21 november 2017

DSM stort zich met Auping op recyclebare matras

Fijnchemieconcern DSM stort zich na het recyclebare tapijt op de recyclematras. Daartoe heeft het een overeenkomst gesloten met de Deventer matrassenfabrikant Auping. Binnen drie jaar moet de Auping-matras volledig recyclebaar zijn.

DSM werkt bij de recyclebare producten sinds 2014 nauw samen met de start-up Niaga. De joint venture DSM- Niaga verwacht snel meer toepassingen van recyclebaarheid te kunnen melden.

Moeilijk product
Volgens Josse Kunst, algemeen directeur van DSM-Niaga, was het niet vanzelfsprekend dat na het tapijt ook de matras recyclebaar zou blijken te zijn: ‘Matrassen zijn complexe producten. Ze bestaan uit verschillende materialen en zijn daarom moeilijk te recyclen. Ook zit er vaak latex in, een vloeibaar soort rubber, om een matras stevigheid te bieden.

Matrassenfabrikant Auping, met €78 mln omzet, is al enige jaren zelf bezig zijn producten meer recyclebaar te maken. Het verwachtte dat eerder voor 100% te bereiken in 2020. Kunst: ‘We gaan voor Auping de met latex geïmpregneerde laag eruit halen. Tegelijk gaan we in onze eigen fabriek in Geleen een 100%-polyester-laag maken. Het doel is om eind 2019 samen een volledig ontmantelbare, recyclebare matras te kunnen maken.’

Tapijt van 100% polyester
Precies een jaar geleden presenteerde DSM-Niaga een technologie om volledig recyclebaar tapijt te maken. De belangstelling vanuit de tapijtbranche voor de uitvinding neemt snel toe, zegt Kunst, zowel het binnen- als het buitenland. Dat tapijt bestaat in principe uit één materiaal, polyester. Hooguit wordt er een laag van wol en nylon toegevoegd. Het gebruik van latex, pvc en bitumen wordt in ieder geval uitgebannen. Zelfs de lijm is gemaakt van polyester. Een speciale machine verlijmt de onderkant van polyester met de bovenkant van het tapijt, van polyester, nylon of wollen vezels.

Op wereldschaal bezien wordt nog nauwelijks tapijt gerecycled. ‘Drie à vijf procent’, aldus Kunst,.Wereldwijd wordt er jaarlijks voor ruim €30 mrd aan tapijt verkocht. Het meeste tapijt bestaat uit een veelheid van materialen, wol, nylon, latex, pvc en bitumen. Sommige tapijtfabrikanten – het meeste tapijt is van Amerikaanse, Belgische of Nederlandse makelij – recyclen alleen onderdelen, zoals de tapijtruggen en de garens, maar niet hele tapijten.

Twee businessmodellen
DSM-Niaga brengt zijn vinding op diverse manieren op de markt. Allereerst gaat het via de verkoop van speciale lijmmachines, in combinatie met royalties voor de vinding (het intellectuele eigendom) en een betaling voor de geleverde lijm. Zo is één van de grootste tapijtfabrikanten, het Amerikaanse Mohawk Industries, klant bij de joint-venture.

Een andere manier is het tapijt bij DSM-Niaga in Geleen al te lijmen (lamineren), op de speciale lijnmachine. Daartoe wordt nu alles in gereedheid gebracht om voorraden grondstoffen en eindproduct te kunnen opslaan. ‘Dit is voor kleinere fabrikanten die jaarlijks twee tot vijf miljoen vierkante meter tapijt produceren.’

Er wordt in de productiehal in Geleen volop tapijt getest met fabrikanten uit Europa, Azië en Australië. En ook in Zwolle waar DSM-Niaga een ‘tafelmodel’ van de lijmmachine heeft staan. ‘We kunnen er dagelijks heel veel versies tapijt van 60 centimeter breed maken.’

Omzet onduidelijk
Over de omzet van DSM-Niaga wil Kunst niets kwijt, behalve dat ze ‘echt significant’ is. ‘En volgend jaar verwachten we zwarte cijfers. Zo lopen van onze klant Mohawk vanaf het dit kwartaal de royalties binnen.’

De joint venture van DSM en Niaga is drie jaar oud. Niaga is een omkering van Again, zoals de bv achter Niaga heet. Again verwijst naar hergebruik. ‘Daar hoort volgens de bedrijfsfilosofie een nieuwe manier van denken over het ontwerpen van producten bij’, aldus Kunst.

Terug naar overzicht

Deel deze pagina:

Recent nieuws & events Meer nieuws & events

Events

Pizzafinanciering maakt jouw ambities mogelijk!

Op woensdag 4 april organiseert Generation-E een ontbijtsessie over financiering. Generation-E is het programma voor energiestartups van Stichting…

Events

Bijeenkomst subsidieregeling Urban Energy

Voor iedereen die bezig is met onderzoek en ontwikkeling van producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en/of…

Events

Orion en StartupDelta Summit

Op 19 april is Gelderland het epicentrum van iedereen die bouwt aan de toekomst van Nederland. Een toekomst…

Events

Unieke kans circulair(der) te ondernemen

Kom op 24 april as naar Vliegveld Teuge naar Cleantech Tomorrow, hét event van de Cleantech Regio waarin…