Circulaire Oogst

event 26 Jan 2023 14:00 - 17:00

Op Donderdag 26 januari vindt de 13e editie van Circulaire Oogst plaats. Dit is de traditionele afsluiting van de minor Circulaire Economie van de HAN. Een congres op het gebied van circulairiteit en de toekomst. Afsluitend vindt er een netwerkborrel plaats.

Datum: 26 januari 2023
Tijd: 14:00-17:00u
Locatie: HAN Campus Ruitenberglaan 31, Arnhem
Thema: β€˜Futureproof design’

Waar gaat het over?

Het ontwerp van producten, diensten en concepten is in de lineaire economie lange tijd gedomineerd door het paradigma van enkelvoudige, economische doelmatigheid en efficiΓ«ntie. Intussen dient de vraag zich aan hoe wij ons als mensheid kunnen verhouden tot alles wat de aarde voortbrengt, zΓ³nder de natuurlijk potentie van de aarde voor volgende generaties te vernietigen.

De circulaire economie leidt tot nieuwe inzichten bij het ontwerp van goederen en diensten, waarin meervoudige doelstellingen van economische, sociale en ecologische aard op een slimme manier zijn gecombineerd. Hierbij is vaak sprake van verrassende resultaten met soms onverwachte vormen van synergie. De tijd is rijp om hier in een volgende fase nog nadrukkelijker op in te zetten.

In dit congres zoeken we daarom naar antwoorden op de vraag hoe de mens in het symbioceen zijn goederen en concepten duurzaam kan ontwerpen. Hoe kan hij dit doen in balans met de draagkracht van het natuurlijk ecosysteem en tegelijkertijd zich laten inspireren door de rijkdom van dat systeem? Met als resultaat ontwerpen waarin ecologische, sociale en economische waarde elkaar versterken – en zo bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving!

Sprekers

Tim van Hattum

Tim van Hattum is programmaleider Klimaat aan de Wageningen University & Research. Bovendien is hij auteur van Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw. Nederland staat in de komende eeuw voor een grote uitdaging als het gaat om de duurzame transitie van de samenleving en het gebruik van de schaarse ruimte. Tim was betrokken bij de ontwikkeling van de kaart van Nederland in 2120. Hij vertelt over de verschillende routes die wij kunnen bewandelen voor een toekomstbestendig Nederland in de 21e eeuw.

Chris van Bokhorst

Chris van Bokhorst is ontwerper van β€˜The place to-Be’ in Zelhem. Een betere wereld staat of valt met een juiste balans tussen de unieke kwaliteiten van een individu en de connectie met de omgeving. Na een succesvolle carriΓ¨re als ondernemer, besloot Chris drie jaar geleden samen met zijn vrouw en drie dochters het roer volledig om te gooien. Hij verhuisde van Amsterdam naar Zelhem en stortte zich op het ontwerp van The-place-to-be. Een prachtig en tot de verbeelding sprekend concept, dat in alle opzichten aansluit bij het gedachtengoed van meervoudige waardecreatie. Tijdens de Circulaire Oogst neemt Chris ons mee in zijn overwegingen en de wijze waarop hij in verbinding met andere stakeholders in de Achterhoek vorm heeft gegeven aan deze ontwikkeling.

Guus Roelofs & Niek Mooij

Zorabots is een toonaangevende ontwikkelaar van innovatieve oplossingen op het gebied van robotica. Deze worden toegepast in o.a. de zorg, de beveiliging en educatie. Guus Roelofs is directeur en eigenaar van het bedrijf en Niek MooijΒ is erΒ Robot Consultant. Technologische innovatie is een belangrijke sleutel om te komen tot een duurzame transitie van de samenleving en de wijze waarop de mensheid in de toekomst op een verantwoorde manier in al haar behoeften kan voorzien. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor jongeren in het onderwijs. Dankzij de ontwikkeling en introductie van interactieve robots in het onderwijs raken leerlingen en studenten reeds op jonge leeftijd vertrouwd met de mogelijkheden van deze technologie en de functionele meerwaarde voor de samenleving. In deze bijdrage gaat Guus op het podium β€˜live’ in dialoog met een robot, dieΒ  vervolgens op verzoek van de aanwezigen in de zaal allerlei verrassende handelingen gaat verrichten.

Yvonne de Haan

De vice-voorzitter van het College van Bestuur van de HAN is Yvonne de Haan. Yvonne geeft in dialoog met Frank Croes een reflectie op de drie expertbijdragen. Ze legt hierbij de koppeling met het koersbeeld van de HAN: ‘Voor een slimme, schone en sociale wereld van morgen’.Β Open up new horizons! Dit is de pay-off van de HAN en als het aan ons ligt ook van deze Circulaire Oogst met het thema Futureproof design.

Onderzoeksoogst en prijzen

Tijdens de Circulaire Oogst zetten we ook onderzoeksresultaten in de spotlights.Β  Dit zijn de transitieplannen waaraan studenten van de minor Circulaire Economie, in samenwerking met opdrachtgevers uit ons netwerk, hebben gewerkt. En reiken we traditiegetrouw de Circulaire Oogst prijzen uit: de vakjuryprijs, de publieksprijs, de wisseltrofee en de essay award.

Bereikbaarheid

De Campus is bereikbaar met auto en OV. Voor parkeren kun je terrecht bij de HAN-locaties Ruitenberglaan 31, 29 en 26 in Arnhem. Vanaf NS station Arnhem-Presikhaaf is het 10 minuten lopen naar de locatie.

Aanmelden

Wil jij dit circulaire congres niet missen? Meld je dan hier aan.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld