Bredenoord
Bredenoord is eenΒ familiebedrijf dat internationaal betrouwbare toonaangevende decentrale energiesystemen ontwikkelt, levert, onderhoudt en exploiteert. Zij zijn participant bij Kiemt.
Big Battery Box
Met de Big Battery Box laat Bredenoord zien een wereldspeler te zijn in de markt van decentrale energiesystemen. De enorme mobiele batterij kan maar liefst 600 kWh aan energie opslaan. Een grote stap in de energietransitie omdat flexibele energie-inzet nu ook in groot vermogen beschikbaar is. Bredenoord koestert het netwerk van Kiemt als βmotorβ van een ecosysteem dat zo hard nodig is voor de regio.
De Big Battery Box oogt als een grote zeecontainer en combineert energie, mobiliteit en duurzaamheid. De βboxβ is gevuld met Li-ion accuβs, vermogenselektronica en klimaatcontrole. Dat maakt dat er energie kan worden opgeslagen uit windmolens of zonne-installaties naast het vaste net of energie uit aggregaten. De grootschalige opslag van hernieuwbare energie vormt al veel langer de grote opgave in de energietransitie. Met de Big Battery Box is een reΓ«le, belangrijke stap gezet.
Stroombetrouwbaarheid
De veiligheid, de snelle verplaatsbaarheid en de mogelijkheid om boxen te koppelen bij een nog grotere energievraag, maakt de innovatie commercieel kansrijk. De Big Battery Box is inzetbaar bij voor βpeakshavingβ bij bijvoorbeeld bouwprojecten of evenementen, noodstroom, en FCR (frequency containment reserve). Plaatsen waar sprake is van een kortstondige grote stroomvraag of als back-up voor plaatsen waar de aanleg van netstroom is vertraagd. De voorloper van Big Battery Box, de kleinere βESaverβ, was al goed voor een besparing van een half miljoen liter Diesel. Maar volgens Margien Storm van Leeuwen, manager New Business van Bredenoord, is de winst niet alleen in reductie van fossiele brandstof uit te drukken: βDe Big Battery Box kan ook op plaatsen worden ingezet waar geen aggregaat gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in combinatie met bouwstroom vanuit een vaste netaansluiting, of smart grids waar behoefte is de overtollige opgewekte stroom vanuit zon en wind tijdelijk op te slaan. We hebben nu een systeem om dat op te vangen en flexibilisatie te bieden. Het raakt daarmee de kernwaarde van ons bedrijf: stroombetrouwbaarheid.β
Rol Kiemt
Die stroombetrouwbaarheid heeft in de loop van de tijd een andere dimensie gekregen. βDoor de toename aan nieuwe duurzame energiebronnen is de kostprijs aan het dalenβ, legt Margien uit, βmaar het zet door de wisselende bronnen tegelijkertijd ook de zekerheid en bestendigheid van de levering onder druk. Dat is onze uitdaging. Daarom is samenwerking zo nodig. Juist in deze regio. Er is echt al veel kennis en expertise maar het gaat om het vinden en gevonden worden. Het netwerk en het overzicht van partijen zoals Kiemt zijn hard nodig. We moeten groeien naar een ecosysteem dat sterk op ontwikkeling is gericht. Op het versnellen van processen en het versterken van elkaar. We moeten onszelf klaarstomen voor een energieneutrale toekomst en daarbij de kansen pakken om nieuwe verdienmodellen in de regio te realiseren.β