GIST Voorbeelden onderzoeken

ArtEZ en WUR samen in ACT (Academic Consultancy Training) projecten. Daarbij dient ArtEZ, samen met ontwerpers en onderzoekers onderzoeksvragen in waarop WUR studenten in multidisciplinaire groepen een antwoord zoeken. Enkele voorbeelden van dit soort onderzoeken zijn hieronder te lezen.

Haalbaarheidsonderzoek naar de toepassing van zeewier, zeegras en lisdodde in een duurzame modeketen
De negatieve impact van de mode-industrie is een van de uitdagingen die we als samenleving in de 21e eeuw zouden moeten proberen op te lossen. Een van de oplossingen om de negatieve impact van deze industrie te verminderen, is het opzetten van een duurzame waardeketen met natuurlijke vezelbronnen. In dit onderzoek wordt antwoord gezocht op de vraag: “Wat zijn de mogelijkheden van het kweken en oogsten van zeegras, zeewier en lisdodde als mogelijke duurzame bron voor textiel in Nederland?”. Daarbij wordt gekeken naar de vezelgeschiktheid, het huidige en toekomstige beleidskader en de teelthaalbaarheid.
Uit onderzoek blijkt dat lisdodde het grootste potentieel heeft. Daarbij moet de geschiktheid van de vezels voor textiele toepassingen verder onderzocht worden.

Circulaire ketencreatie voor Europees Moso bamboe
Dit project onderzoekt de mogelijkheid tot verbetering van de circulariteit en duurzaamheid van de in Europa gevestigde bamboe waardeketen. Hierbij wordt vooral gekeken naar het gebruik van de reststof lignine die voortkomt uit het bamboe verwerkingssysteem. Lignine kan gebruikt worden als brandstof, kunststof of bindmiddel. Het doel van dit project is om verschillende extractiemethodes voor lignine te evalueren op hun technische haalbaarheid en hun ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Daarnaast wordt de haalbaarheid onderzocht om lignine toe te passen als bindmiddel. De belangrijkste onderzoeksvraag die aan de orde komt is: β€˜Kan lignine van in Europa gevestigde Moso Bamboo-residuen worden gebruikt als bindmiddel voor lamineren om de duurzaamheid van de in Europa gevestigde bamboe-waardeketen te verbeteren?’.

Van kwallenoverlast tot milieuvriendelijke stof
Dit onderzoek werkt voort op het werk van ontwerper Charlotte van Alem rondom duurzame leerproductie uit kwallen. Charlotte gebruikte vislijm om van kleine stukken kwal tot grote vellen stof te komen. Vislijm heeft echter zijn gebreken, zoals de temperatuurgevoeligheid, dus het vinden van een alternatief bindmiddel is een prioriteit. De onderzoeksgroep deed onderzoek naar lijmalternatieven, het productieproces, de ecologie en de milieu-impact van dit materiaal.

Aangetoond werd dat de huidige methode om kwallenweefsel te produceren als biologisch afbreekbaar en veilig voor het milieu kan worden beschouwd. De materialen die in het proces worden gebruikt zijn biologisch afbreekbaar en het vervuilingsniveau is minimaal. De milieu-impact van kwallenweefsel is aanzienlijk lager dan die van conventioneel leer (rund), omdat er geen zware metalen bij betrokken zijn.

Benieuwd naar meer ACT-projecten, klik dan hier.

Terug naar vorige pagina.