 2022 zal via een digitale livestream de kick off Interreg VI Deutschland-Nederland plaatsvinden. Sluit aan en kom alles te weten over de start van de nieuwe programmaperiode 2021-2027.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

De Week van de Circulaire Economie 2022

De Week van de Circulaire Economie is van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari 2022. Het Versnellingshuis organiseert deze Week voor de 7e keer, met als doel professionals mee te nemen naar een circulaire economie. Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Samen maken deelnemers hun verhaal rond! In aanloop naar de Week komen er steeds meer evenementen en interessante nieuwsberichten op de website. Houd het dus goed in de gaten!

Wil jij ook meedoen door een evenement te organiseren? Neem dan contact op met info@deweekvandecirculaireeconomie.nl.

Dutch Power Event

‘Een toekomstbestendig elektriciteitssysteem voor wijken en bedrijfsterreinen’

Op donderdag 25 november 2021 om 13.00 uur gaat de 2e editie van het Dutch Power Event van start bij Connectr. Dutch Power, TKI Urban Energy, Stichting Gelijkspanning Nederland en Connectr slaan de handen ineen en maken er een middag vol met inspiratie, kennismakingen en co-creatie van.

Nu ons energiesysteem elektrificeert, ontstaat er ook steeds meer krapte op de elektriciteitsnetten. Tijdens het Dutch Power Event gaan we aan de slag met deze uitdaging om te voorkomen dat de stroomnetten een obstakel vormen voor de energietransitie. Dit vraagt om innovatieve en schaalbare oplossingen en daarvoor is samenwerking nodig tussen ondernemers, netbeheerders, kennisinstellingen en andere betrokken organisaties.

Het draait deze middag allemaal om kennis delen en netwerken en dus is Connectr de perfecte host. Er komen diverse sprekers aan het woord rondom de thema’s: energieopslag en -conversie als flexibele buffer, het (slim) laden van elektrische voertuigen en het elektriciteitsnet als verbinder.

Er is ruimte voor matchmaking, er worden nieuwe subsidieregelingen aangekondigd Γ©n je krijgt een korte rondleiding over het terrein van Connectr en IPKW. Daarna heb je de mogelijkheid tot napraten tijdens de borrel.

Wil je meer weten over de diverse sprekers of activiteiten? Bekijk dan hier het hele programma.

Inschrijven

 

Lancering warmteprojectentool voor gemeenten en warmtesector

Op donderdag 7 oktober wordt de unieke Warmteprojectentool op een hybride event van Stichting Warmtenetwerk! De tool biedt inzicht en overzicht van alle warmtenetten in Nederland. Tevens zal er volop aandacht voor het nieuwe onderzoek van TwijnstraGudde zijn. Dit biedt praktisch toepasbare kennis voor gemeenten voor het besluitvormingsproces inzake warmtenetten.

De bijeenkomst is speciaal bedoeld voor ambtenaren die nadenken over of bezig zijn met een warmtenet in hun gemeente. Uiteraard zijn andere enthousiaste geΓ―nteresseerden uit de warmtebranche meer dan welkom!

Eind 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. Stichting Warmtenetwerk merkt dat er veel vragen leven over het proces om te komen tot een collectieve aanpak, zoals een warmtenet. Veel gemeenten zoeken nog naar hun rol, keuzes die hiermee samenhangen en hoe ze samen met de omgeving het beste vorm kunnen geven aan de warmtetransitie. Stichting Warmtenetwerk heeft TwynstraGudde gevraagd onderzoek te doen naar de processtappen die je als gemeente kunt nemen om te komen tot een warmtenet. Hiervoor is een bureaustudie uitgevoerd en zijn 10 gemeenten in Nederland geΓ―nterviewd die ervaring hebben opgedaan met het opzetten van een warmtenet. De bevindingen zijn verwerkt in een whitepaper en een inspiratieplaat.

Stichting Warmtenetwerk gaat in op vragen zoals: Welke ervaringen zijn er al opgedaan met het opzetten van warmtenetten in Nederland? Hoe richt je het proces in om te komen tot het besluit voor een warmtenet? Welke rol kun je als gemeente hierin innemen?

Meer weten over het programma of zelfs inschrijven voor dit event? Klik dan hier.

Online Powernap event

Op 22 maart organiseert Power2Nijmegen het online Powernap event!

