Interview Melvin van Melzen
Melvin van Melzen is energie- en batterij expert en oprichter van All in power waarmee hij deelneemt aan de Innovatiemotor. Als ondernemer werkt hij sinds 2018 aan zijn missie: de energietransitie te versnellen. We stellen hem en All in power graag kort aan je voor:
Waarom startte je met jeΒ bedrijf?
Als energiemarkt consultant zag ik een gat in de markt. Er zijn beurzen waarop energie verhandelt wordt, deze werken uitstekend. Maar, bijna niemand heeft zelf toegang tot de beurzen en is afhankelijk van een energieleverancier. Het viel op dat een producent veel minder verdient dan een consument voor dezelfde energie betaalt. De leverancier is een dure tussenpartij. Ik heb dat onderzocht en het op mij genomen dit probleem op te lossen en zo de energietransitie te versnellen.
Wat beoogt je bedrijf?
Wij zorgen dat producenten van duurzame energie hun energie zelf kunnen verkopen aan wie ze maar willen. Zo ben je niet afhankelijk van grote energieleveranciers en kan je ook nog eens wat meer verdienen. Door de business case voor duurzame energieproductie te verbeteren willen wij de energietransitie versnellen.
Wat is er innovatief aan wat je doet?
Het is voor het eerste mogelijk om zelf je energie te verkopen en dus ook je eigen energieprijs van je aanbod te kiezen. Het stelt iedereen in staat om deel te nemen aan de energietransitie. Kleine groepjes burgers die nu coΓΆperaties starten om energie te produceren hoeven niet meer aan te kloppen bij een grote speler maar kunnen zelf bepalen wat ze met hun energie willen doen. Ze kunnen hun energie direct verkopen aan de leden, vrienden, familie, buurtgenoten en lokale ondernemers, of de energiebeurs.
Waarmee heeft Kiemt All in power ondersteund?
In de conceptfase heeft Kiemt ons geholpen om ons business plan concreet te maken.
We zijn nu bezig met een marktintroductie, dat was niet mogelijk geweest zonder de lening van de innovatiemotor die Kiemt ons heeft helpen binnenhalen.
Dagelijks kunnen we bij Kiemt terecht voor advies over juridische en ondernemingszaken.
Hoe staat je bedrijf er nu voor?
We zijn bijna gereed om de markt op te gaan. Onze leveranciersvergunning is bijna goedgekeurd. Onze systemen zijn er klaar voor. En we hebben een aantal klanten die we aan het closen zijn.
Doe je dit alleen of heb je partners/medewerkers in je bedrijf?
We zijn met zijn drieΓ«n: Maarten, Victor en ik. We hebben geen personeel.
Maarten en Victor zijn de ontwikkelaars die de software hebben ontworpen. Ik ben bezig met alle andere aspecten.
Wat hoop je te bereikenΒ binnen 5 jaar?
We willen impact maken op de transitie door tot de marktleiders te horen op de uitwisseling van duurzame energie en lokale communities.
Daarom zijn onze ambities om 2 GWp aan zonnepanelen, dat is 2.000 hectare, aan te sluiten in combinatie met 250.000 huishoudens en 25.000 zakelijke klanten. De afnemers worden door de producenten grotendeels zelf gevonden. Voor de producenten die zelf geen afnemers kunnen of willen werven hebben we in 2022 de eerste partnerships gesloten met partijen die deze producenten aan afnemers helpen.
Ook zien we dat de energiesector straks met communities wordt verrijkt. Onze facturatiesystemen zijn nu al klaar voor deze ontwikkeling die in de zomer van 2022 wordt verwacht.
Op welke wijze draagt jouw bedrijf bij aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie, circulaire economie, klimaat en milieu?
We maken duurzame energie toegankelijk en zorgen voor draagvlak. Zon en windparken roepen soms bezwaren op waardoor het te vaak niet lukt om een vergunning te krijgen. Doordat producenten via ons platform kunnen samenwerken met stakeholders kunnen ze draagvlak creΓ«ren en steun voor duurzame energie. Daarbij wordt het verdienmodel gunstiger zonder dat afnemers meer gaan betalen. Dit moet er voor zorgen dat we zo snel mogelijk naar een duurzame energievoorziening komen om de klimaatcrisis op te lossen.
Met welke Gelderse partners werk je samen?
Nog niet zo veel, met KplusV en Movements Group.
Welke economische impact verwacht je van je bedrijf?
Om 250.000 consumenten te bedienen hebben we 50 service medewerkers nodig.
En om alle duurzame projecten aan te sluiten hebben we uiteindelijk een salesteam van 10 medewerkers.
Normaal gaat een groot deel van je energierekening rechtstreeks naar het buitenland, bij ons blijft een aanzienlijk deel van wat je betaalt aantoonbaar in de regio Als voorbeeld; 2 GWp aan zonneproductie levert jaarlijks zoβn 100 miljoen aan omzet voor producenten op. De verwachting is dat zeker een kwart van die omzet van, voor en door omwonenden wordt bijgedragen waarmee 25 miljoen euro per jaar in de regio behouden blijft.