Plastic Kleding uit de IJssel

Plastic Kleding uit de IJssel

lokatie Huiskamer
Hanneke Siebelink opende in 1999 een winkel in Zutphen gespecialiseerd in kleding gemaakt van natuurlijke materialen, MiramΓ©.

Sinds een aantal jaren is hier ook kleding van innovatieve stoffen te vinden, zoals de nieuwe travelstof van 100% gerecycled polyester. Naarmate haar klanten enthousiaster werden, ging Hanneke zich meer verdiepen in de circulaire economie. Zo ontstond het idee om kleding te fabriceren met plastic uit de rivieren. Ze ontdekte de great bubble barrier en de pilot die gehouden is in de IJssel bij Kampen. Deze techniek werkt met bubbels en de natuurlijke stroming van de rivier. De scheepvaart ondervindt geen overlast en het is schaalbaar. Op dit punt aangekomen werd Hanneke helemaal enthousiast, en als die echt enthousiast wordt dan …

En laat er nu in Zutphen een Cleantech Centre te zitten, de link was snel gelegd.Β  Uit de samenwerking ontstond dit project: Kleding uit de IJssel. Het cleantech Centre fungeert als een soort makelaar, contacten werden gelegd metΒ  verschillende organisaties, instellingen, overheidsinstanties en met het onderwijs.

Aan de slag: Stap 1 is uitvinden of het plastic in de rivier geschikt is. Stap 2 richt zich op menging omdat het volume aan plastic niet toereikend zou zijn. Omdat Hanneke al 20 jaar kleding gemaakt van de hennepplant verkoopt, kwam dit product als een logisch en vooral duurzaam product naar voren. Een paar kenmerken van hennep:

Bij de teelt heeft de hennepplant geen pesticiden en kunstmest nodig en waar hennep groeit wordt de grond weer vruchtbaar.
De stof past zich aan de temperatuur aan, bij warm weer ademt het, bij afkoeling neemt het de lichaamstemperatuur over en houdt deze vast.
De stof past zich aan het figuur aan.
Hennep is de meest sterke natuurlijke vezel die er is, henneptouw wordt niet voor niets in de scheepvaart gebruikt.
Van de scheepvaart naar plastic uit de rivier, hoe mooi zou het zijn deze twee materialen te weven in één stof? Dat zou een primeur zijn!

De pilot was succesvol, wat het team betreft staan alle zeilen op groen.

Met het project wil Hanneke graag de afstand verkleinen tussen burger en circulaire economie. Zo kunnen mensen daadwerkelijk iets betekenen voor een betere toekomst.

De eerste kleine collectie komt in Miramé te hangen en de ambities zijn groter: het doel is om een modieuze kleding lijn van plastic uit de rivier gecombineerd met hennepstof structureel (dus 2 collecties per jaar) te verkopen in één winkel in alle hanzesteden van de IJssel in Nederland. De Hanzelijn is geboren. Dit nieuwe traject vanuit een unit te bewerkstelligen waarin alle stappen plaatsvinden. Van selectie van het plastic tot de uiteindelijke collecties. Hierbij kunnen we bv mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven. Daarnaast kunnen ze kleding die ze niet meer dragen bij de betreffende winkels retourneren zodat de bruikbare draden ook weer gerecycled worden. Misschien zit er in de volgende aankoop iets van je oude kleding in. Hoe leuk is dat?