Kennissessies bij Task Force Warmtetransitie

event 18 mrt 2021 t/m 24 mrt 2021

Na een succesvolle eerste reeks online kennissessies in het najaar van 2020, met meer dan 200 inschrijvingen verdeeld over 5 sessies, is er al veel nieuwe kennis opgedaan over de warmtetransitie in Duitsland en Nederland.Β In het voorjaar van 2021 start het team van Task Force Warmtetransitie met een nieuwe reeks online sessies.

Deze online sessies kunnen worden onderverdeeld in 3 categorieΓ«n β€˜Kennissessies’, β€˜Break-out sessies’ en β€˜Workshops’. De kennissessies zullen voornamelijk informatieve sessies zijn, waarbij een gastspreker wordt gevraagd om een presentatie te houden. De andere twee categorieΓ«n bieden meer ruimte voor interactie en het delen van ervaringen.

Eerstvolgende kennissessies: 18 en 24 maart

18 maart 2021: “Wijk van de Toekomst als onderdeel van het Gelders Energieakkoord”

Rien Ramerman (Programmaregisseur Gebouwde omgeving) en Petra Hofman (Programmamanager WvdT) geven samen een presentatie over de ambities van Het Gelders Energieakkoord en het programma Wijk van de Toekomst (WvdT).

Het GEA programma Gebouwde Omgeving is een samenwerking van Gelderse partijen zoals de provincie, de 51 Gelderse gemeenten, netwerkbedrijf Alliander, kennisinstellingen, woningcorporaties, bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en marktpartijen die werken aan een CO2-neutraal Gelderland in 2050. Wijk van de Toekomst is een lerende community van ambitieuze koplopers en pioniers die stappen zetten om hun leefomgeving toekomstbestendig en aardgasvrij te maken. Wijk van de Toekomst is in de context van het GEA ontstaan. (Nieuwe) startende en lopende initiatieven die ook willen aansluiten met hun wijk, buurt of dorp zijn meer dan welkom. Het programma Wijk van de Toekomst biedt ondersteuning voor initiatieven die in een wijk, buurt of dorp aan de slag willen met verduurzaming, met als stip aan de horizon een duurzame, CO2-neutrale en aardgasvrije warmtevoorziening.

Petra en Rien vertellen graag meer over de Gelderse samenwerking in de gebouwde omgeving en Wijk van de Toekomst (inmiddels 19 deelnemende wijken). Naast een introductie van het GEA en Wijk van de Toekomst gaan ze ook in op een aantal concrete casussen en lessen uit de transitiepraktijk in de wijken.

U kunt zich hier inschrijven voor de kennissessie.

Tijd:Β Β Β Β Β Β  Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  Donderdag 18 maart 2021 (10:00-11:00)

Locatie:Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β Online (Zoom)

Kosten: Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  U kunt gratis deelnemen

 

24 maart 2021: “Vormgeven aan de warmtekeerkringloop – ecologische woonwijk met koude buurtverwarming in Borken Weseke”

In de wijk Weseke (districtsstad Borken) is op het voormalige terrein van het textielbedrijf Schmeing een innovatieve en gemeenschappelijke koude warmtevoorziening opgezet, die de ecologische wijk verwarmt.

Markus NiehausΒ (Hoofd Verkoop Particulieren / EDL van Stadtwerke Borken),Β Matthias GeipingΒ (Afdelingshoofd Bouw en Exploitatie van Stadtwerke Borken) enΒ JΓΌrgen KuhlmannΒ (Technisch Raadslid van de stad Borken) geven inzicht in de processen van ecologische nieuwbouw en het stadsverwarmingsconcept in Borken Weseke, zowel vanuit een technisch als stedenbouwkundig perspectief. De nieuwbouw van vandaag de dag, dienen zonder fossiele brandstoffen verwarmd te worden om de doelstellingen van 2050 te halen. Energieleveranciers moeten daarom kijken naar alternatieve energievoorzieningsconcepten. Om deze reden heeft Stadtwerke Borken een haalbaarheidsstudie uitgevoerd (ecologisch/economisch) naar een nieuw verwarmingsconcept voor het ontwikkelingsgebied Schmeing-GelΓ€nde. Het enige concept dat aan beide voorwaarden voldeed en waarbij het gemeentelijk nutsbedrijf onafhankelijk kon optreden, was het concept van een “koude lokale verwarming”.

Markus Niehaus, Matthias Geiping en JΓΌrgen Kuhlmann delen graag hun ervaringen. Zowel vanuit technisch oogpunt van het stadsnutsbedrijf Borken, als stadsecologische oogpunt, met betrekking tot de stedenbouwkundige planning van een koud stadsverwarmingsnet. Tevens, geven zij een update van de huidige vorderingen van het project.

U kunt zich hier inschrijven voor de kennissessie.

Datum/tijd:Β  Β  Β  Β Β  Β  Donderdag 24 maartΒ 2021 (10:00-11:00 uur)

Locatie:Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Online (Zoom)

Kosten: Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β  U kuntΒ gratisΒ deelnemen

Komende maanden zullen er verschillende kennissessies door Task Force Warmtetransitie worden georganiseerd metΒ  Nederlandse/Duitse praktijkvoorbeelden van duurzame warmtelevering.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld