ARN-Symposium: Design for Recycling
Luiers en incontinentiemateriaal naar de volgende fase in de ketenoptimalisering.
Afvalenergiecentrale ARN BV opende in september 2021 de Luierrecyclingsinstallatie (LRI). Met deze, op thermische drukhydrolyse gebaseerde techniek, is de mogelijkheid ontstaan om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen. Hiermee is er een oplossing gekomen voor de laatste grote stroom in het restafval, die tot voorkort niet gerecycled kon worden.
In diverse afvalregioβs werkt ARN BV reeds samen met partners in deze circulaire keten. Van gemeentes, tot kinderdagverblijven en van zorginstelling tot afvalinzamelaars. Tijdens zijn afscheid op 18 mei 2022 nodigt president-commissaris van ARN BV prof. dr. Th.W.A. Camps, producenten van luier en incontinentiemateriaal uit om zich aan te sluiten in deze circulaire keten. Met hen en met andere experts gaat hij tijdens het symposium Design for Recycling in gesprek.
βHet is belangrijk om een volgende stap te zetten in verdergaande reductie van het broeikaseffect in de levenscyclus van luiers en incontinentiemateriaalβ, aldus ARN-directeur Rutger Jan Pessers, ββDe LRI heeft een nieuwe set mogelijkheden geopend en ARN BV heeft initiatief genomen deze te benutten in de keten. Het afscheidssymposium van Theo Camps is een mooie aangelegenheid om te kijken hoe we deze circulaire keten verder kunnen versterken Γ©n uitbreiden.ββ
Tijdens het symposium zal de ontwikkelaar van de technologie, Willem Elsinga spreken over het gebruik van de Thermische Druk Hydrolyse-techniek en biedt dr.ir. Sjors Witjes, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, inzicht in de circulaire ketens. Harriette Laurijsen, strategisch adviseur duurzaamheid bij RadboudUMC zal spreken over circulaire kansen in de zorg. Maar ook producenten en afnemers van het gerecyclede plastic komen aan het woord.
Jong talent aan de slag
ARN BV heeft studenten van Radboud Universiteit, ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem en Nijmegen in een challenge uitgedaagd mee te denken over dit vraagstuk. In drie teams, multilevel en interdisciplinair zijn zij de afgelopen periode aan de slag gegaan. In korte tijd hebben zij zich het vraagstuk en de keten eigen weten te maken en zullen op 18 mei hun adviezen presenteren aan prof. dr. Th.W.A. Camps en de andere aanwezigen.
Bijwonen
Ben jij benieuwd naar de adviezen van de studenten? GeΓ―nteresseerd in de visies van de sprekers? Of heb je zelf suggesties die je graag in wilt brengen tijdens de plenaire discussie? ARN BV nodigt je van harte uit om het symposium: Design for Recycling – Luiers en incontinentiemateriaal naar de volgende fase in de ketenoptimalisering bij te wonen. Aanmelden kan via deze link.Β Daar vindt je ook meer informatie over het programma.
Graag zetten we met jou op 18 mei een vervolg stap in deze circulaire keten.