Be-O: over tien jaar een energieneutrale fabriek in bioplastics

De plastic industrie zover krijgen dat de productie volledig vrij is van het gebruik van fossiele materialen. Dat is het ultieme doel van BE O oprichter Damir Perkic. Het geheim: bioplastics. Hij begint in september met de productie van een herbruikbare drinkfles uit bioplastics. Mede dankzij het netwerk van Kiemt zijn ze nu al een koploper in de circulaire economie.

6% van alle ruwe olie gaat naar het materiaal voor en de productie van plastic. Maar liefst 307 miljard kilo per jaar! Net zo veel als de hele luchtvaartindustrie verbruikt. Schrikbarend. Per persoon verbruiken we bovendien elk jaar ruim 45 kilo plastic. Nog geen 10% van alle plastics wordt hergebruikt. Dat moet én kan anders, vindt Damir. Hij weet waar hij het over heeft want hij werkte zelf jarenlang voor de sector. De ambitieuze start-up uit Nijmegen wil over vijf jaar minstens vier producten voor dagelijks gebruik uit bioplastics produceren.

‘Wees circulair’
De naam BE O verwijst naar Damirs diepe wens om de hele industrie tot inkeer te brengen. ‘Wees circulair’ is de boodschap waarbij de O voor de circulariteit staat. Alternatieven voor vervuilende soorten plastic zijn er namelijk genoeg, maar worden nog maar weinig gebruikt. BE O wil met innovatieve producten laten zien dat dat anders kan. Hun eerste product, de modulaire waterfles BE O Bottle, is bijvoorbeeld gemaakt van restmateriaal van duurzaam suikerriet. Deze plant neemt méér CO2 op dan er met de productie van de fles wordt uitgestoten. Ook van suikerbieten, olifantsgras, aardappelzetmeel en in de toekomst uit koolstofdioxide kunnen dit soort producten worden gemaakt. Maar overstappen op bioplastics gaat niet zonder slag of stoot. “De uitdaging zit hem in het kiezen van de juiste bioplastics”, legt Damir uit. “Niet alles is even goed beschikbaar of getest. Dat maakt dat we goede afwegingen moeten maken in de materialen die we gebruiken.”

CO2 uitstoot
Door een slim ontworpen en volledig recyclebare waterfles op de markt te brengen, hoopt BE O de markt op te schudden. “We hopen dat we de concurrentie kunnen dwingen om óók over te stappen op herbruikbare producten gemaakt van bioplastics”, aldus Damir. De ambitie is tekenend voor het bedrijf. “Over tien jaar wil ik zelf een energieneutrale fabriek openen. Dan maken we alleen nog maar producten uit bioplastics of gerecycled plastic.” Voor nu richt BE O zich op bedrijven die zich willen profileren met het steunen van de circulaire economie en hun CO2-uitstoot willen verlagen. Bedrijven kunnen een BE O Bottle bestellen met het eigen logo erop. De consumentenmarkt staat daarna op de agenda.

Netwerk
Kiemt gaf Be-O een grote steun in de rug. “Binnen de innovatiemotor hielden we brainstormsessies over de aanvliegroute naar potentiële investeerders.  Partners denken graag mee over inhoudelijke dingen”, vindt Damir. Via Kiemt kreeg hij een podium om over zijn ideeën te praten. “Op Valentijnsnacht heb ik mogen speechen met Ed Nijpels. Dat was wel echt heel gaaf. Door het podium en het goede advies uit het netwerk hadden we in no-time de financiering voor de BE O Bottle rond.”

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required