CIRCO Track Natuurvezels in circulaire producten

event 16 Jun 2020 t/m 9 Jul 2020 09:00 - 17:30

Deze track wordt online gegeven, maar het is ook mogelijk om de track op locatie te volgen. Nog enkele plekken beschikbaar! Aanmelden kan tot uiterlijk 2 juni as.Β 

Werk je, of wil je als ondernemer in de keten van biobased vezelsΒ gaan werken, bijvoorbeeld in deΒ teelt, als verwerker of als afnemer, of heb je biomassa beschikbaar als restproduct? En ben je benieuwd hoe je (meer) waarde kunt creΓ«ren met deze producten, zodat ze je geen geld kosten, maar geld opleveren? Doe dan mee aan de CIRCO Track β€˜Natuurvezels in circulaire producten’.

Om deze β€˜nieuwe’ grondstof te benutten is het namelijk belangrijk te onderzoeken hoe je je bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen Γ©n nieuwe businessmodellen. Natuurvezels zijn biobased grondstoffen die voor veel nieuwe circulaire toepassingen ingezet kunnen worden en daarbij fossiele grondstoffen vervangen. Vezelrijke gewassen kunnen gebruikt worden voor de productie van chemische stoffen en biobased materialen en daarbij toegepast worden in kunststofproducten, de textiel-, papier- en kartonindustrie en in de bouwsector.

Nieuwe vragen
Circulair ondernemen biedt volop kansen en is hard nodig. Als we doorgaan met produceren en gebruiken op de manier zoals we dat nu doen, worden grondstoffen uiteindelijk schaars. Het is daarom tijd om circulair te gaan werken. Maar hoe doe je dat als al je onderdelen uit het verre oosten komen? Hoe kun je flexibel zijn als je moet werken met lange lever- en/of ontwikkeltijden? Hoe kun je naar een servicemodel toewerken als je hele business is gebouwd op verkoopaantallen? Het antwoord op deze en meer vragen krijg je tijdens deze CIRCO Circular Business Design Track.

[Bekijk ook deze korte video over het bedrijf Bio Bound, dat circulair beton maakt van oud beton en olifantsgras. “Er is zoveel beton in het land dat op een gegeven moment gaat verouderen: een enorme schatkamer die klaarligt om toe te passen. Alleen je moet er anders naar kijken. Zie het niet als afval, maar als restproduct, als grondstof die je kunt hergebruiken.”]

Wat kun je van de Track verwachten?
De Circulair Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie?
Ondernemers uit de papier-, textiel-, kunststof-, bouw-, agro- en foodsector, producenten en leveranciers van biomassa, waterschappen, afvalverwerkers, kennis- en onderwijsinstellingen.

Aantal bedrijven en deelnemers
Minimaal 8 en maximaal 10 bedrijven kunnen meedoen. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/innovatie/productie.

Kosten
In totaal kost het €500,- exclusief btw per bedrijf (voor 2 personen). De workshop wordt aangeboden tegen een gereduceerd tarief, mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (de reguliere prijs bedraagt €2000,- exclusief btw).

Data

Dinsdag 16 juni ’20 van 9.00 – 12.30 uur en
van 16.00 – 17.30 uur
Donderdag 2 juliΒ  ’20 van 9.00 – 12.00 uur
Donderdag 9 juli ’20 van 9.00 – 11.00 uur en
van 14.30 – 17.00 uur

Volgen van de track – Online en op locatie

Online

De track wordt online en op locatie aangeboden, zodat alle deelnemers zowel thuis, als op locatie de track online kunnen volgen. De trainers geven de drie eendaagse track online en zijn niet aanwezig op locatie. Wel zal er iemand van Kiemt aanwezig zijn op de locatie. Jullie zijn vrij om hier zelf een keuze in te maken en eigen verantwoordelijkheid in te nemen. Klik voor informatie over de Online track op Flyer Online CIRCO Tracks.Β 

Op locatie
De track op locatie vindt plaats in Gelderland. Exacte locatie volgt nog. Kiemt zal een voldoende grote ruimte beschikbaar stellen voor de deelnemers die de track op locatie willen en kunnen volgen, conform RIVM-richtlijnen. Het is wel noodzakelijk om je eigen laptop en muis mee te nemen, zodat je individueel de track online kunt volgen. Teams van 2 personen adviseren we dringend ieder een eigen laptop mee te nemen, zodat veilig en op 1,5 meter afstand van elkaar kan worden gewerkt.

Mocht je ten tijde van de track klachten hebben zoals vermeld op de RIVM-site, dan is het volgen van de track op locatie uiteraard niet mogelijk, maar dan kun je de track alsnog online volgen.

Tijdsblokken en Zelfwerk
Tijdens workshopdagen 1 en 3 wordt in twee tijdsblokken online gewerkt, waartussen Zelfwerk plaatsvindt.Β Ook tussen Workshop 1 en 2 wordt Zelfwerk uitgevoerd, op eigen gelegenheid, en is er contact tussen trainers en deelnemers onderling. Daarvoor worden afspraken gepland.

Trainers
Deze track wordt geleid door CIRCO-trainers Marien Korthorst en Linda Louwissen.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
– AndrΓ© Oldenkamp (06 57 57 93 23 / oldenkamp@kiemt.nl )
– Marien Korthorst (06 27 88 59 96 / Marien@cirkeldesign.nl)

Klik hier om je aan te melden!

 

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld