Exergy

Exergy is de ontwikkelaar van de NASTOR batterijtechnologie. Zij zijn in 2017 genomineerd voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. Ze zijn een van de partners van het INTERREG-project Cleantech Energy Crossing.

NASTOR batterijtechnologie

Er wordt steeds meer zon- en windenergie gebruikt. Mensen met zonnepanelen gebruiken 30% van de energie zelf. De overige 70% gaat het net op en komt weer terug. Dat kan vermeden worden door decentrale opslag te regelen. Dan kan het thuisgebruik naar 70% gaan, waardoor het elektriciteitsnet minder belast wordt. Als je dat betaalbaar doet is het een goede oplossing voor de energietransitie.

Exergy is in 2012 gestart met de ontwikkeling van NASTOR batterijtechnologie. Een batterijtechnologie dat zon- en wind energie kan opslaan. Die batterijen zijn er al. Maar ze zijn heel duur. Exergy Storage wil een batterij ontwikkelen uit stoffen die zo algemeen zijn als ijzer, zand en zout. Bij de NASTOR batterijtechnologie is zout, natrium, de actieve stof in de batterij. Dat is ook nodig, omdat de prijzen van lithiumcarbonaat (de belangrijke grondstof voor lithiumbatterijen) erg omhoog zijn gegaan. Er wordt samengewerkt met allerlei toeleveranciers in de regio en er wordt samen gewerkt met bedrijven buiten de regio voor expertise.

De technologie is goedkoop, betrouwbaar, veilig, heeft een lage CO2 footprint en is duurzaam.

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required