Masterclass Waterstof in de Praktijk

Waterstof is niet meer weg te denken uit de energiemix die we nodig hebben voor het realiseren van de energietransitie. In de afgelopen jaren is er dan ook veel geΓ―nvesteerd in de technologieontwikkeling, het opzetten van pilots en demonstraties en het verkennen van marktconcepten.

Veel kennis is opgedaan, maar waar staan we nu? In welke markten wordt waterstof al toegepast en hoe bepaal je of het ook voor jouw uitdaging een goede oplossing kan zijn? Dit alles komt aan bod in de masterclass Waterstof in de Praktijk.

Waarom?

Het huidige energiesysteem dient opnieuw uitgevonden te worden. Een nieuwe mix aan duurzame, of zelfs zero-emissie energiedragers gaat hier een rol in spelen, zo ook waterstof. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om de duurzaam opgewekte energie te bufferen, om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook hier kan waterstof een belangrijke bijdrage in leveren. Bovendien is waterstof – door het vloeibaar, in oplossing, gasvorm of vaste vorm – op te slaan, goed te verplaatsen van A naar B. Met als doel: overtollige energie brengen naar locaties waar te weinig energie aanwezig is.

Veel toepassingsmogelijkheden dus. Maar waar staan we nu in deze ontwikkeling? En hoe bepaal je of voor jouw case waterstof een goed en duurzaam alternatief is? Wat komt erbij kijken om waterstof als oplossing toe te passen? In deze masterclass geven wij antwoord op deze vragen.

Deze Masterclass Waterstof in de praktijk wordt georganiseerd door Connectr, SEECE en Kiemt. Meer informatie over het programma, sprekers, kosten en aanmelden vind hier.

Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Op donderdag 29 februari 2024 om 14:30 uur barst het innovatieve spektakel los: de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20! Een kans voor de top 20 van Gelderland om hun revolutionaire circulaire innovaties te onthullen voor een breed publiek op de innovatiemarkt in Dru (Ulft).

Maar dit is véél meer dan een wedstrijd. Het is een springplank naar succes! De jury selecteert drie toonaangevende Gelderse winnaars in drie categorieΓ«n. Deze pioniers gaan door naar de landelijke finale, waar grote geldprijzen en een exclusieve pitch bij β€˜money meets ideas’ op het spel staan.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 is niet alleen een strijd om de titel, maar ondersteunt, promoot Γ©n inspireert. Mis het niet en meld je snel aan!

HAN H2 Event

In de ochtend van 25 januari 2024 bundelen de Learning Community Waterstof, de Themaroute Waterstoftechniek, Groenvermogen.nl, Lectoraat Balanced Energy Systems en het Kiemt H2cluster hun krachten.

Zij organiseren dan samen een nieuwe editie van het HAN H2 Event!

Keynote speaker Guido Dalessi van Elestor zal de ochtend aftrappen. Daarna worden er in drie routes verschillende parallelle sessies aangeboden. De routes zijn deze keer: Decentrale H2 Systemen, Mobiele H2 systemen en Brede maatschappelijke context. Er zullen diverse interessante en inspirerende sessies worden verzorgd door o.a. Volta Energy, Schipper Bosch, Wim Windt (alumnus), Anna Sabidussi (lector International Business HAN), MTSA, HAN Hydromotive, Aventus en Tim Vianen namens Young NWBA. Tijdens één van de sessies zal de certificaatuitreiking van de Themaroute Waterstoftechniek plaatsvinden.

We sluiten af met een gezamenlijke lunch.

Kortom een ochtend vol kennisdeling en ontmoeten van nieuwe mensen.

Schrijf je in via de website H2 Event 25 januari 2024Β 

Daar vind je ook het programma, dat verder wordt geactualiseerd wanneer het definitief is. Wees er snel bij, want vol = vol!

Early Morning Talk: Netcongestie, maar wat kan wel?

Inmiddels is bekend dat netcongestie een serieus probleem vormt voor de inpassing van duurzame energie bronnen, zoals wind en zon, in ons toekomstig energiesysteem. Daarnaast wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om uit te breiden of zich zelfs te vestigen, omdat een netaansluiting te krap of niet beschikbaar is. Ook zien we dat de woningbouwplannen uitgesteld moeten worden door gebrek aan aansluitcapaciteit. Dit vertraagt niet alleen het behalen van de energietransitie doelen, maar ook van onze economische ontwikkelingen en daaraan gekoppelde welvaart.

Toch zijn er ook oplossingen die een uitweg kunnen bieden, totdat de uitbreiding van de energie infrastructuur passend is bij de behoefte. Hierover gaat Jochem Garthoff in gesprek met Jon Feenstra van de Radboud Universiteit en Marius Groen van Alliander, die met verschillende partners werken aan de ontwikkeling van het PowerGrid Boost project dat zich o.a. richt op het vaststellen van de maximale fysieke capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook ondernemer Frank Bult van ECOVOLT schuift aan om toe te lichten wat dan slimme alternatieven zijn voor netcongestie. En Wietse Venema van www.bedrijventerreinaanpak.nl: Hij vertelt ons hoe zij te werk gaan om informatie, zoals data en technisch onderzoek, bij bedrijven op te halen om zo mogelijkheden te vinden om netcongestie op te lossen.

Sprekers

Jon Feenstra – Project CoΓΆrdinator – Research & Impact – Radboud Universiteit
Frank Bult – CEO en Grid Consultant/Procesmanager – Ecovolt
Wietse Venema – mede-eigenaar – bedrijventerreinaanpak.nl
Marius Groen – Consultant Innovatie – Alliander

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor deze uitzending. Wil je toch graag meekijken op 19 december om 8:00u? Dat kan op deze pagina.

Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop

Circulariteit in B2B verpakkingen in de voedingsmiddelen, farmaceutische en chemische industrie. Daar gaan we het over hebben in deze aflevering van Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop.

In Oost-Nederland wordt gewerkt aan het oplossen van een wereldwijd probleem. In de huidige praktijk worden professionele verpakkingen, die in direct contact komen met voedingsmiddelen, farmaceutische grondstoffen of chemische bestanddelen, na eenmalig gebruik vernietigd. Vanuit veiligheidsoverwegingen was dit jarenlang een logische wijze van opereren. Met de komst van een verbod op single-used plastics en de eis dat verpakkingen uit minimaal 30% gerecyclede content moeten bestaan, is deze aanpak niet langer houdbaar. Daar komt de scope 3 pijn uit de CSRD rapportageplicht voor ondernemers nog bij, waarin de uitstoot die hun bedrijf tot gevolg heeft, transparant in kaart moet worden gebracht. De enorme effecten van het vernietigen van zoveel verpakkingsmateriaal staan niet fraai in een jaarverslag. En dwingen bedrijven progressie te boeken in het terugdringen van die uitstoot.

Op initiatief van verpakkingstechnoloog Christa Bakker uit Deventer is een proces op gang gebracht, dat deze verpakkingen op een veilige manier terugbrengt in de loop van hoogwaardig hergebruik. Om zodra ze versleten raken alsnog als recyclemateriaal ingezet te worden in nieuwe verpakkingen.
Hoe dit gaat werken, wat de te nemen stappen zijn en hoe bedrijven die in deze branches actief zijn hier tegenaan kijken, bespreken we met experts en enkele bedrijven die vanuit Oost Nederland tot ver over onze landsgrenzen hun chemie producten en verpakkingen verschepen. Luister naar de opzet van het probleem in aflevering 10 van de Kiemt Innovatie Podcast.

Datum: donderdag 14 december
Locatie: Berlin Packaging Netherlands (voorheen Bark Verpakkingen BV) in Eerbeek
Tijd: 16.00 u – 16.45u

Sprekers

Host Franske van Duuren gaat deze middag in gesprek met de volgende experts:

Christa Bakker – Initiatiefnemer Join the Loop
Ton Knipscheer – Eigenaar TK Packaging Consulting
Erick Wuestman – Adviseur Circulaire Economie Kiemt
Elisa Conte – Marketing and Business Development Manager bij Nouryon
Jorn Veldhuis – Director of Design & Development bijΒ Berlin Packaging Netherlands

Meekijken?

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk voor Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop! Maar de livestream kan direct gevolgd worden via deze link.

 

Oost-Nederland Uitgelicht: Kansrijk ondernemen: (leren) beslissen in onzekerheid

Zet woensdag 29 november om 16:00u alvast in je agenda en meld je aan! Want dan kun je weer online of als live publiek aanschuiven bij Oost-Nederland Uitgelicht. Dit keer gaan we langs bij het OndernemersLab bij de HAN in Nijmegen om ondernemersopgaven van de toekomst te bespreken.

Samen met inspirerende rolmodellen duiken we in de ondernemersopgaven van de toekomst. Het OndernemersLab Nijmegen faciliteert de ontmoeting tussen ideeΓ«n, vraagstukken en fungeert als voertuig voor veelbelovend ondernemerschap in regio. Maar hoe koppel je (beginnende) ondernemers aan belangrijke vraagstukken en technologieΓ«n? En hoe doe je dat andersom? Wat zijn de manieren om toekomstbestendiger te ondernemen? Wat zijn DE voorbeelden uit de regio?

Rik van Dommele, directeur van Kiemt, is deze keer onze host. Hij gaat met verschillende experts in gesprek over dit project. Dit zijn:

Clark Nowack
Neemt ons mee in het verhaal “Een trilvest met haken en ogen”
Mees de Man
Deze studentondernemer won als circulaire start-up de ondernemersmarktprijs.
Karin Thuis
Maakt als zorgalliantiemakelaar vanuit de zorgalliantie/ krachtige kernen verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk in de regio Noordoost Brabant.
Astrid de Rozario
Academiemanager Academie Business en Communicatie bij de HAN en mede-initiatiefnemer van het Ondernemerslab.

Aanmelden

Op woensdag 29 november start de uitzending om 16.00 en wordt live opgenomen vanuit de HAN in Nijmegen. Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden, maar kun je wel naar de livestream via onderstaande link:

Oost-Nederland Uitgelicht – Kansrijk ondernemen (leren) beslissen in onzekerheid

Terugkijken

Ben je benieuwd naar eerdere afleveringen van Oost- Nederland uitgelicht? Kijk deze en andere programma’s dan hier terug.

Waterstoftechnologie: Hoe maakt u het?

Op 14 maart 2024 organiseren FME, EMP-NL, Nedstack, Connectr, TKI Nieuw Gas, TNO, en Kiemt het nationale waterstof maakevent gericht op waterstoftechnologie: elektrolysers en brandstofceltechnologie.Β 

De waterstofeconomie maakt Nederland mooier. Waterstof helpt onze klimaatagenda, zij brengt ons schone lucht, draagt bij aan onze energieonafhankelijkheid en brengt nieuwe bedrijvigheid met zich mee. Nederland is bovendien een van Europa’s koplopers in het ontwikkelen en vercommercialiseren van – voor de waterstofeconomie benodigde – sleutel technologieΓ«n.

De waterstofeconomie biedt dus kansen voor Nederlandse maak- en technologiebedrijven. Andersom biedt de maakindustrie Nederland kansen om haar koppositie te consolideren, om lastige beleidsdoelen mogelijk te maken en zelfs om middels export bij te dragen aan de realisatie van klimaatdoelen op een internationaal podium.

Hoewel de kansen evident lijken, is industrialisatie-succes niet vanzelfsprekend. In eerdere energietransitie markten is veel bedrijvigheid Nederland ontvlucht, zijn kansen onderbenut gebleven en zijn beloftevolle Nederlandse koplopers vaak niet in staat gebleken om uit te bloeien tot hun volle potentie.

De waterstofeconomie biedt nieuwe kansen en biedt deze in een nieuwe tijd; een tijd waarin het maakbedrijf gekoesterd wordt en waarin zowel brandstofcellen als electrolysers inmiddels zijn geoormerkt als β€˜Strategic Net Zero Industries’ door de Europese Commissie.

Hoe zien die nieuwe kansen en bedreigingen er nu uit? Wat kunnen we samen bereiken en wat hebben wij daarvoor nodig? Deze vragen staan centraal tijdens dit event. Gedurende een dag-lang programma onderzoeken wij met elkaar de vraag; Hoe maakt u het?

Aanmelden

Wil jij dit event over waterstoftechnologie niet missen? Meld je dan hier aan.

Early Morning Talk: Circulair slopen en bouwen

Op dinsdag 14 november om 8.00u gaan we weer live met een Early Morning Talk. Deze keer gaat het over circulair slopen en bouwen. Het is bij deze uitzending ook weer (beperkt) mogelijk om live in de studio mee te kijken en achteraf mee te ontbijten.

Circulair slopen en bouwen

Volgens het CBS worden in Nederland jaarlijks zo’n 15.000 woningen gesloopt. Waar vroeger al het puin direct werd afgevoerd naar de stort, worden vandaag de dag 4 op de 10 gebouwen circulair gesloopt. Bij het slopen worden zoveel mogelijk materialen zoals glas, metaal, kunststof, betonplaten en hout eruit gehaald en ergens anders hergebruikt.

In deze Early Morning Talk praat gastvrouw Franske van Duuren met experts uit de circulaire sloop en bouw. Centraal staat de vraag wat nodig is om circulair slopen en bouwen goed van de grond te krijgen in Nederland. Aan de hand van de casus Prinsenhof, over de circulaire sloop van het Gelderse Provinciehuis in Arnhem, vertelt Arend van de Beek van Lagemaat hoe het sloopproces verloopt en wat er allemaal bij komt kijken. Arjan van Rooij van Werkleerbedrijf Lucrato gaat in op hoe circulaire sloop werkgelegenheid kan bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Francisco Navarro van Building for Good en het Deltion College vertelt meer over de etalage van circulaire bouwmaterialen en hoe het onderwijs zich met deze materie bezighoudt. Tot slot komt Peter Kreukniet van Stichting Insert aan het woord over het digitaal inzichtelijk brengen van materialen en de verbindende rol van Insert in de keten.

Aanmelden

Let op: aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Wil je toch nog volgen? Geen zorg, klik dan op deze link om 8:00 uur!

Benieuwd naar eerdere afleveringen van onze Ealry Morning Talk? Kijk dan op deze pagina voor de laatste afleveringen.

Join The Loop

β€œRethink packaging in Food-, Pharmacy- and Chemical Industry’’

We verheugen ons erop om jou uit te nodigen voor de bijeenkomst “Join the Loop“, een initiatief dat draait om het herdefiniΓ«ren van de manier waarop we verpakkingsmaterialen benaderen in de chemie, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Deze bijeenkomst is georganiseerd in het kader van de recente wet- en regelgeving met betrekking tot verpakkingsmaterialen (Proposal Packaging and Packaging Waste, maar het gaat verder dan dat. We willen bedrijven aanmoedigen om bewuster om te gaan met verpakkingsmaterialen, niet alleen vanuit wettelijk oogpunt, maar ook vanuit een intrinsieke motivatie om een positieve impact te maken.

Het idee achter “Join the Loop” is geΓ―nspireerd door Christa Bakker en speelt in op het feit dat veel verpakkingsmaterialen de 3 genoemde industrieΓ«n, op dit moment als niet geschikt worden geacht voor reuse of recycling. Dit terwijl er een groot tekort is aan recyclaat en herbruikbare verpakkingen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt veel materiaal vernietigd, wat een verspilling is van grondstoffen en energie.

Met het concept β€œJoin the Loop” willen we waardevolle informatie over verpakkingsmaterialen vastleggen, zodat we kunnen achterhalen waar de verpakking is geweest, welke stoffen ermee in aanraking zijn gekomen en of er bijvoorbeeld al een reinigingsactie heeft plaatsgevonden. Met deze informatie kunnen we hoogwaardig hergebruiken of recyclen en zo bijdragen aan een circulaire toekomst.

Tijdens dit evenement zullen enkele vooraanstaande sprekers uit voor β€œJoin the Loop” relevante vakgebieden hun inzichten delen:

  1. Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW midden: Marcel zal spreken over de belangrijkheid van dit onderwerp voor ondernemers.
  2. Christa Bakker, verpakkingstechnoloog en initiatiefneemster β€œJoin the Loop”: Christa zal haar visie en inspiratie delen achter het “Join the Loop”-initiatief en de cruciale rol die het speelt in de verpakkingsindustrie.
  3. Siem Haffmans, expert kunststoffen en verpakkingen: Siem geeft duiding aan de situatie in de verpakkingsindustrie.
  4. Paul Bessems, expert en auteur in blockchain: Paul zal ingaan op de rol van blockchain-technologie in het volgen van verpakkingsmaterialen en transparantie in de supplychain.
  5. Erick Wuestman, expert circulaire economie: Erick is de dagvoorzitter en geeft toelichting op CIRCO Design Tracks, het re-designen van herbruikbare en recyclebare verpakkingen.

Details van de bijeenkomst:

  • Datum: woensdag 15 november
  • Tijd: 14:00 – 17:00 met aansluitend een borrel
  • Locatie: Connectr Shared Office, Industriepark Kleefse Waard, Arnhem

Het doel van deze bijeenkomst is om een vervolg te geven aan het “Join the Loop”-initiatief en om samen verder te werken aan een meer circulaire benadering van verpakkingsmaterialen. We hopen dat u kunt deelnemen aan deze belangrijke discussie en uw expertise kunt delen om samen een positieve verandering teweeg te brengen.

Alvast meer te weten komen over Join the loop? Beluister aflevering 10 van de Kiemt Innovatiepodcast over dit onderwerp hier.

Op de hoogte blijven

Volg ons alvast op LinkedIn: Join the loop LinkedIn

Early Morning Talk: Krachtig Innoveren

Op dinsdagochtend 5 september om 8:00u beginnen we de dag stevig met een Early Morning Talk: een heerlijke, inhoudelijke talkshow bij je ontbijt. Laat je deze keer informeren over hoe je krachtig kunt innoveren. Hoe komt een innovatie verder en wat kom je als startend bedrijf allemaal tegen. En wat heb je nodig om verder te komen?Β 

Benieuwd naar hoe innovatie echt tot bloei komt en welke uitdagingen je als startend bedrijf kunt verwachten? Wij hebben experts en ervaren ondernemers uitgenodigd om plaats te nemen aan de tafel. Deze ondernemers bevinden zich in verschillende stadia van het innovatietraject – beginfase, in volle gang of zelfs al afgerond. Ze delen hun inspirerende verhalen, drijfveren om te starten en waar ze op dit moment staan.

Wie zitten er aan tafel?

Franske van Duuren – Kiemt
Wederom zien wij Franske terug bij de Early Morning Talk als tafelvoorzitter.

Guido Dalessi – Elestor B.V.
Guido is CEO & Early investor bij Elestor en zal meer vertellen over hoe zij hun innovatie tot het succes van vandaag hebben gebracht.

Lennard Nellenstein – Connectr Energy Innovations
Lennard, Katalysator neemt ons mee in het proces van start-ups en groeiend organisaties begeleiden zoals dit bij Connectr verloopt.

Geert-Jan Sweers – Fondsbeheer Gelderland Valoriseert
Met zijn ervaring en veel knowhow over programma’s die start-ups en scale ups verder helpen, zit directeur Geert-Jan als expert aan tafel.

RenΓ© van Dijk – Fair Coffins
RenΓ© vertelt over het innovatieve verhaal van Fair Coffins en de uitdagingen die zij tegen kwamen.

Aanmelden

Kijk je mee op 5 september? Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de uitzending. Bekijk hem 5 september live hier.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld