04 juli 2017

Duits-Nederlandse warmteproject “WiEfm” brengt tweede brochure uit

De energierevolutie in Nederland zal niet slagen zonder een warmtetransitie. Het onderwerp duurzame warmte moet daartoe voor bedrijven en overheden meer concreet en bruikbaar worden gemaakt om de overgang naar een duurzame warmtevoorziening te promoten. Daarom heeft het WiEfm projectteam samen met haar partners een nieuwe brochure uitgebracht. “Met deze tweede brochure willen wij laten zien hoe de weg naar een duurzame warmtevoorziening eruit kan zien. Met concrete voorbeelden uit verschillende regio’s tonen wij welke stappen belanghebbenden moeten nemen wanneer zij een goed idee op het gebied van warmtelevering hebben”, aldus projectleider Prof. Dr. Christof Wetter van de Fachhochschule Münster.

Het bevorderen van een koolstofarme en duurzame warmtevoorziening in de EUREGIO is het doel van het project WiEfm (Warmte in de Euregio – focusseren en moderniseren). In dit project werkt Kiemt samen met Saxion Hogeschool uit Enschede, de Fachhochschule Münster, het Abfallwirtschaftsgesellschaft van de gemeente Warendorf en de Wirtschaftsförderungsgesellschaften van de gemeenten Borken, Coesfeld en Steinfurt.

De brochure is bedoeld om te laten zien hoe de daadwerkelijke realisatie van initiatieven tot stand kan komen. Hiervoor heeft het projectteam verschillende voorbeelden gekozen uit de hele projectgebied, elk in verschillende projectfasen. “De focus ligt op de ontwikkeltrajecten van de individuele bedrijven en gemeenten. We willen niet alleen gerealiseerde projecten tonen, maar juist ook de projecten in ontwikkeling, met al zijn uitdagingen en eventuele moeilijkheden omtrek. Juist op deze manier kunnen we van elkaar leren op de lange termijn”, aldus prof. Wetter. In een 24-pagina’s tellende brochure beschrijven we de ‘ins en outs’ van 8 projecten in de grensregio.

In de nieuwe brochure wordt beschreven wanneer en hoe relevante projectpartners aan boord van een project komen. Ook worden zaken zoals financiering, vergunningen en technische planning behandeld. “De nieuwe brochure is gericht op die werken aan het bereiken van een duurzame warmtevoorziening. Dan gaat het dus om gemeenten, die willen samenwerken met regionale bedrijven om nieuwe projecten te ontwikkelen, maar ook om huiseigenaren, instellingen en industriële ondernemingen die mogelijk met een warmtenet verbonden kunnen worden.” aldus Bas Grol, projectleider van WIEfm vanuit Kiemt.

Terug naar overzicht

Deel deze pagina:

Recent nieuws & events Meer nieuws & events

Van participanten

Goed idee voor een maatschappelijk probleem?

Dan is de Provincie Gelderland op zoek naar jou! Provincie Gelderland zoekt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en bundelt…

Van Kiemt

Financiering van uw duurzame energieproject

Draagt u bij aan Gelderland in 2050 energieneutraal? Voor initiatieven die een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie…

Van participanten

Whitepaper over circulaire economie

De heren Jonker, Stegeman, en Faber schreven een whitepaper over de actuele stand van zaken rondom Circulaire Economie: Denkbeelden, Ontwikkelingen…

Van Kiemt

In the spotlight: BEAUsolar dakbedekking, partner van Cleantech Energy Crossing

In de rubriek ‘In the spotlight’ brengt Cleantech Energy Crossing haar partners voor het voetlicht. In 2012 begon…