Een Powernap is een rustmomentje voor lichaam en geest waardoor je weer nieuwe energie krijgt. Tijdens dit event gaat dagvoorzitter Jeroen de Blij in gesprek met ondernemers die in crisistijd kansen zien op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Zo neem je een virtueel kijkje in het energieneutrale clubhuis van Planon. Kom je meer te weten over de manier waarop Klingele zelf energie opwekt. Geeft wethouder Tiemens een update van de laatste ontwikkelingen van de energietransitie. Γ‰n leert Emixion je om bewust om te gaan met online communicatie waardoor je veel energie bespaart.

Kortom een energiek en interactief event waarbij je jezelf helemaal op kunt laden om met energie aan de slag te gaan! Reserveer hier snel jouw gratis ticket voor het online Powernap event.

De sprekers tijdens de Powernap:

 • Pierre Guelen – Oprichter en directeur van Planon
  Inspireert je met de energieneutrale Planon Innovation Campus.
 • Pascal Burhenne – Algemeen directeur
  Vertelt over zelf energie opwekken en duurzaamheid bij Klingele Golfkarton.
 • HarriΓ«t Tiemens – Wethouder Duurzaamheid
  Geeft een update van de laatste ontwikkelingenΒ van de energietransitie.
 • Caroline de Greeff – Sociaal ondernemer
  Geeft uitleg over solar carports met een coΓΆperatieve insteek.
 • Jos van de Hulsbeek – IT Contractmanager ROC
  Deelt zijn ervaringen over de realisatie van het zonnedak van het ROC Technovium.
 • JΓΆrg RijkschroeffΒ – Oprichter Sit &Heat
  Vertelt over het project verduurzamen van de Nijmeegse horecaterrassen.

World Hydrogen Summit

Van 9 t/m 11 maart vindt de tweede World Hydrogen Summit plaats. Een virtuele bijeenkomst over hoe de overstap van fossiele brandstoffen naar groene waterstof. Vele internationale sprekers zullen aansluiten en hun visie geven over hoe zij deze overstap zien. Zo zullen de klimaat ministers van Portugal en Denemarken aansluiten en zal burgemeester Aboutaleb spreken over waterstof in de Rotterdamse Haven.

Meer weten over het programma, de sprekers en het verkrijgen van tickets? Kijk dan snel op ‘Alles over waterstof’ of op de officiΓ«le website.

Werkconferentie Topsector Energie 2020

Dinsdag 24 november 2020 van 10 tot 13.30 uur vindt de Werkconferentie Topsector Energie plaats.Β  Een mooie kans om innovaties en partners in de energiesector te ontmoeten.

Versnelling van de energietransitie

Het thema is de versnelling van de energietransitie en de grote innovatieve uitdaging om over sectoren heen te werken en alle nieuwe ideeΓ«n op grote schaal te implementeren. Van het eerste idee tot uiteindelijke realisatie!

Na een plenair deel is het ook mogelijk om te kiezen voor een aantal verschillende sessies. . Je kunt kiezen uit diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘Voedselteelt in windparken op zee’ en ‘Hoe houden we een digitaliserend energiesysteem eerlijk, inclusief en democratisch bestuurbaar?’.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie en de aanmeldmogelijkheid.

Duurzaam ondernemen en innoveren – NRW, Duitsland

Bent jij actief op het gebied van mobiliteit, smart industry of waterstof? Wilt u deze expertise in de regio Noordrijn-Westfalen inzetten? Of wilt u meer weten over de recente ontwikkelingen binnen deze thema’s in deze Duitse deelstaat? Neem dan op 26 en 27 november deel aan de virtuele economische missie georganiseerd door het RVO.Β 

De missie is gericht op duurzaam ondernemen en innoveren. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, neemt ook deel aan het programma.

Je maakt kennis met de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zonder dat je het huis of kantoor hoeft te verlaten. Zo kunt je op een eenvoudige manier je kennis en netwerk verbreden.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie, deelname en het programma op de website van het RVO via deze link!

Fueling the Future Summit – 1 oktober

De Europese conferentie over toekomstige brandstoffen staat dit jaar in het teken van waterstof. Volgens velen dΓ© brandstof van de energietransitie.

Hoe benutten we dit potentieel in de sectoren mobiliteit, industrie en energie? Hoe schalen we de waterstofeconomie? Om daar een antwoord op te vinden, moeten we onze kracht en kennis delen. Tijdens Fueling the Future Summit zetten het bedrijfsleven en de politiek samen de eerste stappen. Bekijk het programma en registreer je hier.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld