Partners Only Event

Hoe moet de rol van Kiemt in de transities energie en circulair vorm krijgen de komende jaren? Voor welke uitdagingen staan we en waar kunnen we elkaar versterken?

Donderdag 7 juli is het Partners Only Event bij Venue13 in Velp. Een besloten bijeenkomst, speciaal voor onze partners. Genodigden zijn vanaf 14.30 uur van harte welkom. Om 15.00 uur gaan we van start.

Wat gaan we doen?

14.30 Ontvangst
15.00 Start van het programma
15.15 De winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs van 2021: Lourens van Dijk met de gekleurde zonnegevel & RenΓ© Cornelissen met de stikstofstripper. Waar staan ze nu? Wat hebben ze nodig? En wat kan jij daarin betekenen?
15.30 Caroline Kamerbeek – bestuursvoorzitter Kiemt &Β  Vice President Marketing, Communications, Public Affairs Energy Systems bij DNV – neemt je mee in de toekomst met daarin Kiemt en het netwerk als transitieaanjager in Oost-Nederland.
15.50 En wat vind jij? Prikkelende stellingen & dilemma’s over de focusgebieden.
16.05 Aan de slag! Hoe kunnen we elkaar versterken? Deel jouw visie tijdens de ronde tafeldiscussie.
16.35 Doorpakken: Hoe nu verder?
17.00 Afsluiting met een hapje en een drankje.

 

Franske van Duuren – directeur Kiemt en host van deze middag verwelkomt iedereen. Daarna neemt Caroline Kamerbeek – bestuursvoorzitter Kiemt & Vice President Marketing, Communications, Public Affairs Energy Systems bij DNV – je mee in de toekomst met daarin Kiemt en het netwerk als transitieaanjager in Oost-Nederland. Wat hebben we van elkaar nodig om dit tot een succes te maken?

Ook komen de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2021 aan het woord: Lourens van Dijk met de gekleurde zonnegevel & RenΓ© Cornelissen met de stikstofstripper. Waar staan ze nu? Wat hebben ze nodig? En wat kan jij als partner van Kiemt daarin betekenen?

We eindigen deze dag met prikkelende stellingen & dilemma’s over de focusgebieden. Wat vind jij? En hoe kunnen we elkaar versterken? Deel jouw visie tijdens de ronde tafeldiscussie.

Natuurlijk sluiten we deze middag af met een hapje & drankje en is er gelegenheid om te netwerken.

Ben jij er ook bij op donderdag 7 juli? Meld je dan snel aan via de link in de uitnodiging in je mailbox. We kijken er naar uit om je weer live te ontmoeten!

Early Morning Talk: Circulaire Maakindustrie

Begin de dag stevig met een Early Morning Talk: een heerlijke, inhoudelijke show bij je ontbijt. Houdt je scherper dan een kop koffie. Bij deze Talk zullen wij het gaan hebben over de Circulaire Maakindustrie.

Zet je dinsdag 21 juni om 8:00u alvast in je agenda en meld je je hieronder aan.

Waar gaan we het over hebben?

In een Circulaire maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled maar, na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. Producten die zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker relevant blijven. En daar kunnen onze sprekers van deze vroege ochtend ons veel meer over vertellen. Tijdens deze Early Morning Toast gaat Franske van Duuren, Interim-Directeur en Programmamanager Circulaire Economie bij Kiemt, onder andere in gesprek met en over:

  • Matthijs Hess Spoelstra (Oost NL) en Toine Straatman (Koninklijke Metaalunie)
    Over de circulaire maakindustrie, vanuit het landelijke perspectief en over het CESI ON programma.
  • Klaas Fuite (Bakkerij Fuite)
    Over hun deelname aan het programma Circulaire fabrieken, over de aanpassingen / digitalisering van hun productieproces en wat andere bedrijven daar mogelijk mee kunnen.
  • Harrie van Bommel (Saxion)
    Over de rol van het Fieldlab en samenwerking tussen de kennisinstellingen in Oost-Nederland in de circulaire maakindustrie.

Ben je benieuwd? Meld je dan alvast (gratis) aan voor deze Early Morning Talk. Tot dan!

Online meekijken? Ga direct naar de live stream:

De behoefte voor een digitale versie van onze Early Morning Talks en Toasts blijft groot, daarom hebben wij deze Toast nu ook omgezet naar een Talk. Dat betekent dat jij op dinsdag 21 juni om 8:00 uur live mee kan kijken en chatten.

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk maar je kunt live meekijken via de live-stream.

Oost-Nederland Uitgelicht: Investors insight

Wil je weten hoe het financieringslandschap eruit ziet? Welke mogelijkheden er op financieel vlak zijn en de do’s & dont’s? Schrijf je dan hieronder in voor het Engelstalige webinar β€œInvestors insight” op donderdag 2 juni om 15.30.Β 

Gastheer Bart Huydts gaat dan in gesprek met diverse experts die het proces schetsen om te komen tot een financiering of Β subsidie. Zo neemt Wybren Hoekstra van RVO ons onder andere mee in de diverse financieringsinstrumenten, pakt Bernard de Vree van BDO het stuk over fiscaal vastleggen en beschermen op en laat Franske van Duuren van ORION ons zien wat je met Start Up Fonds Gelderland kunt. Na dit uur kun je in de break-out sessies in gesprek met een van de experts om je eigen case te bespreken.

Webinar IP & Subsidies

Op donderdag 4 november gingen wij al eerder live met de succesvolle webinar over IP en Subsidies. Daar vertelde Bart Hurdts meer over hoe je je innovatie goed kunt beschermen of hoe je dit kunt financieren. Heb je deze gemist? Kijk hem dan hieronder terug:

Aanmelden

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk, mocht je toch interesse hebben om aan te sluiten. Stuur dan een mail naar schouten@kiemt.nl.

 

Oost-Nederland Uitgelicht: Β­GROHW

GROHW: Energietransitie versnellen met groene waterstof
Op donderdag 7 april om 16.00u neemt gastheer Jochem Garthoff ons online mee in de wereld van GROHW, hoe dit consortium werkt, wat er op het terrein van de Gasfabriek gebeurd en wat de ambitie is van dit veelbelovende project.

Deze keer gaan we de diepte in bij de Smart Energy Hub GROHW in Deventer. GROHW, ofwel GReen Oxygen, Hydrogen and Wasteheat, is een samenwerking van koplopers uit de regio. Samen bouwen zij aan de energietransitie met groene waterstof als belangrijkste bouwsteen.

Wie gaan we zien tijdens de uitzending?

Partners als Witteveen + Bos, Cooll, MTSA, Saxion, HVE en de Gasfabriek vertellen ons hoe zij de energietransitie versnellen met waterstof als energiedrager en daarmee CO2-uitstoot reduceren. Ook laten zij zien hoe de gehele keten wordt betrokken, zowel de opwekkant als de gebruikerskant: zuurstof, waterstof en warmte. En daarmee zijn alle partners een onmisbare schakel in deze keten en dragen allen een stuk verantwoordelijkheid om GROHW tot een succes te maken. Maar zijn er dan ook tastbare resultaten? Waar staat het project nu en hoe ziet het er over 5 jaar uit? En hoe gaat dat dan te werk als je waterstof daadwerkelijk als energiedrager gebruikt wordt. Hoe pas je dat toe? Hoeveel CO2 kunnen we dan minder uitstoten?

Kortom, heel veel vragen die we op donderdag 7 april gaan beantwoorden. En jij als kijker kunt meedoen door je vragen te stellen in de chat. Dus zet β€˜m in je agenda om 16.00 uur. Niet aan kunnen melden? Geen probleem, klik hier voor de directe link naar de livestream!

 

Early Morning Talk – ‘Let’s connect’

Zet je dinsdag 5 april om 08.00u alvast in je agenda? Want dan kun je weer online aanschuiven bij de Early Morning Talk. Laat je deze keer informeren over Connectr; waar innovaties op het gebied van new energy ontstaan en groeien, de regionale energietransitie versneller!

We staan wereldwijd voor een enorme verduurzamingsopgave, dus ook op regionaal niveau. Voor een klimaatneutrale samenleving in 2050 gekoppeld aan economische groei, is nΓΊ versnelling nodig. Connectr zorgt daarvoor vanuit focus in de ontwikkeling van energie sleuteltechnologieΓ«n met een onderzoeksprogramma gericht op elektrische energietechniek, elektrochemische opslag en duurzame aandrijflijnen. Shared facilities, waar apparatuur, diensten en innovaties gedeeld kunnen worden, zorgen hierbij voor versnelling en schaalvergroting. Maar wat doen zij dan concreet? En hoe werkt het? En voor wie?

Daarom gaan we tijdens deze Early Morning Talk aan tafel met bedrijven die samenwerken met Connectr. Zij nemen ons mee in hoe dit samenwerkingsverband werkt, waarom Connectr belangrijk voor hen is, hoe hierdoor versnelling ontstaat en natuurlijk: wat jij als kijker binnen Connectr kunt doen.

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, toch kun je dinsdag 5 april de livestream volgen. Schuif ook aan om 8:00 uur via deze link.

Het congres β€˜Stal van de Toekomst’

Een kennisevent over het duurzame stalconcept voor de varkenshouderij.

Afgelopen jaar zijn we met deskundigen en varkenshouders aan de slag gegaan, om antwoord te vinden op de vragen: Hoe kunnen we maatregelen implementeren op bedrijfsniveau waarbij het dier centraal staat, wat zorgt voor een substantiΓ«le reductie van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat naar bodem? Hoe kunnen we een vermindering van de methaanuitstoot realiseren? Welke mogelijkheden zijn hiervoor en hoe maken we daarin de goede keuzes?

Vergeten in te schrijven? Stuur dan een mail naar secretariaat@kiemt.nl

Een inspirerend traject wat heeft geleid tot nieuwe kennis, ervaringen en resultaten. Kortom nieuwe inzichten en handvaten voor de toekomst die ook jij als varkenshouder of expert kan toepassen in het werkveld. Daarom organiseert Kiemt in samenwerking metΒ De Hoeve Innovatie,Β Encon Clean Energy,Β KDVΒ enΒ Wageningen University & ResearchΒ een fysiek kennisevent over het duurzame stalconcept voor de varkenshouderij.

Op 24 maart a.s. start dagvoorzitter Joris Putman de middag om 15:00 uur, en zal hij je mee nemen in de bevonden resultaten en ervaringen. Waarbij betrokken varkenshouders, deskundigen en inspirators aan het woord komen. Om 17:30 uur sluiten we af met een hapje en een drankje.

Een van de sprekers

β€œHouden van Varkens, een verdienstelijk perspectief”

Martin Scholten, inspirator en gewaardeerd adviseur, geeft zijn Visie op de varkenshouderij, waarbij hij ingaat op het het toekomstperspectief, diergezondheid en wat er nog meer te bereiken is.

Met varkens die gerespecteerd worden als slimme dieren, die je de ruimte geeft om als varken een goed en gezond leven te hebben, om zo een waardevolle en gewaardeerde rol kunnen spelen in een doordacht circulair voedselsysteem zonder verspilling, voor en door liefhebbers die liefdevol houden van varkens. Met β€˜stallen van de toekomst’, die een breuk vormen met het sombere beeld van een varkenshouderij uit het verleden. Win-novatie met een verdienstelijk perspectief!

Het Programma

15.00Β  Ontvangst
15.30Β  Start van het programma
15.45Β  Lezing door Martin Scholten
16.20Β  Video β€˜Stal van de Toekomst’ met nabespreking
16.30Β  Stellingen & Dilemma’s
17.00Β  Ervaringen en kennis uit de praktijk
17.30Β  Afsluiting op kennisplein met een hapje drankje

Kortom een inspirerend kennisevent op donderdag 24 maart a.s. in Renkum bij De Beekdalhoeve. Toegang is kosteloos.

Vergeten in te schrijven? Stuur dan een mail naar secretariaat@kiemt.nl

Oost-Nederland Uitgelicht: De toegevoegde waarde van de circulaire textielketen

Oost – Nederland Uitgelicht
De toegevoegde waarde van de circulaire textielketen

Dinsdag 15 maart 2022 om 16.00 uur is de live-uitzending β€˜Oost-Nederland Uitgelicht’. We zijn tijdens deze uitzending te gast bij Werkzaak Rivierenland in Geldermalsen. Zij begeleiden mensen bij het vinden van werk en bieden inkomensondersteuning. EΓ©n van de projecten is Cirtex. Een samenwerkingsverband van op dit moment 15 partners, die zich samen bezighouden met de circulaire keten van textiel in Rivierenland.Β 

Wie is er te zien in deze uitzending?

Gastvrouw Franske van Duuren van Kiemt gaat in gesprek met Elfriede Boer, directeur van Werkzaak Rivierland, over hun rol in de circulaire textielketen. Daarna zullen Cees Brouwer van Avri en Onno in’t Veld van 2Switch vertellen wat zij doen in het ketenproject en vooral ook: hoe werkt het inzamelen en sorteren? Vervolgens komen Margot Chevalier van I-did en Niek Hokken van Htex aan bod over het verwerken van het textiel. Waarom doen ze dit? Hoe gaat dit in zijn werk? En wat is voor hen de toegevoegde waarde om textiel te recyclen? Tenslotte gaan Mark Hofman van OFN en Wim de Goei van Heutink Productiepartners in op het onderwerp: afnemers. Wat is hun connectie hierin met CIRTEX en wat hebben zij nodig voor hun producten?

Kortom, ook deze Oost-Nederland Uitgelicht zit weer bomvol inspiratie en zal een interessant inkijkje geven in de wereld van circulair textiel.

Wil jij ook in 45 minuten, via een online livestream, bijgepraat worden over de werking en succes van de keten van inzamelen, sorteren, verwerken en afname van het textiel? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier:

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Maar meekijken is nog steeds mogelijk! Ga direct door naar de livestream via deze link.

Early Morning Talk – De urgentie van circulaire zonnepanelen

Pak je agenda erbij, want er staat weer een Early Morning Talk op het programma, Γ­n de Week van de Circulaire Economie! Dinsdag 8 februari 2022 om 08.00 uur kun je weer online aanschuiven. Meld je nu alvast aan. Β 

Schuif thuis aan om je te laten informeren over de urgentie en mogelijkheden van circulaire zonnepanelen. Om de klimaatdoelen te halen spelen in de energietransitie zonnepanelen een belangrijke rol. Zonnepanelen gebruiken schaarse grondstoffen en zorgen voor veel afval op termijn. Daarnaast kost het winnen van deze grondstoffen steeds meer energie. Willen we over een aantal jaar niet met een enorme afvalberg zitten waar we niks mee kunnen, dan is het is van cruciaal belang om ook te focussen op de grondstoffen en circulariteit te integreren in de energietransitie.

Tijdens deze Early Morning Talk gaan we in gesprek met partners uit het Kiemt-netwerk en nemen we je mee in de urgentie van het gebruik van circulaire zonnepanelen, wat de mogelijkheden zijn, welke stappen er al gezet zijn en nog genomen moeten worden. Kortom, hoe zorgen we voor een toekomstbestendige energietransitie en welke rol zou jij daarin kunnen spelen?

Nieuwsgierig? Meld je dan nu gratis aan voor onze toekomstgerichte uitzending. Tot dan!

 

Oost – Nederland Uitgelicht: 3D-printing

Oost – Nederland Uitgelicht
3D-printing en kansen voor de circulaire economie

Op 9 december om 16.00u gaan we met β€˜Oost-Nederland uitgelicht’ LIVE inΒ De VergaderfabriekΒ in Teuge.Β Dit is de eerste commerciΓ«le 3D-geprinte vergader locatieΒ van Europa. En hoe toepasselijk voor het onderwerp van deze livestream: β€˜3D-printing en kansen voor de circulaire economie’.Β 

Gespreksleider Franske van Duuren (Kiemt) gaat deze middag in gesprek met Arvid Prigge, één van de initiatiefnemers van De Vergaderfabriek. Hij neemt ons mee in de reis van het ontstaan van deze locatie tot het daadwerkelijke geprinte gebouw.
Olivier GossinkΒ (Shelduck.co) vertelt over zijn visie op de toekomst van meubelproductie. Aan de basis staat een nieuwe 3D printtechniek die het mogelijk maakt om oud papier in pulpvorm te printen op meubelformaat. Door middel van deze speciale 3D printer toveren ze een stapel met oud papier om in bijvoorbeeld een bankje, stoel of bijzettafel.
Huub Looze, één van de co-founders van de circulaire biobased designstudio Omlab, neemt ons mee in de constructieve en milieuvriendelijke 3d-prints die vooral zijn gemaakt van circulaire, tertiaire grondstoffen uit rioolwaterzuivering en drinkwaterproductie.

Kortom, een heel interessante sessie over de circulaire toepassingen, mogelijkheden en ambities van 3D-printing met inspirerende sprekers! Laat je 45 minuten lang informeren, prikkelen en inspireren en kom erachter wat 3D-printing voor jouw organisatie kan betekenen.

Meld je direct aan!

Oost – Nederland Uitgelicht: koffiedik

Oost – Nederland Uitgelicht
De veelzijdige toepassingen van koffiedik

Wat nog bij de meesten in de prullenbak belandt, staat deze middag in de spotlight: Koffiedik! En daar kun je verrassend veel mee doen. Ondernemers vanuit verschillende hoeken vertellen ons over hun product en daar staat koffiedik krachtig in de hoofdrol. We zijn te gast bij Faircompany in Ede, die actief is in allerlei innovatieve circulaire toepassingen van koffiedik. Zo werken zij aan nauwe samenwerkingen, die de keten van koffieplant tot koffiedik-toepassing optimaliseert en weten zij zelfs een auto op koffiedik te laten rijden.

Naast Patrick Koster van Faircompany, schuiven Josephine Nijstad van Caffe Inc. en Ruud Klep van de Versfabriek aan. Josephine van Caffe Inc. gaat ons meer vertellen over hoe zij natuurlijke olie en kleurstoffen winnen uit verbruikt koffiedik en wat je daarmee vervolgens kunt doen. Ruud Klep van de Versfabriek laat zien hoe je gebruik kunt maken van de Nijmeegse reststromen. Dit doen zij o.a door koffiedrab uit de Nijmeegse horeca de voedingsbodem te laten zijn voor oesterzwammen en wat voor een heerlijke producten je ermee kunt maken.

Kortom, een middaguurtje gevuld met β€œinsights” over dit restproduct, die volgens deze kenners goud waard is. Wie weet kun je als deelnemer aan deze live-stream ook bijdragen of wellicht brengt je dit als koffiedrinker op creatieve ideeΓ«n.Β  Dus pak een verse kop koffie erbij en schuif aan bij β€œOost-Nederland uitgelicht – de veelzijdige toepassingen van koffiedik”

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld