Big Battery Box: duurzame mobiele energie van formaat

Met de Big Battery Box laat Bredenoord zien een wereldspeler te zijn in de markt van decentrale energiesystemen. De enorme mobiele batterij kan maar liefst 600 kWh aan energie opslaan. Een grote stap in de energietransitie omdat flexibele energie-inzet nu ook in groot vermogen beschikbaar is. Bredenoord koestert het netwerk van Kiemt als ‘motor’ van een ecosysteem dat zo hard nodig is voor de regio.

De Big Battery Box oogt als een grote zeecontainer en combineert energie, mobiliteit en duurzaamheid. De ‘box’ is gevuld met Li-ion accu’s, vermogenselektronica en klimaatcontrole. Dat maakt dat er energie kan worden opgeslagen uit windmolens of zonne-installaties naast het vaste net of energie uit aggregaten. De grootschalige opslag van hernieuwbare energie vormt al veel langer de grote opgave in de energietransitie. Met de Big Battery Box is een reële, belangrijke stap gezet.

Stroombetrouwbaarheid
De veiligheid, de snelle verplaatsbaarheid en de mogelijkheid om boxen te koppelen bij een nog grotere energievraag, maakt de innovatie commercieel kansrijk. De Big Battery Box is inzetbaar bij voor ‘peakshaving’ bij bijvoorbeeld bouwprojecten of evenementen, noodstroom, en FCR (frequency containment reserve). Plaatsen waar sprake is van een kortstondige grote stroomvraag of als back-up voor plaatsen waar de aanleg van netstroom is vertraagd. De voorloper van Big Battery Box, de kleinere ‘ESaver’, was al goed voor een besparing van een half miljoen liter Diesel. Maar volgens Margien Storm van Leeuwen, manager New Business van Bredenoord, is de winst niet alleen in reductie van fossiele brandstof uit te drukken: “De Big Battery Box kan ook op plaatsen worden ingezet waar geen aggregaat gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in combinatie met bouwstroom vanuit een vaste netaansluiting, of smart grids waar behoefte is de overtollige opgewekte stroom vanuit zon en wind tijdelijk op te slaan. We hebben nu een systeem om dat op te vangen en flexibilisatie te bieden. Het raakt daarmee de kernwaarde van ons bedrijf: stroombetrouwbaarheid.”

Ecosysteem
Die stroombetrouwbaarheid heeft in de loop van de tijd een andere dimensie gekregen. “Door de toename aan nieuwe duurzame energiebronnen is de kostprijs aan het dalen”, legt Margien uit, “maar het zet door de wisselende bronnen tegelijkertijd ook de zekerheid en bestendigheid van de levering onder druk. Dat is onze uitdaging. Daarom is samenwerking zo nodig. Juist in deze regio. Er is echt al veel kennis en expertise maar het gaat om het vinden en gevonden worden. Het netwerk en het overzicht van partijen zoals Kiemt zijn hard nodig. We moeten groeien naar een ecosysteem dat sterk op ontwikkeling is gericht. Op het versnellen van processen en het versterken van elkaar. We moeten onszelf klaarstomen voor een energieneutrale toekomst en daarbij de kansen pakken om nieuwe verdienmodellen in de regio te realiseren.”

Clear Concept
De innovatie past in Bredenoords ambitie om tot duurzame mobiele stoomoplossingen te komen. Onder andere door energieopslag. Margien: ”We werken vanuit de Clear Concept filosofie: duurzame energiesystemen die meerwaarde bieden aan de klant waarbij emissieverlaging, brandstofbesparing en nieuwe technologie centraal staan.”

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required