Hoe de muur in een verwarming verandert

Vijf ondernemers uit Essen (Duitsland) hebben een elektrisch verwarmingssysteem ontwikkeld dat aanzienlijk minder energie gebruikt. Het systeem verwarmt een hele muur.

In Duitsland verwarmen de meeste huishoudens met gas of olie, sommigen met stadsverwarming. Wie er nog een elektrische accumulatieverwarming heeft, kan zich er vaak niet tegen verzetten. Als een overblijfsel in huurappartementen wordt deze verwarming gezien als te duur en bijzonder schadelijk voor het klimaat. Dat een groene startup een elektrische verwarming als een oplossing voor de toekomst wil verkopen, klinkt op het eerste gezicht avontuurlijk. Maar dat is precies wat de oprichters van het bedrijf Think [E] Energy in Essen willen doen.

Ze hebben een verwarmingssysteem ontwikkeld dat aanzienlijk minder energie verbruikt dan conventionele systemen. Het middelpunt van het systeem is een “thermische wand” die over het hele oppervlak elektrisch wordt verwarmd. De kachels zijn verborgen achter de muur. Interne isolatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor kan CO2 bespaart worden. De startup is een onderdeel van het netwerk “Greentech Ruhr”.

Johannes Brandl, algemeen directeur van Think [E] Energy, licht het idee van het bedrijf toe via het voorbeeld van de oudste verwarmingsmethode: Vroeger verwarmde men huizen met vuur. Als je het vuur in een appartement zou opsplitsen, zou de warmte gelijkmatiger en sneller worden verdeeld. En dat betekent dat er minder energie wordt gebruikt.” Het bedrijf installeert verschillende verwarmingsregisters aan wand- of plafonduiteinden. Door infrarode warmtestraling worden speciale koolstofplaten verwarmd die achter een extra gipsplaat worden gemonteerd. De ontwikkelaars beloven een betere CO2-voetafdruk dan met gasverwarming. Ook de binnenwand-isolatie heeft een positief effect; deze is vooral nuttig bij niet-geïsoleerde buitengevels, zoals bij monumenten.

De elektrotechnische ingenieur Karl-Friedrich Schuppert (62) had het productidee in 2004. Hij meende dat verwarmde plinten kunnen helpen om schimmelgroei te voorkomen. Hij was in staat om het schimmelprobleem van het echtpaar Cornelia Thies (55) en Wolfgang Tauchmann (69) op te lossen. Een warme muur verwijdert vocht en daarmee ook de voedingsbodem voor schimmels. Thies en Tauchmann zagen hierin een bedrijfsmodel en hebben daarom samen met Schuppert en het echtpaar Sabine (52) en Johannes (55) Brandl 2011 hun eigen bedrijf opgericht uit eigen middelen. Inmiddels waarborgen een banklening en een investeerder de financiën.

De schimmelbestrijding werd de tweede pijler van het bedrijf.

De oprichters ontwikkelden verwarmde plinten die niet alleen de ruimte verwarmen, maar ook de vocht in de muur verwijderen en daarmee schimmel voorkomen. Uiteindelijk heeft het team de schimmel-gevoelige klaslokalen van een school in Mönchengladbach met het systeem voorzien.

Het bedrijf heeft hun verwarmingssysteem inmiddels geïnstalleerd in huizen, kantoren en sportfaciliteiten in heel Duitsland, Oostenrijk en Nederland, rapporteren de partners. Een uitbreiding sluit het team niet uit. “Als we meer dan 35 projecten per week hebben, hebben we meer personeel nodig”, zegt Schuppert. Met passie werkt het team al zeven jaar samen en kwam volgens Brandl ongeveer drie jaar geleden in de winstzone.

Welke doelen heeft het bedrijf voor de toekomst? Op korte termijn zullen de bestaande systemen worden geoptimaliseerd. De systemen zullen daarnaast ook goedkoper worden door klanten zelf meer te laten monteren. Op de lange termijn willen de ondernemers niet alleen kamers verwarmen met hun technologie, maar ze ook koelen.

Vertaald uit het Duits. Bron: WAZ, 13 Juni 2018,

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required