Early Morning Talk: Innovatieve ontwikkelingen Circulair textiel en fashion Oost-Nederland

event 7 feb 2023 08:00 - 08:30

In Nederland gebruiken we veel textiel voor kleding, tapijt, gordijnen, beddengoed, meubels en technisch textiel voor bijvoorbeeld in de auto-industrie. Het is een product die niet meer weg te denken is in ons leven. Maar de ecologische voetafdruk van textiel is groot en de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht. Daarom werken we hard aan circulair textiel en een meer duurzame sector.

De Early Morning Talk op dinsdag 7 februari valt midden in de week van de circulaire economie. Daarom praten we over de nieuwste ontwikkelingen van circulair textiel in Oost-Nederland. Jeroen van den Eijnde, ArtEZ-lector Tactical Design en projectleider onderzoeksgroep NET (New Ecologies in Textile) Work en kernlid van de Gelderse Hub GIST en Jan Mahy, Saxion-lector duurzaam en functioneel textiel en voorzitter van Textielrecycling Hub Twente schuiven bij ons aan tafel. Zij en twee ondernemers nemen ons mee in de nieuwste ontwikkelingen en de lopende en nieuwe programma’s en projecten.

GIST

Hub GIST (Gelderse Innovators for Sustainable Textiles) is de design hub binnen de Dutch Circular Textile Valley en richt zich in onderzoek- en innovatieprojecten op de ontwikkeling van nieuwe biobased materialen, nieuwe waardeketens en circulair ontwerp. GIST stimuleert ontwerpers, wetenschappers, ondernemers en overheden om een circulaire textielindustrie de realiteit te maken.

Twente

Hub Twente heeft binnen de DCTV de kennis in huis van textielinzameling tot verwerking van vezels tot garens tot het duurzaam weven van textielproducten. Op dit moment is het vaak alleen mogelijk textiel als mindere kwaliteit (β€œopen loop”) te hergebruiken, maar in Twente slaan zes circulaire ketenpartijen de handen ineen als Stichting TexPlus om alle stappen van de keten te optimaliseren. Hoe? Door hergebruik te stimuleren en met innovatieve technieken niet-herbruikbaar textiel zo hoogwaardig mogelijk (β€œopen loop”) te recyclen. Dat blijft niet alleen bij denken, de markt wordt actief betrokken bij het ontwikkelen en toepassen van de materialen.

Kijk mee!

Kijk op 7 februari om 8:00u hier live mee met de uitzending.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld